Meniu

Interpretare rezultate analize RMN

Actualizat pe:

RMN sau investigatia imagistica prin rezonanta magnetica se foloseste pentru obtinerea unor imagini detaliate ale tesuturilor interne ale corpului si este un instrument extrem de util in diagnosticarea si monitorizarea formelor de cancer sau a bolilor neurologice. RMN este utilizat pentru a identifica si analiza tumori cerebrale, leziuni cerebrale traumatice, anomalii de dezvoltare, scleroza multipla, accident vascular cerebral, dementa, infectii si cauzele durerilor de cap. De la scanarea si captarea unor imagini asupra zonelor corpului uman si pana la stabilirea diagnosticului si a tratamentului aferent, pacientul trebui sa beneficieze de interpretare analize RMN.

Cum se realizeaza interpretarea RMN?

Exista doua etape ale interpretarii imaginilor prelevate cu ajutorul undelor radio. O prima interpretare o realizeaza medicul radiolog, care compara ceea ce observa in imaginile scanate cu informatiile din cunostintele dobandite in ani de pregatire de specialitate, precum si din experienta de lucru. Practic, radiologul compara imaginea organelor si tesuturilor pacientului cu imaginea organelor si tesuturilor unui om sanatos. Diferentele se interpreteaza clinic in functie tot de cunostintele si experienta radiologului. Unele deosebiri pot tine de particularitatile organismului pacientului, in timp ce altele au relevanta clinica. Descrierile si comentariile radiologului vor insoti diagnosticul imagistic pe care pacientul il va primi de la clinica unde a efectuat RMN. Este o prima etapa de citire RMN si medicul radiolog poate avea nevoie si poate solicita pacientului informatii despre analize, alte investigatii sau istoricul bolii de care sufera.
A doua etapa a interpretarii este realizata de medicul curant, cel care a recomandat pacientului efectuarea unui RMN. Acesta poate avea diferite specializari medicale, in functie de problema acuzata de pacient si de zona corpului investigata. Medicul curant interpreteaza rezultatul unui RMN in functie de istoricul pacientului, de complexitatea simptomelor descrise de acesta, de celelalte investigatii si analize efectuate si in functie de tratamentele administrate pana la momentul efectuarii RMN. In functie de relevanta diagnosticului imagistic pentru simptomele acuzate de pacient, medicul cere investigatii suplimentare sau stabileste diagnosticul si tratamentul aferent. Astfel, diagnosticul imagistic devine diagnostic clinic.

Interpretare RMN online

Exista astazi o serie de medici care ofera interpretare RMN online. Fie ca pacientul trebuie sa astepte data la care este programat la medicul curant, fie ca a ajuns deja cu rezultatul analizei RMN la medic si doreste o second opinion RMN, poate apela la serviciile medicilor in mediul online. Pacientul are la dispozitie un formular pe care il va completa cu datele personale si orice informatie necesara medicului pentru o citire RMN online. Medicul are nevoie de fotografii cu rezultatul RMN, cu rezultatele analizelor nu mai vechi de 3 luni, de istoricul afectiunilor pacientului si de simptomatologie. Tariful pentru astfel de servicii se stabileste in functie de complexitatea interpretarii.
Interpretare RMN pret prin vizita la medicul curant se determina in functie de pretul pentru o consultatie practicat de medicul respectiv si de clinica la care merge pacientul.
Ca etapa in stabilirea diagnosticului si tratamentului pentru o afectiune, interpretarea rezultatelor RMN este deosebit de importanta, realizarea RMN fara interpretarea imaginilor fiind incompleta si lipsita de finalitate.