Dieta hemoroizi: cum functioneaza, alimente permise si interzise

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii, o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume, pot fi o experiență dureroasă și supărătoare. Aceste vase de sânge inflamate din zona rectală și anală pot provoca disconfort, mâncărimi și chiar sângerări. Deși există diverse opțiuni de tratament, un aspect adesea trecut cu vederea în gestionarea hemoroizilor este rolul dietei. Consumul unei diete echilibrate, bogate în fibre, este una dintre cele mai eficiente schimbări de stil de viață care poate fi implementată pentru ameliorarea afecțiunii legate de hemoroizi. 

Cum o dietă poate sa trateze hemorizii?

Consumul mai multor alimente integrale, bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi, poate reduce sau preveni adesea simptomele hemoroizilor, pentru că fibrele pot să:

  • Poate să crească frecvența scaunelor, reducând timpul pe care fecalele îl petrec în colon, parte a intestinului gros.
  • Poate să crească retenția de apă în colon, ceea ce duce la scaune mai moi.
  • Poate să crească scadă nivelul pH-ului din colon, ceea ce reduce, de asemenea, timpul de tranzit al colonului, sau timpul necesar pentru ca alimentele să treacă prin colon.

Majoritatea oamenilor ar trebui să urmărească să obțină 14g de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumă. O dietă echilibrată, cu multe fibre și apă, contribuie la scaune mai moi și la reducerea presiunii asupra hemoroizilor. Dacă o persoană are o dietă bogată în fibre, aceasta va avea mai puține șanse să aibă constipații. Cele mai frecvente cauze ale constipației sunt o dietă săracă în fibre și bogată în lactate.

Cum se pune în aplicare o dietă pentru hemoroizi

Fibrele sunt clasificate în două categorii: fibre solubile, care se dizolvă în apă, și fibre insolubile, care nu se dizolvă, ambele fiind benefice în mișcarea prin sistemul digestiv. Consumul de fibre poate fi sporit fie printr-o dietă bogată în cereale integrale, legume, fasole, leguminoase, nuci și fructe sau prin luarea unui supliment.  Se poate consulta un tabel pentru a observa alimentele bogate în fibre sau se poate apela la un medic sau un dietetician autorizat pentru sfaturi personalizate. Atunci când se crește aportul de fibre alimentare, este important să se consume multă apă însă este necesar să se facă încet și treptat. Experții recomandă să se consume 2 litri de apă pe zi. Băuturile cofeinizate și alcoolice sunt deshidratante, de aceea este necesar să se reducă sau chiar elimine din dietă. Pentru a da timp organismului să se adapteze, introducerea fibrelor în dieta trebuie să fie treptat pentru a evita disconfortul de la creșterea gazelor eliminate. Tărâțele de grâu, de exemplu, pot fi o opțiune bună de supliment de fibre, deoarece provoacă mai puține gaze decât alte alimente bogate în fibre. Pentru a ajuta și mai mult să se obțină un echilibru digestiv, s-ar putea include alimente bogate în bacterii bune, numite și “probiotice”. Iaurtul, kefirul sau suplimentele sunt o sursă convenabilă de probiotice pentru a ajuta la menținerea echilibrului digestiv.

7 metode de a rezerva fibrele într-o dietă pentru hemoroizi

Acordarea atenției fiecărei mese atunci când vine vorba de aportul zilnic de fibre, poate fi făcută cu aceste idei simple. 

Începeți fiecare zi cu o cereală integrală

Când se face cumpărături, este necesară alegerea produselor “integrale”. Produsele din grâu măcinat, multicereale și grâu crăpat au mai puține fibre decât cele integrale, de aceea este necesară verificarea conținutului de fibre în caseta nutrițională de pe ambalaj. de asemenea, este importantă integrarea a cel puțin puțin 5 grame de fibre pe porție în cereale. Servirea acestora cu o banană poate a adăuga încă 3 grame de fibre la mic dejun.

Alimentarea cu fasole

Consumul fasolelor furnizează mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de fibre. Așa că este recomandat să se adauge în cât mai multe mese, adăugarea în salate, zdrobirea în sosuri, amestecarea în supe sau adăugarea acestora la mâncărurile cu paste.

Consumul alimentelor de culoare maro, mai puține de culoare albă

Alegerea alimentellor maro în locul celor albe poate oferi diverse beneficii pentru sănătate. Pâinea neagră, făcută cu făină integrală de grâu, oferă mai mulți nutrienți și fibre alimentare în comparație cu pâinea albă făcută cu făină rafinată. Ouăle maro conțin niveluri mai ridicate de acizi grași Omega-3, care pot susține sănătatea inimii și pot reduce inflamațiile. Orezul brun, fiind neprocesat, păstrează nutrienți valoroși, antioxidanți și fibre care se pierd în procesul de rafinare a orezului alb. În cele din urmă, zahărul brun, cu conținutul său de melasă, oferă minerale suplimentare, cum ar fi calciu, potasiu, fier și magneziu, ceea ce îl face o alegere mai nutritivă decât zahărul alb rafinat. Când vine vorba de a face alegeri alimentare mai sănătoase, luarea în considerare a valorii nutritive a diferitelor opțiuni alimentare și optarea pentru alternative integrale, neprocesate, cum ar fi alimentele integrale, poate contribui la bunăstarea generală și susține un stil de viață echilibrat.

Coacerea corectă

Înlocuiți făina integrală pentru cel puțin jumătate sau chiar toate rețetele în care se solicită  făina albă. Deoarece făina integrală este mai grea decât cea albă, va trebui, de asemenea, să se mărească cantitatea de praf de copt din rețetă cu o linguriță pentru fiecare trei căni de făină integrală.

Adăugarea gustărilor în dietă

  • Merele conțin pectină, o fibră solubilă care se digeră lent și duce la satisfacerea foamei.
  • Amestecarea nucilor cum ar fi migdalele sau caju – cu stafide, semințe de floarea-soarelui, popcorn sau covrigei din grâu integral. Adăugați-le ca o gustare sănătoasă și bogată în fibre între mese.

Ce alimente trebuie incluse într-o dietă pentru hemoroizi?

Leguminoase/Linte

O regulă cheie pentru a preveni sau evita apariția hemoroizilor este să se asigure că se adaugă o cantitate adecvată de fibre în alimentație. Atât fibre solubile, cât și insolubile adaugă volum scaunului, regularizează mișcările intestinale, formează un gel în tractul gastrointestinal pentru facilitarea digerării de bacteriile prietenoase cu intestinul și astfel ameliorează simptomele hemoroizilor. Leguminoasele, printre care se numără fasolea, lintea, mazărea, soia, arahidele și năutul, sunt pline de ambele tipuri de fibre.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt o sursă bună de carbohidrați complecși care păstrează germenii, tărâțele și endospermul, și sunt pline de fibre. Fiind intrinsec bogate în fibre solubile, acestea stimulează procesul de digestie și ajută la atenuarea durerii și a disconfortului asociat cu hemoroizii. Este necesară schimbarea cerealelor rafinate din dietă cu alternative sănătoase precum orzul, porumbul, quinoa, ovăzul, secara integrală, grâul și orezul brun. Ovăzul este o opțiune bună de adăugat la planul de masă, deoarece conține beta-glucan, un tip specific de fibră solubilă care aduce beneficii microbiomului intestinal acționând ca și prebiotic și hrănește bacteriile prietenoase cu intestinul. Când  se alege ovăzul, este recomandat ovăzul tăiat în oțel sau rulat în locul celui procesat pentru a adăuga conținut de fibre.

Fructe și legume

Alimentele vegetale vin cu o multitudine de nutrienți care oferă o magnitudine de proprietăți benefice pentru sănătate. Consumul acestora este benefic tot cu pielița lor, cum ar fi merele, perele, prunele și cartofii. Acestea sunt încorporate cu fibre insolubile și flavonoidele, care susțin controlul sângerărilor și inflamațiilor hemoroizilor. Produsele viu colorate, cum ar fi roșiile, strugurii, fructele de pădure, varza kale și alte legume cu frunze verzi și închise la culoare sunt bogate în flavonoide. Se recomandă consumarea acestora sub formă de salate sau gătirea pe jumătate, astfel încât să își păstreze nutrienții și culoarea. O porție de fructe îndeplinește 10% din doza zilnică de fibre, în timp ce o cană de legume cu frunze verzi, broccoli, dovleac sau mazăre verde oferă 5 grame de fibre. Unele fructe și legume sunt pline de apă, cum ar fi castraveții, țelina, ardeii grași și pepenii verzi care conțin 90% apă. Este recomandat să se adauge un fruct sau o legumă la orice masă, cum ar fi bananele sau fructele de pădure în cerealele de la micul dejun, merele, castraveții în salate, spanacul în omletă sau dovlecelul ras în sosul de spaghete.

Lichide

Menținerea hidratării ajuta ca scaunele să fie mai moi, mai voluminoase și mai ușor de eliminat. Este vital să se consume cât mai multe lichide, deoarece acest lucru ajută la regularizarea mișcărilor intestinale. Este recomandat să se consume cel puțin 2-3 litri de apă pe zi, iar pentru a adăuga puțină aromă infuzați apa cu felii de lămâie sau fructe de pădure. Constipația poate fi rezultatul deshidratării, ceea ce agravează hemoroizii. În plus, consumul de apă necesar zilnic ajută și la digerarea fibrelor și la evitarea constipației.

Alimentele care trebuie excluse din dieta pentru hemoroizi

Dacă o persoană are hemoroizi, este important să evite anumite alimente care pot agrava afecțiunea. Unele dintre produsele care trebuie evitate includ alimentele grase, alimentele procesate și alcoolul. Acestea pot provoca inflamații și durere la nivelul hemoroizilor. Produsele procesate și cele bogate în grăsimi, zahăr sau carbohidrați rafinați pot crește, de asemenea, riscul de afecțiuni care cauzează hemoroizi, în special constipația. Pentru a ajuta la reducerea simptomelor hemoroizilor sau a riscului de apariție a acestora, o persoană trebuie să evite următoarele produse alimentare:

  • Alimentele prăjite și sărate
  • Chipsurile și alte gustări ambalate
  • Produsele lactate cu conținut integral de grăsimi
  • Alimentele prelucrate sau puternic procesate
  • Carnea roșie
  • Bomboane și ciocolată
  • Sucuri, băuturi pentru sportivi, băuturi energizante și cafele cu adaos de lapte, zahăr sau smântână
  • Consumul excesiv de cofeină

Dacă o persoană se confruntă cu hemoroizi, unul dintre cele mai bune lucruri care îl poate face este să-și schimbe dieta. Hemoroizii sunt adesea cauzați de efortul depus pentru a merge la toaletă, de statul la toaletă pentru o perioadă lungă de timp, de la sarcină sau de la ridicarea unor obiecte grele. Toate aceste lucruri pot fi înrăutățite de consumul de alimente grase, alimente procesate sau alcool. În schimb, ar trebui să se consume multe fructe, legume și cereale integrale. Aceste alimente ajută la reducerea inflamației și a durerii. 

Sfaturi suplimentare pentru a ajuta la tratarea și prevenirea hemoroizilor

Mai multe remedii la domiciliu și obiceiuri în stilul de viață pot ajuta la tratarea hemoroizilor sau la reducerea riscului de a le dezvolta, cum ar fi:

  • Utilizarea cremelor pentru hemoroizi sau a supozitoarelor fără prescripție medicală timp de aproximativ o săptămână înainte de a vorbi cu un medic.
  • Utilizarea laxativelor sau a înmuierelor de scaun fără prescripție medicală.
  • Evitarea ridicării obiectelor grele atunci când este posibil iar când nu este posibil este importantă ridicarea acestora corect, prin menținerea spatelui drept și prin îndoirea genunchilor și a șoldurilor.
  • Evitarea depunerii efortului în timpul scaunelor sau petrecerea prea mult timp pe toaletă.
  • Menținerea hidratării prin consumul de apă, sucuri de fructe, supe limpezi sau alte lichide care pot ajuta fibrele din alimente să acționeze mai bine.
  • Folosirea medicamentelor pentru durere fără prescripție medicală.
  • Utilizarea băilor calde, stând în apă caldă, de mai multe ori pe zi.
  • Menținerea unei greutăți corporale în intervalul recomandat pentru sănătate.
  • Evitarea relațiilor sexuale anale.
  • Promovarea unui stil de viață activ.

Mesele din oraș: 8 sfaturi pentru a ajuta la integrarea fibrelor în dieta pentru hemoroizi

Atunci când se ia masa în oraș, este recomandat ca persoanele care implementează o dietă pentru hemoroizi să se gândească din timp și să planifice unde vor lua cina. Trebuie să se caute opțiuni bogate în fibre, cum ar fi orezul brun, cartofii copți sau legumele la aburi prin garnituri. La fel este important să se citească descrierea fiecărui fel de mâncare, ținând cont de faptul că se poate oricând să se înlocuiască din garniturile mai sănătoase pentru ca masa să corespundă nevoilor dietetice.

  • Pentru micul dejun, se poate alege clătite și vafe integrale cu fructe de pădure proaspete sau cereale precum fulgi de ovăz sau tărâțe cu stafide – acestea sunt alegeri bogate în fibre pentru a începe diminețile.
  • Atunci când comandă un sandviș, se recomandă să se înlocuiască pâinea albă cu pâine integrală sau de secară.
  • Se poate opta pentru cartofi copți cu coajă bogată în fibre în locul cartofilor prăjiți sau al chipsurilor, adăugând astfel 4 până la 5 grame de fibre la masă.
  • Se poate de optat pentru mâncărurile de paste care sunt plin de legume și să se ceară să fie servite paste din grâu integral.
  • Atunci când se ia masa la un restaurant în stil mexican, este indicată evitarea orezului și să dubleze cantitatea de fasole.
  • Diferite tipuri de orez au diverse elemente nutritive. Orezul brun are de patru ori mai multe fibre decât cel alb, cu patru grame de fibre la o porție de o cană.
  • Ca garnitură, se poate opta pentru legume fierte la aburi. Dacă se poate alege, ar trebui să se aleagă broccoli, conopidă sau varză de Bruxelles, deoarece acestea sunt deosebit de bogate în fibre.
  • Pentru desert, este recomandat să se aleagă fructe de pădure proaspete pentru conținutul lor de fibre și pentru capacitatea lor de a satisface pofta de dulce.

Întrebări frecvente

  1. Cum o dietă pentru hemoroizi poate ajuta?
    O dietă pentru hemoroizi presupune integrarea mai multor alimente bogate în fibre, la rândul său aceste alimente ajută la înmuierea scaunului. Acest lucru poate ușura mersul la toaletă. Încercați să mâncați mai multe fructe și legume și să beți mai multă apă și lichide. Consumul multor alimente bogate în fibre face ca excrementele să fie mai mari și astfel este mai ușor de eliminat. Acest lucru poate ajuta la prevenirea revenirii hemoroizilor.
    Alimentele bogate în fibre includ:
    Cereale integrale pentru micul dejun, cum ar fi musli, ovăz și fulgi de tărâțe
    – Fructe și legume, este recomandat să consumați 5 bucăți pe zi
    – Pâine și paste făinoase integrale
    – Orez brun
    – Fasole, linte și mazăre
    – Nuci și semințe
    Cel mai bine este să creșteți treptat cantitatea de fibre din dieta dumneavoastră. O creștere bruscă poate provoca dureri de stomac și disconfort.
  2. Ce alimente soluționează afecțiunea legată de hemoroizii?
    Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele (fasole, linte, năut), fructele și legumele întregi, cu un raport ridicat între piele și pulpă și un conținut ridicat de apă, precum și cerealele integrale, pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor și la prevenirea acestora.
  3. Există alimente care trebuie de evitat dacă aveți hemoroizi?
    Dacă aveți hemoroizi, există anumite alimente pe care ar trebui să le evitați. Printre acestea se numără alimentele condimentate, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi și produsele lactate. Este esențial să mențineți o dietă bogată în fibre, cu multe fructe și legume proaspete, precum și un aport adecvat de lichide.

Concluzie

Consumul de alimente bogate în fibre pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor și la prevenirea acestora. O persoană ar trebui să crească treptat aportul de fibre alimentare pentru a reduce riscul de efecte secundare, cum ar fi gazele și balonarea. În timp ce anumite alimente pot agrava simptomele, altele pot fi foarte benefice, de aceea implementarea unei diete pentru hemoroizi poate reglementa și ușura tratamentul acestei afecțiuni.  Persoanele ar trebui să discute cu un medic în cazul hemoroizilor severi sau foarte mari sau a celor care nu se ameliorează cu îngrijirea la domiciliu și cu modificări ale dietei după o săptămână sau două.