Hemoroizii se ameliorează adesea fără intervenții chirurgicale sau chiar proceduri pe care medicul le poate efectua în cabinet. Uneori, produsele fără prescripție medicală și schimbările în stilul de viață pot fi suficiente pentru a rezolva problema. Cu toate acestea, dacă o persoană este însărcinată sau dacă hemoroizii nu par să se rezolve singuri, este mai bine să se apeleze la un medic.
Antiinflamatoare pentru hemoroizii
Un medic sau un farmacist poate recomanda administrarea unui medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) fără prescripție medicală pentru a ameliora durerea hemoroizilor. Aceste medicamente ajută la ameliorarea inflamației și a umflăturilor. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt:
- Aspirina – acesta este un antiinflamator deseori utilizat în tratarea hemoroizilor datorită ingredientului său activ numit acid acetilsalicilic. Acesta contribuie la ameliorarea durerii și stoparea inflamatiei.
- Ibuprofenul – acesta este, de asemenea, un medicament frecvent utilizat pentru tratarea hemoroizilor, care acționează prin blocarea prostaglandinelor, substanțele chimice produse de organism atunci când acesta suferă de hemoroizi.
- Naproxenul – acest medicament acționează prin blocarea substanțelor chimice care provoacă inflamații în organism.
Posibile efecte secundare ale antiinflamatoarelor pentru hemoroizi
AINS pot provoca următoarele efecte secundare:
- Indigestie
- Ulcere la stomac
- Dureri de cap
- Amețeli
- Somnolență
- Reacții alergice
Factorii care pot crește riscul de reacții adverse includ:
- Administrarea prelungită de doze mari de AINS
- Vârsta mai înaintată
- Prezența unei afecțiunii cronice de bază
Deși rare, AINS pot provoca, de asemenea, probleme cu ficatul, rinichii sau sistemul circulator. Un studiu notează că problemele renale sunt mai susceptibile de a apărea la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Creme și unguente pentru hemoroizi
O persoană poate cere farmacistului o cremă sau un unguent pentru a ajuta la tratarea și calmarea hemoroizilor. Exemple includ:
- Cremele anestezice topice oferă un efect instantaneu de amorțire atunci când o persoană le aplică pe piele. Exemplele includ crema pe bază de lidocaină și dibucaina.
- Hidrocortizon. Această cremă conține 1% hidrocortizon, un corticosteroid care ajută la ameliorarea umflăturilor și a mâncărimilor. Oamenii pot aplica crema de până la patru ori pe zi, în mod ideal la aceleași ore în fiecare zi.
- Trinitrat de gliceril. Acest unguent lărgește vasele de sânge din jurul zonei anale pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui. Oamenii îl folosesc de obicei pentru a ajuta la tratarea durerii cauzate de fisurile anale, care sunt mici rupturi în mucoasa anusului. De asemenea, unguentul poate fi folosit pentru a atenua durerea provocată de inflamația acută a hemoroizilor sau de intervenția chirurgicală asupra hemoroizilor.
- Vaselină. Oamenii pot aplica vaselină pe zona anală pentru a reduce mâncărimile. Vaselina ajută la următoarele: menținerea umezelii pielii, asistarea vindecării cicatricilor, prevenirea altor leziuni sau rupturi ale pielii.
Posibile efecte secundare ale cremelor pentru hemoroizi
Cremele pentru hemoroizi pot avea și unele posibile efecte secundare:
- Cremă anestezică. Efectele secundare frecvente ale acesteia pentru piele includ mâncărimi sau furnicături la locul de aplicare. De asemenea, pielea poate apărea mai palidă decât de obicei, cu roșeață sau umflături ușoare. O persoană ar trebui să vorbească cu un medic sau cu un farmacist dacă efectul secundar nu dispare.
- Cremă de hidrocortizon. Persoanele ar trebui să consulte un medic dacă dezvoltă unul sau mai multe dintre următoarele efecte secundare atunci când utilizează crema de hidrocortizon: arsură, uscăciune, umflături albe sau roșii, creșterea nedorită a părului.
- Unguente cu trinitrat de gliceril. Durerile de cap sunt cel mai frecvent efect secundar al unguentelor cu trinitrat de gliceril. Oricine se confruntă cu acestea după ce a folosit un unguent cu trinitrat de gliceril trebuie să ia în considerare reducerea dozei timp de câteva zile. Se recomandă aplicarea unei cantități de unguent de mărimea unui bob de mazăre de cinci sau șase ori pe zi, mai degrabă decât a unei cantități mai mari de două ori pe zi.
- Vaselină. Vaselina este un emolient, ceea ce înseamnă că creează o barieră fizică pe piele care ajută la reținerea umidității. Unele persoane pot prezenta unul sau mai multe dintre următoarele efecte secundare atunci când utilizează emoliente:
– O senzație de arsură sau înțepătură care persistă timp de câteva zile
– Foliculită, care este termenul medical pentru foliculii de păr blocați sau inflamați
– Furuncule rezultate în urma foliculitei
Când ar trebui să consultați un medic?
Hemoroizii sunt de obicei ușor de tratat și se vindecă de la sine. În cazuri foarte rare, un hemoroid poate provoca complicații, cum ar fi anemie, din cauza pierderii unei cantități mai mari de sânge. De asemenea, hemoroizilor interni li se poate întrerupe alimentarea cu sânge, rezultând în hemoroizi strangulați care pot provoca dureri extreme.
Un medic trebuie consultat dacă tratamentele de acasă nu au fost eficiente după mai mult de 2 săptămâni. Medicul poate diagnostica și trata hemoroizii, prin prescrierea unor rețete pentru creme, unguente și supozitoare. Dacă aceste tratamente nu funcționează, medicul poate recomanda tratamente precum ligatura cu bandă de cauciuc sau intervenția chirurgicală pentru a îndepărta hemoroizii. Dacă se observă sângerări rectale pentru prima dată sau dacă sângerările rectale se intensifică, medicul trebuie contactat de urgență.
Întrebări frecvente
- Puteți lua antiinflamatoare pentru hemoroizi?
Medicamentele analgezice obișnuite, cum ar fi paracetamolul, pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de hemoroizi. Cu toate acestea, dacă aveți sângerări excesive, evitați să folosiți medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, deoarece acestea pot agrava sângerarea rectală. - Puteți lua ibuprofen pentru hemoroizi?
În cele mai multe cazuri, pentru ameliorarea durerii asociate cu hemoroizii se pot lua analgezice obișnuite fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Ibuprofenul are, de asemenea, avantajul de a fi un medicament antiinflamator, care poate ajuta la reducerea umflăturii. - Cum poate fi calmat un hemoroid sever?
Cremele și pastele antiinflamatorii pentru hemoroizi care conțin ingrediente precum zinc și pantenol, sau substanțe pe bază de plante precum hamamelisul și aloe vera, sunt adesea recomandate pentru tratamentul hemoroizilor. Acestea au scopul de a ameliora iritațiile și mâncărimile pielii. - Ce micșorează rapid hemoroizii?
Folosirea remediilor de casă imediat ce identificați un hemoroid vă poate ajuta să îl tratați înainte ca acesta să se irite sau să se inflameze. Încercați o combinație de băi calde (sau de șezut), hamamelis și cremă pentru hemoroizi pentru a ameliora simptomele și a vă trata hemoroizii înainte ca simptomele să se agraveze. - Cât timp durează vindecarea hemoroizilor?
În funcție de mărime, un hemoroid tipic dispare în 1-2 săptămâni. Hemoroizii cu cheaguri de sânge pot avea nevoie de câteva săptămâni pentru a dispărea și pot lăsa o cicatrice din cauza deteriorării țesutului din zonă. Contactați un medic dacă hemoroizii nu se vindecă în câteva săptămâni sau dacă simptomele se agravează. - Există tratamente pe care nu ar trebui să le folosiți pentru hemoroizi?
Evitați orice tratamente care conțin următoarele ingrediente:
– Parfumuri artificiale
– Alcool
– Substanțe chimice
Concluzie
Hemoroizii nu provoacă simptome de obicei. Cu toate acestea, în cazul în care se resimte durere și disconfort, o persoană poate încerca să le amelioreze prin administrarea de antiinflamatoare pentru hemoroizi. Cele mai comune sunt aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Cu toate acestea, dacă simptomele se agravează, este recomandat să se contacteze un medic pentru a primi un tratament adecvat.