Sarcina și nașterea pot duce la apariția unor simptome inconfortabile, cum ar fi hemoroizii după naștere. Aproximativ 40% dintre femei au hemoroizi sau mici rupturi la nivelul anusului, numite fisuri, după ce nasc. Hemoroizii postpartum pot varia iritanți sau chiar destul de dureroși, dar în cea mai mare parte, aceștia nu sunt gravi. Majoritatea tind să dispară în câteva zile sau săptămâni cu un tratament atent la domiciliu, cum ar fi băile de șezut și remediile fără prescripție medicală.
Hemoroizii după naștere
Hemoroizii după naștere pot fi o continuare a acelorași hemoroizi dezvoltați în timpul sarcinii sau pot fi un debut de noi hemoroizi după naștere. Aceștia se formează atunci când venele sau vasele de sânge din interiorul și din jurul anusului și din partea inferioară a rectului devin umflate și iritate. Ei arată ca niște structuri de culoare închisă, inflamate. Hemoroizii sunt complet inofensivi, dar pot fi incomozi. Există patru tipuri:
- Hemoroizi externi după naștere. Aceștia se dezvoltă sub pielea din jurul anusului și sunt de obicei vizibili, fiind și cei mai frecvenți hemoroizi după naștere.
- Hemoroizi interni. Aceștia se dezvoltă în interiorul anusului și nu sunt vizibili, dar pot provoca sângerări.
- Hemoroizi prolapsați după naștere. Aceștia sunt asemănători polipilor și se formează la nivel intern, dar apoi se extind în afara anusului.
- Hemoroizi trombozați după naștere. Aceștia apar atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale, obstrucționând fluxul sanguin și ducând la o umflătură dureroasă. Hemoroizii trombozați pot exista la nivel intern sau extern.
Cauze ale hemoroizilor după naștere
Presiune asupra venelor
În timpul sarcinii și în perioada postpartum, hemoroizii sunt adesea rezultatul stresului asupra perineului în lunile dinaintea și în timpul nașterii. Venele funcționează ca niște supape pentru a împinge sângele înapoi spre inimă, iar atunci când aceste supape slăbesc, se pot umfla cu sânge. Nașterea în sine poate provoca hemoroizi. Toate eforturile care se produc în timpul travaliului pot duce la apariția hemoroizilor (sau îi pot agrava pe cei existenți). În timpul împingerii pentru a naște copilul, sângele este forțat în venele din jurul anusului. Acest lucru le face să se umple cu sânge care se coagulează și provoacă ceea ce se numește hemoroid trombozat. Cu cât acest efort durează mai mult de 20 de minute, arată cercetările, cu atât este mai probabil să se dezvolte hemoroizi după naștere.
Modificări hormonale
În același timp, o creștere a hormonului progesteron relaxează pereții venelor, facilitând umflarea acestora. Progesteronul contribuie, de asemenea, la constipație prin încetinirea mișcării alimentelor digerate prin tractul gastrointestinal (stomacul și intestinele). Atunci când scaunul se mișcă mai încet, mai multă apă este extrasă din acesta, făcându-l mai tare. Ca urmare, pot apărea hemoroizii.
Constipație
Constipația este, de asemenea, frecventă în perioada postpartum. Aceasta poate începe un cerc vicios în care trebuie să exercite o presiune pentru a avea o mișcare intestinală, să experimenteze o exacerbare a hemoroizilor rezultată, să se rețină scaunul, care apoi se întărește, începând procesul din nou.
Alte cauze ale hemoroizilor după naștere
Un studiu recent a descoperit diverși alți factori asociați cu hemoroizii după naștere. Printre aceștia se numără:
- Antecedente de boală perianală
- Nașterea instrumentală
- Nașterea unui copil care cântărește mai mult de 3,8kg
În timp ce unele dintre aceste cauze sunt asociate mai mult cu nașterea vaginală, altele (cum ar fi schimbările hormonale și constipația) se întâmplă indiferent de modul în care s-a născut bebelușul. Așadar, este posibil să apară hemoroizi și după cezariană.
Simptomele hemoroizilor după naștere
În timp ce oamenii pot experimenta hemoroizii postpartum în mod diferit, potrivit experților, unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:
- Sânge în scaun, în toaletă sau pe hârtia igienică
- Durere, mâncărime, umflături și iritații în jurul anusului
- O umflătură sau o zonă umflată sensibilă în jurul anusului
- Disconfort în timpul statului în perioada postnatală timpurie
Hemoroizii externi pot, de asemenea, în mod obișnuit să se trombozeze (să se blocheze cu un cheag de sânge) în timpul sarcinii și după naștere, ceea ce poate provoca dureri severe și bruște. Uneori, singurul simptom este durerea sau disconfortul, similare cu cele de după naștere. Multe simptome ale hemoroizilor pot părea similare cu alte probleme de sănătate, așa că este întotdeauna cel mai bine să se discute cu un medic.
Cât timp durează hemoroizii după naștere?
Hemoroizii postpartum pot fi foarte mari și dureroși imediat după naștere, dar ar trebui să se micșoreze destul de mult în următoarele câteva zile. De obicei, sunt cel mai dureroși până la cinci zile după naștere, dar se ameliorează vizibil la două săptămâni postpartum. În această perioadă, femeile observă că uterul se micșorează, sângerările scad și transpiră destul de mult, astfel încât volumul de sânge și presiunea din zona respectivă scad în mod natural.
Experții sunt de acord că, în timp ce unii hemoroizi postpartum pot dura mai mult și necesită tratament din partea medicului, majoritatea se rezolvă de la sine în termen de 6 până la 12 săptămâni după naștere. Cu toate acestea, unele femei pot avea ulterior apariția unor fisuri pe piele. Acest lucru se întâmplă atunci când sângele din interiorul hemoroidului este reabsorbit de organism, dar pielea rămâne întinsă.
Ce trebuie să faceți atunci când aveți hemoroizi după naștere?
În timp ce majoritatea hemoroizilor vor dispărea de la sine, unele remedii pot fi folosite pentru a ușura simptomele. Este important să se amelioreze presiunea și să se diminueze umflarea dureroasă a venelor mărite pentru a evita un disconfort suplimentar și pentru a contribui la recuperare. Pentru tratamentul hemoroizilor după naștere, primul lucru este consultarea medicului. Aceștia pot recomanda:
- Laxative – acestea ajută la umezirea scaunului, astfel încât să poată trece cu ușurință prin intestine fără să provoace constipație și fără să depună o presiune suplimentare asupra anusului.
- Suplimente de fibre – dacă ajustările dietetice nu sunt suficiente, medicul poate prescrie un supliment de fibre. Acestea vin într-o serie de forme, inclusiv ca și amestecuri pentru băuturi.
- Șervețele medicinale care conțin adesea hamamelis, hidrocortizon sau lidocaină. Acestea pot ajuta la ameliorarea mâncărimii, a durerii și a inflamației.
- Creme și supozitoare pentru hemoroizi – acestea ajută la reducerea durerii și a inflamației atât la nivel extern, cât și intern.
Apoi, există unele opțiuni de tratament la domiciliu care pot ajuta la calmarea simptomelor și pot oferi o ameliorare a durerii.
- Aplicarea pachetelor cu gheață. Se poate face o compresă rece care se aplică timp de aproximativ 10 minute.
- Curățarea zonei. Se poate utiliza o sticlă cu apă caldă sau în loc de hârtie igienică uscată, se pot utiliza șervețele umede.
- Odihna. Este recomandat ca persoana să stea întinsă pe spate pentru a elimina presiunea de pe spate.
- Utilizarea paracetamolului sau ibuprofenului. În dozele recomandate, ambele sunt analgezice sigure de luat în timpul alăptării.
- Băi de șezut. O baie de șezut este un bazin de apă caldă, puțin adâncă, care ajută la curățarea și calmarea zonei genitale și rectale. Deși puteți face o baie de șezut doar cu apă caldă, unele adaosuri, cum ar fi sărurile de șezut, pot ajuta la calmarea durerii sau a mâncărimilor.
- Folosirea produselor de igienă fără parfum și fără coloranți. Aceasta include hârtia igienică, tampoanele menstruale etc.
- Ajustări ale dietei
Constipația postpartum poate agrava hemoroizii prin faptul că pune o presiune și o tensiune suplimentară asupra venelor din zona rectului. Aceasta poate fi ameliorată prin consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, fructele de pădure, avocado, merele, bananele, morcovii, sfecla roșie, broccoli, varza de Bruxelles, năutul, ovăzul, migdalele, semințele de chia și lintea. O dietă bogată în fibre atrage apa din scaun, făcând ca acesta să fie mai moale și mai ușor de eliminat. Evitarea constipației, mai ales în primele săptămâni după o naștere vaginală, este esențială pentru confort și vindecare. În cele din urmă, consumul de apă alături de o dietă bogată ajută la evitarea constipației.
Pot fi preveniți hemoroizii după naștere?
Din nefericire, poate fi dificil să se evite complet hemoroizii după naștere. Acest lucru se datorează faptului că există o presiune intraabdominală crescută asupra anusului și rectului în timpul sarcinii și nașterii. Dacă persoana însărcinată are antecedente de hemoroizi sau boli perianale, acestea trebuie menționate medicului. În general, unele lucruri care pot fi făcute pentru a evita hemoroizii includ:
- Consumul unei diete bogate în fibre, cu multe fructe, legume, cereale integrale și fasole.
- Consumul de apă din abundență
- Practicarea a 150 de minute de exerciții aerobice pe săptămână. Acest lucru ajută la un somn mai bun, la eliberarea stresului și creșterea nivelului de energie. Chiar și o plimbare scurtă și rapidă este benefică. Totuși, verificați întotdeauna cu medicul dvs. înainte de a face exerciții postnatale.
- Evitarea efortului în timpul scaunelor
- Evitând statului pe toaletă pentru perioade lungi de timp
Când să apelați la ajutorul medicului cu privire la hemoroizii după naștere?
Dacă o femeie se confruntă cu hemoroizi postpartum, ar trebui să menționeze acest lucru la vizitele de rutină la medicul ginecolog. Acesta poate fi capabil să ajute cu un tratament pentru hemoroizii de după naștere în cabinet. Totuși, acesta poate fi contactat mai rapid dacă sunt identificate următoarele simptome:
- Sângerări din rect
- Durere la nivelul rectului
- Un hemoroid dur și dureros
Dacă hemoroizii nu dispar sau provoacă deranj, medicul poate utiliza unul din mai multe tratamente accesibile. De exemplu, poate utiliza benzi de cauciuc pentru a tăia alimentarea cu sânge a hemoroizilor sau poate utiliza terapia cu laser. Rareori, eliminarea hemoroizilor necesită o intervenție chirurgicală minoră.
Întrebări frecvente
- Cât de frecvenți sunt hemoroizii după naștere?
Multe femei se vor confrunta cu hemoroizi postpartum. Un studiu a constatat că din 280 de femei care au născut, 43% au avut hemoroizi după naștere. Un alt studiu a constatat că două treimi dintre femeile însărcinate au simptome, cum ar fi durere, sângerare, umflături și disconfort, în timpul sarcinii și postpartum, în special complicații hemoroidale și fisuri anale. - Cum vă puteți da seama dacă aveți hemoroizi postpartum?
Orice disconfort în regiunea rectului ar sugera hemoroizi probabili. De asemenea, orice simptome de mâncărime, durere, arsură și sângerări indică și ele această afecțiune. Pentru o diagnoză sigură este bine să vă consultați medicul. - Hemoroizii vor dispărea singuri după naștere?
De obicei, hemoroizii vor dispărea de la sine. În funcție de mărimea, localizarea și severitatea lor, acest lucru poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Ocazional, hemoroizii formează un cheag de sânge dureros, cunoscut sub numele de hemoroizi trombozați. În timp ce aceste cheaguri nu sunt periculoase, ele pot fi extrem de dureroase. Un medic poate trata acest tip de hemoroizi cu o procedură minim invazivă în cabinet. În plus, unii hemoroizi care devin cronici, sau durează câteva luni sau mai mult, pot fi tratați, de obicei, de către un medic. - Vor reveni hemoroizii în timpul următoarei sarcini?
Potrivit experților, este probabil ca hemoroizii să revină în timpul următoarei sarcini. Cei prezenți la începutul unei sarcini ulterioare se pot agrava pe parcursul trimestrelor. Vestea bună este că aceștia ar trebui să se rezolve sau să se micșoreze semnificativ după naștere. - Cât durează hemoroizii după naștere?
Aceștia tind să se rezolve de la sine în jurul a 6 săptămâni, însă simptomele ar trebui să se diminueze în câteva zile sau mai puține săptămâni, mai ales cu un tratament care să ajute la calmarea durerii și a umflăturilor, cum ar fi băile de șezut și terapia prin frig. - Când ar trebui să vă faceți griji în legătură cu hemoroizii postpartum?
Dacă vă confruntați cu simptome continue care vă îngrijorează, cum ar fi sângerări prelungite, durere și umflături, atunci mergeți la medic. Acesta poate analiza cel mai bine simptomele și recomanda un tratament adecvat. Un medic poate recomanda, de asemenea, proceduri medicale pentru a elimina sau micșora hemoroizii dacă aceștia nu se diminuează de la sine. - Pot fi hemoroizii permanenți după naștere?
Dacă aveți antecedente de hemoroizi sau de boli perianale, este posibil să aveți hemoroizi recurenți. Cu toate acestea, atunci când aceiași hemoroizi persistă, consultați un medic pentru tratament și sfaturi suplimentare. - Sunt hemoroizii obișnuiți după cezariană?
Aproximativ 25-35% dintre femeile însărcinate se confruntă la un moment dat cu hemoroizi postpartum. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mai mare pentru cele care au avut o naștere vaginală. Cu toate acestea, este totuși posibil să apară hemoroizi după o cezariană.
Concluzie
Dezvoltarea hemoroizilor în timpul sau după sarcină, este obișnuită, mai ales în urma unei nașteri vaginale. Cei mai mulți hemoroizi se vindecă de la sine în câteva săptămâni, deși unii pot să persiste luni de zile. Dacă remediile de acasă, cum ar fi consumul mai multor fibre și băile de șezut nu ajută sau hemoroizii nu par să se amelioreze, trebuie consultat un medic pentru un tratament suplimentar.