Meniu

Recuperare operatie hernie ombilicala – Ce trebuie sa stii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Perioada de recuperare după operația de hernie ombilicală depinde de la o persoană la alta. După operație, este posibil ca pacientul să aibă dureri în primele câteva zile, zona din jurul buricului să fie umflată, iar pacientul să se simtă obosit și să aibă mai puțină energie decât în mod normal. Toate aceste lucruri sunt efecte obișnuite, iar pacientul ar trebui să se simtă mai bine după câteva zile.

Timpul de recuperare după operația de hernie ombilicală

În cazul herniei inghinale și al herniei ombilicale, odată ce este efectuată operația, corpul este într-o formă mai bună decât înainte de intervenție, dar în primele 2 săptămâni după aceea, pacienții se pot confrunta cu inflamație și cicatrici care i-ar putea împiedica să facă unele dintre activitățile cu care sunt obișnuiți. 

Evoluția recuperării după o operație de hernie ombilicală

 • Săptămâna 1
  O persoană poate merge pe jos și poate face câteva întinderi ușoare. Trebuie să reducă cât mai mult posibil ridicarea de greutăți și se recomandă ca aceștia să ia orice analgezice prescrise pentru a face față disconfortului. Unii medici cer unei persoane să evite un duș sau o baie complet, până la sfârșitul săptămânii, însă aceste recomandări se fac după cazul persoanei operate.
 • Săptămâna 2
  În timpul celei de-a doua săptămâni de recuperare, o persoană va avea voie să ridice obiecte care cântăresc mai puțin de 20 de kilograme și să crească întinderea. Este permisă revenirea la muncă, cu excepția muncii manuale. Până la sfârșitul săptămânii, o persoană ar trebui să se simtă mult mai bine, deși medicii recomandă amânarea activității sexuale.
 • Săptămâna 3
  Cusăturile de la locul operației ar trebui să fie închise și o persoană poate face băi și dușuri complete. Totuși, se recomandă reducerea la minimum a orice ridicare de greutăți (și în continuare sub 20 de kilograme). Nevoia de medicamente pentru durere ar trebui să se reducă din ce în ce mai mult. 

Recuperarea la domiciliu 

O persoană poate avea vânătăi și sensibilitate în jurul rănii în timpul recuperării la domiciliu. Acest lucru este normal și, de obicei, se rezolvă în aproximativ o săptămână. Cu toate acestea, este posibil ca umflătura să nu scadă timp de câteva săptămâni. În cazul copiilor, se pot administra analgezice precum paracetamol și ibuprofen, însă copiilor sub 16 ani nu trebuie să li se administreze aspirină. 

Îngrijirea inciziei 

Dacă o persoană are o bandă adezivă pe tăietura (incizia) făcută de medic, aceasta trebuie lăsată timp de o săptămână sau până când cade. Dacă aceasta a avut copci, medicul îi va spune când trebuie să revină pentru a le scoate, iar dacă un pacient are adeziv pentru piele pe tăietură, trebuie lăsat până când cade. Adezivii pentru piele se mai numesc și copci lichide. O persoană poate acoperi zona cu un bandaj de tifon dacă aceasta supurează lichid sau se freacă de haine. Trebuie spălată zilnic zona cu apă călduță și tamponată pentru a o usca. 

Complicații după operația de hernie ombilicală

Complicațiile unei operații de hernie ombilicală sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

 • Infecție a rănii – aceasta poate părea roșie, poate avea o secreție galbenă și poate fi dureroasă sau umflată
 • Sângerarea
 • Ruptura rănii
 • Revenirea herniei

Concluzie

După operația de hernie ombilicală, majoritatea pacienților pot pleca acasă în aceeași zi, iar recuperarea completă poate dura între patru și șase săptămâni. Pacienții vârstnici care sunt supuși unei intervenții chirurgicale laparoscopice se pot recupera mai repede. Aceștia ar trebui să îndeplinească doar funcțiile necesare imediat după operație, dar pot relua activitatea ușoară după câteva săptămâni.