Tromboza hemoroidala: simptome, preventie si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Boala hemoroidală, cunoscută cel mai frecvent sub numele de hemoroizi, apare în urma unei distensiuni anormale a venelor hemoroidale care se află sub mucoasa rectului inferior și a anusului. Tromboza hemoroidală este o complicație, care poate provoca durere și mâncărime în jurul anusului și sângerare în timpul scaunelor. Uneori, un medic poate recomanda anumite teste pentru a exclude alte cauze posibile ale scaunelor cu sânge. 

Ce este tromboza hemoroidală?

Hemoroizii sunt de fapt aglomerări normale de structuri foarte vasculare, mușchi netezi și țesut conjunctiv elastic. Funcția lor principală este de a proteja sfincterul anal și de a ajuta la prevenirea incontinenței rectale atunci când presiunea abdominală crește, cum ar fi atunci când o persoană strănută sau tușește. La unii oameni, aceste pernuțe anale pot deveni umflate sau pot ieși prin canalul anal, ceea ce duce la ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub numele de hemoroizi sau pilozități. 

Tromboza hemoroidală sau un hemoroid trombozat apare atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale, obstrucționând fluxul sanguin și provocând o umflătură dureroasă a țesuturilor anale. Hemoroizii trombozați nu sunt periculoși, dar pot fi foarte dureroși și pot provoca sângerări rectale dacă devin ulcerați. Există două tipuri de hemoroizi, hemoroizii interni, care se dezvoltă în partea inferioară a rectului, deasupra liniei dentate, și hemoroizii externi, care se dezvoltă pe marginea canalului anal, sub linia dentară. Aproape toți hemoroizii trombozați sunt externi, dar este posibilă și tromboza hemoroidală internă.

Tromboflebita hemoroidală – cauze comune

Inițial, boala hemoroidală se poate dezvolta ca urmare a unei combinații de factori, inclusiv slăbirea țesutului conjunctiv de susținere din zona anală, reducerea fluxului sanguin în zona perianală și creșterea presiunii intraabdominale. Factorii de risc asociați cu dezvoltarea hemoroizilor includ un istoric de constipație, eforturi prelungite în timpul scaunelor, ridicarea de greutăți, statul așezat pentru o perioadă lungă de timp, obezitatea și sarcina. Odată ce hemoroizii s-au dezvoltat, acumularea de sânge poate contribui la formarea unui cheag de sânge, ceea ce duce la tromboză. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale hemoroizilor trombozați includ:

  • Încordarea în timpul defecației 
  • Constipația
    Dificultatea de a elimina scaunul poate duce la o sforțare excesivă
  • Diareea
    Încordarea frecventă la toaletă poate exercita o presiune suplimentară asupra rectului
  • Dieta săracă în fibre
    Alimentele cu fibre ajută la obținerea unor scaune moi și mai ușor de eliminat
  • Ridicarea de greutăți
    Ridicarea de greutăți mari, de exemplu la sala de sport, poate exercita, de asemenea, o presiune prea mare asupra vaselor de sânge din jurul anusului.
  • Obezitatea
    Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra organismului
  • Sarcina
    Modificările hormonale pot relaxa vasele de sânge, iar greutatea unui uter mărit poate exercita presiune asupra hemoroizilor.
  • Vârsta înaintată
    Pe măsură ce înaintăm în vârstă, țesuturile care țin hemoroizii la locul lor pot slăbi

Tromboza hemoroidală – semne și simptome

Hemoroizii sunt o afecțiune comună în care vasele de sânge din interiorul și din jurul fundului se umflă. Tromboza hemoroidală apare atunci când hemoroizii externi dezvoltă cheaguri de sânge, iar aceștia pot fi deosebit de dureroși și pot provoca mâncărime. Însă, aceștia nu prezintă un semnal de alarmă, deoarece nu sunt periculoși și tratamentul este disponibil pe scară largă. Hemoroizii externi se dezvoltă în apropierea anusului, unde pielea este mult mai sensibilă, în timp ce hemoroizii interni trec adesea neobservați, cu excepția cazului în care devin prolapsați și apar alte simptome comune ale hemoroizilor, inclusiv:

  • Sângele roșu aprins după defecație
  • Mâncărimile în zona rectală
  • Senzația de a avea în continuare nevoie la toaletă
  • Mucus pe lenjeria de corp 
  • Umflăturile sau durere în jurul anusului

Tromboza hemoroidală – diagnostic

Este important ca o persoană să se adreseze la medic imediat ce are dureri sau mâncărimi în jurul anusului sau dacă sângerează în timpul defecație, sângerarea poate fi, de asemenea, un semn de cancer în tractul gastrointestinal. Medicul va întreba despre simptomele și istoricul medical. În timpul examinării, este posibil să introducă un deget înmănușat și lubrifiat în rect pentru a simți dacă există noduli sau excrescențe, acest lucru se numește examinare rectală digitală. Dacă pacientul are semne sau este la risc de cancer de colon, este posibil să aibă nevoie de unul dintre aceste proceduri pentru a examina interiorul colonului.

  • Sigmoidoscopia
    Medicul introduce un osciloscop subțire, flexibil, cu o cameră la un capăt, pentru a vedea partea inferioară a colonului. Aparatul îi permite medicului să caute excrescențele precanceroase, numite polipi, și alte modificări în colon.
  • Colonoscopia
    Medicul folosește un osciloscop pentru a examina întreaga lungime a colonului.

Tromboza hemoroidală – tratament

Tratamentele la domiciliu care pot reduce durerea și disconfortul trombozei hemoroidale

  • Crema pentru hemoroizi
    Aplicarea unei creme pentru hemoroizi fără prescripție medicală poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
  • Analgezicele
    Administrarea de analgezice fără prescripție medicală pot ameliora durerea.
  • Băile în șezut
    Înmuierea zonei afectate în apă caldă de mai multe ori pe zi și uscarea ușoară prin tamponare poate ajuta la reducerea simptomelor.
  • Tratamentul cu gheață
    Aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi de gheață pe zona afectată poate reduce durerea și inflamația.
  • Utilizarea de șervețele
    Folosirea șervețelelor umede în loc de hârtie igienică poate reduce frecarea și poate provoca mai puțină iritație în zona afectată.
  • Aloe vera
    Aceasta este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Aplicarea de aloe vera pură pe zona afectată poate reduce inflamația.
  • Laxative
    Se recomandă administrarea unui laxativ sau a unui supliment de fibre pentru a trata hemoroizii la domiciliu. Acest lucru facilitează eliminarea scaunului, ceea ce reduce iritarea.
  • Purtarea hainelor largi din bumbac
    O persoană ar trebui să evite să poarte haine strâmte din țesături artificiale. Purtarea hainelor largi din bumbac poate reduce iritarea în zona afectată, menținând-ouscată.

O trombectomie este de obicei folosită pentru a trata tromboza hemoroidală. Aceasta este o mică procedură prin care chirurgii fac o tăietură în hemoroid și drenează sângele. Medicul îi va administra unei persoane anestezie înainte de a efectua procedura, astfel încât aceasta să nu simtă nicio durere. Procedura este mai eficientă dacă este efectuată la câteva zile după ce în hemoroid se formează cheaguri de sânge, însă deoarece acest lucru nu este întotdeauna posibil, pot fi necesare alte tratamente. În cazul în care trombectomia nu este eficientă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, și există o varietate de opțiuni chirurgicale disponibile, iar acestea includ:

  • Hemoroidectomia
    Aceasta este o intervenție chirurgicală de îndepărtare a hemoroizilor, inclusiv a vaselor de sânge și a cheagului, și poate fi efectuată sub anestezie generală. aceasta este mai invazivă decât alte opțiuni, așa că se efectuează doar în cazuri grave.
  • Ligatura cu bandă elastică
    În acest caz se pune o bandă elastică în jurul bazei hemoroizilor. Acest lucru întrerupe alimentarea cu sânge, iar în câteva saptamâni hemoroidul se micșorează treptat până dispare.
  • Hemoroidopexia cu capse
    Aceasta constă în faptul că hemoroizii sunt capsați la locul lor, în timp ce o persoană este sub anestezie generală.

Uneori, tratamentul medical nu este necesar imediat, deoarece simptomele trombozei hemoroidale se poate ameliora în timp, iar inflamația se diminuează treptat. Totuși, se recomandă vizitarea unui specialist medical pentru a determina care este cea mai potrivită abordare pentru cazul specific fiecărui pacient individual.

Recuperarea după intervenția chirurgicală a trombozei hemoroidale

Durerea trombozei hemoroidale ar trebui să se amelioreze în termen de 7 până la 10 zile. Hemoroizii obișnuiți ar trebui să se micșoreze în decurs de o săptămână, însă este posibil să dureze câteva săptămâni pentru ca nodulul să dispară complet. În timpul vindecării, trebuie evitate exercițiile fizice intense și alte activități obositoare, deoarece astfel, hemoroizii pot reveni, însă efectuarea unei operații de hemoroidectomie reduce probabilitatea ca aceștia să revină.

Prevenirea trombozei hemoroidale

Nu este întotdeauna posibil să se prevină tromboza hemoroidală, dar următoarele sfaturi pot reduce riscul:

  • Adoptarea unei diete bogate în fibre
    Printre exemple se numără broccoli, fulgii de tărâțe, pastele integrale și fulgii de ovăz. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea regulată a scaunelor.
  • Adoptarea unui stil de viață mai activ
    Evitarea șederii pe perioade lungi de timp și ridicarea pentru a merge pe jos la fiecare oră poate ajuta la prevenirea hemoroizilor.
  • Evitarea contracțiilor în timpul constipației
    Dacă o persoană este constipată, este o idee bună ca aceasta să ia laxativ mai degrabă decât să se contracte.
  • Hidratarea optimă
    Păstrarea hidratării poate ajuta la reducerea constipației.

Întrebări frecvente

  1. Cum arată un hemoroid trombozat?
    Hemoroizii externi trombozați acut apar de obicei ca o umflătură dureroasă de culoare albăstruie închisă la marginea canalului anal. În unele cazuri, presiunea crescută din interiorul hemoroidului poate duce la necroza și ulcerarea pielii de deasupra acestuia, provocând sângerare rectală. Pe de altă parte, hemoroizii interni trombozați sunt mult mai puțin frecvenți și pot să nu fie vizibili din exterior decât dacă ies din canalul anal.
  2. Tromboza hemoroidală va dispărea de la sine?
    Mulți hemoroizi trombozați dispar de la sine după câteva săptămâni, chiar și fără tratament, însă severitatea durerii este mai intensă în prima zi sau două de la debut. După aceea, cheagul de sânge va fi cel mai probabil reabsorbit și durerea va scădea în următoarele câteva zile. Uneori, hemoroizii trombozați rezolvați pot lăsa în urmă o plăcuță de piele reziduală din cauza întinderii excesive a pielii din jurul anusului.
  3. Cum se poate determina dacă o persoană are tromboză hemoroidală?
    Hemoroizii sunt nedureroși, cu excepția cazului în care sunt trombozați, prolapsați sau strangulați, ceea ce înseamnă că alimentarea lor cu sânge a fost întreruptă. Astfel, o durere semnificativă în zona perineală, precum și simțirea unei umflături dureroase în apropierea anusului pot fi semne de hemoroizi trombozați.
  4. Tromboza hemoroidală se poate drena singură?
    Nu, de cele mai multe ori se face prin extirparea chirurgicală sau drenajul cheagului de sânge, care este procedura ce poate implica riscuri semnificative, cum ar fi îndepărtarea incompletă a cheagului de sânge, sângerările incontrolabile și infectarea țesuturilor perianale, motiv pentru care ar trebui să fie efectuată întotdeauna de un medic calificat. Extirparea chirurgicală sau drenajul cheagului de sânge începe prin amorțirea zonei afectate cu anestezie locală și apoi prin efectuarea unei incizii circumferențiale pentru a îndepărta cheagul.
  5. Cum se poate ameliora tromboza hemoroidală în timpul sarcinii?
    Dacă ați trecut de primul trimestru, puteți folosi creme antiinflamatoare. S-a demonstrat că o combinație de tribenosid și lidocaină ameliorează rapid simptomele. În prima parte a sarcinii, se poate încerca gestionarea simptomelor prin intermediul băilor din șezut și prin înmuierea scaunelor cu ajutorul dietei și a lichidelor.
  6. Poate un hemoroid trombozat să explodeze?
    Da, dacă hemoroizii se umplu cu prea mult sânge, se pot sparge. De obicei, acest lucru nu este grav, dar duce la sângerare și poate provoca dureri severe care necesită tratament.

Concluzie

Hemoroizii trombozați pot fi însoțiți de mâncărimi, și pot fi dureroși și incomozi dacă nu sunt tratați, dar simptomele pot fi adesea ameliorate cu ajutorul remediilor de casă. În cazul în care nu este eficient, există unele tratamente medicale disponibile, însă rareori, o persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală cu anestezie generală. Tratamentele pentru hemoroizi sunt, de obicei, eficiente, totuși, în cazul în care o persoană se confruntă cu hemoroizi recurenți, este esențial ca aceasta să discute cu medicul său.