Meniu

Regim hernie hiatala: Recomandari si restrictii pentru dieta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Multe persoane cu hernie hiatală, o afecțiune în care o parte a stomacului se umflă în sus printr-o deschidere în diafragmă, nu prezintă simptome. Pentru cei care le au, ceea ce mănâncă poate face diferența între o zi (sau o noapte) bună și una proastă. Dieta poate juca un rol important în controlul simptomelor herniei hiatale, și anume, în cazul arsurilor la stomac și indigestiei acide.

Cum afectează dieta hernia hiatală?

Obiectivul general al dietei pentru hernia hiatală este de a diminua refluxul acid prin reducerea sau eliminarea alimentelor care cresc acidul gastric. În plus, se consideră că mai multe alte modificări ale stilului de viață pot îmbunătăți simptomele herniei hiatale.  Se crede că dieta joacă un rol semnificativ în cât de severe sunt simptomele, de asemenea, aceasta poate fi o posibilă cauză de bază a herniei hiatale. Cercetătorii știu că unele alimente pot provoca iritarea mucoasei stomacului și a tractului digestiv și pot cauza inflamații, dar nu sunt siguri dacă anumite alimente pot provoca o hernie hiatală.

Alimentele și băuturile care trebuie evitate

Alimentele grase

Există mai multe alimente care cresc cantitatea de acid produsă în stomac, ceea ce va produce la rândul său mai mult reflux. Evitarea acestor alimente va ajuta la gestionarea simptomelor asemănătoare BRGE ale herniei hiatale. Trebuie inlocuite alimentele grase și prăjite cu produse la cuptor sau la grătar, care pot ajuta la scăderea probabilității de reflux. 

Cafeaua

S-a demonstrat că, cafeaua reduce tonusul sfincterului esofagian inferior, ceea ce permite intrarea acizilor din stomac. Ciocolata și menta pot avea, de asemenea, acest efect. Cafeaua – în special conținutul său de cofeină – stimulează, de asemenea, secreția acidă. Dacă o persoană iubește să consume cafea, poate căuta o alternativă mai potrivită, cu conținut scăzut de acid.

Alcoolul și băuturile carbogazoase

Băuturile alcoolice contribuie la simptomele BRGE, dar afectează fiecare persoană în mod diferit. Se recomandă limitarea numărului de băuturi alcoolice la una singură. În ceea ce privește băuturile carbogazoase, acestea pot provoca balonare și distensie – chiar și cele nealcoolice – și acest lucru pune o presiune suplimentară asupra sfincterului esofagian inferior.

Alimentele și băuturile permise pentru hernia hiatală

Proteinele slabe

Dacă o persoană are o hernie hiatală, i se recomandă să se concentreze pe cărnurile slabe în locul celor grase. Carnea cu un conținut ridicat de grăsimi, inclusiv cea roșie și mezelurile, poate agrava afecțiunea. Trebuie alese surse de proteine slabe, cum ar fi pieptul de pui fără piele, macroul și codul. Sursele de proteine vegetariene, inclusiv fasolea și tofu, sunt, de asemenea, o alegere inteligentă. Carnea și peștele trebuie coapte la cuptor în loc să fie prăjite și trebuie să se evite condimentele și marinadele extrem de picante.

Legumele

Legumele sunt o alegere excelentă pentru garnituri și gustări, iar majoritatea nu vor agrava o hernie hiatală fiind benefice pentru refluxul acid, deoarece sunt bogate în fibre. Legumele cu frunze verzi închise, cum ar fi broccoli și spanacul, oferă mult calciu și vitamina B, în timp ce ardeii roșii și morcovii sunt surse excelente de antioxidanți. Alte legume de care se poate bucura o persoană cu hernie hiatală  sunt varza kale, cartofii dulci, dovleacul și fasolea verde.

Fructele cu conținut scăzut de aciditate permise în hernia hiatală

Fructele cu conținut scăzut de acid oferă beneficii pentru sănătate fără a agrava arsurile la stomac. Unele alegeri sănătoase includ:

  • Caisele
  • Cireșele
  • Zmeura
  • Afinele
  • Pepenele galben

Cerealele integrale

Carbohidrații complecși și cerealele integrale, cum ar fi fulgii de ovăz, pâinea integrală, cușcușul și orezul, sunt alegeri bune pentru cei cu probleme gastrointestinale. Cartofii și alte legume rădăcinoase sunt, de asemenea, alegeri bune pentru conținutul lor de amidon, dar trebuie evitată adăugarea aromelor comune, cum ar fi ceapa și usturoiul, deoarece sunt iritanți comuni.

Grăsimile sănătoase

În timp ce anumite alimente grase pot exacerba simptomele herniei hiatale, consumul moderat de grăsimi monosaturate și polinesaturate va fi benefic pentru sănătate fără a irita esofagul. Unele surse ale acestor grăsimi mai sănătoase includ:

  • Uleiurile de măsline, susan, floarea-soarelui și canola
  • Avocado
  • Tofu
  • Somonul și păstrăvul

Alimentele apoase

Consumul de alimente care conțin multă apă poate ajuta la diluarea și slăbirea acizilor gastrici. Exemple de alimente bogate în apă includ:

  • Țelina
  • Castraveții
  • Salata verde
  • Pepenele verde
  • Ceaiul din plante medicinale

Sfaturi de mâncat și gătit pentru un regim de hernie hiatală

  • Fierberea legumelor la aburi doar cu apă.
  • Scurgerea grăsimii de pe carne în timpul gătitului.
  • Limitarea consumului de unt, uleiuri și sosuri cremoase. Se poate folosi spra-yul de gătit în loc de ulei de gătit atunci când se sotează mâncarea, sau se poate folosi ulei sănătos pentru a sota alimentele. Se poate încerca uleiul de măsline, de semințe de struguri sau de avocado.
  • Evitarea alimentelor și ingredientelor procesate preambalate. Folosiți alimente întregi, proaspete, ori de câte ori este posibil. Aceste alimente conțin mai multe fibre, despre care se crede că ajută la reducerea simptomelor de BRGE.
  • Includerea alimentelor fermentate, cum ar fi varza murată, murăturile, iaurtul și kefirul.
  • Consumul de apă plată.

Concluzie

Refluxul acid este un simptom comun al herniei hiatale. La fel ca în cazul oricărui tip de dietă nouă, dacă o persoană este diagnosticată cu hernie hiatală, trebuie să se consulte cu medicul înainte de a implementa noi restricții alimentare sau de a schimba tiparul alimentar. Simptomele refluxului gastric (BRGE) pot provoca complicații grave, cum ar fi inflamarea esofagului (esofagită), ulcer esofagian, sângerări sau cicatrici. O persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru o hernie hiatală dacă are simptome cronice (pe termen lung) care nu se ameliorează cu un regim alimentar sau cu medicamente.