Meniu

Dieta cu supa de varza: cum functioneaza, beneficii si riscuri

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Cristian pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Dieta cu supa de varza este o strategie de slăbire rapidă, promițând pierderea a până la 4-5 kilograme în doar o săptămână. Această abordare presupune consumul predominant al supei de varză, completat cu un set specific de alimente permise în fiecare zi.

Deși poate oferi o scădere în greutate imediată, majoritatea specialiștilor în nutriție subliniază că rezultatele sunt temporare și pot fi asociate cu riscuri pentru sănătate. Dieta nu este echilibrată din punct de vedere nutrițional și nu ar trebui urmată pe termen lung, ci mai degrabă poate servi ca un impuls inițial pentru o schimbare mai profundă a stilului de viață și a obiceiurilor alimentare.

Ce Reprezintă Dieta cu Supa de Varză?

Dieta cu supa de varză este un plan alimentar pe termen scurt, care se concentrează pe consumul unei cantități nelimitate de supă de varză, alături de un grup select de alimente. Este adesea privită ca o metodă de a stimula pierderea rapidă în greutate, dar este criticată pentru lipsa sa de sustenabilitate și potențialele deficiențe nutriționale.

Originea și Istoria

Originea Necunoscută: Originea exactă a dietei cu supa de varză rămâne un mister, deși se crede că a câștigat popularitate în anii ’80 ca o metodă rapidă de slăbire. Dieta nu are un creator cunoscut sau o fundație științifică solidă, ci pare să fie rezultatul culturii dietelor rapide care promit rezultate imediate. De-a lungul timpului, dieta a fost transmisă prin intermediul cărților, revistelor și, mai recent, al internetului, devenind un fel de “legendă urbană” în lumea dietelor.

Popularitatea în anii 1980 și 1990: Dieta cu supa de varză a atins apogeul popularității în deceniile ’80 și ’90, când a fost promovată ca o soluție rapidă pentru pierderea în greutate înainte de evenimente importante. A fost adesea prezentată ca o dietă de detoxifiere sau ca un start pentru un stil de viață mai sănătos. Cu toate acestea, mulți experți în sănătate au criticat dieta pentru abordarea sa nesustenabilă și pentru efectele yo-yo asociate cu aceasta. În ciuda acestor critici, dieta a rămas populară datorită promisiunii de rezultate rapide, atrăgând persoane care căutau o soluție imediată pentru slăbire.

Conceptul de bază și Regulile

Supa de Varză ca Masa Principală: Supa de varză este, evident, ingredientul principal al regimul alimentar, care trebuie consumată la fiecare masă principală. Supa este compusă din varză și alte legume cu conținut scăzut de calorii, precum ceapa, roșiile, ardeii, țelina și morcovii. Ideea principală a regimului alimentar este că supa are un conținut caloric foarte scăzut, ceea ce ar permite consumatorului să mănânce o cantitate mare fără a acumula multe calorii. În plus, varza este bogată în fibre, ceea ce ar putea contribui la senzația de sațietate și la stimularea digestiei. Cu toate acestea, restricțiile severe de calorii pot duce la scăderea metabolismului și la pierderea masei musculare, ceea ce nu este ideal pentru sănătatea pe termen lung.

Alimente Permise Suplimentar în Fiecare zi: Pe lângă supa de varză, dieta permite introducerea treptată a altor alimente cu conținut scăzut de calorii. În prima zi, fructele (cu excepția bananelor) sunt permise, urmate de legume în ziua a doua. Pe parcursul dietei, se adaugă diverse combinații de fructe și legume, iar în anumite zile sunt incluse și porții limitate de carne slabă sau lapte degresat. Această diversificare ajută la menținerea unui nivel minim de nutrienți esențiali și la combaterea monotoniei alimentare. Totuși, restricțiile stricte și varietatea limitată de alimente pot face dificilă susținerea dietei pe întreaga durată de șapte zile.

Durata și Pierderea în Greutate

Concepută pentru 7 Zile: Dieta cu supa de varză este structurată ca un plan alimentar pe termen scurt, limitat la o săptămână. Această durată este aleasă pentru a evita deficiențele nutriționale pe termen lung și pentru a minimiza impactul negativ asupra metabolismului. Deși o săptămână de restricție calorică poate duce la o scădere rapidă în greutate, experții în nutriție avertizează că o astfel de abordare nu este sustenabilă și nu promovează obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung.

Pierderea Kilogramelor: Promotorii dietei susțin că este posibilă pierderea a până la 4,5 kilograme sau chiar mai mult în decursul celor șapte zile. Cu toate acestea, majoritatea pierderii de greutate este atribuită eliminării apei și masei musculare, nu neapărat grăsimii corporale. Este important de menționat că rezultatele pot varia semnificativ de la o persoană la alta și că menținerea unei greutăți sănătoase pe termen lung necesită o abordare mai echilibrată și mai moderată a dietei și exercițiilor fizice.

Rețeta Supei de Varză și Variațiile Acesteia

Supa de varză este un preparat simplu și versatil, care poate fi adaptat în funcție de preferințele personale și ingredientele disponibile. Supa de varză reprezintă baza dietei și poate fi consumată în cantități nelimitate pe parcursul celor șapte zile.

Ingrediente de bază

Varză, Ceapă, Roșii, Țelină și Morcovi: Aceste legume constituie fundamentul rețetei tradiționale de supă de varză. Varza este aleasă pentru conținutul său ridicat de fibre și volum, ceapă și usturoiul adaugă aromă, în timp ce roșiile, țelina și morcovii completează profilul nutrițional și gustul supei. Această combinație de legume nu numai că oferă o varietate de vitamine și minerale, dar și contribuie la senzația de sațietate, ceea ce este esențial într-o dietă cu restricție calorică. Supa poate fi personalizată prin adăugarea de ierburi aromatice, condimente și chiar alte legume non-amidonoase, în funcție de preferințele dietei.

Instrucțiuni de Preparare

Tăierea și Călirea Legumelor: Primul pas în prepararea supei de varză constă în tăierea legumelor în bucăți de dimensiuni potrivite, care să permită o gătire uniformă și să faciliteze consumul. Ceapa, morcovii, țelina și ardeii se călesc la foc mediu într-o oală mare, cu puțin ulei de măsline sau altă sursă de grăsime sănătoasă, până când devin ușor translucide și își intensifică aromele. Acest proces nu doar că dezvoltă gustul legumelor, dar ajută și la eliberarea substanțelor nutritive, făcându-le mai ușor de digerat. Călirea este o etapă esențială care contribuie la complexitatea gustului final al supei.

Adăugarea Supei și Fierberea la Foc Mic: După călirea legumelor, se adaugă supa de legume sau de pui cu conținut scăzut de sodiu, împreună cu varza tocată și roșiile. Amestecul se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă la foc mic. Fierberea îndelungată la foc mic permite legumelor să se înmoaie și să se îmbine aromele, rezultând o supă bogată și sățioasă. Durata fierberii variază, dar este important să se asigure că toate legumele sunt bine gătite și supa a atins consistența dorită.

Variații Posibile și Substituții

Utilizarea Diferitelor Tipuri de Supă sau Varză: Dieta cu supa de varză poate fi adaptată în funcție de preferințele personale sau necesitățile dietetice. Supa de legume poate fi înlocuită cu supă de pui sau de vită, iar varza albă poate fi substituită cu varza roșie sau kale pentru a varia profilul nutrițional și gustul supei. Aceste schimbări pot oferi un nou gust supei și pot preveni plictiseala culinară, făcând dieta mai ușor de urmat.

Adăugarea Altor Legume Non-Amidonoase: Pentru a diversifica și mai mult supa de varză, se pot adăuga alte legume non-amidonoase, cum ar fi dovleceii, spanacul, ciupercile sau fasolea verde. Aceste legume nu doar că adaugă varietate și culoare supei, dar și cresc aportul de fibre și vitamine. Introducerea unei game largi de legume poate ajuta la îmbunătățirea profilului nutrițional al dietei și la menținerea interesului pentru mesele zilnice.

Planul Dietetic cu Supa de Varză pe 7 Zile

Planul dietetic cu supa de varză pe 7 zile este structurat pentru a oferi o varietate limitată de alimente în fiecare zi, cu scopul de a stimula pierderea rapidă în greutate. Fiecare zi are un set specific de alimente permise, alături de consumul nelimitat de supă de varză.

Ziua 1: Supă și Fructe

Prima zi a dietei cu supa de varză permite consumul de fructe în orice cantitate, cu excepția bananelor, care sunt mai bogate în calorii și carbohidrați. Fructele pot fi consumate proaspete, congelate sau la cuptor, fără adăugarea zahărului sau altor îndulcitori. Această zi are ca scop să furnizeze o cantitate mare de fibre și vitamine, în timp ce menține un aport caloric scăzut. Supa de varză, consumată la fiecare masă, ajută la menținerea senzației de sațietate și la evitarea poftei de mâncare.

Ziua 2: Supă și Legume

În a doua zi, dieta se concentrează pe legume, cu excepția celor bogate în amidon, cum ar fi cartofii. Legumele pot fi consumate crude, la abur sau coapte, fără adăugarea grăsimilor sau sosurilor bogate în calorii. Această zi încurajează consumul de nutrienți esențiali și continuă să promoveze pierderea în greutate prin menținerea unui aport caloric redus. Supa de varză rămâne un element central, oferind volum și fibre.

Ziua 3: Supă, Fructe și Legume

Ziua a treia combină elementele zilelor anterioare, permițând consumul atât de fructe, cât și de legume, cu excepția bananelor și a cartofilor. Această zi este menită să diversifice aportul de vitamine și minerale și să continue stimularea metabolismului pentru arderea grăsimilor. Supa de varză continuă să fie soluția în controlul foamei și în aportul de lichide.

Ziua 4: Supă, Banane și Lapte Degresat

A patra zi marchează o schimbare, introducând bananele și laptele degresat ca surse de potasiu, calciu și carbohidrați. Bananele pot fi consumate în cantitate de până la opt bucăți pe parcursul zilei, iar laptele degresat ajută la menținerea aportului de proteine și la reglarea sistemului digestiv.

Ziua 5: Supă, Carne de Vită și Roșii

Ziua a cincea introduce proteine de calitate prin carne de vită sau pui, alături de roșii, care aduc un aport de licopen și vitamina C. Este permisă consumarea a până la 500 de grame de carne slabă, gătită la grătar sau fiartă, și până la șase roșii. Această zi este concepută pentru a reîncărca organismul cu proteine și fier, contribuind la menținerea masei musculare în timpul dietei. Supa de varză continuă să fie prezentă pentru a completa aportul de lichide și fibre.

Ziua 6: Supă, Carne de Vită și Legume

A șasea zi a dietei cu supa de varză permite o combinație generoasă de carne de vită și legume, excluzând cartofii. Carnea de vită poate fi înlocuită cu pui sau pește, în funcție de preferințe, și ar trebui să fie consumată în porții moderate pentru a menține un echilibru între proteine și aportul caloric. Legumele pot fi savurate într-o varietate largă, inclusiv sub formă de salate sau aburite, pentru a păstra cât mai multe din nutrienții lor. Această zi este esențială pentru a asigura un aport adecvat de fier și proteine, care sunt vitale pentru menținerea sănătății și a masei musculare în timpul dietei.

Ziua 7: Supă, Orez Brun și Suc de Fructe Neîndulcit

Ultima zi a planului de dietă cu supa de varză include orez brun, care este o sursă excelentă de carbohidrați complecși și fibre, și sucuri de fructe neîndulcite, bogate în vitamine și antioxidanți. Orezul brun poate fi servit ca garnitură sau combinat cu legume pentru a crea un fel de mâncare sățios și nutritiv. Sucurile de fructe ar trebui să fie fără zahăr adăugat pentru a evita creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Această combinație de alimente încheie săptămâna de dietă, oferind organismului un impuls de energie și nutrienți esențiali.

Beneficiile Potențiale ale Dietei cu Supă de Varză

Pierdere Rapidă în Greutate pe Termen Scurt: Dieta cu supa de varză este adesea laudată pentru capacitatea sa de a oferi rezultate rapide în ceea ce privește scăderea în greutate. Mulți participanți la dietă raportează pierderi semnificative într-un timp foarte scurt, ceea ce poate fi un stimulent puternic pentru cei care caută o schimbare imediată. Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea pierderii de greutate într-un astfel de interval scurt este probabil să fie din apă și nu din grăsimea corporală.

Conținut Scăzut în Grăsimi și Calorii: Dieta cu supa de varză este recunoscută pentru conținutul său scăzut de grăsimi și calorii, ceea ce o face atractivă pentru cei care doresc să slăbească rapid. Limitarea grăsimilor și aportul caloric redus pot contribui la un deficit caloric necesar pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, o dietă săracă în grăsimi poate duce la deficiențe de acizi grași esențiali și vitamine solubile în grăsimi, ceea ce poate afecta sănătatea pe termen lung.

Vitamine Bogate în Antioxidanți: Consumul de fructe și legume în cadrul dietei cu supa de varză asigură un aport bogat de vitamine antioxidante, cum ar fi vitamina C și vitamina A. Aceste vitamine joacă un rol crucial în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și susținerea sistemului imunitar. De asemenea, ele contribuie la sănătatea pielii și a ochilor și pot reduce riscul de boli cronice. Prin includerea unei varietăți de fructe și legume, dieta încurajează un consum diversificat de nutrienți esențiali, chiar și în contextul unui plan alimentar restricționat.

Conținut Ridicat de Fibre și Saturație: Dieta cu supa de varză se remarcă prin conținutul său ridicat de fibre, datorită cantităților mari de legume, în special varză. Fibrele sunt esențiale pentru menținerea sănătății digestive și pentru promovarea senzației de sațietate, care poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la reducerea consumului total de calorii. Deși acest aspect poate fi benefic pentru pierderea în greutate pe termen scurt, un aport excesiv de fibre în absența altor nutrienți esențiali poate duce la dezechilibre nutriționale și probleme digestive.

Riscuri și Dezavantaje ale Dietei cu Supă de Varză

Dieta cu supa de varză poate avea implicații asupra sănătății și este important să se cunoască potențialele riscuri înainte de a începe acest plan alimentar.

Extrem de Restrictivă și Neechilibrată

Calorii și Nutrienți Insuficienți: Unul dintre principalele critici aduse dietei cu supa de varză este aportul insuficient de calorii și nutrienți. Dieta se bazează pe un consum foarte scăzut de calorii, ceea ce poate duce la o nutriție inadecvată și la un aport insuficient de energie pentru funcționarea optimă a organismului. De asemenea, restricțiile severe pot duce la deficiențe de vitamine și minerale, afectând sănătatea generală și capacitatea de a menține o greutate sănătoasă pe termen lung.

Pierdere Potențială de Masă Musculară: Datorită conținutului scăzut de proteine și a restricțiilor calorice, dieta cu supa de varză poate duce la pierderea masei musculare, nu doar la scăderea grăsimii corporale. Musculatura este esențială pentru un metabolism sănătos și pentru menținerea forței și a tonusului muscular. Pierderea masei musculare poate încetini rata metabolică și poate crește riscul de recuperare a greutății pierdute după încheierea dietei.

Rezultate pe Termen Scurt și Recâștigarea Greutății

Dieta cu supa de varză poate oferi rezultate rapide în ceea ce privește scăderea în greutate, dar acestea sunt adesea temporare. Mulți participanți la dietă experimentează o pierdere semnificativă de greutate în timpul săptămânii de dietă, dar odată ce dieta se încheie și se reia un regim alimentar normal, greutatea pierdută este frecvent recâștigată. Acest efect yo-yo este unul dintre principalele dezavantaje ale dietei, deoarece nu promovează schimbări pe termen lung în comportamentul alimentar sau în stilul de viață.

Efecte Secundare

Slăbiciune, Oboseală și Iritabilitate: Restricțiile calorice severe și lipsa diversității nutriționale pot duce la o serie de efecte secundare neplăcute, inclusiv slăbiciune, oboseală și iritabilitate. Aceste simptome pot fi rezultatul unui aport insuficient de energie și nutrienți esențiali, precum proteinele, grăsimile sănătoase și carbohidrații complecși. De asemenea, starea de spirit și capacitatea de concentrare pot fi afectate, ceea ce poate avea un impact negativ asupra activităților zilnice și a calității vieții.

Balonare și Gaze: Consumul ridicat de fibre, în special din varză și alte legume, poate cauza disconfort digestiv, inclusiv balonare și gaze. Deși fibrele sunt importante pentru sănătatea digestivă, o creștere bruscă a consumului de fibre poate suprasolicita sistemul digestiv, ducând la simptome neplăcute. Este important ca persoanele care urmează dieta să crească treptat aportul de fibre și să se asigure că beau suficientă apă pentru a minimiza aceste efecte secundare.

Lipsa Obiceiurilor Alimentare Sănătoase pe Termen Lung

Dieta cu supa de varză nu încurajează dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase pe termen lung. Deoarece se concentrează pe pierderea rapidă în greutate prin restricții alimentare drastice, nu oferă o educație nutrițională sau un plan de menținere a greutății după terminarea dietei. Acest lucru poate duce la un ciclu nesfârșit de diete yo-yo, cu fluctuații de greutate și potențiale deficiențe nutriționale. Pentru rezultate durabile, este esențială adoptarea unui stil de viață echilibrat, care include o alimentație variată și activitate fizică regulată.

Întrebări frecvente

Pot prelungi dieta cu supa de varză pentru mai mult de 7 zile?

Nu este recomandat să prelungiți dieta cu supa de varză mai mult decât cele 7 zile, deoarece poate duce la deficiențe nutriționale și alte probleme de sănătate.

Este sigur să fac exerciții fizice în timpul dietei cu supa de varză?

Exercițiile ușoare pot fi acceptabile, dar activitățile intense ar trebui evitate datorită aportului caloric scăzut al dietei.

Pot adăuga alte condimente sau ingrediente în supă?

Da, puteți adăuga condimente și ierburi pentru a îmbunătăți gustul, atâta timp cât acestea nu adaugă calorii suplimentare.

Voi recâștiga greutatea după ce termin dieta?

Există un risc ridicat de a recâștiga greutatea pierdută după încheierea dietei, mai ales dacă reveniți la obiceiurile alimentare anterioare.

Există beneficii pe termen lung ale dietei cu supa de varză?

Nu există beneficii dovedite pe termen lung ale dietei cu supa de varză, este mai degrabă o soluție pe termen scurt pentru pierderea rapidă în greutate.

Pot înlocui varza cu alte legume în supă?

Da, puteți înlocui varza cu alte legume non-amidonoase pentru a adăuga nutrienți sau gust nou supei.

Este dieta cu supa de varză potrivită pentru toată lumea?

Dieta cu supa de varză nu este potrivită pentru toată lumea, inclusiv pentru cei cu afecțiuni medicale sau nevoi nutriționale speciale.

Cât de des pot repeta dieta cu supa de varză?

Este recomandat să așteptați cel puțin două săptămâni înainte de a repeta dieta, pentru a evita problemele de sănătate.

Există modificări vegetariene sau vegane pentru dietă?

Da, dieta poate fi adaptată pentru vegetarieni sau vegani prin înlocuirea cărnii cu surse vegetale de proteine.

Poate dieta cu supa de varză să ajute la reducerea grăsimii abdominale?

Dieta cu supa de varză poate duce la pierderea în greutate, inclusiv în zona abdominală, dar nu există garanții că va ținti specific grăsimea abdominală.

Concluzie

Dieta cu supa de varză rămâne o metodă controversată care poate fi aplicată doar termen scurt pentru pierderea în greutate. Deși poate oferi rezultate rapide, nu promovează obiceiuri alimentare sănătoase sau pierderea în greutate sustenabilă. Este esențial să abordăm slăbirea cu o perspectivă pe termen lung, concentrându-ne pe o alimentație echilibrată și un stil de viață activ pentru a menține rezultatele obținute și pentru a îmbunătăți sănătatea generală.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

MedicineNet. (n.d.). The Cabbage Soup Diet: Does It Work for Weight Loss?

https://www.medicinenet.com/the_cabbage_soup_diet_for_weight_loss/article.htm

Dr. Cristian

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.