Meniu

Hernia inghinala la copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Herniile inghinale la copii și bebeluși sunt cele care apar în zona inghinală. Acestea apar atunci când intestinele se umflă prin peretele abdominal. Principalul simptom al herniei inghinale la copii este o umflătură care poate fi văzută sub piele în zona inghinală sau a scrotului. Copilul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata o hernie inghinală.

Ce sunt herniile inghinale la copii?

O hernie inghinală la un copil sau bebeluș este cea care apare în zona inghinală, cea dintre burta și coapsele copilului. Aceasta este cauzată de o parte a intestinului copilului care împinge printr-o deschidere din peretele abdominal prin canalul inghinal. Canalul inghinal se întinde de la abdomenul copilului până la organele genitale ale acestuia. Acesta ar trebui să se închidă înainte de naștere, dar uneori nu se închide până la capăt. Acest lucru lasă o gaură prin care poate aluneca intestinul copilului. 

Cum se poate depista dacă copilul are o hernie inghinală?

Herniile pot apărea la orice vârstă, dar sunt cel mai frecvent întâlnite la nou-născuți. Cu toate acestea, este posibil ca ele să nu fie observabile decât după câteva săptămâni sau luni de la naștere. Părinții pot vedea și simți o umflătură sau o masă anormală în zona inghinală sau în scrot. Este posibil ca aceștia să observe umflătura doar atunci când copilul plânge, tușește sau face eforturi. Hernia inghinală se dezvoltă, de obicei, doar pe o parte inghinală a copilului, mai des pe partea dreaptă decât pe partea stângă. În aproximativ 10% din cazuri, herniile inghinale se dezvoltă pe ambele părți. Umflătura va apărea și dispărea de obicei, fiind moale la atingere. Aceasta poate să dispară sau să se micșoreze în timpul nopții, în timp ce copilul doarme sau este relaxat. Nu trebuie ignorate niciodată semnele de durere sau de suferință sau orice umflătură la un bebeluș sau copil. Trebuie sunat medicul cât mai curând posibil pentru o opinie profesională sau se poate merge la camera de urgență.

  • Hernia încarcerată
    Dacă umflătura rămâne prinsă chiar și atunci când copilul se relaxează, poate însemna că organele din interiorul burții sunt prinse în interiorul herniei. Acest lucru se numește “hernie încarcerată” și necesită asistență medicală imediată. Copilul va avea probabil dureri sau va simți sensibilitate (sau chiar va avea vărsături). De asemenea, umflătura poate deveni mult mai fermă sau chiar roșie atunci când se întâmplă acest lucru.
  • Hernia strangulată
    Dacă hernia inghinală a copilului este strangulată, acesta va fi o umflătură tare, uneori roșie. Dacă copilul prezintă semne de strangulare a herniei, trebuie dus la cel mai apropiat serviciu de urgență. În departamentul de urgență, un medic îl va examina și, dacă hernia este strangulată, va încerca să o “reducă” printr-un anumit tip de împingere. Uneori este necesară administrarea de analgezice puternice (cum ar fi morfina) înainte ca hernia să poată fi redusă și, ocazional, dacă aceasta nu poate fi redusă, copilul va avea nevoie de o operație de urgență. Dacă medicul reușește să reducă cu succes hernia în departamentul de urgență fără a fi nevoie de analgezice puternice, copilului i se va permite adesea să plece acasă și să se întoarcă la spital pentru o operație planificată. În cazul în care au fost necesare analgezice puternice, copilul va fi de obicei ținut în spital pentru monitorizare, apoi, după 24-48 de ore, când umflăturile se vor fi stabilizat, va fi supus unei operații de urgență înainte de a fi externat.

Nu se poate face nimic pentru a împiedica hernia copilului să se stranguleze. Singura modalitate de a preveni acest lucru este de a efectua o operație chirurgicală. Hernia inghinală la bebelușii foarte mici prezintă un risc mai mare de strangulare decât la bebelușul sau un copil mai mare. Urgența operației va depinde de vârsta copilului.

Care sunt simptomele herniei inghinale la copii?

Principalul simptom al herniei inghinale la copii este o umflătură care poate fi văzută sub piele în zona inghinală sau a scrotului. Alte simptome de hernie inghinală la copii pot include:

  • Durere și disconfort care se ameliorează cu odihnă
  • Greutate sau presiune în zona inghinală a acestora
  • La băieți, un scrot umflat sau mărit
  • Arsuri la locul unde se află umflătura
  • Încrâncenare și dificultăți de hrănire la bebeluși

În cazul în care copilul are o hernie încarcerată sau o hernie strangulată, aceasta este o urgență medicală, care necesită îngrijiri medicale imediate pentru copil dacă acesta prezintă oricare dintre următoarele simptome:

  • Durere sau sensibilitate severă, în special atunci când se apleacă, se ridică, se întinde sau plânge
  • Roșeață și vânătăi în jurul locului umflăturii
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Febră
  • Greață și vărsături
  • Scaun cu sângerări

Hernia poate deveni mai mare și mai mică:

  • Se poate mări atunci când un copil face ceva care creează presiune în burtă, cum ar fi să se ridice în picioare, să plângă sau să tușească.
  • Se poate micșora din nou atunci când copilul se întinde și este calm.
  • La bebeluși, hernia poate fi vizibilă doar atunci când copilul plânge, tușește sau se forțează atunci când eliberează fecalele. De asemenea, părinții ar putea observa că bebelușul este irascibil și mănâncă mai puțin decât de obicei.

Care sunt cauzele herniei inghinale la bebeluși?

Testiculele se dezvoltă la băieți în partea din spate a abdomenului, chiar sub rinichi. În timpul dezvoltării fătului, testiculul coboară din această locație în scrot trăgând cu el o prelungire în formă de sac a mucoasei abdomenului său. Acest sac înconjoară testiculul până la vârsta adultă, dar legătura cu abdomenul se rezolvă în general în întregime. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va rezulta o hernie cu sacul care se extinde din abdomen prin peretele abdominal și în canalul inghinal (hernie inghinală în canal), unde se termină în zona inghinală sau poate persista mergând până în scrot și în sacul care înconjoară testiculul.

Hernia inghinală este vizibilă doar atunci când există conținut din cavitatea abdominală în interiorul sacului. La sugari și copii, sacul poate să nu fie vizibil dacă conținutul din cavitatea abdominală nu a scăpat din abdomen în sac, deoarece deschiderea din peretele abdominal este prea îngustă pentru a permite acest lucru.

Odată cu dezvoltarea, peretele abdominal devine mai puternic și poate împinge conținutul prin deschidere în sac, dilatând adesea această deschidere. Unii factori îi plasează pe copii la un risc mai mare de hernie inghinală, cum ar fi:

  • Prematuritatea
  • Testiculele nedeschise
  • Un istoric familial de hernii
  • Fibroza chistică
  • Displazia de dezvoltare a șoldului
  • Anomaliile uretrale

Deși fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal, așa că pot dezvolta și ele hernii. Adesea, trompa și ovarul sunt cele care cad în sacul herniar. Ocazional, atât la băieți, cât și la fete, bucla de intestin care iese prin hernie poate rămâne blocată și nu se poate întoarce în cavitatea abdominală. Dacă bucla intestinală nu poate fi împinsă ușor înapoi în cavitatea abdominală, acea secțiune a intestinului își poate pierde alimentarea cu sânge. O bună alimentare cu sânge este necesară pentru ca intestinul să fie sănătos și să funcționeze corect.

Cum este diagnosticată o hernie inghinală la copii?

De cele mai multe ori, un medic poate diagnostica o hernie inghinală prin ceea ce vede atunci când examinează copilul – văzând o umflătură în zona inghinală atunci când copilul plânge sau se încordează și văzând-o dispărând atunci când copilul se relaxează. Dacă copilul este suficient de mare, medicul îl poate ruga să stea în picioare sau să tușească în timp ce caută umflătura. Acesta va încerca ușor să maseze hernia înapoi în locul potrivit în burtă. O hernie care poate fi masată înapoi la locul ei se numește hernie “redutabilă”. Dar și acestea au nevoie de intervenție chirurgicală, deoarece nu vor rămâne la locul lor.

Atunci când ceea ce vede medicul este diferit de ceea ce au văzut părinții acasă sau dacă umflătura este mereu acolo și medicul este îngrijorat că ar putea fi o masă și nu o hernie, se poate face o ecografie pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului corect. Cu toate acestea, ecografiile nu sunt întotdeauna necesare. Dacă nu este întotdeauna observabilă, poate fi util să aveți o fotografie a herniei copilului atunci când mergeți la o programare la medic.

Tratamentul pentru hernia inghinală la copii

Copilul va trebui să fie operat, deoarece există riscul ca o bucată de intestin să rămână prinsă în hernia inghinală. Acest lucru ar determina copilul să se simtă rău din cauza durerii și poate provoca leziuni ale intestinului (și ale testiculului la un băiat) dacă nu este tratat prompt.  Operația de hernie inghinală se efectuează de obicei înainte ca această deteriorare să se producă. Intervenția chirurgicală durează de obicei mai puțin de o oră și este de obicei o procedură ambulatorie. Acest lucru înseamnă că părintele și copilul pot pleca acasă în aceeași zi în care a avut loc procedura.

Tratamentul specific va fi stabilit de medicul copilului în funcție de următoarele:

  • Vârsta copilului, starea generală de sănătate și istoricul medical
  • Tipul de hernie
  • Dacă hernia este reductibilă (poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală) sau nu
  • Toleranța copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii specifice

Înainte de internarea în spital

  • Evaluarea preoperatorie
    Părinților li se va cere să completeze un “chestionar de evaluare a stării de sănătate” atunci când copilul este adăugat pe lista de așteptare; acesta va fi completat imediat după consultație. Însă această procedură poate fi diferită de la o clinică la alta.
  • Achiziționarea analgezicelor adecvate
    Este important să se achiziționeze unele analgezice pentru copii, cum ar fi Paracetamol și Ibuprofen înainte de internarea în spital, astfel încât să fie la dispoziție acasă după externare.
  • În cazul în care copilul se simte rău
    Dacă copilul este răcit, tușește sau are o boală precum varicela, operația va trebui amânată pentru a evita complicațiile.
  • Alimentația
    Copilul nu va putea mânca și bea înainte de operație. Sfaturi specifice în acest sens vor fi oferite pe scrisoarea de rezervare, odată ce se confirmă data operației.

Admiterea la spital

Odată ajunși la spital părintele și copilul vor fi ghidați de asistenții medicali cu privire la ce urmează să se întâmple. Aceștia se vor întâlni cu personalul de îngrijire, cu medicii și cu un anestezist pentru a stabili etapele operației. Părintele poate fi prezent doar în sala de așteptare și cea de recuperare, unde va fi plasat copilul după operație.

În timpul operației de hernie inghinală la copii

Operația de corectare a herniei inghinale se numește “herniotomie inghinală” și se efectuează sub anestezie generală. Adesea, chirurgul va face o mică tăietură în zona inghinală și va localiza, deconecta și închide tubul, dar operația poate fi oferită și ca o procedură laparoscopică. Chirurgul va explica ce abordare chirurgicală este planificată pentru copil. 

După operație, rana este cusută pe partea interioară a pielii, astfel încât nu este vizibil niciun punct de sutură. Toate cusăturile sunt dizolvabile, uneori fiind aplicate și benzi de hârtie. La sfârșitul operației se va folosi un anestezic local, astfel încât, atunci când copilul se trezește, acesta va resimți de obicei un disconfort redus. În cazul în care copilul are hernie inghinală pe ambele părți, ambele pot fi operate în același timp (numită “herniotomie inghinală bilaterală”).

După operația de hernie inghinală la copii

Odată ce copilul este complet treaz, el va putea bea și apoi mânca ceva. Se vor administra analgezice, după cum este necesar (de obicei Paracetamol și/sau Ibuprofen). Majoritatea copiilor care au suferit o herniotomie inghinală vor putea pleca acasă în aceeași zi cu operația. Cu toate acestea, bebelușii mici și unii copii care au avut hernii strangulate trebuie să rămână peste noapte. În cazul în care copilul trebuie să rămână în spital peste noapte, se va pune, de obicei, la dispoziție un pat pentru ca și un părinte să rămână, dacă se dorește acest lucru. După operație este posibil să nu fie observată o schimbare imediată a aspectului din cauza umflăturii care este evidentă. Este posibil ca umflătura să persiste câteva săptămâni până la dispariția completă.

Monitorizare după operația de hernie hiatală la copii

Dacă este necesară o urmărire chirurgicală va depinde de vârsta copilului la momentul operației și, de asemenea, dacă hernia a fost sau nu strangulată. În cazul în care se recomandă o monitorizare, aceasta va avea loc la trei până la șase luni de la operație pentru a verifica vindecarea rănii, pentru a se asigura că nu a existat nicio recidivă și, la băieți, pentru a se verifica dimensiunea și simetria testiculelor și pentru a se asigura că nu a existat nicio ascensiune testiculară. Părinții vor fi informați în momentul externării dacă copilul necesită o examinare de urmărire.

Cum se îngrijește un copil după tratamentul pentru hernie hiatală?

  • Rana copilului trebuie să fie păstrată curată și uscată prin ștergerea zonei cu apă caldă. Însă nu trebuie scăldat timp de cinci zile după operație.
  • Se recomandă ca copilul să poarte haine largi pentru câteva zile după operație. Pantalonii din denim, de exemplu, se pot freca de rană și o pot face dureroasă.
  • Bebelușilor, sugarilor și copiilor mici nu trebuie să li se reducă activitățile. Cu toate acestea, copiii mai mari pot găsi unele activități fizice (cum ar fi educația fizică la școală, mersul pe bicicletă și înotul) inconfortabile. Prin urmare, aceștia ar trebui să se abțină de la acestea timp de una sau două săptămâni.
  • Copilul poate avea unele umflături și vânătăi în apropierea zonei de operație. Băieții pot avea umflături ale scrotului. Aplicați comprese reci în zonă pentru a ameliora umflăturile. 
  • Copilul poate avea unele dureri ușoare sau disconfort după operație. Însă aceasta ar trebui să se diminueze în decurs de una sau două săptămâni. Medicul copilului poate prescrie medicamente pentru durere, precum paracetamolul și/sau Ibuprofenul care pot fi administrate pentru a preveni durerea.
  • Micile bucăți de bandă care acoperă inciziile copilului ar trebui să cadă treptat de la sine, nu trebuie scoase independenti. Dacă benzile nu cad singure, medicul copilului le va îndepărta la programarea de control.
  • Unii copii devin constipați (au probleme cu scaunul) după operație. Acestora trebuie să li se ofere multe lichide (cum ar fi apă și suc de prune, pere și mere), plus fructe și legume bogate în fibre (cum ar fi pere, căpșuni și cartofi dulci). Trebuie evitate brânza, bananele și orezul alb.
  • Copilul poate mânca normal și se poate întoarce la activitățile obișnuite imediat ce se simte în stare, de obicei în câteva zile.
  • Copilul nu trebuie să se cațere, să facă sport sau să ridice obiecte grele până când chirurgul nu spune că este în regulă.
  • Copilul nu ar trebui să meargă pe bicicletă sau să folosească o jucărie de călărie până când chirurgul nu spune că este în regulă.

Care sunt complicațiile operației pentru hernia inghinală la copii?

Complicațiile acestei operații sunt rare și includ:

  • Infecție
  • Recidiva herniei inghinale
  • Afectarea canalului de spermă/vaselor de sânge aferente testiculului (la băieți)

La băieți, ascensiunea testiculară este o complicație rară, aceasta înseamnă că testiculul urcă în sus și iese din scrot și astfel este necesară o altă operație pentru a-l repoziționa din nou în scrot. Uneori, deși chirurgul a putut detecta doar o hernie inghinală unilaterală (adică doar pe o singură parte), mai târziu devine evidentă o hernie pe partea opusă. Copilul va trebui atunci să fie supus unei operații de herniotomie și pe acea parte.

Întrebări frecvente

  1. Pe cine afectează herniile inghinale?
    Hernia inghinală poate afecta sugari, bebeluși, copii și adulți, fiind cel mai des întâlnite la copiii cu vârsta sub 6 ani. Aproximativ 90% dintre herniile inghinale la nou-născuți sunt la băieți. Herniile inghinale sunt mai frecvente la copiii prematuri.
  2. Cât de frecventă este această afecțiune?
    Hernia inghinală apare la 1% până la 5% dintre băieții sănătoși, născuți la termen. Până la 30% dintre bebelușii prematuri se nasc cu o hernie inghinală.
  3. Care sunt cauzele herniei inghinale la bebeluși?
    Toți bebelușii se nasc cu un pasaj asemănător unui tunel numit canal inghinal. Canalul inghinal se întinde de la burta bebelușului (abdomen) până la organele genitale. În timpul dezvoltării fetale, testiculele unui bebeluș băiat se formează în interiorul abdomenului său. Apoi, acestea se deplasează prin canalul inghinal în scrot. În mod normal, canalul inghinal se închide înainte de naștere, dar, uneori, nu se închide până la capăt. Acest lucru lasă o deschidere din burta bebelușului în canalul inghinal. Când se întâmplă acest lucru, intestinele bebelușului pot aluneca prin această deschidere, provocând o hernie. Hernia inghinală este rară la bebelușii de sex feminin, dar poate apărea, deoarece și aceștia au canale inghinale. Herniile inghinale la bebelușii de sex feminin pot conține o parte din sistemul lor reproducător, cum ar fi un ovar.
  4. Ce copii sunt expuși riscului unei hernii inghinale?
    Herniile apar mai des la bebelușii care se nasc devreme. De asemenea, ele sunt mai frecvente la copiii care au:
    – Un părinte sau un frate sau o soră care a avut o hernie în copilărie
    – Fibroză chistică
    – Displazie de dezvoltare a șoldului
    – Testicule nedescoperite
    – Probleme cu uretra
  5. Cum puteți preveni o hernie inghinală la copil?
    Dacă bebelușul s-a născut cu o deschidere în canalul inghinal, o hernie se poate dezvolta în orice moment. Nu există nicio modalitate de a preveni dezvoltarea unei hernii.
  6. La ce se poate aștepta un părinte dacă copilul are o hernie inghinală?
    Hernia inghinală la bebeluși și copii este frecventă. Copilul va avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a corecta hernia, dar procedura este rapidă și ușoară. Intervenția chirurgicală este, de obicei, o procedură ambulatorie, astfel încât copilul ar trebui să poată pleca acasă în aceeași zi.
  7. Când își poate relua copilul obiceiurile alimentare normale și alte activități?
    De îndată ce copilul este capabil, acesta își poate relua obiceiurile alimentare normale. Acesta ar trebui să se poată întoarce la alte activități normale în decurs de una sau două săptămâni.
  8. Când ar trebui să meargă copilul la medic după operația pentru hernia inghinală?
    Este posibil să observați o ușoară umflătură în jurul inciziei copilului. Acest lucru este normal și ar putea dura câteva săptămâni. Dar sunați medicul copilului dacă acesta prezintă oricare dintre următoarele simptome:
    – Imposibilitatea de urinare
    – – Febră de peste 38°C
    – Umflături excesive
    – Roșeață în jurul locului de incizie
    – Sângerare de la locul inciziei
    – Durere în creștere
    – Vărsături
  9. Care este diferența dintre o hernie inghinală și o hernie ombilicală?
    O hernie ombilicală este o hernie care apare în apropierea buricului (ombilicului) copilului și care dispare, de obicei, de la sine. Țesutul adipos sau o parte din intestin se împinge printr-o gaură în peretele abdominal. O hernie inghinală apare în apropierea inghinală a copilului și necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală.
  10. Care este diferența dintre o hernie inghinală și un hidrocel?
    Hernia inghinală este frecvent confundată cu o afecțiune similară, dar mai benignă, un hidrocel comunicant.  Un hidrocel este un sac umplut cu lichid în zona inghinală sau în scrot. Ca și herniile, hidrocelele apar atunci când există un proces vaginal deschis, dar în sac se găsește lichid – nu organe. Hidrocelele pot arăta ca herniile și pot avea, de asemenea, umflături în zona inghinală și scrotală, iar lichidul se poate deplasa înainte și înapoi dinspre scrot spre burtă, ceea ce duce la o schimbare a dimensiunii scrotului (“hidrocel comunicant”). Umflarea hidrocelului poate provoca disconfort, dar de obicei nu o face, nefiind necesară o intervenție chirurgicală imediată. Cele mai multe pot fi supravegheate până la vârsta de 12-18 luni; după aceea, este puțin probabil să se rezolve de la sine. Hidrocelele pot deveni, de asemenea, hernii inghinale dacă un conținut abdominal solid intră și întinde sacul, caz în care se recomandă intervenția chirurgicală.
  11. Va fi nevoie de efectuarea unor teste pentru a vedea dacă copilul are hernie inghinală?
    De cele mai multe ori, un medic poate diagnostica o hernie inghinală prin ceea ce vede atunci când examinează copilul – văzând o umflătură în zona inghinală atunci când copilul plânge sau se încordează și văzând-o dispărând atunci când acesta se relaxează. Atunci când ceea ce vede medicul este diferit de ceea ce ați văzut acasă sau dacă umflătura este mereu acolo și medicul este îngrijorat că ar putea fi o masă și nu o hernie, se poate face o ecografie pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului corect. Cu toate acestea, ecografiile nu sunt întotdeauna necesare.
  12. Cum se tratează o hernie inghinală la copii?
    Este necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata hernia inghinală. Odată ce este observată hernia, medicul va trimite copilul la un chirurg pediatru sau la un urolog pediatru pentru această procedură. Operația va fi programată pentru a închide canalul. Momentul intervenției chirurgicale pentru hernia inghinală depinde de gravitatea simptomelor. De exemplu, dacă copilul are o hernie încarcerată sau strangulată, aceasta trebuie să fie tratată imediat.
  13. Ce tip de intervenție chirurgicală se face pentru a trata hernia?
    În cadrul operației herniei, conținutul acesteia este împins înapoi în abdomen. Canalul inghinal prin care organele ies din burtă este închis.
    În cazul în care pentru operație se folosește o abordare laparoscopică: Se fac mici tăieturi pe burtă care permit introducerea lunetei și a instrumentelor pentru a vedea în interiorul abdomenului și a repara hernia.
    Dacă se folosește o intervenție chirurgicală deschisă: Se face o mică incizie în zona inghinală pentru a opera hernia.
    Dacă intestinul (sau un alt organ) este prins în hernie (încarcerat sau strangulat), chirurgul se va asigura mai întâi că alimentarea cu sânge a intestinului nu a fost întreruptă pentru prea mult timp. Dacă da, este posibil să fie necesară îndepărtarea unei mici bucăți de intestin și coaserea intestinului la loc. După care este operată hernia. În mod obișnuit, această operație durează între 30 de minute și 1 oră.
  14. Ce probleme ar putea avea copilul ca urmare a faptului că are o hernie inghinală?
    Faptul de a avea o hernie inghinală pe o parte poate crește șansele de a avea o hernie pe cealaltă parte. Chirurgul va discuta cu părintele despre cum să aibă grijă în astfel de cazuri. După operarea herniei inghinale, majoritatea copiilor nu mai au probleme cu acest lucru, dar, rareori, o hernie poate reveni. Dacă se întâmplă acest lucru, un chirurg va trebui să vadă din nou copilul.
  15. Când poate pleca acasă un copil după operația de hernie inghinală?
    În mod obișnuit, operația herniei este una ambulatorie sau “în aceeași zi” – ceea ce înseamnă că copilul poate pleca acasă la câteva ore după recuperare. Cu toate acestea, dacă copilul are o afecțiune medicală sau este un copil prematur, poate fi necesară o ședere peste noapte pentru observare și siguranță. Atunci când copilul poate pleca acasă în siguranță, veți revizui îngrijirea la domiciliu împreună cu asistenta sau medicul.

Concluzie

O hernie inghinală apare atunci când o parte a unui organ intern se împinge printr-un punct slab al mușchilor care acoperă abdomenul. Ele se manifestă ca o umflătură sub piele și apar în zona inghinală. La băieți, se poate extinde în scrot, aceștia fiind de până la opt ori mai predispuși decât fetele să aibă o hernie inghinală. Un medic ar trebui să vadă întotdeauna copilul pentru un diagnostic de hernie inghinală, deoarece acestea pot deveni amenințătoare pentru viață și necesită asistență medicală urgentă. La copii, herniile inghinale sunt întotdeauna tratate prin intervenție chirurgicală.