Meniu

Operatie laparoscopica pentru hernia inghinala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Repararea herniei inghinale poate fi efectuată fie prin chirurgie deschisă, fie prin chirurgie laparoscopică. Chirurgia laparoscopică pare a fi mai preferată, deoarece le oferă pacienților o recuperare mai rapidă și mai puțină durere. Cu toate acestea, ca orice altă procedură, vine cu beneficii și riscuri.

Ce este o operație laparoscopică a herniei inghinale?

Cuvântul “laparoscopic” este termenul medical pentru chirurgia organelor abdominale sau genitale interne. Pentru a efectua această procedură, se fac trei sau patru tăieturi mici în burtă și în aceste incizii se trec instrumente minuscule în formă de tub. Primul tub (cunoscut sub numele de laparoscop) este conectat la o lumină de mare intensitate și la o cameră video, astfel încât chirurgul să poată vedea ce se întâmplă în interiorul abdomenului. Apoi, acesta folosește instrumente lungi în miniatură pentru a readuce țesutul proeminent înapoi în cavitatea abdominală. Ca să existe spațiu suficient pentru efectuarea operației laparoscopice, burta este umplută cu dioxid de carbon (un gaz inofensiv). O bucată de plasă (un material sintetic rezistent, dar flexibil) este introdusă peste zona slabă din peretele abdominal pentru a o întări. Plasa rămâne permanent în interiorul corpului pentru a întări zona slabă. După ce operația este finalizată, gazul de dioxid de carbon este lăsat să iasă înainte ca tăieturile să fie cusute împreună. 

De ce este recomandată operația laparoscopică pentru hernia inghinală?

Chirurgia laparoscopică pentru operarea herniei inghinale este sigură. Șansa ca hernia să revină este scăzută atunci când operația este efectuată de un chirurg cu experiență care folosește plasturi de plasă. Plasturii sintetici sunt acum utilizați pe scară largă pentru tratarea herniei atât în chirurgia deschisă, cât și în cea laparoscopică. Șansa ca o hernie să necesite mai mult de o intervenție chirurgicală depinde, de asemenea, de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. Chirurgia laparoscopică are următoarele avantaje:

  • Unele persoane pot prefera operația laparoscopică a herniei inghinale deoarece provoacă mai puțină durere și pot reveni la muncă mai repede decât ar face-o după o operație deschisă.
  • Operația unei hernii recurente este adesea mai ușoară folosind tehnici laparoscopice decât folosind chirurgia deschisă.
  • Este posibil să se verifice și să se opereze o a doua hernie pe partea opusă în momentul intervenției.
  • Deoarece se folosesc incizii mai mici, laparoscopia poate fi mai atrăgătoare din motive cosmetice.

Dezavantajele operației laparoscopice pentru hernia inghinală

Operația laparoscopică a herniei inghinale este solicitantă din punct de vedere tehnic pentru chirurg, ceea ce înseamnă de fapt că, este dificil de învățată și dificilă de efectuat bine. Chirurgul trebuie să exerseze foarte mult și să efectueze un număr mare de operații pentru a deveni cu adevărat bun la ea. Problema este că chirurgii bine pregătiți care au experiență în chirurgia laparoscopică și sunt specializați în operarea herniei sunt puțini. Consecințele unei operații laparoscopice la nivelul herniei inghinale prost efectuate pot fi grave.

  • Din cauza naturii operației care constă în utilizarea unei imagini video 2D a locului intervenției, mai degrabă decât a unei vizualizări 3D adecvate, există riscul deteriorării unor organe majore (vase de sânge, intestine și vezică urinară).
  • Operațiile laparoscopice trebuie să fie efectuate sub anestezie generală.  Acest lucru implică riscuri în sine și, nu este potrivită,  în special pentru persoanele aflate la o vârstă înaintată sau care au afecțiuni medicale.

Riscurile operației laparoscopice pentru hernia inghinală

Orice intervenție chirurgicală prezintă anumite riscuri și, ocazional, apar complicații. Majoritatea complicațiilor, însă, sunt ușor de rezolvat. Riscurile specifice ale operației laparoscopice pentru hernia inghinală sunt:

  • În aproximativ 5% din cazuri, metoda laparoscopică nu funcționează și este posibil ca chirurgul să fie nevoit să treacă la o intervenție tradițională, “deschisă” a herniei.
  • Există un risc foarte mic ca instrumentele utilizate în chirurgia laparoscopică să provoace leziuni la nivelul vaselor mari de sânge, al vezicii urinare sau al intestinelor. Acest lucru poate necesita o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a repara daunele.
  • Rareori, se pot produce leziuni ale vaselor testiculare, ceea ce duce la umflături, dureri sau contracția testiculului afectat.
  • Există o șansă (mai puțin de 5%) ca hernia să revină, necesitând o nouă intervenție chirurgicală.
  • Ocazional, deteriorarea nervilor sau a țesuturilor în timpul operării herniei poate provoca durere sau amorțeală pe termen lung. Acest lucru poate necesita investigații sau tratament suplimentar.
  • Pot apărea umflături și vânătăi la nivelul testiculelor, scrotului și penisului.
  • Ocazional, o parte din sânge sau lichid se poate acumula în zona inghinală după operație și poate face ca zona să se umfle și să fie sensibilă. În timp ce această umflătură se va rezolva adesea, uneori este posibil să fie nevoie de o altă mică operație pentru a o opri.
  • La scurt timp după operație pot apărea dificultăți în eliminarea urinei, fiind necesară introducerea temporară a unui cateter pentru a goli vezica urinară.
  • Se poate dezvolta o hernie în jurul unuia dintre locurile unde s-a produs rana. Aceasta poate necesita o intervenție chirurgicală corectivă.
  • Durerea testiculară este frecventă, dar, de obicei, durează doar o perioadă scurtă de timp după operație. 

Alte riscuri generale ale intervenției chirurgicale

  • Se poate dezvolta o infecție a plăgii care poate necesita tratament cu antibiotice.
  • Poate apărea o hemoragie postoperatorie, care necesită un tratament corectiv suplimentar.
  • Alte complicații rare ale intervenției chirurgicale includ tromboza venoasă profundă (cheag de sânge în picior) sau embolia pulmonară (cheag de sânge în plămâni). Acestea pot pune viața în pericol.
  • Există un risc crescut de complicații postoperatorii dacă pacientul este supraponderal sau fumător. 

Cine este potrivit pentru o operație laparoscopică de hernie inghinală?

Chirurgia laparoscopică nu este potrivită pentru toată lumea, în special dacă pacientul a mai suferit o intervenție chirurgicală abdominală anterioară sau a avut afecțiuni medicale subiacente. Chirurgul va trebui să evalueze aptitudinea pentru anestezie generală și istoricul medical și chirurgical al persoanei. Acesta va trebui să ia în considerare natura herniei, dacă aceasta afectează una sau ambele părți inghinale și dacă este prima hernie sau dacă este vorba de o recidivă. Institutul Național pentru Excelență Clinică (NICE) a revizuit această procedură și recomandă ca laparoscopia să fie utilizată în principal pentru operarea herniei bilaterale și a herniilor recurente, dar de recent poate fi utilizată și pentru hernii noi, atunci când este importantă o recuperare rapidă. Este posibil ca operarea prin chirurgie laparoscopică să nu fie potrivită pentru persoanele care:

  • Au o hernie încarcerată
  • Nu pot tolera anestezia generală
  • Au tulburări de sângerare, cum ar fi hemofilia sau purpura trombocitopenică imună (PTI)
  • Iau un medicament (numit anticoagulant) care previne formarea cheagurilor de sânge
  • Au avut multe operații la burtă. Țesutul cicatricial poate face ca operația să fie mai greu de realizat prin laparoscop.
  • Au boli pulmonare severe, cum ar fi emfizemul, deoarece dioxidul de carbon folosit pentru a umfla burta poate interfera cu respirația lor.
  • Sunt însărcinate
  • Sunt extrem de obezi

Operarea laparoscopică a herniei inghinale nu se face, de obicei, la copii. Dar un laparoscop poate fi folosit în timpul operațiilor deschise ale herniei la copii pentru a explora inghinalul opus pentru o hernie. Acest lucru se poate face prin introducerea laparoscopului în partea care este operată și privirea în partea opusă. Dacă se observă o hernie, chirurgul poate opera ambele părți în timpul aceleiași operații.

Poate fi recomandată chirurgia laparoscopică pentru hernia inghinală:

  • Dacă a existat o operație deschisă anterioară eșuată, în special dacă plasa a fost folosită “fără succes” sau, poate, în mod necorespunzător.
  • În anumite cazuri de hernie incizională în care laparoscopia este considerată mai potrivită.
  • În anumite cazuri care implică hernie pe ambele părți (o hernie bilaterală) și ambele trebuie reparate în același timp.
  • În funcție de fiecare caz în parte, atunci când se consideră că laparoscopia ar fi cea mai bună opțiune.

Cum funcționează operația laparoscopică pentru hernia inghinală?

Înainte de operația laparoscopică pentru hernia inghinală

Înainte de operație, se efectuează o evaluare preoperatorie a sănătății pacientului și a altor factori care pot influența procedura, pentru a vedea dacă acesta este eligibil și pregătit pentru internare, tratament și externare. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unui chestionar de sănătate, prin telefon sau la o clinică de evaluare prealabilă. Asistentele de evaluare preoperatorie vor ajuta pacientul cu orice îngrijorare sau preocupare pe care o are și vor putea oferi sfaturi cu privire la orice pregătire necesară pentru operație. Înainte de data internării, trebuie respectate cu atenție instrucțiunile oferite de medic. De exemplu, nu ar trebui să se consume alimente și produse lactate cu cel puțin șase ore înainte de operație și lichide cu patru ore înainte. Dacă stomacul nu este gol, există riscul de vomă în timpul anesteziei și de inhalare în plămâni a conținutului stomacului. Cantități mici de apă pot fi băute până cu două ore înainte de operație și trebuie făcută o baie sau un duș înainte de a veni la spital.

La internare, un membru al personalului va întâmpina pacientul și îl va îndruma să se schimbe într-un halat de operație. Chirurgul și anestezistul vor vizita pacientul și vor răspunde la toate întrebările pe care le are. După care se va care semnarea unui formular de consimțământ. O asistentă va merge cu pacientul în camera de anestezie și va rămâne cu acesta până când va adormi. O manșetă va fi plasată în jurul brațului, câteva tampoane lipicioase vor fi plasate pe piept și o clemă va fi atașată la deget. Acestea vor permite anestezistului să verifice ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de oxigen în timpul operației. Un mic tub de plastic va fi introdus în dosul mâinii cu ajutorul unui ac. Acesta va fi folosit pentru a administra medicamentul care va adormi pacientul. 

În timpul operației laparoscopice pentru hernie inghinală 

Operația laparoscopică a herniei inghinale este similară cu alte proceduri laparoscopice. Chirurgul face de obicei 3 incizii mici în abdomen în loc de o singură incizie mai mare. Un tub subțire care conține o sursă de lumină și o cameră (laparoscop) este introdus prin una dintre aceste incizii, astfel încât chirurgul să poată vedea în interiorul abdomenului. Instrumentele chirurgicale sunt introduse prin celelalte incizii, astfel încât chirurgul să poată trage hernia înapoi la locul ei. Se poate plasa o plasă peste defect pentru a întări peretele abdominal sau marginile de țesut sănătos pot fi cusute împreună. Prin altă incizie este introdus gazul care va permite o vizualizare mai bună a organelor.

Există 2 tipuri de chirurgie laparoscopică:

  • Transabdominală preperitoneală (TAPP)
    În timpul operației preperitoneale transabdominale, instrumentele sunt introduse prin peretele muscular al abdomenului și prin mucoasa care acoperă organele (peritoneul). Un lambou de peritoneu este desprins peste hernie și o bucată de plasă este capsată sau lipită pe zona slăbită din peretele abdomenului pentru a o întări.
  • Total extraperitoneală (TEP)
    Chirurgia total extraperitoneală este cea mai nouă tehnică de tip laparoscopic și presupune operarea herniei fără a intra în cavitatea peritoneală. Odată ce operația este completă, inciziile din piele sunt sigilate cu copci sau cu lipici chirurgical.

După intervenția chirurgicală laparoscopică pentru hernia inghinală 

În mod normal, pacientul va putea începe să bea apă la scurt timp după procedură și să mănânce imediat ce îi este foame. Acesta se va putea ridica din pat la aproximativ o oră după operație. Asistentele vor fi acolo pentru a oferi ajutor, în cazul în care pacientul se simte leșinat sau amețit. Este de așteptat să apară ceva durere în jurul locurilor rănilor. Asistentele vor monitoriza durerea și vor administra analgezice dacă este necesar. Este posibil să apară și o mică hemoragie de la incizie. Se va monitoriza locul plăgii și se vor aplica pansamente suplimentare dacă este necesar. Dacă operația este planificată ca una de o zi, de obicei pacientul va pleca în aceeași zi acasă atunci când se simte confortabil și efectul anestezicului a dispărut. Un anestezic general poate afecta temporar coordonarea și capacitatea de raționament, astfel încât este nevoie de un adult responsabil care să ducă pacientul acasă și să stea cu el în primele 24 de ore. De asemenea, în această perioadă este important să nu fie folosite utilaje grele, să nu fie conduse vehicule și să nu fie luate decizii importante. Înainte de externare, medicul va oferi alte sfaturi cu privire la îngrijirea postoperatorie. În cazul în care chirurgul consideră că este necesară o consultare suplimentară, pacientul va fi anunțat înainte de externare.

Ce tehnică este mai bună pentru operația de hernie inghinală – laparoscopică sau deschisă?

Se consideră că atât chirurgia laparoscopică, cât și cea deschisă pentru hernia inghinală sunt sigure și funcționează bine. În cazul intervenției chirurgicale laparoscopice, de obicei există mai puțină durere după operație, deoarece tăieturile sunt mai mici. De asemenea, mușchii sunt mai puțin afectați, iar tăieturile mici pot fi închise cu lipici, ceea ce oferă un timp de recuperare mai rapid.

Dar riscul de complicații grave, cum ar fi deteriorarea accidentală a intestinului de către chirurg, este mai mare în cazul operației laparoscopice decât în cazul operației deschise. Riscul ca hernia să revină este similar după ambele operații. Se poate discuta cu chirurgul avantajele și dezavantajele ambelor intervenții chirurgicale și se poate decide împreună cu acesta asupra celui mai potrivit tratament.

Alegerea tehnicii pentru operarea herniei inghinale depinde în mare măsură de:

  • Starea de sănătate generală a pacientului – persoanele în vârstă sau persoanele cu o stare de sănătate precară pot fi prea slabe sau fragile pentru a fi supuse în siguranță unei anestezii generale, astfel încât se poate recomanda o intervenție chirurgicală deschisă cu anestezie locală.
  • Experiența chirurgului – chirurgia deschisă este mai frecventă decât chirurgia laparoscopică și nu toți chirurgii au suficientă experiență în tehnicile laparoscopice.
  • Unii specialiști recomandă utilizarea tehnicii deschise pentru operarea majorității herniilor primare unilaterale. Tehnicile laparoscopice sunt de obicei recomandate pentru herniile recurente sau bilaterale.

Întrebări frecvente

  1. Există alternative pentru operația laparoscopică a herniei inghinale?
    O alternativă la operația laparoscopică a herniei inghinale este intervenția tradițională “deschisă”. Aceasta presupune o incizie de aproximativ cinci centimetri în partea inferioară a burții sau în zona inghinală. Ambele operații pot fi efectuate ca operație de o zi, adică pacienții pot pleca acasă în aceeași zi.
  2. Care sunt beneficiile intervenției chirurgicale laparoscopice pentru hernia inghinală?
    Principalele beneficii sunt ameliorarea durerii și a disconfortului cauzate de hernie și evitarea unei viitoare strangulări. Strangularea apare atunci când o parte a intestinului iese în afara defectului herniei și rămâne blocată. Acest lucru face ca hernia să devină brusc foarte dureroasă și dură și va necesita o operație de urgență (deschisă) pentru a fi tratată. 
  3. Ce s-ar întâmpla dacă hernia inghinală ar fi lăsată netratată?
    Evoluția pe termen lung este ca hernia să se agraveze în mod constant. Există, de asemenea, riscul ca aceasta să devină strangulată. Acest lucru va necesita o intervenție chirurgicală de urgență.
  4. Cine este  un candidat potrivit pentru operația minim invazivă a herniei inghinale?
    Este posibil ca operația să nu fie cea mai bună pentru unii pacienți, cum ar fi cei care au suferit anterior o operație abdominală majoră sau cei cu anumite afecțiuni medicale subiacente. Numai după o examinare amănunțită chirurgul poate determina dacă o operație minim invazivă a herniei este o opțiune pentru dvs.
  5. Cât timp va rămâne un pacient în spital?
    Operațiile laparoscopice de hernie pot fi efectuate, de obicei, ca un caz de o zi. Dacă recuperarea este mai lentă decât se anticipa, este posibil să aveți nevoie de o ședere peste noapte.
  6. Ce activități se pot face după operația laparoscopică a herniei inghinale?
    Vă puteți întoarce la activitățile fizice și sexuale normale atunci când vă simțiți confortabil. Puteți întreprinde activități ușoare imediat după operație, dacă vă simțiți confortabil să faceți acest lucru. Ar trebui să evitați totuși, activitățile grele și obositoare cât timp aveți dureri în acest sens.
  7. La câtă durere se poate aștepta un pacient de la operația laparoscopică?
    Este normal să simțiți o oarecare durere în jurul punctelor de incizie, în special în primele câteva zile. Prin urmare, este important să luați analgezice în mod regulat în primele două-trei zile (dar nu uitați că nu trebuie să depășiți doza zilnică maximă indicată). În cazul în care durerea se agravează din ce în ce mai mult, trebuie să vă adresați medicului. Este posibil să observați un anumit disconfort timp de câteva săptămâni după operație. În rare ocazii, poate persista un disconfort mai cronic. Deși nu se cunosc toate motivele pentru acest lucru, acesta poate fi, printre altele, rezultatul unei leziuni nervoase. Acest lucru poate necesita investigații sau tratament suplimentar. 
  8. Cum se îngrijește ți rana după operația laparoscopică?
    Pansamentele sunt rezistente la apă, astfel încât un jet ușor de la duș/spălare nu va face niciun rău. Puteți îndepărta orice pansament la 5 zile după operație. Dacă observați că rănile devin din ce în ce mai umflate, mai dureroase sau dacă apare o secreție, adresați-vă asistentei medicale sau medicului de familie. Este destul de frecvent ca, după operarea herniei, bărbații să observe umflături și vânătăi accentuate ale scrotului și penisului. Acestea vor dispărea în câteva săptămâni. Dacă acest lucru se întâmplă, este recomandabil să purtați lenjerie de sprijin. Pe măsură ce rănile se vindecă, este posibil să observați o zonă amorțită sub răni. Acest lucru se poate datora perturbării nervilor în timpul operației. În timp ce în majoritatea cazurilor senzația va reveni treptat, amorțeala poate fi permanentă și atunci trebuie să vă adresați medicului.
  9. Se poate mânca și bea în mod normal după operație?
    Da, vă puteți întoarce la dieta normală de îndată ce sunteți pregătit. Este posibil să vă simțiți balonat sau constipat timp de câteva zile, să aveți ocazional senzații de greață (greață) și pierderea poftei de mâncare în prima săptămână sau cam așa ceva. Consumul unei diete bogate în fibre și creșterea aportului de lichide vă va ajuta să mențineți un tranzit intestinal regulat. În mod normal, ar trebui să vă simțiți mai bine în 2-3 zile de la operație, deși constipația poate fi incomodă la început. Dacă simțiți că deveniți constipat, laxativele ușoare ar trebui să vă ajute. Dacă nu aveți laxative acasă, farmacistul ar trebui să vă poată da sfaturi.
  10. Când va putea conduce un pacient după operația laparoscopică de hernie inghinală?
    Ar trebui să evitați să conduceți timp de cel puțin șapte până la zece zile după operația laparoscopică. Înainte de a conduce, trebuie să vă asigurați că sunteți capabil să efectuați o oprire de urgență, că aveți puterea și capacitatea de a controla mașina și că sunteți capabil să răspundeți rapid la orice situație care ar putea apărea. 
  11. Când se poate întoarce la serviciu pacientul care a avut o operație laparoscopică a herniei inghinale?
    Vă puteți întoarce la serviciu imediat ce vă simțiți suficient de bine. Acest lucru va depinde de modul în care vă simțiți și de tipul de muncă pe care îl faceți. În general, puteți avea nevoie de aproximativ două săptămâni de concediu. Dacă aveți un loc de muncă care implică ridicarea de greutăți sau o activitate intensă, este posibil să aveți nevoie de cel puțin patru până la șase săptămâni de concediu.
  12. Când ar trebui să se adreseze la medic pacientul?
    – Dacă aveți febră de peste 38,5° C sau frisoane
    – Vărsături persistente sau greață
    – Dureri sau distensie abdominală în creștere
    – Durere, roșeață, umflătură sau secreție în creștere a oricăruia dintre locurile de rană
    – Sângerare severă
    – Dificultăți în eliminarea urinei 
  13. Ce se întâmplă dacă operația nu poate fi efectuată sau finalizată prin abordare laparoscopică sau robotică?
    La unii pacienți, abordarea laparoscopică sau robotică nu poate fi finalizată. Factorii care pot crește posibilitatea alegerii sau a conversiei la abordarea “deschisă” pot include obezitatea, un istoric de operație abdominală anterioară care a cauzat țesut cicatricial, incapacitatea de a vizualiza organele critice, sângerări sau alte probleme în timpul operației. Decizia de a trece la abordarea deschisă este luată de chirurg fie înainte, fie în timpul operației propriu-zise și depinde de experiența acestora.

Concluzie

Operația laparoscopică se face acum adesea pentru hernia inghinală bilaterală și recurentă. Tehnica are ca rezultat o recuperare mai rapidă, mai puțină durere și o externare mai rapidă. Cu toate acestea, durerea semnificativă și recidiva apar încă la un număr considerabil de pacienți.