Meniu

Operatie hernie inghinala: Ghid de pregatire pentru interventie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie apare atunci când o parte internă a corpului se împinge printr-o slăbiciune a mușchiului sau a peretelui tisular din jur. De obicei, mușchii sunt suficient de puternici și de strânși pentru a menține intestinele și organele la locul lor, dar o hernie se poate dezvolta dacă există puncte slabe. De aceea, o intervenție chirurgicală pentru hernia inghinală poate fi recomandată de medici, pentru a evita orice complicații în viitor.

Când este necesară operația de hernie inghinală?

Hernia inghinală poate fi tratată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale pentru a împinge umflătura înapoi la locul ei și pentru a întări slăbiciunea peretelui abdominal. Operația este de obicei recomandată dacă pacientul are o hernie care provoacă durere, simptome severe sau persistente sau dacă apar complicații grave. Complicațiile care pot apărea ca urmare a unei hernii inghinale includ:

  • Obstrucția – în cazul în care o secțiune a intestinului rămâne blocată în canalul inghinal, provocând greață, vărsături și dureri de stomac, precum și o umflătură dureroasă în zona inghinală.
  • Strangularea – când o secțiune de intestin rămâne blocată și i se întrerupe alimentarea cu sânge; acest lucru necesită o intervenție chirurgicală de urgență în câteva ore pentru a elibera țesutul blocat și pentru a-i restabili alimentarea cu sânge, astfel încât să nu moară.

Cum are loc pregătirea pentru operația de hernie inghinală?

  • Dacă persoana fumează, renunțarea la fumat poate reduce riscul de a dezvolta complicații și îmbunătățește sănătatea pe termen lung.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase. Există un risc mai mare de a dezvolta complicații dacă persoana este supraponderală.
  • Exercițiile fizice regulate ar trebui să ajute la pregătirea pentru operație, să contribuie la recuperare și să îmbunătățească sănătatea pe termen lung. Însă, nu sunt recomandate exercițiile care implică ridicarea de greutăți sau care provoacă o durere a herniei inghinale. Înainte de a începe o rutină de activități fizice, este recomandat să se ceară sfatul echipei medicale sau al medicului de familie.

Ce se întâmplă în timpul operației de hernie inghinală?

La adulți, herniile inghinale care se măresc, provoacă simptome sau se agravează sunt tratate chirurgical. La sugari și copii, herniile inghinale sunt întotdeauna operate pentru a preveni apariția încarcerării. Pacientul va ajunge la spital în dimineața operației și va semna formularele de consimțământ, se va schimba în halatul de spital, i se va lua tensiunea arterială și i se va pune o perfuzie (linie intravenoasă). Este posibil ca zona herniei să trebuiască să fie bărbierită pentru a se feri de infecții. Anestezistul se va întâlni cu pacientul și va analiza tipul de anestezie asupra căruia s-a decis. După care, se vor administra medicamente pentru a se relaxa și apoi va fi dus în sala de operație, unde va fi administrată anestezia. Intervenția chirurgicală se face, de obicei, în ambulatoriu. Cele două tipuri principale de intervenții chirurgicale pentru hernii inghinale sunt:

  • Operație deschisă 
  • Chirurgie laparoscopică 

Operația deschisă de hernie inghinală

În cazul operației deschise a herniei, numită și herniorafie, unei persoane i se administrează anestezie locală în abdomen sau la nivelul coloanei vertebrale pentru a amorți zona, anestezie generală pentru a seda sau a ajuta persoana să doarmă, sau o combinație a celor două. Apoi, chirurgul face o incizie în zona inghinală, mută hernia înapoi în abdomen și întărește peretele muscular cu copci. De obicei, zona de slăbiciune musculară este întărită cu o plasă sau un ecran sintetic pentru a oferi sprijin suplimentar – o operație numită hernioplastie.

Operația laparoscopică de hernie inghinală

Intervenția chirurgicală laparoscopică se efectuează cu ajutorul anesteziei generale. Chirurgul face câteva incizii mici în partea inferioară a abdomenului și introduce un laparoscop – un tub subțire cu o cameră video minusculă atașată la un capăt. Camera trimite o imagine mărită din interiorul corpului către un monitor, oferindu-i chirurgului o vedere de aproape a herniei și a țesutului înconjurător. În timp ce vizualizează monitorul, chirurgul folosește instrumente pentru a opera cu atenție hernia folosind o plasă sintetică. La finalul procedurii, aparatul și celelalte instrumente sunt îndepărtate, iar tăieturile sunt cusute și închise.

Recuperarea după operația de hernie inghinală

Timpul de recuperare variază în funcție de mărimea herniei, de tehnica utilizată și de vârsta și starea de sănătate a pacientului. Persoanele care se supun unei intervenții chirurgicale laparoscopice au, în general, un timp de recuperare ceva mai scurt. Cu toate acestea, medicul poate stabili că operația laparoscopică nu este cea mai bună opțiune dacă hernia este foarte mare sau dacă persoana a suferit o intervenție chirurgicală pelvină. Majoritatea persoanelor se recuperează complet în urma unei operații de hernie inghinală în termen de 6 săptămâni, multe dintre ele putând reveni la muncă și la activități ușoare în termen de 2 săptămâni.

Majoritatea adulților resimt disconfort după operația herniei inghinale și au nevoie de medicamente pentru durere. Activitatea viguroasă și ridicarea de greutăți sunt restricționate timp de câteva săptămâni. Medicul va discuta despre momentul în care o persoană se poate întoarce în siguranță la locul de muncă. Sugarii și copiii resimt, de asemenea, un anumit disconfort, dar de obicei își reiau activitățile normale după câteva zile.

Pacientul ar trebui să poată pleca acasă în aceeași zi sau a doua zi după operație. În timpul recuperării este important să fie urmate instrucțiunile date în timpul spitalizării cu privire la modul în care trebuie să se mențină recuperarea.

Riscurile operației de hernie inghinală

  • Riscul de anestezie generală
    Înainte de operație, anestezistul trece în revistă riscurile anesteziei cu pacientul și îl întreabă despre istoricul medical și despre alergiile la medicamente. Complicațiile apar cel mai probabil la persoanele în vârstă și la cele cu alte afecțiuni medicale, iar cele mai frecvente includ greață, vărsături, retenție urinară, dureri de gât și dureri de cap. Probleme mai grave includ atac de cord, accident vascular cerebral, pneumonie și cheaguri de sânge în picioare. Ridicarea din pat după operație și mișcarea imediat ce medicul permite vor ajuta la reducerea riscului de complicații precum pneumonia și cheagurile de sânge.
  • Reapariția herniei
    O hernie poate recidiva până la câțiva ani după operația chirurgicală. Recidiva este cea mai frecventă complicație a operației herniei inghinale, determinând pacienții să fie supuși unei a doua operații.
  • Sângerare
    Sângerarea în interiorul inciziei este o altă complicație a operației herniei inghinale. Aceasta poate provoca o umflătură severă și o decolorare albăstruie a pielii din jurul inciziei. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a deschide incizia și a opri sângerarea. 
  • Infecția rănilor
    Riscul de infecție a plăgii este mic – mai puțin de 2% – și este mai probabil să apară la adulții mai în vârstă și la persoanele care sunt supuse unei operații mai complexe a herniei. Dacă o persoană are o infecție, aceasta poate prezenta febră, secreții din incizie și roșeață, umflături sau sensibilitate în jurul inciziei.
  • Leziuni ale organelor interne
    Deși extrem de rar, în timpul operației de hernie pot apărea leziuni la nivelul intestinului, vezicii urinare, rinichilor, nervilor și vaselor de sânge care duc la picioare, organelor interne feminine și vaselor deferente – tubul care transportă sperma – și pot duce la mai multe operații.

Alte complicații potențiale ale operației herniei inghinale includ:

  • Acumularea de sânge sau lichid în spațiul lăsat de hernie (de obicei, acest lucru se ameliorează fără tratament).
  • Umflături dureroase și vânătăi ale testiculelor sau ale bazei penisului (la bărbați).
  • Durere și amorțeală în zona inghinală cauzată de un nerv care a fost deteriorat sau prins în timpul operației.
  • Deteriorarea alimentării cu sânge a testiculului

Când este sigur să amâni intervenția chirurgicală?

Este posibil ca pacientul sau medicul să prefere amânarea intervenției chirurgicale dacă:

  • Hernia este mică și nu există niciun simptom sau dacă simptomele nu deranjează prea mult.
  • Hernia poate fi împinsă înapoi în burtă sau dispare atunci când persoana se întinde. (Dacă nu poate fi împinsă înapoi, operația trebuie făcută mai repede).

De asemenea, poate fi o idee bună să se amâne operația dacă pacientul:

  • Ia medicamente, cum ar fi anticoagulantele, care nu pot fi oprite pentru operație.
  • Are alte probleme de sănătate care fac ca intervenția chirurgicală să fie periculoasă.
  • Are o infecție a pielii care ar putea infecta și materialul folosit pentru operarea herniei.

Concluzie

O hernie inghinală este o afecțiune frecventă cauzată de o slăbiciune a peretelui abdominal, în apropierea canalului inghinal. Dacă este lăsată netratată, o hernie inghinală poate provoca complicații grave. De aceea, dacă o persoană are simptome ale herniei inghinale care se agravează, este necesar să se adreseze unui medic. Acesta ar putea propune ca opțiune de tratament operația pentru hernia inghinală, astfel fiind evitate complicațiile în viitor.