Meniu

Uter in AVF

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fistulele arteriovenoase uterine sunt cauze rare și dobândite de sângerare vaginală care pune în pericol viața. Ele se prezintă de obicei cu menometroragie intermitentă la pacientele tinere aflate la vârsta fertilă, cu antecedente de proceduri ginecologice asupra uterului. Managementul tradițional este histerectomia, dar embolizarea endovasculară reprezintă în prezent o strategie alternativă pentru pacientele care doresc să își păstreze fertilitatea. 

Ce înseamnă uter în AVF?

O fistulă arteriovenoasă este o conexiune neregulată între o arteră și o venă. De obicei, sângele curge din artere către vasele de sânge mici (capilare) și apoi către vene. Nutrienții și oxigenul din sânge călătoresc din capilare către țesuturile din organism. În cazul unei fistule arterio-venoase, sângele curge direct dintr-o arteră într-o venă, evitând unele capilare. Când se întâmplă acest lucru, țesuturile de sub capilarele evitate primesc mai puțin sânge.

O fistulă arteriovenoasă uterină (AVF) poate fi rezultatul unui traumatism sau al unei intervenții chirurgicale sau poate fi dobândită în cadrul unui proces uterin patologic preexistent. Incidența reală a fistulei arteriovenoase uterine este necunoscută. Majoritatea aparițiilor sunt întâlnite la femei cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, ceea ce sugerează că modificările hormonale din timpul sarcinii și al perioadei menstruale pot juca un rol în patogeneza lor.

Fistula arteriovenoasă uterină este în general împărțită în două tipuri, și anume AVF uterină congenitală și AVF dobândită. Cea uterină congenitală apare din structurile vasculare embrionare originale din cauza unor anomalii de dezvoltare sau a încetării, și implică adesea traficul de vase multiple și alte organe din apropiere. AVF dobândită poate fi cauzată de traumatisme majore, inclusiv intervenții chirurgicale, naștere, toate tipurile de avort și chiuretaj, infecții și tumori, în special tumori trofoblastice, și este frecventă o singură comunicare arteriovenoasă care nu implică țesutul înconjurător. 

Diagnosticul și tratamentul pentru AVF uterin

AVF-ul uterin este diagnosticat cu ultrasunete cu ajutorul Doppler și investigat ulterior cu angiografie prin tomografie computerizată (TC), TC cu contrast venos, imagistică prin rezonanță magnetică sau angiografie prin rezonanță magnetică. Managementul AVF uterin depinde de starea hemodinamică, de gradul de sângerare, de vârsta pacientei și de dorința de fertilitate viitoare. Tratamentul acut implică stabilizarea stării hemodinamice a pacientei și oprirea pierderilor de sânge. Malformația arteriovenoasă uterină poate fi tratată cu modalități care includ embolizarea arterei uterine, histerectomia, terapia medicală, în primul rând hormonală, și managementul așteptării.

Concluzie

Fistula arteriovenoasă uterină este o afecțiune rară, dar care poate pune în pericol viața. Respectiv, aceasta trebuie suspectată la femeile de vârstă reproductivă cu o sângerare vaginală inexplicabilă. Embolizarea arterei uterine, în schimb, este un tratament sigur și eficient pentru fistula arteriovenoasă uterină, deoarece păstrează funcția normală a uterului și a ovarelor.