Meniu

Dieta hemoroizi: Cum functioneaza, alimente permise si interzise

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hemoroizii, o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume, pot fi o experiență dureroasă și supărătoare. Aceste vase de sânge inflamate din zona rectală și anală pot provoca disconfort, mâncărimi și chiar sângerări. Deși există diverse opțiuni de tratament, un aspect adesea trecut cu vederea în gestionarea hemoroizilor este rolul dietei. Consumul unei diete echilibrate, bogate în fibre, este una dintre cele mai eficiente schimbări de stil de viață care poate fi implementată pentru ameliorarea afecțiunii legate de hemoroizi. 

Cum poate o dietă să trateze hemorizii?

Consumul mai multor alimente integrale, bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi, poate reduce sau preveni adesea simptomele hemoroizilor, pentru că fibrele pot să:

  • Poate să crească frecvența scaunelor, reducând timpul pe care fecalele îl petrec în colon, parte a intestinului gros.
  • Poate să crească retenția de apă în colon, ceea ce duce la scaune mai moi.
  • Poate să crească scadă nivelul pH-ului din colon, ceea ce reduce, de asemenea, timpul de tranzit al colonului, sau timpul necesar pentru ca alimentele să treacă prin colon.

Cum se pune în aplicare o dietă pentru hemoroizi

Fibrele sunt clasificate în două categorii: fibre solubile, care se dizolvă în apă, și fibre insolubile, care nu se dizolvă, ambele fiind benefice în mișcarea prin sistemul digestiv. Consumul de fibre poate fi sporit fie printr-o dietă bogată în cereale integrale, legume, fasole, leguminoase, nuci și fructe sau prin luarea unui supliment.  Se poate consulta un tabel pentru a observa alimentele bogate în fibre sau se poate apela la un medic sau un dietetician autorizat pentru sfaturi personalizate. Atunci când se crește aportul de fibre alimentare, este important să se consume multă apă însă este necesar să se facă încet și treptat. Experții recomandă să se consume 2 litri de apă pe zi. Băuturile cofeinizate și alcoolice sunt deshidratante, de aceea este necesar să se reducă sau chiar elimine din dietă. Pentru a da timp organismului să se adapteze, introducerea fibrelor în dieta trebuie să fie treptat pentru a evita disconfortul de la creșterea gazelor eliminate. 

4 metode de a rezerva fibrele într-o dietă pentru hemoroizi

Acordarea atenției fiecărei mese atunci când vine vorba de aportul zilnic de fibre, poate fi făcută cu aceste idei simple. 

Începeți fiecare zi cu o cereală integrală

Când se face cumpărături, este necesară alegerea produselor “integrale”. Produsele din grâu măcinat, multicereale și grâu crăpat au mai puține fibre decât cele integrale, de aceea este necesară verificarea conținutului de fibre în caseta nutrițională de pe ambalaj. de asemenea, este importantă integrarea a cel puțin puțin 5 grame de fibre pe porție în cereale. Servirea acestora cu o banană poate a adăuga încă 3 grame de fibre la mic dejun.

Alimentarea cu fasole

Consumul fasolelor furnizează mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de fibre. Așa că este recomandat să se adauge în cât mai multe mese, adăugarea în salate, zdrobirea în sosuri, amestecarea în supe sau adăugarea acestora la mâncărurile cu paste.

Consumul alimentelor de culoare maro, mai puține de culoare albă

Alegerea alimentellor maro în locul celor albe poate oferi diverse beneficii pentru sănătate. Pâinea neagră, făcută cu făină integrală de grâu, oferă mai mulți nutrienți și fibre alimentare în comparație cu pâinea albă făcută cu făină rafinată. Ouăle maro conțin niveluri mai ridicate de acizi grași Omega-3, care pot susține sănătatea inimii și pot reduce inflamațiile. Orezul brun, fiind neprocesat, păstrează nutrienți valoroși, antioxidanți și fibre care se pierd în procesul de rafinare a orezului alb. 

Adăugarea gustărilor în dietă

  • Merele conțin pectină, o fibră solubilă care se digeră lent și duce la satisfacerea foamei.
  • Amestecarea nucilor cum ar fi migdalele sau caju – cu stafide, semințe de floarea-soarelui, popcorn sau covrigei din grâu integral. Adăugați-le ca o gustare sănătoasă și bogată în fibre între mese.

Ce alimente trebuie incluse într-o dietă pentru hemoroizi?

Leguminoase

O regulă cheie pentru a preveni sau evita apariția hemoroizilor este să se asigure că se adaugă o cantitate adecvată de fibre în alimentație. Atât fibre solubile, cât și insolubile adaugă volum scaunului, regularizează mișcările intestinale, formează un gel în tractul gastrointestinal pentru facilitarea digerării de bacteriile prietenoase cu intestinul și astfel ameliorează simptomele hemoroizilor. Leguminoasele, printre care se numără fasolea, lintea, mazărea, soia, arahidele și năutul, sunt pline de ambele tipuri de fibre.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt o sursă bună de carbohidrați complecși care păstrează germenii, tărâțele și endospermul, și sunt pline de fibre. Fiind intrinsec bogate în fibre solubile, acestea stimulează procesul de digestie și ajută la atenuarea durerii și a disconfortului asociat cu hemoroizii. Este necesară schimbarea cerealelor rafinate din dietă cu alternative sănătoase precum orzul, porumbul, quinoa, ovăzul, secara integrală, grâul și orezul brun. 

Fructe și legume

Alimentele vegetale vin cu o multitudine de nutrienți care oferă o magnitudine de proprietăți benefice pentru sănătate. Consumul acestora este benefic tot cu pielița lor, cum ar fi merele, perele, prunele și cartofii. Acestea sunt încorporate cu fibre insolubile și flavonoidele, care susțin controlul sângerărilor și inflamațiilor hemoroizilor. Produsele viu colorate, cum ar fi roșiile, strugurii, fructele de pădure, varza kale și alte legume cu frunze verzi și închise la culoare sunt bogate în flavonoide. Se recomandă consumarea acestora sub formă de salate sau gătirea pe jumătate, astfel încât să își păstreze nutrienții și culoarea. 

Lichide

Menținerea hidratării ajuta ca scaunele să fie mai moi, mai voluminoase și mai ușor de eliminat. Este vital să se consume cât mai multe lichide, deoarece acest lucru ajută la regularizarea mișcărilor intestinale. Este recomandat să se consume cel puțin 2-3 litri de apă pe zi, iar pentru a adăuga puțină aromă infuzați apa cu felii de lămâie sau fructe de pădure. Constipația poate fi rezultatul deshidratării, ceea ce agravează hemoroizii. În plus, consumul de apă necesar zilnic ajută și la digerarea fibrelor și la evitarea constipației.

Alimentele care trebuie excluse din dieta pentru hemoroizi

Pentru a ajuta la reducerea simptomelor hemoroizilor sau a riscului de apariție a acestora, o persoană trebuie să evite următoarele produse alimentare:

  • Alimentele prăjite și sărate
  • Chipsurile și alte gustări ambalate
  • Produsele lactate cu conținut integral de grăsimi
  • Alimentele prelucrate sau puternic procesate
  • Carnea roșie
  • Bomboane și ciocolată
  • Sucuri, băuturi pentru sportivi, băuturi energizante și cafele cu adaos de lapte, zahăr sau smântână
  • Consumul excesiv de cofeină

Concluzie

Consumul de alimente bogate în fibre pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor și la prevenirea acestora. O persoană ar trebui să crească treptat aportul de fibre alimentare pentru a reduce riscul de efecte secundare, cum ar fi gazele și balonarea. În timp ce anumite alimente pot agrava simptomele, altele pot fi foarte benefice, de aceea implementarea unei diete pentru hemoroizi poate reglementa și ușura tratamentul acestei afecțiuni.  Persoanele ar trebui să discute cu un medic în cazul hemoroizilor severi sau foarte mari sau a celor care nu se ameliorează cu îngrijirea la domiciliu și cu modificări ale dietei după o săptămână sau două.