Meniu

Uter retrovers

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți oameni sunt conștienți de faptul că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie afectate de diverse boli. Acest lucru se datorează, în principal, structurii hormonale și genitale tipice ale femeilor. Există multe probleme de sănătate care pot afecta sănătatea feminină, în special cele care sunt legate de reproducere, cum ar fi fibromul, cancerul uterin, polipii cervicali și multe altele.

Poziția uterului variază de la o persoană la alta. Deși micile variații sunt naturale și inofensive, trebuie să aveți grijă și să luați în considerare în mod corespunzător dacă aceste variații vă fac să vă simțiți inconfortabil și vă împiedică să rămâneți însărcinată. Una dintre principalele afecțiuni care nu trebuie trecută cu vederea este cea a uterului retroversat, mai ales atunci când este planificat un copil. 

Ce înseamnă uter retroversat?

Uterul retroversat presupune că poziția sa este înclinată înapoi, astfel încât se curbează spre coloana vertebrală în loc să se îndrepte spre abdomen. Uterul este organul în care crește un copil în timpul sarcinii. Are forma unei pere întoarse cu susul în jos și se află în pelvis între vezica urinară și rect. Poziția sa exactă variază în funcție de persoane și se poate schimba, mai ales în timpul sarcinii.

Pentru a avea o idee mai bună despre cum se situează un uter retroversat în pelvis, acesta poate fi privit ca litera U. Într-un uter retroversat, partea curbată a U-ului este îndreptată spre partea inferioară a spatelui. Deschiderea literei U este colul uterin (deschiderea către uter dinspre vagin). Dacă acesta este retroversat, colul uterin este îndreptat spre burtă. Este mai tipic ca partea curbată a U-ului să fie îndreptată spre burtă, iar colul uterin să fie îndreptat spre rect (acest lucru se numește uter anteversat).

Un uter retroversat se mai numește și înclinat. O persoană fie se naște cu el astfel sau acesta se dezvoltă pe parcursul vieții. Unele persoane nu știu niciodată că au un uter retroversat, deoarece nu au simptome. În unele cazuri, anumite simptome pot necesita tratament, însă afecțiunea cauzează rareori complicații de sănătate și nu este un motiv de îngrijorare.

Cauze și simptome ale uterului retroversat

Deși unele femei cu această afecțiune se nasc cu un uter retroversat, există posibilitatea de a o dezvolta mai târziu în viață. În astfel de cazuri, aceste aderențe pot scoate uterul din forma sa naturală, ceea ce poate duce la retroversie. Unele motive pentru care această afecțiune se dezvoltă sunt:

  • Cicatrici sau aderențe
    Țesuturile cu aspect cicatricial rezultate în urma unor intervenții chirurgicale pelviene anterioare (inclusiv nașteri prin cezariană), boala inflamatorie pelvină (BIP) sau alte infecții pot face ca țesuturile din uter să se lipească de alte organe. Acest lucru poate trage uterul înapoi.
  • Fibroame
    Fibroamele uterine sau alte excrescențe de pe uter pot schimba forma și poziția acestuia.
  • Endometrioza
    În cazul acestei afecțiuni, țesuturi precum mucoasa uterină se formează în afara uterului. Aceste celule se pot atașa de alte organe din pelvis și pot face ca uterul să se retrogradeze.
  • Nașterea
    După ce o femei naște, mușchii și ligamentele planșeului pelvian sunt întinse și slăbesc, ceea ce poate cauza înclinarea uterului în spate.
  • Menopauza
    Persoanele care sunt la menopauză vor avea mușchii pelvieni slăbiți din cauza scăderii hormonului estrogen. Ligamentele care țin uterul nu îl pot susține și fac ca acesta să se încline spre spate.

Unele persoane nu prezintă niciun simptom al uterului retroversat. Însă pentru cele care au simptome, cele mai frecvente sunt:

  • Durere în timpul menstruației
  • Durere în timpul actului sexual, în special în anumite poziții
  • Probleme în utilizarea tampoanelor în timpul menstruației
  • Probleme urinare, cum ar fi infecții ale tractului urinar (ITU) sau incontinență urinară
  • Proeminență a abdomenului inferior

Tratamentul uterului retrovertit

Medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:

  • Tratarea afecțiunii de bază
    Dacă există o cauză care stă la baza uterului retroversat, tratarea acelei afecțiuni ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Exerciții
    Unii medici au experiență în deplasarea manuală a uterului într-o poziție frontală. Dacă acest lucru se întâmplă, efectuarea de exercițiilor de întărire a mușchilor pelvieni poate ajuta la menținerea uterului în această poziție. Este necesară consultarea unui medicul dacă efectuarea de exerciții precum Kegels pot ajuta la îmbunătățirea stării. Pentru a face exercițiile Kegel, strângeți mușchii pelvieni ca și cum ați încerca să rețineți urina. Țineți mușchii strânși timp de câteva secunde și apoi eliberați. Exercițiile vor ajuta dacă uterul retroversat este cauzat de cicatrici și se poate deplasa înapoi în poziția retroversată.
  • Pessarul
    Un pesar este un dispozitiv mic, din plastic, în formă de gogoașă, care se introduce în vagin. Acesta acționează ca o structură de susținere, ajutând la menținerea lucrurilor la locul lor în vagin. Acesta poate ajuta la sprijinirea uterului în poziția anteversă. Există unele riscuri pentru pesari, cum ar fi infecția și inflamația, așa că medicii îl pot recomanda ca soluție pe termen scurt.
  • Intervenție chirurgicală
    Medicul poate să repoziționeze chirurgical uterul într-o poziție în față. Această intervenție chirurgicală se numește suspendare uterină sau repoziționare uterină și poate repara permanent un uter înclinat și oferind o ameliorare a durerii. În cazurile severe, se poate lua în considerare o histerectomie (îndepărtarea uterului în întregime). În afară de aceasta, există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale care pot fi efectuate. Procedura de suspendare a uterului, care poate fi efectuată laparoscopic, vaginal sau abdominal și procedura Uplift, care este o procedură laparoscopică a cărei realizare durează aproximativ 10 minute.

Uterul retroversat și sarcina

A avea un uter retroversat nu afectează de obicei viabilitatea unei sarcini. Un uter retroversat poate crea o presiune mai mare asupra vezicii urinare în timpul primului trimestru. Acest lucru poate cauza fie o incontinență crescută, fie dificultăți la urinare. De asemenea, poate provoca dureri de spate pentru unele femei. Uterul poate fi, mai greu de văzut prin ecografie până când începe să se mărească odată cu sarcina. Este posibil ca medicul să fie nevoit să folosească ecografiile transvaginale în timpul primului trimestru pentru a vedea evoluția sarcinii.

Uterul ar trebui să se extindă și să se îndrepte spre sfârșitul primului trimestru, de obicei între săptămânile 10 și 12. Acest lucru îl va face să se ridice din pelvis și să nu se mai încline spre spate. Ocazional, uterul nu este capabil să facă această deplasare. Uneori, acest lucru este cauzat de aderențele care îl mențin ancorat în pelvis. Dacă uterul nu se deplasează înainte, riscul de avort spontan poate crește. Acest lucru este cunoscut sub numele de uter încarcerat și este neobișnuit. Atunci când este descoperit la timp, un uter încarcerat poate fi rezolvat, reducând sau eliminând riscul de avort spontan. Medicul trebuie anunțat imediat dacă o persoană este însărcinată și sunt experimentate următoarele simptome:

  • O incapacitate constantă de a urina
  • Durere în stomac sau în apropierea rectului
  • Constipație
  • Incontinență

Aceste simptome pot semnala o încarcerare a uterului. Afecțiunea poate fi diagnosticată în timpul unui examen pelvian sau al unei ecografii. Cel de-al treilea trimestru nu ar trebui să fie afectat deloc. Unele femei cu un uter retroversat sunt mai predispuse să experimenteze dureri de travaliu în spate.

Când ar trebui consultat un medic?

În cazul în care o femeie are uter retroversat, iar durerile și disconfortul devin insuportabile, este necesară intervenția unui medic. Sexul dureros și menstruația dureroasă sunt cele două motive cele mai frecvente pentru care se poate apela la un medic pentru un uter retroversat. Aceștia vor dori să excludă orice afecțiune de sănătate care provoacă simptomele. Este comun pentru o persoană care suferă de această afecțiune să aibă întrebări despre un uter retroversat și medicul este persoana cea mai potrivită pentru a obține răspunsuri. Câteva întrebări posibile care pot fi adresate sunt:

  • Îmi crește riscul de îmbolnăvire?
  • Pot rămâne însărcinată în continuare?
  • Este fertilitatea mea afectată?
  • Ce tratament mă poate scuti de simptome?
  • Va dispărea durerea sau disconfortul?
  • Există și alte probleme asociate cu un uter înclinat?

Întrebări frecvente

  1. Cât de comun este un uter retroversat?
    Un uter retroversat este destul de comun. Aproximativ 25% dintre persoane au un uter care se înclină înapoi la nivelul colului uterin.
  2. Care este diferența dintre un uter anteversat și un uter retroversat?
    Un uter anteversat înseamnă că acesta se înclină înainte la nivelul colului uterin și este îndreptat spre abdomen. Aceasta este cea mai frecventă poziție a uterului. În această poziție, el se află deasupra vezicii urinare. Într-un uter retroversat, acesta este de obicei apăsat pe rect.
  3. Cum afectează un uter retroversat fertilitatea?
    Fertilitatea nu ar trebui să fie afectată de un uter retroversat. O femeie poate rămâne însărcinată și poate purta o sarcină normală. Dacă însă nu se poate concepe un copil și există un uter înclinat, cel mai probabil infertilitatea este cauzată de o altă afecțiune a uterului. Unele dintre afecțiunile asociate cu un uter retroversat care contribuie la probleme de fertilitate sunt:
    – Endometrioza
    – Fibroame uterine
    – Boala inflamatorie pelvină (BIP)
  4. Poate un uter retroversat să provoace probleme intestinale?
    Nu există suficiente cercetări pentru a lega direct afecțiunile intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (SCI) sau constipația cronică, de un uter retroversat. Cu toate acestea, fibroamele uterine și endometrioza, cauze comune ale uterului retroversat, au fost conectate la simptomele de SCI. A avea o podea pelviană slabă de la naștere sau menopauză a fost, de asemenea, legată de incontinența fecală. Dacă există probleme cu intestinele, este importantă consultarea unui medic referitor la simptome, pentru a stabili cauza de bază. 
  5. Un uter retroversat interferează cu sexul?
    De obicei, a avea un uter retroversat nu interferează cu senzația sau plăcerea sexuală. Cu toate acestea, poate face ca actul sexual să fie dureros în unele cazuri. Anumite poziții și împingerea adâncă pot intensifica disconfortul.
    Uterul este așezat destul de jos în pelvis, împreună cu ovarele. În timpul sexului viguros sau al sexului cu împingeri profunde, capul penisului poate împinge împotriva pereților vaginului, lovindu-se de uter sau de ovare. Acest lucru poate provoca durere, rupturi sau vânătăi. Dacă aveți disconfort în timpul sexului, încercați să vă modificați poziția pentru a vedea dacă acest lucru vă ajută. Dacă fiecare poziție sexuală vă provoacă disconfort, cu sau fără sângerare, discutați acest lucru cu un medic.
  6. Cum poate fi diagnosticat un uter retroversat?
    Medicul poate stabili un diagnostic prin efectuarea unui examen pelvian. În timpul acestui examen, ei pot simți locația colului uterin și a uterului pentru a determina în ce direcție se înclină. Uneori se folosește o ecografie pentru a confirma un uter retroversat și pentru a exclude cauze mai grave, cum ar fi fibroamele uterine sau endometrioza.
  7. Există riscuri pentru sănătate din cauza unui uter retroversat?
    Încarcerarea uterină este o afecțiune rară, dar gravă, cauzată de un uter retroversat. Aceasta este o afecțiune în timpul sarcinii în care un uter retroversat nu se deplasează în poziția anteversată. În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, uterul ar trebui să se încline înainte, ceea ce îi permite să se extindă complet. Dacă nu se schimbă în poziția anteversată, acesta poate rămâne blocat în pelvis, însă lucrul respectiv se întâmplă doar în aproximativ 3% dintre sarcini.
  8. Cum puteți preveni riscurile pentru sănătate cauzate de un uter retroversat?
    Nu există lucruri concrete care pot fi făcute pentru a preveni un uter retroversat. De cele mai multe ori, acesta este în afara controlului, deoarece este cauzat de o afecțiune medicală care nu poate fi prevenită. Dacă uterul retroversat este cauzat de boala inflamatorie pelvină (BIP), riscul poate fi redus prin practicarea sexului protejat. Purtarea prezervativelor și limitarea partenerilor sexuali poate ajuta la reducerea riscului de infecții cu transmitere sexuală (ITS), care pot duce la apariția BIP.
  9. Poate un uter retroversat să provoace un avort spontan?
    Un uter retroversat nu poate provoca un avort spontan. Dacă o femeie are uter înclinat și suferă un avort spontan, acesta este probabil cauzat de un alt factor, cum ar fi o anomalie cromozomială sau o afecțiune uterină subiacentă. În cazuri rare, încarcerarea uterină poate provoca un avort spontan.

Concluzie

Adesea, nu există simptome asociate cu un uter retroversat, deși sexul dureros poate sugera existența acestuia. Dacă sunt simptome, există tratamente disponibile care le pot ameliora. Un uter retroversat afectează rareori fertilitatea sau sarcina, dar poate fi asociat cu alte afecțiuni care pot avea efecte negative asupra potențialului de fertilitate.