Meniu

Hernia ombilicala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie ombilicală apare atunci când o parte a intestinului sau a țesutului adipos se împinge printr-un punct slab al peretelui abdominal, în apropierea buricului. Adesea, nu este gravă, dar o persoană ar trebui să consulte un medic dacă aceasta le provoacă durere și umflături sau dacă nu dispare la o presiune ușoară.

Ce este hernia ombilicală?

O hernie ombilicală apare atunci când există un defect în peretele abdominal anterior, care se află sub ombilic sau buric. Aceste hernii sunt foarte frecvente la nou-născuți și la sugari, dar pot afecta și adulții. Deși herniile ombilicale sunt ușor de tratat, în rare ocazii, ele pot deveni o afecțiune gravă. Cauzele herniei ombilicale sunt diferite în funcție de grupele de vârstă. 

Cauzele herniei ombilicale la sugari și copii mici

Herniile ombilicale sunt frecvente la sugari, însă medicii nu cunosc cauza acestei variații. Acest tip de hernie este deosebit de frecvent la copiii născuți prematur. Până la 84% dintre nou-născuții cu o greutate la naștere cuprinsă între 1 și 1,5 kilograme (kg) au o hernie ombilicală. În timp ce fătul în curs de dezvoltare se află în uter, cordonul ombilical trece printr-o deschidere în peretele abdominal. Aceasta ar trebui să se închidă la scurt timp după naștere. Cu toate acestea, mușchii nu se închid întotdeauna complet, lăsând un punct slab prin care se poate împinge o hernie ombilicală. În majoritatea cazurilor, herniile ombilicale la sugari se închid fără intervenție până la vârsta de 2 ani.

Cauzele pentru hernia ombilicală la adulți

Doar 1 din 10 adulți cu hernie ombilicală este purtător al acestei afecțiuni din copilărie, iar aproximativ 90% dintre adulți o dobândesc ca urmare a unor probleme cu mușchii abdominali mai târziu în viață. Presiunea crescută asupra mușchilor abdominali, cum ar fi în timpul sarcinii sau la ridicarea de greutăți, crește riscul de hernii ombilicale dobândite. Dacă există o presiune prea mare asupra peretelui abdominal, o parte din țesutul adipos sau o parte a intestinului poate trece printr-o secțiune slabă a mușchiului abdominal. Persoanele cu risc ridicat au mai multe șanse să experimenteze o presiune mai mare decât în mod normal în zonele în care țesutul adipos sau părți ale intestinului pot ieși în afară.

Hernie ombilicală – simptome

Care sunt primele semne ale unei hernii?

Este posibil ca o persoană să vadă sau să simtă o hernie apărând într-o locație precisă atunci când se ghemuiește, se apleacă sau face efort. În cazul bebelușilor, se poate vedea o hernie apărând atunci când plânge sau în timpul sau atunci când se încordează pentru a merge la baie, și poate fi iritabil din această cauză. Dacă aceeași activitate provoacă în mod obișnuit aceleași simptome, este probabil să fie vorba de o hernie.

Simptomele unei hernii ombilicale

O hernie ombilicală arată ca o umflătură în buric. Aceasta poate deveni mai evidentă atunci când copilul râde, plânge, merge la toaletă sau tușește. Atunci când copilul este întins sau relaxat, nodulul se poate micșora sau poate dispărea complet. Simptomele unei hernii ombilicale vor varia în funcție de caz. Indiferent de mărimea herniei, dacă peretele abdominal se contractă în jurul ei, acest lucru poate întrerupe circulația către proeminență, provocând durere, care poate varia de la ușoară la severă. O persoană ar trebui să viziteze un medic în cazul în care umflătura:

  • Devine dureroasă
  • Apare alături de vărsături
  • Se umflă și se decolorează
  • Nu scade la culcare sau sub presiune ușoară

Diagnosticul și tratament – hernie ombilicală

Diagnostic pentru hernia ombilicală

Un medic va diagnostica o hernie ombilicală în timpul unei examinări fizice. De asemenea, poate fi capabil să determine tipul de hernie. De exemplu, dacă aceasta implică intestinul, poate exista riscul de obstrucție. Dacă medicul dorește să depisteze complicații, poate solicita o ecografie abdominală, o radiografie sau analize de sânge.

Tratamentul pentru hernia ombilicală

La sugari, cele mai multe hernii ombilicale se vor rezolva în 2 ani și nu va fi nevoie de tratament. Cu toate acestea, un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală dacă:

  • Hernia are un diametru mai mare de 1,5 cm la copiii cu vârsta peste 2 ani
  • Intestinele se află în interiorul sacului herniar, împiedicând sau reducând mișcarea intestinală
  • Hernia provoacă durere
  • Apare decolorarea pielii la locul herniei

În cazul în care o hernie se rupe, este necesară o intervenție chirurgicală de urgență. Cu toate acestea, rupturile de hernie sunt extrem de rare. Este mai puțin probabil ca herniile să se rezolve de la sine la adulți decât la copii, ca urmare, adulții sunt mai predispuși la complicații, iar o persoană are o șansă mai mare de a avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

  • Intervenție chirurgicală pentru hernia ombilicală
    Operația de hernie ombilicală este o operație mică, care durează de obicei aproximativ 20-30 de minute. În cele mai multe cazuri, persoana operată va putea pleca acasă în aceeași zi. Intervenția chirurgicală presupune efectuarea unei incizii la baza buricului și împingerea țesutului proeminent înapoi în abdomen. Chirurgii pot efectua fie o intervenție chirurgicală deschisă, fie laparoscopică. În multe cazuri, chirurgul va coase apoi mușchii peretelui abdominal pentru a închide gaura. În altele, aceștia pot folosi ochiuri speciale pentru a întări zona și a preveni o recidivă. Aceste ochiuri pot fi sintetice sau pot proveni din țesuturi animale. Structurile de origine animală sunt absorbabile în organism, în timp ce plasele sintetice sunt implanturi permanente. Unele proceduri folosesc pioneze pentru a menține structurile de plasă la locul lor, cu toate acestea, cercetările au asociat aplicarea de pioneze cu o creștere a durerii postoperatorii.
  • Pregătirea pentru intervenția chirurgicală pentru hernia ombilicală
    Medicii îi vor sfătui pe pacienți să se abțină de la a mânca sau de la a bea înainte de operație. De asemenea, poate fi necesar ca persoanele să nu mai ia medicamente anticoagulante pentru a reduce riscul de sângerare. Cei mai mulți chirurgi vor efectua operația de hernie ombilicală cu individul sub anestezie generală. Un anestezist va ghida persoana prin această procedură înainte de operație.
  • Îngrijirea postoperatorie pentru hernia ombilicală
    După externarea din spital, o persoană poate simți durere și disconfort la locul operației. Administrarea de analgezice, purtarea de haine largi și evitarea activităților obositoare pot ajuta la reducerea acestui disconfort. De asemenea, o persoană poate prezenta umflături în jurul locului operației timp de câteva săptămâni. Chirurgul va aplica uneori un pansament de presiune pe hernie. Este important ca acesta să se păstreze curat și uscat pentru a evita infecțiile. Purtarea unor articole de susținere a herniei poate ajuta persoanele să se recupereze după operație și să crească nivelul de activitate.

Când trebuie operată hernia ombilicală?

Medicul va recomanda imediat o intervenție chirurgicală dacă o persoană: are dureri, burta umflată sau alte semne ale unei probleme rare, dar majore, numită strangulare sau hernie încarcerată. Acest lucru poate apărea atunci când intestinul rămâne prins în sacul herniar și își pierde alimentarea cu sânge.

În cazul copiilor cu hernie ombilicală

Trebuie solicitat ajutorul medicului dacă copilul are în continuare hernie după ce împlinește 5 ani. Părintele trebuie să se adreseze imediat la medic dacă hernia devine mai mare, pare umflată sau este tare. Hernia ombilicală iese în afară atunci când copilul doarme, este calm sau este întins și nu o poate fi  împinsă înapoi înăuntru.

Complicațiile și factorii de risc – hernie ombilicală

Complicații ale herniilor ombilicale

Complicațiile cauzate de herniile ombilicale apar rar la copii. Cu toate acestea, pot apărea complicații suplimentare atât la copii, cât și la adulți dacă cordonul ombilical este încarcerat. Intestinele care nu pot fi împinse înapoi prin peretele abdominal nu primesc uneori o aprovizionare adecvată cu sânge. Acest lucru poate provoca durere și chiar ucide țesutul, ceea ce ar putea duce la o infecție periculoasă sau chiar la deces. Hernia abdominală care implică un intestin strangulat necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Trebuie contactat medicul sau trebuie să se meargă imediat la spital dacă intestinul devine obstrucționat sau strangulat. Simptomele unei hernii ombilicale strangulate includ:

  • Febră
  • Constipație
  • Durere și sensibilitate abdominală severă
  • Greață și vărsături
  • O umflătură bombată în abdomen
  • Înroșirea sau alte decolorări

Factorii de risc ai unei hernii ombilicale

Principalii factori de risc pentru herniile ombilicale sunt:

  • Vârsta. Sugarii, în special cei născuți prematur, prezintă un risc mai mare de hernie ombilicală decât adulții.
  • Obezitatea. Copiii și adulții cu obezitate se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o hernie ombilicală în comparație cu persoanele al căror indice de masă corporală (IMC) se încadrează în intervalul de greutate sănătos.
  • Tusea. Faptul de a tuși pentru o perioadă îndelungată poate crește riscul de hernie, deoarece forța tusei aplică presiune asupra peretelui abdominal.
  • Sarcini. Riscul de hernie ombilicală este mai mare în rândul persoanelor însărcinate. Sarcinile multiple comportă un risc mai mare de hernie.

Riscurile chirurgicale ale unei hernii ombilicale

Complicațiile sunt rare, dar pot apărea. Trebuie contactat medicul dacă se observă următoarele simptome:

  • Infecție la locul plăgii
  • Recidivă a herniei
  • Dureri de cap
  • Amorțeală la nivelul picioarelor
  • Greață/vomită
  • Febră

Întrebări frecvente

  1. Care sunt cauzele herniei ombilicale la femei?
    În cazul adulților, cel mai frecvent în cazul femeilor, faptul de a fi supraponderal sau de a avea sarcini multiple poate crește riscul de a dezvolta o hernie ombilicală. 
  2. Herniile ombilicale sunt frecvente la femei?
    Incidența herniei ombilicale în populația adultă generală este de 2%, în timp ce este mult mai frecventă la femeile obeze și la pacienții cirotici. Până la 20% dintre pacienții cirotici cu ascită dezvoltă hernie ombilicală. 
  3. Este normal să trăiești cu o hernie ombilicală?
    Mulți oameni sunt capabili să amâne intervenția chirurgicală timp de luni sau chiar ani, iar unii oameni pot să nu aibă niciodată nevoie de o intervenție chirurgicală pentru o hernie mică. Dacă hernia este mică și nu aveți niciun simptom sau dacă simptomele nu vă deranjează prea mult, dumneavoastră și medicul puteți pur și simplu să continuați să urmăriți dinamica simptomelor. Totuși, intervenția chirurgicală este recomandată pentru majoritatea adulților cu hernie ombilicală, deoarece este puțin probabil ca aceasta să se amelioreze de la sine atunci când sunteți mai în vârstă și riscul de complicații este mai mare.
  4. Hernia ombilicală afectează bărbații?
    Da, această afecțiune afectează și bărbații. La adulți, femeile sunt mai predispuse la hernie ombilicală decât bărbații – mai ales dacă sunt însărcinate sau au avut sarcini multiple. 
  5. Care sunt cauzele herniei ombilicale la bărbați?
    În cazul în care mușchii nu se unesc complet în linia mediană a peretelui abdominal, o hernie ombilicală poate apărea la naștere sau mai târziu în viață. La adulți, o presiune abdominală prea mare contribuie la apariția herniilor ombilicale. Cauzele creșterii presiunii în abdomen includ obezitatea.
  6. Poate un bărbat să trăiască cu o hernie?
    Studiile efectuate asupra bărbaților cu hernii indică faptul că riscul de a avea o urgență, cum ar fi ca o parte a intestinului să rămână blocat sau strangulat în spațiul muscular, este destul de scăzut, dar, deoarece herniile tind să se mărească sau să provoace simptome în timp, majoritatea bărbaților vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală cât mai rapidă de la diagnosticarea herniei.
  7. Se pot face exerciții fizice cu o hernie?
    Exercițiile fizice cu o hernie pot fi făcute în siguranță sub observația atentă și sub îndrumarea unui profesionist medical certificat. Cu toate acestea, există totuși unele riscuri asociate cu aceasta. O formă proastă în timpul exercițiilor sau o presiune prea mare asupra zonei slăbite poate duce la creșterea durerii, la întindere musculară și chiar la complicații mai grave.
  8. Se agravează herniile odată cu vârsta?
    Herniile tind să se mărească odată cu vârsta, astfel că persoanele în vârstă pot constata că hernia lor s-a mărit odată cu trecerea anilor. În unele cazuri, slăbirea mușchilor de îmbătrânire poate duce la apariția unei hernii.
  9. Cum ar trebui să se îngrijească o hernie?
    Dacă aveți o hernie pe care nu plănuiți să o operați în următoarea perioadă, veți dori să încercați să preveniți agravarea acesteia. Medicii vă pot sfătui să vă adaptați obiceiurile sau natura muncii pentru a evita tensionarea herniei. În unele cazuri, ar putea să vă recomande să purtați o centură specială de reținere pentru a o menține în timpul anumitor activități. Acordați atenție simptomelor și oricăror schimbări pe care le experimentați.
  10. Ce este o hernie sportivă?
    Termenul hernie sportivă este un termen greșit, deoarece nu este de fapt o hernie deloc. Este un tip de leziune care afectează în mod obișnuit sportivii, de obicei în partea inferioară a abdomenului sau în zona inghinală. Acestea sunt locuri obișnuite pentru a avea hernii, iar leziunea poate provoca dureri cronice similare cu o hernie, dar nu există niciun țesut care să iasă prin alte țesuturi. De obicei, este vorba de o ruptură a unui tendon sau a unui mușchi, cauzată de o mișcare bruscă de răsucire.
  11. Sunt herniile transmise genetic?
    Herniile în sine nu sunt ereditare, adică transmisibile genetic de la părinte la copil. Cauza directă a herniilor este slăbiciunea mușchilor care susțin zona abdominală. Activități precum ridicarea de greutăți pot agrava această slăbiciune și pot duce la apariția unei hernii.

Concluzie

Majoritatea cazurilor la bebeluși se vor rezolva de la sine până la vârsta de 3 sau 4 ani. Dacă o persoană crede că bebelușul ar putea avea o hernie ombilicală, poate discuta cu medicul pediatru. Trebuie solicitată asistența medicală de urgență dacă bebelușul pare să aibă dureri sau dacă umflătura devine foarte umflată sau decolorată. Adulții cu o umflătură pe abdomen ar trebui, de asemenea, să consulte un medic. Operația de reparare a herniei este o procedură destul de simplă și comună. Deși toate intervențiile chirurgicale au riscuri, majoritatea copiilor se pot întoarce acasă după o operație de hernie ombilicală în câteva ore. Se recomandă să se aștepte trei săptămâni după operație pentru a se angaja în activități fizice grele. Este puțin probabil ca hernia să reapară odată ce a fost redusă și închisă corespunzător.