Meniu

Hernie epigastrica: Cauze la copii si adulti, simptome si tratament

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie epigastrică apare atunci când o slăbiciune a mușchilor abdominali permite peritoneului (mucoasa cavității abdominale) și țesutului adipos abdominal să treacă prin peretele muscular. Hernia epigastrică poate fi congenitală (prezentă la naștere), însă multe sunt diagnosticate la adulți în timpul testelor pentru alte probleme, deoarece nu au provocat niciodată simptome.

Ce este o hernie epigastrică sau o hernie de linie albă?

O hernie epigastrică este o umflătură în linia dintre buric și stern care poate provoca durere. Cavitatea abdominală conține intestinele și alte structuri, protejate de peretele abdominal, care este alcătuit din patru straturi. În cazul unei hernii epigastrice, grăsimea iese afară printr-o parte slabă din peretele abdomenului, între buric și stern, și formează o umflătură. Cel mai frecvent simptom este durerea cauzată de faptul că grăsimea este strânsă de peretele abdominal. Acest tip de hernie este o afecțiune oarecum frecventă la adulți și copii, dar se întâlnește, de asemenea, la sugari. Ele pot varia ca mărime și este posibil ca o persoană să aibă mai multe hernii epigastrice în același timp. Aproximativ 2-3% din toate herniile abdominale sunt hernii epigastrice. De cele mai multe ori, o persoană nu va avea niciun simptom sau se vor resimți doar simptome minore. Lipsa acestora înseamnă că această afecțiune tinde să nu fie raportată. 

Cauzele unei hernii epigastrice

O hernie epigastrică poate apărea atunci când țesuturile din peretele abdominal nu se închid complet în timpul dezvoltării, însă cercetările continuă să caute cauzele specifice ale acestui tip de hernie. Nu se cunosc la fel de multe informații despre herniile epigastrice, posibil pentru că nu sunt raportate des din cauza lipsei de simptome. Cu toate acestea, o teorie a căpătat o oarecare credibilitate. Se crede că hernia epigastrică poate fi cauzată atunci când există tensiune în zona în care peretele abdominal din regiunea epigastrică se atașează de diafragmă. De asemenea, o hernie epigastrică este de obicei prezentă încă de la naștere, și se formează ca urmare a unei slăbiciuni a mușchilor peretelui abdominal sau a unei închideri incomplete a țesutului abdominal în timpul dezvoltării. Unii factori care le pot cauza sau exacerba includ:

  • Obezitatea
  • Sarcina
  • Crizele de tuse
  • Ridicarea de greutăți
  • Munca fizică
  • Antrenamentul intensiv sau sportul

De asemenea, aceste afecțiuni și activități slăbesc mușchii abdominali și întind peretele abdominal, ceea ce poate provoca hernii epigastrice:

  • Diabetul
  • Fumatul
  • Utilizarea steroizilor 

Simptome

Unii oameni trec prin copilărie și adolescență fără să știe că au o hernie epigastrică. Cu toate acestea, mulți copii prezintă simptome de la o vârstă fragedă, iar atât la adulții, cât și la copii, acestea includ:

  • Durere
  • Sensibilitate
  • O umflătură abdominală care poate fi văzută și simțită
  • Febră mare
  • Dificultate la urinare
  • O creștere a durerii sau a umflăturii la locul intervenției chirurgicale
  • Sângerare care nu se oprește
  • Greață
  • Vărsături

Tratament pentru hernie epigastrică

Nu este neobișnuit ca un adult să fie diagnosticat cu o hernie epigastrică de care nu a fost conștient mai devreme în viață. De asemenea, este posibil ca o hernie despre care se știa că este prezentă de mulți ani să devină o problemă pe măsură ce individul îmbătrânește. Pentru mulți, aceasta nu provoacă simptome decât mai târziu în viață din cauza obezității, a slăbiciunii musculare sau a tensiunii asupra peretelui muscular al abdomenului. În aceste cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară dacă hernia provoacă durere sau amenință să devină strangulată.

Chirurgie pentru tratarea herniei epigastrice

Înainte de operație

Echipa medicală va discuta cu pacientul despre operație și despre pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a se pregăti pentru procedură. Acest proces poate începe cu câteva săptămâni înainte de operația propriu-zisă. O persoană trebuie să se asigure că înțelege ce tip de intervenție chirurgicală va avea și tipul de unitate în care va fi efectuată, inclusiv informațiile de care ar putea avea nevoie medicul. Dacă persoana va pleca acasă după o intervenție chirurgicală, trebuie să se asigure că are un plan de transport, astfel încât să aibă pe cineva care să o conducă după ce i se administrează anestezia. Înainte de operație va avea loc o evaluare de admitere. 

În timpul operației

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală, în funcție de preferințele individului și de sfatul chirurgului. După ce anestezia și-a urmat cursul, chirurgul va face o incizie în hernie și va introduce un laparoscop. Acest dispozitiv este un tub subțire cu o lumină care îi permite chirurgului să privească organele abdominale și hernia. Chirurgul va face apoi o altă incizie pentru instrumentele chirurgicale și va muta sacul herniei (partea de țesut care împinge în afară) în poziția corectă, de asemenea, va întări mușchiul peretelui abdominal. Dacă zona care provoacă slăbiciune musculară este mică, chirurgul o poate coase. Aceste cusături permanente sunt cunoscute sub numele de suturi și vor împiedica hernia să împingă din nou prin ea.

Zonele mari de slăbiciune musculară pot necesita un plasture din plasă de nailon, care este cusută la locul său pentru a acoperi gaura. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să nu fie potrivit pentru cei care au respins anterior alte implanturi chirurgicale. Odată ce sacul herniar se află în poziția corectă și sutura sau plasa este la locul ei, chirurgul va îndepărta laparoscopul și va închide incizia chirurgicală. 

După operație

Se recomandă consumul de lichide și menținerea hidratării imediat după operație. Unele dureri postoperatorii, disconfort, umflături și vânătăi în zona abdominală sunt normale. Medicii pot recomanda calmarea durerii în primele 48 de ore cu ajutorul unor medicamente cu sau fără prescripție medicală. Este posibil ca o umflătură să fie încă prezentă după operație. Aceasta este probabil să fie cauzată de sutura folosită pentru a închide peretele abdominal și ar trebui să se diminueze în timp. Medicul va recomanda îndepărtarea pansamentului atunci când rana este suficient de închisă, de obicei în termen de 5 până la 10 zile. Pacienții pot face duș după operație la indicația medicului, însă baia se poate face doar după îndepărtarea pansamentului. 

Complicații și riscuri 

Complicațiile unei hernii epigastrice netratate includ următoarele:

  • Hernie mărită, care permite în cele din urmă ca părți ale intestinului să se împingă prin ea.
  • Creșterea sau apariția durerii și a sensibilității
  • Blocajul intestinal
  • Pierderea domeniului, în care hernia devine atât de mare încât este aproape imposibil de reparat chiar și cu o plasă.

Ca și în cazul altor intervenții chirurgicale și a utilizării anesteziei generale, pot apărea următoarele conplicații: 

  • Sângerarea
  • Durerea
  • Infecția rănilor la locul intervenției chirurgicale
  • Cicatricea rămasă după vindecare
  • Cheagurile de sânge
  • Dezvoltarea unei umflături care nu este o hernie
  • Infecția plaselor (în cazul în care se folosește o plasă artificială pentru a opera hernia)

Hernia epigastrică la copii

Majoritatea herniilor epigastrice nu provoacă simptome. Când o fac însă, un copil ar putea avea:

  • O mică umflătură deasupra buricului
  • Disconfort sau durere

Durerea se poate agrava atunci când copilul stă în picioare, strănută, tușește sau se încordează pentru a merge la baie.

Tratament pentru hernia epigastrică la copii

O hernie epigastrică nu se va vindeca de la sine și necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi tratată. Aceasta este asemănătoare cu hernia ombilicală, cu excepția herniei ombilicale care se formează în jurul buricului, iar hernia epigastrică se află de obicei între buric și piept. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care afecțiunea amenință să devină o urgență, intervenția chirurgicală poate fi amânată până când copilul este mai mare. Copiii mici au tendința de a tolera mai bine intervenția chirurgicală decât nou-născuții, astfel încât poate fi benefic să se aștepte înainte de a se efectua o intervenție chirurgicală.

Cât de curând își va reveni copilul?

După operație copilul va fi transferat în zona de recuperare și apoi în secție. Acesta ar trebui să poată merge acasă în aceeași zi. Copiii se recuperează adesea rapid și pot reveni la viața normală în câteva zile. Medicul va spune când este posibilă întoarcerea la școală, de obicei după 5 până la 7 zile, de la operație. 

Concluzie

O hernie epigastrică apare atunci când o parte din țesutul abdominal sau un organ din abdomen se împinge printr-un punct slab al mușchiului abdominal. Aceasta poate apărea atât la adulți, cât și la copii, adesea nu provoacă simptome, dar este clar vizibilă la locul unde se află hernia. Uneori, un medic va opta pentru așteptare vigilentă odată ce a fost diagnosticată o hernie epigastrică, totuși o intervenție este cel mai bun tratament. Majoritatea oamenilor se recuperează bine după o operație a herniei epigastrice, deși poate dura mai mult la adulții în vârstă, la fumători sau la persoanele care au obezitate. Se recomandă să se discute cu un medic despre opțiunile de tratament și alte aspecte înainte și după operație.