Principala metoda folosita pentru depistarea cancerului la san la femeile care au depasit varsta de 40 de ani este mamografia. Pentru a nu exista probleme, ea trebuie sa faca parte dintr-un control anual. Mamografia se recomanda si in cazul femeilor mai tinere de 40 de ani, dar la care riscul de cancer mamar este unul ridicat.
Pacientele trebuie sa fie pregatite de posibilitatea ca in timpul unei mamografii sa fie depistate niste lucruri care vor avea nevoie de teste suplimentare. Chiar si asa, descoperirea in sine nu trebuie sa reprezinta o sursa de teama pentru pacienta deoarece, de cele mai multe ori, anomaliile descoperite in timpul mamografiei nu sunt semne ale cancerului la san.
Cum se pregatesc pacientele care urmeaza sa treaca prin investigatia de mamografie?
Eficienta interventiei de mamografie depinde foarte mult si de modul prin care pacienta se pregateste. Perioada optima pentru realizarea ei este ziua 7-10 din momentul declansarii menstruatiei. Vestimentatia purtata in timpul interventiei trebuie sa fie formata din doua piese, iar accesoriile pe care le poarta pacienta vor trebui sa fie usor de indepartat.
In situatia in care pacienta a mai trecut prin investigatia de mamografie sau alte examinari similare, ii este recomandat sa le aduca pentru a se face o comparatie intre situatia din trecut si cea din prezent. Astfel, se va vedea clar in ce moment au aparut problemele si cu ce viteza s-au dezvoltat, iar pacienta isi va face o idee despre tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze.
Ce presupune mamografia digitala? Noile tendinte
Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, la fel s-a intamplat si cu diversele metode folosite pentru a depista problemele de sanatate, precum mamografia. In ziua de astazi, multe femei aleg sa-si faca o mamografie digitala, care se efectueaza prin intermediul unui aparat special, iar rezultatele se vor afla in doar cateva minute.
Un alt bonus la mamografia digitala este ca imaginile obtinute pot fi stocate, copiate si transmise in retea. Astfel, pacientele nu trebuie sa se ingrijoreze daca pierd exemplarul pe care il au, deoarece vor avea mereu o copie pe care o vor putea folosi in format digital.
La momentul actual, cea mai moderna tehnica este mamografia digitala cu tomosinteza, care poate detecta cancerul la san in stadiile cele mai de inceput. Tomosinteza se refera la obtinerea unor imagini ale sanului din mai multe unghuiuri, ceea ce va face posibila reconstructia tridimensionala a sa.
In ce fel este limitata mamografia?
Compozitia sanului difera de la un grup de varsta la altul, asa ca vor exista momente in care se vor cere niste examinari suplimentare dupa mamografie pentru a vedea cu exactitate care este problema. Cel mai des, se va solicita biopsia masei suspecte, care se va face cu ajutorul unui ac. Celulele obtinute vor fi, mai apoi, intinse pe o lama si trimise la laborator.
Prin urmare, pentru a depista cancerul la san atunci cand se afla inca in faza de inceput este nevoie de o mamografie, iar in ziua de astazi, femeile au oportunitatea sa aleaga intre varianta clasica, cea digitala si cea digitala cu tomosinteza.