Meniu

RMN Torace

Actualizat pe:
Scris de Dr. Laura Grosu

RMN-ul pentru torace utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din piept. Este utilizată în principal pentru a caracteriza anomaliile găsite la alte teste imagistice, cum ar fi CT-ul toracic. De asemenea, este utilizat pentru a evalua anatomia și funcția inimii și fluxul sanguin al acesteia.

Ce este un RMN al toracelui?

RMN-ul pentru torace este un test neinvaziv pe care medicii îl folosesc pentru a diagnostica afecțiuni medicale.

RMN-ul toracic utilizează un câmp magnetic puternic, impulsuri de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. RMN-ul toracic nu utilizează radiații (raze X).

Imaginile detaliate prin RMN permit medicilor să examineze corpul și să detecteze boli.

RMN-ul toracic oferă imagini detaliate ale structurilor din interiorul cavității toracice, inclusiv mediastinul, peretele toracic, pleura, inima și vasele, din aproape orice unghi. RMN-ul toracic oferă, de asemenea, imagini secvențiale de tip film ale sistemului cardiovascular, care sunt importante pentru a evalua sănătatea și funcția acestor structuri (inimă, valve, vase mari etc.).

De ce se face un RMN toracic?

Medicul dumneavoastră poate solicita o scanare RMN a toracelui dacă suspectează că ceva nu este în regulă în zona pieptului și crede că nu se poate determina cauza problemei prin examinare fizică.

Este posibil ca medicul dvs. să dorească să solicite un RMN toracic pentru a vedea dacă aveți:

 • vase de sânge blocate
 • cancer
 • boală care vă afectează organele
 • probleme cardiace
 • leziune
 • o sursă care provoacă durere
 • tumori
 • probleme care vă afectează sistemul limfatic

Medicul dumneavoastră vă va spune motivul exact pentru care a recomandat RMN-ul toracic. Medicul dumneavoastră ar trebui să vă țină informat cu privire la ceea ce crede că ar putea fi în neregulă în timpul și după procedură. Dacă nu vă este clar ce se întâmplă, asigurați-vă că puneți o mulțime de întrebări.

Ce probleme pot fi descoperite de un RMN al toracelui?

Probleme ale vaselor de sânge: Un RMN toracic poate arăta dacă aveți un vas de sânge blocat, îngust, larg sau deteriorat. Este posibil să aveți nevoie de un RMN înainte de a vi se pune un cateter în venă. Acesta este un tub mic care poate fi folosit pentru a vă administra medicamente și lichide. RMN-ul toracic poate arăta dacă vasul de sânge este blocat și poate ajuta la ghidarea îngrijitorilor în timp ce aceștia introduc cateterul.

Creșteri, cum ar fi o masă sau o tumoare: Un RMN toracic poate arăta o excrescență în stern (stern) sau în coaste sau în mușchii pieptului dumneavoastră. Un RMN poate arăta dacă aveți o umflătură în plămân sau în sân. Un RMN poate fi făcut pentru a verifica dacă un alt test, cum ar fi o mamografie, a arătat o problemă. Verificarea noduli poate fi necesară și dacă aveți un risc ridicat de a face cancer de sân.

Boli de inimă: Este posibil să vi se facă un RMN toracic dacă ați avut un infarct miocardic (atac de cord). Un RMN poate arăta dimensiunea ventriculilor (camerele inimii). Tipuri speciale de RMN pot arăta cât de bine se contractă (se strâng) ventriculii dumneavoastră și pompează sângele. Alte RMN-uri pot arăta, de asemenea, cât de bine circulă sângele prin inimă și către vasele coronare.

Infecție: Un RMN toracic poate arăta o infecție în oasele, mușchii sau țesuturile moi ale pieptului dumneavoastră. Un RMN poate arăta, de asemenea, o infecție în plămânii sau inima dumneavoastră.

Probleme pulmonare: Un RMN toracic poate arăta dacă aveți empiemă, o afecțiune în care lichidul sau puroiul se acumulează în plămâni. Un RMN poate arăta, de asemenea, dacă aveți îngroșare pleurală. Aceasta poate fi cauzată de o infecție în mucoasa plămânilor dumneavoastră.

Fracturi: Un RMN toracic poate arăta oase fracturate (rupte) la nivelul sternului sau la una sau mai multe coaste. Coastele dumneavoastră sunt oasele care pleacă de la stern în jurul pieptului și până la coloana

Cât costă un RMN toracic?

Costurile unui RMN toracic se situează între 800 RON și 1200 RON, în funcție de faptul dacă veți avea sau nu nevoie de substanță de contrast. 

Cum să vă pregătiți pentru un RMN toracic?

Înainte de test, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți un stimulator cardiac. În funcție de tipul de pacemaker, medicul vă poate sugera o altă cale de inspecție, cum ar fi o tomografie computerizată (CT). Cu toate acestea, unele modele de pacemaker pot fi reprogramate înainte de un RMN toracic, astfel încât să nu fie perturbate de examinare.

De asemenea, RMN-ul folosește magneți, care pot atrage metale. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți orice tip de metal implantat în urma unor intervenții chirurgicale anterioare, cum ar fi:

 • valve cardiace artificiale – plăci
 • agrafe – șuruburi
 • implanturi – capse
 • ace – stenturi

Este posibil să fie nevoie să nu mâncați timp de patru până la șase ore înainte de examinarea RMN pentru torace. Verificați cu medicul dumneavoastră pentru a fi sigur.

Medicul dumneavoastră poate solicita utilizarea unei substanțe de contrast pentru a evidenția o zonă de interes. Acest colorant, gadoliniu, se administrează prin perfuzie. Este diferit de substanța de contrast utilizată în timpul unei tomografii computerizate. Deși reacțiile alergice la gadoliniu sunt rare, anunțați-vă medicul cu privire la orice îngrijorare înainte.

Cum se efectuează un RMN toracic?

Un aparat RMN pare futurist – are o masă mobilă care vă alunecă încet într-un cilindru metalic uriaș.

Tehnicianul vă va pune să vă întindeți pe spate pe masă. Este posibil să primiți o pernă sau o pătură dacă aveți probleme în a sta nemișcat. Tehnicianul va controla mișcarea mesei cu ajutorul unei telecomenzi dintr-o altă cameră. Acesta va comunica cu dumneavoastră prin intermediul unui microfon și al unor difuzoare.

Aparatul RMN toracic va scoate niște sunete zgomotoase de vâjâit în timp ce se fac imaginile. Multe spitale oferă dopuri pentru urechi, în timp ce altele au televizoare sau căști. Testul poate dura până la 90 de minute.

În timp ce se fac imaginile, tehnicianul vă va cere să vă țineți respirația timp de câteva secunde. Nu veți simți nimic în timpul testului, deoarece magneții și frecvențele nu pot fi simțite.

Urmărirea după un RMN toracic

Nu trebuie să faceți nimic după un RMN toracic în afară de a vă îmbrăca la loc.

În cazul în care imaginile sunt proiectate pe film, poate dura câteva ore până când filmul se dezvoltă. De asemenea, va dura ceva timp pentru ca medicul dumneavoastră să revadă imaginile și să le interpreteze. Aparatele mai moderne afișează imaginile pe un computer, ceea ce îi permite medicului dumneavoastră să le vizualizeze mai rapid.

Rezultatele preliminare ale unui RMN toracic pot veni în câteva zile, dar rezultatele complete pot dura până la o săptămână sau mai mult.

Cel mai probabil, medicul dumneavoastră vă va chema la o programare pentru a discuta rezultatele și a planifica tratamentul pentru problemele identificate. Dacă rezultatele au fost normale, este posibil ca acesta să solicite mai multe teste pentru a vă ajuta să diagnosticați cauza simptomelor dumneavoastră.

Ce înseamnă rezultatele anormale

Un RMN toracic anormal se poate datora:

 • unei rupturi a peretelui, o lărgire sau o balonare anormală sau o îngustare a arterei majore care transportă sângele din inimă (aorta).
 • altei modificări anormale ale vaselor de sânge majore din plămâni sau piept
 • acumulării de sânge sau de lichid în jurul inimii sau al plămânilor
 • cancerului pulmonar sau cancerului care s-a răspândit la plămâni din altă parte a corpului
 • cancerului sau tumorilor inimii
 • cancerului sau tumorilor pieptului, cum ar fi o tumoare a timusului
 • bolii în care mușchiul inimii slăbește, se întinde sau are o altă problemă structurală (cardiomiopatie) 
 • colectării de lichid în jurul plămânilor (efuziune pleurală)
 • deteriorării și lărgirii căilor respiratorii mari ale plămânilor (bronșiectazie)
 • extinderii ganglionilor limfatici 
 • infecției țesutului cardiac sau a valvei cardiace
 • cancerului esofagian
 • limfomilor la nivelul toracelui
 • malformațiilor congenitale ale inimii
 • tumorilor, nodulilor sau chisturilor în piept

Limitările unui RMN toracic

RMN-ul toracic este o modalitate de imagistică utilizată pe scară largă în practica clinică. Cu toate acestea, utilizarea RMN-ului pentru imagistica toracelui a fost considerată istoric ca având o valoare limitată, în ciuda efortului fizicienilor și radiologilor de a obține rezultate pozitive și reproductibile în mai multe studii. Cu toate acestea, indicațiile clinice sunt limitate la condiții specifice, în general ca tehnică de rezolvare a problemelor.

Mișcarea continuă datorată pulsațiilor cardiace și vasculare și mișcării respiratorii reprezintă una dintre provocările majore în RMN-ul toracic, deoarece acestea afectează grav calitatea imaginii. O limitare semnificativă a RMN-ului toracic este reprezentată de imagistica plămânilor, din cauza caracteristicilor intrinseci ale țesutului pulmonar și a prezenței mișcării fiziologice. Densitatea scăzută de protoni a parenchimului pulmonar generează o intensitate scăzută a semnalului și un raport semnal/zgomot scăzut în comparație cu alte părți ale corpului.

Cu toate acestea, în ultimii ani, RMN a evoluat de la un instrument de cercetare la o modalitate utilă de evaluare a bolilor toracice. Progresele tehnice, cum ar fi timpii de ecou foarte scurți și achizițiile turbo-spin-eco ultrarapide, care permit obținerea de imagini în timpul respirației cu acoperire anatomică completă și ajută la depășirea pulsațiilor cardiace, au îmbunătățit capacitatea RMN-ului toracic.

Utilizarea agenților de contrast pentru RMN și imagistica cu gaze pentru evaluarea ventilației pulmonare au sporit și mai mult aplicațiile RMN în investigarea bolilor pulmonare.

Concluzie

RMN-ul joacă un rol în evaluarea bolilor cardiovasculare, a leziunilor mediastinale și a anomaliilor plexului brahial și ale peretelui toracic. Se face pentru a vedea vasele de sânge (vene și artere), sânii și oasele pieptului. De asemenea, va arăta imagini ale plămânilor și inimii dumneavoastră.

Un RMN toracic poate ajuta la depistarea unei boli a plămânilor sau poate arăta tumori (excrescențe) în piept și poate ghida sau ajuta medicii să planifice proceduri sau teste.