Meniu

Recuperarea dupa operatia de hernie inghinala clasica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Intervenția chirurgicală pentru hernia inghinală este recomandată pentru a ameliora simptomele și pentru a preveni orice complicații grave. După o operație de hernie inghinală clasică, ce presupune o intervenție chirurgicală deschisă, pacientul va fi mutat în zona de recuperare, unde o asistentă va monitoriza și va avea grijă de el. Cu toate acestea, recuperarea continuă până la câteva săptămâni după intervenția chirurgicală, când pacientul pleacă acasă, și implică instrucțiuni specifice.

Recuperare imediat după operație

Pacientul se va trezi din anestezia generală în camera de recuperare. Orice disconfort imediat va fi gestionat de echipele de asistență medicală din sala de anestezie și de recuperare. Cât timp pacientul se află la spital, în primele zile de recuperare după operația de hernie inghinală clasică, este posibil să experimenteze grețuri postoperatorii imediate, dureri, amețeli și oboseală, dar toate acestea vor dispărea rapid. Dacă a fost utilizată anestezia generală, este posibil să fie simțite dureri în gât timp de până la 3 zile. 

Recuperarea după o operație de hernie inghinală clasică

Gestionarea durerii 

De obicei, medicii prescriu paracetamol pentru a gestiona durerea, care trebuie luat de 4 ori pe zi și, dacă este necesar, poate fi luat și ibuprofen de 3 ori pe zi. Analgezicele trebuie luate în mod regulat timp de 3-5 zile. Unor pacienți, este posibil să li se administreze codeină, un preparat puternic care trebuie luat doar dacă într-adevăr se simte nevoie. 

Pentru pacienții de sex masculin, este de așteptat ca scrotul să fie ușor umflat sau sensibil. Alături de utilizarea analgezicelor orale, pot fi utile pungile cu gheață. 

Activitatea fizică

Dacă operația a fost efectuată sub anestezie generală, coordonarea și raționamentul pot fi afectate pentru o scurtă perioadă de timp. De aceea, se recomandă evitarea consumului de alcool, utilizarea unor utilaje sau semnarea unor documente legale timp de cel puțin 48 de ore după orice operație care implică anestezie generală. În timp, pacientul se poate întoarce treptat la activitățile obișnuite, de îndată ce este capabil să le facă fără a simți durere. Majoritatea oamenilor sunt capabili să facă activități ușoare, cum ar fi cumpărăturile, după 1 sau 2 săptămâni de la operație. 

Îngrijirea rănilor 

Medicul plasează un pansament peste tăietură (incizie), care o vindecă și protejează. Acesta va oferi instrucțiuni despre cum ar trebui să fie îngrijită rana corect. Dacă este un adeziv pentru piele pe tăietură, acesta trebuie lăsat până când cade singur. Dacă au fost utilizate copci, medicul va informa pacientul când trebuie să revină pentru a fi scoase. 

  • Duș
    În cazul operației de hernie inghinală clasică, adică deschisă, se poate face duș după 24-48 de ore de la intervenție. Însă, nu se recomandă băile sub nicio formă în primele 2 săptămâni de recuperare. După duș, rana trebuie ștearsă prin tamponare pentru a evita iritarea acesteia. 
  • Sex
    Activitatea sexuală poate să pară dureroasă sau inconfortabilă la început. Pacienții se pot consulta cu medicul pentru a vedea când ar fi un moment potrivit în perioada recuperării, să se reia activitatea sexuală, însă, este benefic să se ia în considerare, în primul rând, confortul fizic al persoanei. 

Concluzie

După operația unei hernii inghinale, este posibil ca pacientul să aibă dureri timp de câteva zile. De asemenea, este posibil să se simtă obosit și să aibă mai puțină energie decât în mod normal, dar acestea sunt semne comune. După câteva zile, pacienții încep să se simtă mai bine. Timp de câteva săptămâni este posibil să fie resimțit un disconfort sau tragere în zona inghinală în timpul mișcării. Este posibil să fie revăzute și vânătăi în apropierea locului inciziei și pe organele genitale, ceea ce este, de asemenea, normal.