Colangio RMN-ul sau MRCP utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a evalua ficatul, vezica biliară, canalele biliare, pancreasul și canalul pancreatic pentru a depista eventualele boli. Este neinvazivă și nu utilizează radiații ionizante.
Medicul dumneavoastră poate solicita un Colangio RMN prin rezonanță magnetică singur sau poate fi efectuat împreună cu un RMN de rutină al abdomenului.
Ce este o Colangio RMN-ul?
Colangio RMN-ul prin rezonanță magnetică (MRCP) este un tip special de examen de imagistică prin rezonanță magnetică care produce imagini detaliate ale sistemelor hepatobiliar și pancreatic, inclusiv ficatul, vezica biliară, canalele biliare, pancreasul și canalul pancreatic.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este un test neinvaziv pe care medicii îl folosesc pentru a diagnostica afecțiuni medicale.
RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic, impulsuri de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. RMN-ul nu utilizează radiații (raze X).
Imaginile detaliate prin RMN permit medicilor să examineze corpul și să detecteze boli.
Care sunt câteva utilizări comune ale procedurii?
Medicii folosesc Colangio RMN-ul pentru a:
- examina bolile ficatului, ale vezicii biliare, ale canalelor biliare, ale pancreasului și ale canalului pancreatic. Acestea pot include tumori, pietre, inflamații sau infecții.
- evalua pacienții cu pancreatită pentru a detecta cauza care stă la baza acesteia. La pacienții cu pancreatită, se poate efectua un Colangio RMN cu ajutorul unui medicament numit Secretin pentru a evalua cicatrizarea pe termen lung și pentru a determina cantitatea de funcție și secreții pancreatice sănătoase.
- ajuta la diagnosticarea durerilor abdominale inexplicabile.
- oferi o alternativă neinvazivă la colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP). ERCP este o procedură de diagnosticare care combină endoscopia, care utilizează un instrument optic iluminat pentru a examina interiorul corpului, cu injectarea de substanță de contrast iodată și imagini cu raze X. ERCP este o procedură invazivă care evaluează canalele biliare și/sau canalul pancreatic.
Când se utilizează Colangio RMN-ul?
Colangio RMN-ul poate evidenția calculi biliari, îngustarea sau blocajele în canalul biliar sau în canalul pancreatic, tumori și dovezi de inflamație.
Colangio RMN-ul poate fi utilizat pentru a ajuta la determinarea cauzei:
- icterului;
- pancreatitei (inflamația pancreasului);
- bolilor hepatice;
- durerilor abdominale superioare.
Colangio RMN-ul poate fi recomandat pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului canalului biliar sau a cancerului pancreatic. De asemenea, este adesea utilizat în diagnosticarea unei afecțiuni numite colangită sclerozantă primară. Această afecțiune cauzează îngustarea canalelor biliare și este frecvent asociată cu boala inflamatorie intestinală.
Colangio RMN-ul poate fi, de asemenea, recomandat pentru a ajuta la determinarea severității anumitor afecțiuni sau pentru a afla dacă există complicații.
Colangio RMN-ul este o alternativă mai sigură la un test mai invaziv numit colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP). Deoarece ERCP este invazivă, există riscuri implicate de acest test, inclusiv inflamația pancreasului, infecția, sângerarea și perforarea intestinului sau a canalului biliar.
Cât costă Cholangio MRI?
Costurile unui Colangio RMN variază între 1350 RON și 1600 RON, în funcție de zona și clinica la care decideți să mergeți și dacă aveți sau nu nevoie de substanță de contrast.
Pregătirea pentru test
Nu puteți purta bijuterii sau accesorii metalice pentru păr în timpul unei scanări RMN.
Este posibil să vi se ceară să nu mâncați sau să beți nimic înainte de un Colangio RMN – verificați cu medicul dumneavoastră sau cu centrul de radiologie unde veți face testul.
Testele de Colangio RMN nu sunt, în general, recomandate în timpul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni de sarcină. Dacă există vreo posibilitate ca dumneavoastră să fiți însărcinată, anunțați medicul dumneavoastră sau radiograful (specialist în imagistică medicală).
Unele persoane consideră neplăcută prezența în spațiul închis al scanerului RMN, mai ales că este destul de zgomotos. Dacă aveți claustrofobie (frică de spații închise) sau anxietate, sau sunteți îngrijorat de cum vă veți simți în timpul testului, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un sedativ ușor pe care să îl luați înainte de test. Unele aparate RMN sunt deschise pe părțile laterale și sunt mai ușor de tolerat pentru cei care suferă de anxietate.
Cum se face Colangio RMN-ul?
Colangio RMN-ul este o procedură ambulatorie care presupune să stai întins, nemișcat într-un scaner RMN timp de câteva minute. Nu simțiți nimic în timp ce are loc scanarea, deși aparatul este destul de zgomotos. Întreaga experiență ar trebui să se încheie în mai puțin de 20 de minute.
Substanța de contrast (un colorant special care poate evidenția anumite zone pe scanare) nu este de obicei necesară pentru Colangio RMN.
Efectuarea unui Colangio RMN nu vă expune la nicio radiație. Cu toate acestea, deoarece Colangio RMN-ul utilizează un câmp magnetic puternic, persoanele care au anumite tipuri de obiecte metalice în corp nu pot efectua acest test.
Cereți sfatul centrului care efectuează scanarea dacă aveți în interiorul corpului dumneavoastră oricare dintre următoarele obiecte:
- clipsuri metalice pentru a închide un anevrism (vas de sânge expandat);
- o valvă cardiacă artificială, un stimulator cardiac sau un defibrilator;
- bobine metalice în vasele de sânge;
- o înlocuire de articulație;
- un implant cohlear (urechea internă); sau
- orice alt obiect metalic.
După procedura de Colangio RMN
Nu există nicio restricție care să vă fie impusă după un Colangio RMN. Puteți mânca sau conduce în mod normal, deși, dacă ați luat medicamente de relaxare, veți avea nevoie de cineva care să vă conducă acasă.
Filmele dumneavoastră vor fi examinate de un medic imagist și un raport va fi trimis medicului dumneavoastră. Medicul va analiza rezultatele împreună cu dumneavoastră.
Există riscuri asociate cu MRCP?
Scanările RMN, inclusiv Colangio RMN, sunt, în general, foarte sigure. Nu există expunere la radiații în cazul scanărilor de Colangio RMN. Există un risc mic de reacție alergică la substanța de contrast care este utilizată uneori. Persoanele cu afecțiuni renale severe ar putea să nu poată fi supuse unei substanțe de contrast, deoarece aceasta provoacă foarte rar leziuni ale organelor la aceste persoane.
Scanările de Colangio RMN trebuie evitate în primul trimestru de sarcină, cu excepția cazului în care este necesar din punct de vedere medical.
Care sunt beneficiile unui Colangio RMN?
Acest RMN specializat produce imagini clare și detaliate ale organelor și conductelor fără a utiliza radiații cu raze X. Colangio RMN-ul utilizează un scaner RMN, care creează un câmp magnetic extrem de puternic și folosește unde de radiofrecvență și procesare computerizată pentru a crea imagini. Undele de radiofrecvență pentru un Colangio RMN sunt similare cu cele utilizate pentru emisiunile radio FM pe care le puteți asculta în mașină. Asta înseamnă că nu există expunere la radiații.
Cine efectuează un Colangio?
Un tehnolog radiolog efectuează de obicei un Colangio RMN. Un radiolog (un medic specializat în imagistică medicală) va fi, de asemenea, prezent și va citi rezultatele testului. Colangio RMN-ul este o procedură ambulatorie care are loc la o clinică medicală sau la un spital.
Ce tipuri de scanere RMN sunt utilizate pentru Colangio RMN?
Diferite unități medicale utilizează diferite scanere pentru un Colangio RMN.
Tipurile includ:
RMN cu tub închis: Vă așezați pe o masă de examinare care alunecă într-un tub mare în formă de cilindru înconjurat de un magnet circular puternic. Capul și abdomenul dumneavoastră se află în interiorul scanerului. Unele RMN-uri cu alezaj închis au acum deschideri mai largi ale tunelului (RMN-uri cu alezaj larg).
RMN cu orificiu deschis: Aceste scanere RMN folosesc magneți care se află deasupra și dedesubt de dumneavoastră, dar laturile sunt deschise. Acestea sunt adesea mult mai ușor de tolerat de către persoanele cu claustrofobie (sau alte probleme de sănătate care fac ca spațiile strâmte să fie inconfortabile).
Cât timp durează un Colangio RMN?
Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru a efectua seria de scanări pentru un Colangio RMN. De asemenea, este posibil să vi se facă un RMN abdominal standard, care poate dura încă 30 de minute.
Care este diferența dintre o ERCP și un Colangio RMN?
O colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP) și un Colangio RMN verifică aceleași probleme pancreatice și biliare. O ERCP este mai invazivă și necesită anestezie. Gastroenterologii, medici specializați în boli digestive, efectuează ERCP.
În timpul procedurii, furnizorul dvs:
Introduce un endoscop (un tub flexibil cu o cameră și lumină) în gură și prin esofag (conducta alimentară) pentru a ajunge la intestinul subțire.
Glisează un cateter (tub subțire și flexibil) prin endoscop pentru a ajunge la canalele biliare și la canalele pancreatice.
Injectează un colorant prin cateter.
Folosește fluoroscopia (imagini cu raze X în mișcare) pentru a vizualiza canalele în timp ce colorantul se deplasează prin ele.
O ERCP poate avea loc în același timp cu o procedură de endoscopie superioară. Furnizorul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, tratamente în timpul unei ERCP. De exemplu, acesta poate sparge și îndepărta pietrele sau poate plasa stenturi pentru a deschide conductele blocate. De asemenea, poate face o biopsie pentru a colecta mostre de țesut pentru analiză. Aceste proceduri nu sunt posibile cu un Colangio RMN.
Concluzie
Un Colangio RMN ajută furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să detecteze probleme precum pancreatita, cancerul pancreatic și calculii biliari. Este o tehnică de imagistică neinvazivă pentru a vizualiza arborele biliar intra și extrahepatic și sistemul ductal pancreatic.
Sunt disponibile diferite tipuri de scanere RMN, în funcție de nevoile și preferințele dumneavoastră. Furnizorul dvs. va discuta cu dvs. următorii pași pe baza rezultatelor testelor.