Dieta disociată este un tip de dietă care contrazice toate cunoștințele actuale despre diete. Majoritatea specialiștilor în diete sau medicilor autorizați discută despre importanța includerii diferitelor grupe de alimente. Aceștia sugerează cât de important este să se mențină un echilibru de diferite alimente la o dietă, oferindu-i organismului o gamă largă de nutrienți și beneficii. Cu toate acestea, conform unei diete disociate, este important să se consume doar un anumit aliment pe zi sau la o masă. Aceasta sugerează că nu ar trebui să se consume alimente acide și alimente alcaline împreună, deoarece poate provoca perturbări în procesul de digestie. Dieta disociată este una dintre cele mai vechi metode de pierdere în greutate, bazată pe principiul combinării alimentelor. Aceasta este destul de ușor de urmat, deoarece nu este nevoie să se țină evidența caloriilor, singura regulă este câte un grup de produse pe rând.
Ce este dieta disociată 3 zile?
Dieta disociată contravine toate lucrurile studiate despre nutriție în ultimele decenii. Ea se bazează pe premisa combinării alimentelor, care presupune consumul doar a anumitor grupe de alimente. Dieta a fost dezvoltată la începutul anilor 1900 de către Dr. William Howard Hay, care credea că organismul uman trebuie să producă și să secrete diferite enzime digestive pentru alimentele alcaline și acide. În esență, în cadrul dietei disociate, persoanele sunt descurajate să consume mese bine echilibrate care includ o varietate de grupe de alimente. Dieta disociată sugerează că alimentele alcaline și cele acide nu pot fi digerate împreună, dar experții nu sunt de acord deoarece nu există nicio justificare științifică pentru acest lucru. Consumul unei singure grupe de alimente la un moment dat și limitarea proteinelor, grăsimilor crește riscul de deficiențe nutritive și este nesustenabilă.
Cum funcționează dieta disociată?
Planificarea meselor este foarte ușoară la o dietă disociată deoarece regula principală a acestui plan este consumul unei singure grupe de alimente timpul unei mese sau pe parcursul zilei – în funcție de varianta aleasă. Variantele posibile sunt:
- Consumul unei singure grupe de alimente pe masă
- Consumul unei singure grupe de alimente pe zi
- Consumul unei singure grupe de alimente per moment al zilei, ziua se împarte în bucăți, în care se rezumă la anumite grupe de alimente.
Explicația acestei reguli este că combinația de elemente alcaline și acide pune un stres prea mare asupra sistemului digestiv, de aceea trebuie să se asigure că nu se combină niciodată. Practic, cu dieta disociată sunt trei categorii principale de alimente: proteine, amidon și elemente neutre. Scopul este să se păstreze cele două grupe separate, în timp ce alimentele neutre pot fi combinate atât cu proteinele, cât și cu amidonul.
Cum se prepară o dieta disociată
Persoanele sunt încurajate să aștepte cel puțin patru ore înainte de a consuma o masă “incompatibilă”. De exemplu, dacă se consumă o salată de fructe împreună cu fructe acide și semiacide, trebuie să se aștepte cel puțin patru ore înainte de a consuma o masă cu pui și legume fără amidon la aburi. În afară de aceasta, momentul este în întregime la alegerea personală. Dar, din cauza acestei perioade de așteptare recomandate, multe persoane care urmează dieta disociată își restrâng consumul de alimente din întreaga zi la o singură grupă de alimente. De exemplu, s-ar putea alege să se consume doar fructe într-o zi, proteine și legume fără amidon în ziua următoare, iar în ziua următoare legume cu amidon și carbohidrați. Pentru a avea succes cu această dietă, e necesar să se cunoască ce trebuie și când trebuie să se consume produsele alimentare. Planificarea meselor și pregătirea alimentelor pentru o săptămână întreagă poate contribui la respectarea regulilor dietei cu mai puțin efort. Dacă o persoană este interesată de o dietă 3 zile, însă este confuză în legătură cu regimului alimentar și strictețea acestuia, se poate încerca o introducere mai ușoară în combinarea alimentelor. De exemplu, dieta disociată restricționează combinația dintre carbohidrați și amidonul cu fructele. Dar un bol de fulgi de ovăz cu banane feliate și fructe de pădure este o masă consistentă și sănătoasă, și nu este nimic rău în a combina aceste alimente într-un mic dejun delicios. În esență, se pot clasifica alimentele în categorii mai puțin restrictive, în categorii de genul amidon, fructe și cereale sau proteine, lactate și legume. Având doar două grupuri disponibile poate face ca dieta disociată să fie mai puțin restrictivă și mai ușor de respectat. Nimic nu este, din punct de vedere tehnic, interzis, dar dieta încurajează să evitați alimentele prea procesate și alimentele bogate în zahăr.
Este dieta disociată o alegere sănătoasă?
S-ar putea ca o persoană în căutarea unor metode noi pentru procesul de pierdere în greutate să dorească să încerce această dietă. Aceasta îl va ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează corpul său și dacă dieta disociată 3 cu 3 este utilă pentru organism. Dieta disociată este considerată destul de restrictivă. În ciuda potențialelor beneficii de slăbire, autorestricția poate declanșa pofte intense și poate eroda autocontrolul pe termen lung. Medicii avertizează, de asemenea, că limitarea varietății de alimente poate duce la deficite potențial periculoase de nutrienți necesari pentru a controla pofta de mâncare, a regla metabolismul și a îndepărta stocarea grăsimilor. Dieta disociată este sigură dacă intenționați să o folosiți doar pentru o perioadă scurtă de timp. Dar aceasta nu este alegerea potrivită dacă o persoană este în căutarea unei diete echilibrate care să susțină un stil de viață mai sănătos.
Recomandările specialiștilor sau medicilor autorizați sugerează integrarea celor cinci grupe de alimente în programul alimentar: fructe, legume, cereale, produse lactate și proteine, în timp ce dieta disociată încurajează să fie evitate mesele cu mai multe grupe de alimente. În esență nu există prea multe experimente în spatele conceptului de combinare a alimentelor în general, sau al dietei disociate în special. Puținele cercetări care există nu demonstrează că combinarea alimentelor este mai eficientă decât o dietă sănătoasă.
Avantajele unei diete disociate
Ușurarea sistemului digestiv
Regula majoră a acestei diete este de a separa carbohidrații și alimentele bogate în proteine și de a evita consumul de alimente acide și alcaline împreună. Atunci când stomacul prelucrează doar carbohidrați devine mai ușor pentru sistemul digestiv să producă sucuri și să descompună alimentele. Cu toate acestea, dacă sunt mai multe tipuri de grupe de alimente în stomac, descompunerea devine dificilă și provoacă adesea indigestie.
Favorizarea procesului de slăbire
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii optează pentru o dietă disociată 3+3 este pierderea în greutate. Un studiu arată că urmând o dietă disociată persoanele au scăzut semnificativ grăsimea corporală totală și raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor. Deși nu se pretinde că dieta disociată are cea mai bună metodă de slăbire, un studiu a concluzionat că pierderea în greutate printr-o dietă disociată a fost aceeași cu cea a unei diete echilibrate. Aceasta înseamnă că dieta disociată nu a adus nicio pierdere suplimentară în greutate și grăsime corporală și a fost similară cu slăbirea obținută printr-o dietă echilibrată. Însă dacă are același efect de slăbire acest lucru nu înseamnă că dieta disociată este o una echilibrată. Din cercetările efectuate până la momentul dat nu s-a stabilit că aceasta ar fi o opțiune bună pentru persoanele care își doresc să slăbească printr-o metodă sănătoasă.
Integrarea fructelor și legumelor
Una dintre regulile din dieta disociată este de a evita alimentele procesate și de a consuma mai multe fructe și legume. Consumul de produse pe bază de plante a fost deja remarcabil în pierderea în greutate și în îmbunătățirea sănătății generale a organismului. Această regulă o face o dietă foarte eficientă și motivează persoanele să integreze mai multe fructe și legume în dieta alimentară.
Reducerea obiceiului de gustări în timpul zilei
O altă regulă importantă a dietei este că trebuie să existe un interval de minimum 4 ore înainte de a mânca următoarea masă. În aceste patru ore, nu este voie să fie consumat nimic, ceea ce reduce obiceiul de a lua gustări între mese. Iar odată ce se încetează această practică, nevoia de a lua gustări va dispărea automat. Potrivit cercetărilor, gustările sunt dense în energie, dar sărace în nutrienți. Este unul dintre principalii factori care contribuie la creșterea în greutate.
Dezavantajele unei diete disociate
Fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge
Restrângerea unor mese doar la amidon și carbohidrați poate face ca nivelul de zahăr din sânge să fluctueze foarte mult pe parcursul zilei. Aceasta se datorează lipsei de proteine sau grăsimi suficiente pentru a ajuta la încetinirea eliberării zaharurilor în sânge. Aceste schimbări rapide ale glicemiei ar putea încuraja epuizarea, ceața cerebrală, schimbările de dispoziție și stocarea grăsimii abdominale. Deoarece dieta disociată provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, aceasta este nepotrivită pentru persoanele cu diabet.
Dificultatea de implementare
Această dietă poate să pară confuză deoarece contrazice toate cunoștințele despre diete. Practic, organizarea meselor ar putea deveni o problemă. Pentru a începe o astfel de dietă ar fi nevoie de mult timp pentru planificarea întregii săptămâni conform regulilor.
Restricționarea
Există o mulțime de reguli în această dietă care ar putea părea prea restrictive. Unele persoane ar putea fi de acord cu regulile și restricțiile, deoarece este doar pentru a îmbunătăți obiceiurile alimentare. Dar dacă această dietă transmite senzații negative precum că nu ar fi posibil să se bucure de mesele planificate din cauza acestor restricții, este în regulă să se treacă la o altă dietă deoarece nu toate dietele funcționează pentru majoritatea oamenilor. O dietă sănătoasă trebuie să fie confortabilă pentru cei care o aplică
Întrebări frecvente
- Este dieta disociată sigură pentru sănătate?
Dacă intenționați să o utilizați doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a obține acel impuls inițial de care are nevoie procesul de pierdere în greutate, este în regulă. Restricțiile se aplică doar tipurilor de alimente pe care le puteți mânca, nu și cantității, așa că nu este probabil să vă simțiți foarte înfometat sau amețit. Dar dacă sunteți în căutarea unei diete care să vă apropie de un stil de viață mai sănătos, aceasta nu este o opțiune bună pe care să o alegeți. Corpul uman are nevoie de diverse elemente nutritive în fiecare zi, iar echilibrul este esențial. Nu puteți să vă țineți de dieta disociată timp de luni de zile și să vă aștepțați ca organismul dvs. să fie în regulă cu ea, ca să nu mai vorbim de bunăstarea generală de sănătate. - Ce este dieta disociată 3-3-3?
Dieta disociată 3-3-3 este practic dieta disociată pe steroizi. Luați regula unui grup de alimente pe zi și o aplicați la trei zile la rând. Asta înseamnă că veți mânca după cum urmează: carne timp de trei zile, produse lactate timp de trei zile și fructe și legume timp de trei zile. - Puteți să slăbiți cu adevărat cu dieta o disociată?
Puteți slăbi folosind dieta disociată, deoarece veți reduce aportul caloric, forțat de meniul neatractiv și veți pierde o parte din apa din țesuturi. Cu toate acestea, nu este o strategie de slăbire pe care să o puteți respecta pentru o perioadă mai lungă de timp. Și nici nu ar trebui să o faceți. Iar atunci când vă întoarceți la alimentația normală, este posibil ca kilogramele să revină. - Dieta disociată restabilește echilibrul enzimelor digestive?
Acesta este unul dintre argumentele de vânzare ale dietei disociate, faptul că vă va ajuta să vă echilibrați enzimele digestive. Sună foarte bine, deoarece sistemul digestiv este crucial din multe puncte de vedere, inclusiv pentru imunitate. Cu toate acestea, nu s-a găsit nicio dovadă științifică clară că are într-adevăr acest efect. Cel mai bun mod de a restabili echilibrul enzimelor digestive este să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată, cu porții mici din fiecare grupă de alimente esențiale în fiecare zi.
Concluzie
Atunci când se alege o dietă, persoanele trebuie să ia în considerare diverși factori, cum ar fi nevoile și preferințele lor alimentare, relația lor actuală cu mâncarea și obiectivele lor de sănătate. Deși dieta disociată 3 zile ar putea părea atrăgătoare ca o abordare nouă și netradițională a alimentației, care nu seamănă cu o dietă tipică, merită menționat faptul că aceasta nu are susținere științifică. Există un risc potențial de deficit de nutrienți și de dezvoltare a unei mentalități restrictive față de mese. În cazul în care cineva este interesat de dieta disociată, este indicat să se consulte cu un medic pentru a determina dacă este potrivită. Pentru cei care urmăresc pierderea în greutate, este esențial de știut că slăbitul nu echivalează neapărat cu o sănătate optimă și că există numeroase alte căi de urmat pentru bunăstarea generală. Exercițiile fizice, somnul și diverși factori ai stilului de viață au un impact semnificativ asupra sănătății generale a unei persoane. În cele din urmă, cea mai bună dietă este cea care este bine echilibrată și care se potrivește stilului de viață al unei persoane.