Meniu

Dieta de ingrasare: Planuri de masa, beneficii si potentiale riscuri

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Există o serie de motive din cauza cărora oamenii pot fi subponderali, inclusiv factori genetici, un metabolism rapid, precum și afecțiunile medicale care stau la baza acestora. Persoanele care doresc să se îngrașe rapid ar trebui să discute mai întâi cu un medic deoarece, în unele cazuri, dificultatea de a crește în greutate poate fi o afecțiune de sănătate gravă care necesită tratament medical. 

De ce ați avea nevoie de o dietă de îngrășare?

Sarcina principală a unei diete de îngrășare este îndreptată spre a crește greutatea corporală și aducerea acesteia la normă,  însă înainte de a începe o astfel de procedură în primul rând, persoana trebuie să verifice dacă suferă de subponderabilitate. Indicele de masă corporală (IMC) este o unitate de măsură a greutății corpului. Acesta se bazează pe greutatea, înălțimea și vârsta unei persoane pentru ai oferi un indicator sănătos. În general, dacă IMC este mai mic de 18,5, atunci o persoana este clasificată ca subponderală (Instrument pentru a vă calcula IMC). O serie de riscuri asupra sănătății sunt legate de subponderalitate, inclusiv căderea părului, uscarea pielii, probleme de fertilitate și o sănătate dentară șubredă. În cazuri grave, persoanele care sunt subponderale pot avea un sistem imunitar slăbit sau pot dezvolta osteoporoza. 

Cauzele subponderalității:

  • Tulburări de alimentație. Aceasta include anorexia nervoasă, o afecțiune mentală gravă.
  • Probleme tiroidiene. O tiroidă hiperactivă poate stimula metabolismul și poate provoca o pierdere în greutate nesănătoasă. 
  • Boala celiacă. Cea mai gravă formă de tulburare legată de gluten. În general, incidența bolii celiace a crescut de-a lungul secolelor XX și XXI.
  • Diabet. În principal de primul tip, care nu este gestionat corespunzător poate duce la o pierdere severă în greutate.
  • Cancer. Acesta poate determina organismul să fie într-o stare hipercatabolică, ceea ce duce la o utilizare crescută a energiei. Acesta poate face ca cineva să piardă mult în greutate, dar gravitatea și pierderea în greutate pot depinde de tipul de cancer și de vârsta persoanei.
  • Infecții. Anumite infecții pot face ca cineva să devină sever subponderal. Acestea pot include paraziții, tuberculoza și HIV.

Dietă de îngrășare

Planuri de mese

Acest plan de masă este stabilit la 2.500 de calorii, cu modificări pentru 3.000 de calorii. 

Opțiunea 1

Mic dejun (706 calorii)

  • 2 porții de Burritos vegani pentru micul dejun la congelator
  • 1 ceașca de căpșuni

Gustarea de dimineață (246 calorii)

  • 1 porție de baton energizant cu migdale și miere

Prânz (649 calorii)

  • 2 porții de salată de paste cu legume și ton
  • 1 ceașcă de bucăți de mango

Gustare după-amiaza (200 calorii)

  • 1 măr mare
  • 1 lingură de unt de arahide natural

Cină (715 calorii)

  • 1 porție de cotlete de porc și morcovi cu muștar de arțar la tigaie
  • 1 1/2 cești de orez brun 

Totaluri zilnice: 2.516 calorii, 105 g proteine, 343 g carbohidrați, 46 g fibre, 88 g grăsimi, 2.557 mg sodiu.

Opțiunea 2

Mic dejun (430 calorii)

  • 1 porție smoothie din zmeură, piersică și mango 
  • 1 ou fiert tare

Gustarea de dimineață (192 calorii)

  • 15 morcovi mici
  • 3 linguri de humus
  • O portocală medie

Prânz (648 calorii)

  • O porție de dovleac prăjit și legume cu rădăcini de conopidă
  • O felie de pâine integrală prăjită cu 1 linguriță de unt fără sare

Gustare de după-amiază (265 calorii)

  • O porție de popcorn 
  • O banană mare
  • 8 migdale nesărate

Cină (951 calorii)

  • 200 de grame de somon la grătar 
  • 3 cartof copți de mărime mare
  • O cană de lapte pasteurizat 
  • O cană cu fasole verde gătită la cuptor sau la aburi

Totaluri zilnice: 2.486 calorii, 120 g proteine, 298 g carbohidrați, 64 g fibre, 98 g grăsimi, 2.470 mg sodiu

Care sunt avantajele unei diete de îngrășare?

Îmbunătățirea calității vieții

Îmbunătățirea compoziției corporale

Beneficii pentru fertilitate

Potențiale riscuri privind dieta de îngrășare 

Boli cronice

O dietă bogată în grăsimi și calorii poate crește riscul de boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Deficiențe nutritive

O dietă axată pe creșterea în greutate poate fi lipsită de nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele, ceea ce poate duce la deficiențe nutritive și rezultate negative pentru sănătate. 

Concluzie

Dacă se dorește o creștere a masei corporale, este foarte important să se implementeze o dietă de îngrășare corectă. O abordare sănătoasă a creșterii greutății corporale implică obținerea unei cantități echilibrate de masă musculară și grăsime subcutanată, mai degrabă decât o mulțime de grăsimi nesănătoase pe burtă. O creștere sănătoasă în greutate necesită o concentrare pe alimentele bogate în nutrienți care susțin organismul. Poate dura o perioadă lungă de timp pentru a ajunge la o greutate mai mare, dar consumul unei varietăți largi de alimente poate ajuta o persoană să își atingă obiectivele.