Dieta cancer colon operat: alimentatia in timpul si dupa procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Alimentele care se pot mânca variază în timpul și după tratamentul împotriva cancerului, de asemenea, este posibil să se constate că nu se pot mânca aceleași alimente ca înainte de cancerul de colon. O dieta echilibrată va fi individuală pentru fiecare pacient, aceasta va depinde de vârstă, de greutatea corporală, de sex și de cât de activă este persoana, în general.

Diete în timpul etapelor de tratament ale cancerului de colon

Dieta și chimioterapia

Chimioterapia pentru cancerul de colon poate da diaree și poate face o persoană să se simtă rău. De asemenea, este posibil să aibă dureri de gură. Aceste reacții adverse vor dispărea după terminarea tratamentului, după care se poate reveni treptat la o dietă normală.

Dieta cu o stoma

În mod normal, este nevoie de aproximativ 6 până la 8 săptămâni pentru ca intestinul să se așeze după operație. După această perioadă, majoritatea oamenilor pot reveni la alimentele pe care le mâncau înainte de operație. Asistenta medicală care se ocupă de stoma va da sfaturi cu privire la ceea ce se poate mânca și bea la scurt timp după operație și pe termen lung.

Dieta în cazul unei colostomii

În general, se poate mânca obișnuit, dar unele persoane pot găsi că anumite alimente le pot cauza probleme, care se manifestă prin simptome precum balonarea sau scaunul mai moale. Adesea, este vorba de încercări și erori în parcursul de a afla dacă un anumit aliment nu este problematic. Se pot încerca din nou alimentele după câteva săptămâni pentru a vedea dacă acestea continuă să cauzeze probleme. Odată ce intestinul se așează după operație, se poate crește treptat cantitatea de fibre din dietă. Acest lucru va ajuta ca scaunul să fie mai bine format.

Dieta în cazul unei ileostomii

Când se revine la dieta normală, este o idee bună să fie introdus la început un singur aliment pe zi. Se poate ține un jurnal alimentar și se poate nota dacă un anumit aliment provoacă crampe sau diaree. Dacă da, acesta poate fi încercat din nou peste câteva săptămâni pentru a vedea dacă are același efect. Intestinul subțire este mai îngust decât intestinul gros și, prin urmare, unele alimente, cum ar fi țelina, cojile tari de fructe, nucile și ciupercile, pot provoca un blocaj. Acesta este de obicei doar temporar, dar poate provoca dureri și crampe. Când se începe alimentația normală cu aceste tipuri de alimente, trebuie să fie consumate în porții mici și mestecate foarte bine. Prin intermediul unei ileostomii se pierd mai multe lichide, așa că este importantă hidratarea.

O dietă echilibrată după operația de cancer de colon

Este important să fie urmată o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a menține starea de bine din punct de vedere fizic și emoțional. O persoană poate încerca să mănânce zilnic multe legume și fructe, cu câteva produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe, cum ar fi puiul fără piele, pește sau leguminoase. Trebuie limitat aportul de grăsimi saturate și de zaharuri. Carbohidrații, cum ar fi pâinea, pastele și orezul, sunt importanți pentru energie, dar trebuie alese cerealele integrale, cu excepția cazului în care un medic a recomandat urmarea unei diete sărace în fibre.

Dieta bogată în fibre

O dietă bogată în fibre, pe de altă parte, formată din cereale integrale, leguminoase, legume și fructe este importantă pentru sănătatea intestinului, deoarece ajută la deplasarea mai rapidă a alimentelor prin intestin. De asemenea, fibrele mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce poate ajuta la controlul greutății și poftei de mâncare. Trebuie crescută treptat cantitatea de fibre și, de asemenea, se recomandă creșterea consumului de  lichide, cum ar fi apă, laptele cu conținut scăzut de grăsime sau ceaiuri din plante, pentru a evita balonarea și crampele la stomac. Un medic poate explica de câte fibre are nevoie un pacient, astfel se poate vorbi cu ei dacă apar probleme cu dieta.

  • Consumul zilnic
    Adulții sănătoși ar trebui să mănânce cel puțin 30 g de fibre pe zi. Medicul poate explica cât de multe fibre trebuie să includă o persoană operată la colon în dietă, în funcție de tratamentul pe care l-a urmat. Dacă un pacient are probleme și consideră că nu poate face față alimentelor bogate în fibre, se poate adresa dieteticianului sau unui medic.
  • Diete sărace în fibre
    După tratament, este posibil să se recomande urmarea unei diete sărace în fibre. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să se constate că o persoană nu mai poate mânca alimente bogate în fibre, cum ar fi tărâțe, nuci sau semințe. În acest caz, se pot încerca alimente care conțin fibre solubile mai blânde, cum ar fi ovăzul și legumele. Gatitul fructelor și legumelor și îndepărtarea pieliței poate face, de asemenea, ca fibrele să fie mai ușor de digerat. În timp, ar trebui să se poată crește treptat cantitatea de fibre pe care o consumă o persoană. Este posibil să trebuiască să fie urmată o dietă săracă în fibre, de exemplu, înainte și după tratament, dar înainte de a începe orice dietă, este necesar să se consulte un medic specialist privind tipul de alimente permise și timpul recomandat pentru urmare. Este posibil să se poată începe un consum treptat de mai multe fibre după câteva săptămâni. 

Mâncatul cu o colostomie

Multe persoane cu colostomie sunt capabile să aibă o dietă sănătoasă și echilibrată. Dar dacă s-au confruntat cu constipație sau diaree înainte de a avea o colostomie, s-ar putea să constate că simptomele persistă. Indiferent dacă o persoană are constipație sau diaree, este important să rămână hidratată și să bea șase până la opt pahare de lichide pe zi. Apa este cea mai bună, dar se poate bea și ceai, cafea sau suc fără zahăr. Se recomandă limitarea sucurilor de fructe la cel mult un pahar pe zi. Dacă o persoană are constipație, trebuie să se asigure că mănâncă suficiente fibre și consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi. Mâncarea la ore regulate și alimentele bogate în fibre pot ajuta la ameliorarea constipației. În primele câteva zile după operație, o persoană trebuie să se asigure că legumele sunt bine gătite. De asemenea, se poate profita de fructele gătite, mai degrabă decât crude. Dacă un pacient se confruntă cu constipația de mai mult de câteva zile și are dureri, se simte rău sau a vomitat, trebuie să se adreseze de urgență la medic. Dacă apare diareea, în schimb, se recomandă să se meargă la medicul de familie sau la asistenta stoma. Aceștia pot oferi tratamente pentru a încetini mișcarea alimentelor prin intestin sau pentru a îngroșa secreția. Alimentele care pot îngroșa scaunul includ bananele foarte coapte, orezul fiert, terciul, untul de arahide neted, pâinea albă sau pastele făinoase. Pe lângă pierderea de apă în cazul diareei, se pot pierde și săruri și alte substanțe nutritive importante. Pentru a le înlocui pe acestea, trebuie consumate supe și ciorbe proaspete sau la conservă, de asemenea, se poate mânca pâine prăjită sau biscuiți simpli. Dacă o persoană se simte prea rău pentru a mânca sau dacă este foarte deshidratată, medicul poate sugera folosirea sărurilor de rehidratare orală. Acestea conțin un echilibru de săruri și zaharuri pentru a ajuta organismul să le absoarbă rapid și se pot cumpăra din farmacii și supermarketuri.

Mâncatul cu o ileostomie

Când o persoană are pentru prima dată o ileostomie, este posibil să constate că unele tipuri de alimente sunt mai greu de digerat. Trebuie mestecată bine mâncarea și introduse fibrele treptat. Se recomandă evitarea fructelor imediat după operație, cu excepția bananelor, care îngroașă secreția din stomă. Se pot introduce treptat fructe gătite, cum ar fi merele fierte. După șase până la opt săptămâni, se pot consuma mai multe tipuri de alimente, respectiv, legumele și fructele, care sunt parte a unei diete sănătoase și echilibrate, dar trebuie mestecate bine pentru a reduce riscul de blocaje. Dacă apar probleme de a mânca aceste alimente, se poate încerca să se îndepărteze pielea și să se scoată semințele sau să se adopte un consum de conserve de legume și fructe în suc natural sau apă. Un blocaj poate provoca dureri în zona stomacului (abdomen) și balonare. Este posibil ca o persoană să se simtă rău, iar stoma poate înceta să mai funcționeze. Aceste simptome ar trebui să se rezolve dacă se întrerupe consumul de alimente timp de 24 de ore, dar trebuie continuat consumul de lichide. În cazul în care apar probleme precum vărsături și greață, se recomandă contactarea de urgență a unui medic. 

Apetitul scăzut după operația cancerului de colon

Efectele secundare ale cancerului și ale tratamentului acestuia pot afecta apetitul și capacitatea de a mânca. S-ar putea ca o persoană să nu aibă suficient ajutor pentru a face cumpărături sau pentru a pregăti mesele sau, dacă locuiește singură, s-ar putea să nu se simtă în stare să gătească pentru o singură persoană. Se recomandă să se consulte un medic de familie, o asistentă specializată sau un dietetician dacă apar probleme cu mâncatul suficient. Aceștia pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic pentru a avea o dietă echilibrată. Mici exerciții fizice, cum ar fi o plimbare ușoară înainte de masă, poate crește pofta de mâncare, iar mâncatul la ore similare în fiecare zi ajută la reglarea apetitului. Adăugarea de ierburi, condimente și mirodenii poate face ca mâncarea să aibă un gust mai bun și, respectiv, să crească pofta de mâncare. Poate fi util să se pregătească mese mari care pot fi împărțite în porții mai mici, de exemplu supe, plăcinte și prăjituri.

Pierderea în greutate în condiții de siguranță

Există mai multe motive posibile pentru a crește în greutate după tratament. Este posibil ca o persoană să se simtă prea obosită pentru a face exerciții fizice în timpul tratamentului, să se simtă inconfortabil mâncând sau să fie deprimată și să întâmpine dificultăți în a mânca sănătos. Se poate discuta cu un medic înainte de a încerca o dietă de slăbire. Aceștia pot oferi informații cu privire la tipurile de alimente care ar trebui să fie consumate, în funcție de tratamentul urmat și de orice efecte secundare prezente. Urmarea unei diete sănătoase și echilibrate și practicarea unei activități fizice regulate poate ajuta la slăbit. Se poate încerca să se facă exerciții cel puțin 30 de minute, cinci zile pe săptămână, și să se evite statul jos pentru perioade lungi de timp. 

Creșterea în greutate în condiții de siguranță 

Este esențial să se discute cu un medic de familie sau cu un dietetician dacă a apărut problema slăbitului extrem sau dacă a apărut o pierdere rapidă în greutate, pentru a identifica cauza pierderii în greutate și dacă este posibil nevoie de tratament. Pot exista mai multe motive posibile pentru pierderea în greutate. Cancerul în sine poate afecta pofta de mâncare, iar tratamentul poate cauza probleme intestinale, cum ar fi constipația și diareea, care pot afecta pofta de mâncare. Alte efecte secundare, cum ar fi oboseala, schimbarea mirosului și a gustului, senzația și starea de rău și stresul emoțional pot duce, de asemenea, la probleme cu alimentația. Este posibil ca o persoană să mănânce în mod normal, dar să piardă totuși în greutate. Obținerea de sfaturi medicale și tratament pentru aceste simptome poate ajuta o persoană să mănânce mai mult și să se îngrașe. Mâncatul a patru sau șase mese mici, mai degrabă decât trei mese mari pe zi, poate ajuta la consumul a mai multe calorii și la digestia mai ușoară a alimentelor. Se poate încerca includerea alimentelor bogate în energie, cum ar fi untul de nuci, avocado, iaurtul grecesc sau puțină cremă de nucă de cocos la mese sau gustări. O activitate fizică ușoară și regulată poate ajuta la dezvoltarea forței musculare. În privința oricărei probleme, o persoană trebuie să se adreseze medicului sau unui dietetician pentru a fi îndrumată către un fizioterapeut, care poate ajuta la găsirea activității care pot fi practicate în siguranță în timpul și după tratamentul împotriva cancerului.

Sfaturi generale pentru dieta după cancer de colon operat

Când un pacient se simte suficient de bine pentru a merge acasă după operație, el va mânca așa cum ar trebui să mănânce în mod normal, însă sunt situații când poate urma o dietă săracă în fibre timp de aproximativ 6 săptămâni, iar apoi poate crește treptat cantitatea de fibre din dietă.

Posibilitatea apariției diareei

În mod normal, intestinul gros (colonul) absoarbe apă pe măsură ce scaunul trece prin el. Prin urmare, dacă unei persoane i s-a îndepărtat o parte din intestinul gros, scaunul poate deveni mai puțin solid. Dacă a fost îndepărtată o mare parte din el, poate avea diaree. Este important să se anunțe medicul sau asistenta medicală dacă se întâmplă acest lucru, deoarece aceștia pot prescrie medicamente pentru a ajuta la controlul simptomelor. Este important să se asigure un consum echilibrat de lichide în cazul acestei afecțiuni. Dacă un pacient se hidratează intens, dar starea de sete persistă, este posibil să aibă nevoie de o băutură care să înlocuiască lichidele și sărurile din organism (o băutură de înlocuire a electroliților). Un medic poate oferi mai multe detalii în acest sens.

Unele alimente pot deranja intestinul

Se poate constata că intestinul începe să funcționeze mai normal după câteva săptămâni, dar anumite alimente pot deranja digestia. Este posibil să fie nevoie să se experimenteze cu dieta pentru a afla ce alimente cauzează probleme. Pe măsură ce intestinul se liniștește, o persoană poate constata că poate începe să mănânce din nou aceste alimente mai târziu. Fiecare este diferit și nu există reguli fixe cu privire la ceea ce ar trebui să mănânce un pacient care a trecut prin tratamentul pentru cancer de colon. În cazul în care o persoană are probleme, poate solicita o consultație cu un dietetician. Aceștia pot oferi sfaturi și pot ajuta un pacient să-și dea seama ce alimente îl deranjează. Poate fi util să se țină un jurnal alimentar înainte de a merge la dietetician. Jurnalul este o înregistrare a oricăror probleme digestive și a momentului în care o persoană le are. Privind retrospectiv la un jurnal săptămânal, pot fi  identificate alimentele care provoacă probleme și apoi se pot elimina. Se poate încerca din nou alimentul în câteva săptămâni pentru a vedea dacă acesta provoacă aceeași problemă.

Sfaturi pentru dieta în cazul cancerului de colon operat

  • Se recomandă consumul de alimente bogate în calorii și proteine pentru a ajuta la vindecare și la combaterea infecțiilor. Alimentele bogate în proteine includ carnea, peștele și ouăle.
  • Se recomandă consumul de mese mici, mai frecvente pentru început, mai degrabă decât 3 mese mari pe zi. Trebuie să se încerce evitarea pauzelor lungi între mese.
  • La început, poate fi utilă o dietă săracă în fibre. Exemple de alimente cu conținut scăzut de fibre sunt:
    – Pastele albe și pâinea
    – Biscuiții cu cremă
    – Biscuiții pentru ceai
    – Fulgii de porumb
    – Legumele și fructele care sunt bine fierte și decojite
  • Trebuie să se asigure aportul zilnic normal de lichide, cel puțin 1,5 până la 2 litri.
  • Se recomandă reducerea cantității de cofeină. Cofeina poate stimula intestinul și agrava diareea.
  • Alimentele trebuie luate prin înghițituri mici și mestecate încet.
  • Consumul de apă cu mentă poate ajuta la ameliorarea gazelor reținute și, astfel, la ameliorarea disconfortului intestinal.

Diete de urmat după în procesul de recuperare de după operația cancerului de colon

Dieta lichidă clară

După o colectomie, intestinele au nevoie de timp pentru a se vindeca și a începe să funcționeze din nou. Imediat după operație, medicul va recomanda cel mai probabil o dietă cu lichide clare, deoarece lichidele clare necesită foarte puțin timp pentru a fi digerate. Unele opțiuni pentru o dietă cu lichide clare sunt sucurile de fructe, supele de bulion clare, ceaiul și înghețata.

Lichidele complete

Medicul va evalua progresul și, în cele din urmă, va trece pacientul la o dietă cu lichide complete. În plus față de alimentele permise în cadrul unei diete cu lichide clare, se poate adăuga lapte, sucuri de legume, supe netede și iaurt. Dacă o persoană este preocupată de obținerea unei alimentații adecvate, ar putea consulta un specialist cu privire la modul în care să obțină suficiente proteine, grăsimi, carbohidrați și calorii. Atunci când se procedează corect, este posibil să se adopte o dietă sănătoasă.

Alimentele moi

Odată ce intestinele au revenit la normal, medicul va reintroduce în dietă alimentele moi. Pâinea, legumele fragede, brânza, fulgii de ovăz și carnea fragedă vor fi permise în dietă. Un medic va da unui pacient orientări specifice, mărimea porțiilor și frecvența meselor astfel încât să nu dăuneze intestinelor.

Mesele și gustările nutritive includ:

  • Supa de pui și fasole albă
  • Dovleceii
  • Brioșele cu dovleac și ovăz
  • Amestecul de fructe de pădure 

Alte alegeri sănătoase includ o omletă densă în substanțe nutritive sau un parfait de iaurt acoperit cu fructe de pădure, nucă de cocos neîndulcită și migdale feliate. Indiferent dacă o persoană se confruntă cu efecte secundare sau nu, există două gustări suplimentare pe care le poate face acasă:

  • Iaurtul
    Ingrediente: 1 recipient de iaurt grecesc simplu degresat, 4-6 fursecuri cu ghimbir snap, 1/2 banană, tăiată în felii, dacă se dorește.
    Mod de preparare: Se acoperă iaurtul cu fursecuri zdrobite și banane feliate. Combinația dintre iaurtul grecesc degresat și fursecurile cu conținut de ghimbir poate ajuta pacienții să consume o masă/gustare ușoară, ceea ce va ajuta la gestionarea grețurilor, nu la exacerbarea acestora prin consumul unei mese mari. Este posibil să se adauge banana deasupra pentru mai multe fibre solubile dacă o persoană se confruntă și cu diaree.
  • Clătite bogate în proteine
    Ingrediente: 1 banană mare coaptă, pasată, 1 ou, 1/4 cană de lapte fără lactoză, 1/2 cană de ovăz măcinat sau ovăz cu fierbere rapidă.
    Mod de preparare: Se amestecă împreună și se adaugă mai mult lapte dacă aluatul este prea gros. Se obține o clătită mare sau trei clătite mici. Acestea au un conținut ridicat de fibre solubile pentru a încetini mișcarea prin tractul gastrointestinal.

Întrebări frecvente

  1. Dieta poate ajuta la prevenția reapariției cancerului de colon?
    Nu se știe încă cum se împiedică reapariția cancerului intestinal după tratament. Există unele sugestii conform cărora aceste lucruri ar putea ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului, dar sunt necesare mai multe dovezi înainte de a putea afirma acest lucru cu certitudine:
    – Menținerea unei greutăți sănătoase
    – Practicarea activității fizice timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi și evitarea poziției de așezat pentru perioade lungi
    – Evitarea alimentelor bogate în calorii și a băuturilor zaharoase
    – Îmbogățirea consumului de cereale integrale, legume, fructe și fasole
    – Limitarea consumului de carne roșie și evitarea cărnii procesate
    – Evitarea alcoolului, dacă este posibil. Dacă consumați alcool, nu consumați în cantități mari.
    Alegerea unui stil de viață sănătos este benefică pentru sănătatea dvs. generală și poate preveni sau reduce alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
  2. Ar trebui să se ia suplimente?
    Ar trebui să puteți obține toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, dar este posibil să aveți nevoie de suplimente dacă există anumite alimente pe care nu le puteți mânca, dacă urmați o dietă vegană sau o altă dietă restrictivă sau dacă aveți un apetit scăzut. Întrebați un medic despre posibilitatea de a consulta un dietetician, care se poate asigura că primiți toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie. Nu luați doze mari de suplimente, deoarece acestea pot fi dăunătoare. Este deosebit de important să nu luați vitamine sau suplimente alimentare în timpul tratamentului împotriva cancerului decât dacă acestea au fost recomandate de medic, de dietetician sau de un alt profesionist calificat din domeniul sănătății.
  3. Care este cel mai bun aliment de consumat după o operație de cancer de colon?
    Mâncați alimente care sunt ușor de înghițit și de digerat. Acestea constau, de obicei, în alimente moi și umede, cum ar fi supa, budinca și iaurtul. Evitați alimentele gumoase, cum ar fi pâinea și cărnurile tari, precum și alimentele picante, prăjite sau care produc gaze.
  4. Ce alimente se pot mânca după operația de cancer de colon?
    Alimentele care sunt ușor de digerat și care pot ajuta la minimalizarea diareei sunt:
    – Compotul de mere
    – Bananele, perele, piersicile și pepenii
    – Orezul alb fiert
    – Sfecla gătită
    – Crema de orez sau crema de grâu
    – Cereale cu conținut scăzut de zahăr (evitați cerealele cu conținut ridicat de fibre, cum ar fi tărâțele de grâu)
    – Pastele făinoase
    – Untul de arahide
  5. Ce alimente nu sunt permise spre consum după o operație la colon?
    Trebuie evitate băuturile cofeinizate, alcoolul și ciocolata pot agrava deshidratarea. Fructele crude (cu excepția bananelor, a pepenelui galben și a pepenelui galben) și legumele crude (cu excepția unor cantități mici de salată verde mărunțită), fasolea și cerealele integrale pot provoca blocaje la începutul perioadei de după operație.

Concluzie

Colonul este o parte esențială a sistemului digestiv și este important să fie îngrijit cât mai bine înainte și după operație. În cele mai multe cazuri, medicul va oferi o dietă săracă în fibre, care va trebui urmată timp de trei până la șapte zile înainte de operație. De asemenea, este posibil să ca o persoană să fie nevoită să urmeze o dietă cu lichide clare timp de 24 până la 48 de ore, în timp ce finalizează pregătirea intestinului. După intervenția chirurgicală, medical va ajuta o persoană să reintroducă alimentele din nou în dieta personală. De asemenea, este probabil ca acesta să recomande urmarea unei diete cu conținut scăzut de fibre timp de o lună după intervenție. Această măsură este luată pentru a ajuta la reducerea grețurilor și a altor simptome care pot apărea în urma intervenției chirurgicale.