Meniu

Cat dureaza un RMN

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Potrivit Serviciului Național de Sănătate, majoritatea tipurilor de RMN durează aproximativ 15-90 de minute, dar pot fi mai scurte sau mai lungi, în funcție de numărul de imagini care trebuie luate și de partea corpului care trebuie scanată.

Să aruncăm o privire mai atentă la cât timp durează de obicei unele dintre cele mai comune tipuri de RMN-uri.

Cât durează un RMN al genunchiului?

Un RMN al genunchiului dvs. poate fi folosit pentru a ajuta la identificarea următoarelor aspecte din jurul articulației genunchiului dvs:

  • slăbiciune
  • umflătură
  • sângerare

RMN-ul durează, de obicei, între 30 și 60 de minute. În timpul procedurii, în jurul genunchiului dvs. pot fi puse dispozitive mici care conțin bobine pentru a ajuta la producerea unei imagini mai clare.

Cât durează un RMN al umărului?

Un RMN al umărului durează de obicei între 15 și 45 de minute. În unele cazuri, procedura poate dura doar 15 minute.

Procedurile care necesită sedare pot dura cu 15 până la 30 de minute mai mult.

Cât durează un RMN al creierului sau al capului?

Un RMN al capului poate ajuta la identificarea afecțiunilor care vă afectează creierul. Scanarea durează de obicei între 30 și 60 de minute.

Scanările care nu necesită o substanță de contrast sunt în general mai scurte și pot dura doar între 30 și 45 de minute. Unele proceduri, cum ar fi RMN-ul cerebral limitat, durează doar aproximativ 5 minute.

Cât durează un RMN al coloanei lombare?

Un RMN al coloanei lombare poate ajuta potențial la identificarea cauzelor durerilor de spate și a afecțiunilor care implică măduva spinării. O scanare a coloanei vertebrale durează între 30 și 60 de minute. Dacă este necesară o substanță de contrast, procedura poate dura între 45 și 80 de minute.

Cât durează un RMN al coloanei cervicale?

Potrivit unui studiu din 2019, un RMN al coloanei vertebrale cervicale poate dura doar 20 de minute. În mod obișnuit, acestea durează aproximativ 30 până la 45 de minute. O bobină de plastic poate fi plasată în partea superioară a gâtului pentru a ajuta la producerea unei imagini mai clare.

Cât durează un RMN cardiac?

Un RMN al inimii dumneavoastră se finalizează de obicei în mai puțin de 90 de minute. Această scanare poate fi capabilă să identifice dacă sunteți la risc de a dezvolta insuficiență cardiacă sau dacă aveți în prezent o afecțiune cardiacă.

Cât durează un RMN abdominal?

Un RMN abdominal durează, în general, între 30 și 90 de minute. În unele cazuri, poate dura până la aproximativ 2 ore. RMN-urile abdominale sunt utilizate pentru o varietate de motive, cum ar fi examinarea:

  • fluxul sanguin
  • umflarea abdominală
  • dezvoltarea fetală

Cât durează un RMN de șold?

Un RMN de șold durează, în general, aproximativ 45 de minute. Majoritatea RMN-urilor pentru dureri de șold durează aproximativ 30-60 de minute.

Cât durează un RMN la gleznă?

Potrivit Serviciului Național de Sănătate, un RMN al gleznei durează de obicei aproximativ 40 de minute. În unele cazuri, poate dura până la 1 oră.

Cât durează un RMN al pelvisului?

Un RMN al pelvisului durează în general între 30 și 60 de minute. Dacă sunt necesare mai multe imagini, procedura poate dura mai mult.

Cât durează un RMN toracic?

Un RMN toracic durează de obicei mai puțin de 90 de minute. Este posibil să aveți nevoie de o scanare toracică dacă aveți o leziune sau o afecțiune suspectă în zona toracică.

Cât timp durează un RMN mamar?

Un RMN mamar durează de obicei între 30 și 60 de minute. În unele cazuri, este posibil să vi se injecteze o substanță de contrast în braț prin intermediul unei perfuzii intravenoase (IV) înainte de procedură. Dacă aveți nevoie de substanță de contrast, procedura poate dura până la 90 de minute.

Factorii care afectează durata RMN-ului

Următorii factori joacă un rol în determinarea duratei RMN-ului dumneavoastră.

  • Numărul de imagini. Dacă sunt necesare multe imagini pentru o analiză detaliată, RMN-ul dumneavoastră va dura mai mult decât o scanare care ia mai puține imagini.
  • Partea din corpul dumneavoastră care va fi scanată. În general, cu cât este mai mare zona din corpul dumneavoastră care trebuie scanată, cu atât mai mult va dura RMN-ul.
  • Sbstanțele de contrast. Uneori se administrează o substanță de contrast prin perfuzie pentru a ajuta structurile mici să apară mai clar pe imagini. RMN-urile care necesită un colorant de contrast pot dura între 15 și 30 de minute în plus.
  • Sedare. RMN-urile sunt sensibile la mișcare, astfel încât persoanele care nu pot sta nemișcate, cum ar fi unii copii mici și persoanele cu claustrofobie, pot avea nevoie de sedare înainte de procedură. Sedativele pot fi orale sau administrate prin perfuzie.

Concluzie

Majoritatea tipurilor de RMN durează între 15 și 90 de minute. În unele cazuri, RMN-ul dumneavoastră poate fi mai scurt sau mai lung. Partea corpului dumneavoastră care va fi scanată și numărul de imagini necesare joacă un rol în determinarea duratei RMN-ului.

Dacă RMN-ul dvs. necesită substanță de contrast, acesta va dura de obicei puțin mai mult decât RMN-urile care nu necesită acest lucru.