Dieta pentru retentia de apa: obiceiuri alimentare si stil de viata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Apa este vitală pentru a ajuta organismul să funcționeze în mod corespunzător și este în mare măsură responsabilă pentru dizolvarea substanțelor nutritive și eliminarea deșeurilor. Atunci când organismul nu reușește să elimine excesul de apă, acest lucru se numește retenție de apă. Acest proces este adesea temporar și este ușor de tratat, însă, uneori, poate fi un indiciu al unei afecțiuni medicale grave. Dacă o persoană se confruntă cu o retenție de apă care durează mai mult de o săptămână, este important să consulte un medic pentru a determina cauza și pentru a exclude orice posibile afecțiuni de sănătate. În cazurile în care nu este rezultatul unei afecțiuni medicale grave, disconfortul provocat de edeme poate fi ameliorat rapid și ușor.

Retenția de apă și dificultatea de pierdere în greutate

Un indiciu al retenției de apă este dificultatea de a pierde în greutate în ciuda eforturilor de dietă, semnele fizice sunt însă mai evidente. Indiciile retenției de apă includ gleznele umflate și creșterea inexplicabilă în greutate pe o perioadă scurtă de timp, de asemenea, este posibil ca inelele să nu se mai potrivească și stomacul să se simtă umflat. Este posibil să se rețină până la 2,5 kilograme de greutate de apă, cea mai mare parte fiind stocată în lichidul care înconjoară celulele din tot corpul. Persoanele supraponderale au tendința de a reține mai multă apă deoarece consumă mai multe calorii și, ca urmare, tind să consume cantități mai mari de sodiu

Factori cauzali ai retenției de apă care fac dificilă pierderea în greutate:

 • Anumite tipuri de edem (acumulare excesivă de lichide)
  Acestea pot avea ca rezultat un disconfort moderat în zona în care se produce acumularea excesivă de lichid. De asemenea, sindromul tunelului carpian, rigiditatea matinală și durerile de cap pot însoți umflarea. Retenția de apă poate fi, de asemenea, confundată cu sindromul premenstrual sau poate înrăutăți sindromul premenstrual existent.
 • Anumite tipuri de alimente
  Organismul unor persoane reacționează negativ la anumite tipuri de alimente care tind să crească retenția de apă.
 • Deficiențele minerale și nutriționale
  Retenția de apă este, de asemenea, legată de deficiența de proteine, anemie și de cerința ridicată de aport de vitamine și suplimente.
 • Statul mult în picioare
  Statul în picioare pentru perioade lungi de timp face ca lichidele să se adune în picioare, crescând astfel retenția de apă.
 • Condițiile meteorologice
  Vremea caldă poate duce, de asemenea, la retenția de lichide, deoarece organismul este mai puțin eficient în eliminarea fluidelor din corp.
 • Medicamentele
  Anumite medicamente pot provoca și ele retenție de apă, în special medicamentele pentru hipertensiune arterială și cele cu steroizi.
 • Pierderea bruscă în greutate
  Pierderea rapidă în greutate constă adesea în 75% apă. Atunci când se restricționează brusc aportul de energie pentru a pierde în greutate, organismul este forțat să stocheze carbohidrații și să descompună proteinele din mușchi. Deoarece atât proteinele, cât și carbohidrații rețin apă în celule, o pierdere a acestor nutrienți duce la pierderea de apă în timpul unei diete de slăbire rapidă. Persoanele care slăbesc rapid se îngrașă din nou adesea în câteva săptămâni, deoarece organismul se reaprovizionează cu apă.

În pofida cauzelor ce determină retenția de apă, există un tip specific de dietă recomandată, care forțează organismul să elimine excesul de lichid într-un mod sănătos.

Dieta pentru retenția de apă – direcții generale pentru alimentație

Uneori, retenția de lichide poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale grave care ar putea necesita tratament medical, dar dacă umflăturile sunt ușoare și o persoană nu se confruntă cu o afecțiune de bază, este posibil să se reducă retenția de apă cu ajutorul unor schimbări în dietă și exerciții fizice.

Reducerea consumului de sare

Sarea este alcătuită din sodiu și clorură, iar aceasta, la rândul ei, se leagă de apa din corp și ajută la menținerea echilibrului fluidelor din interiorul și exteriorul celulelor. Dacă o persoană mănâncă adesea alimente care sunt bogate în sare, cum ar alimentele ambalate, corpul poate reține apă. În general, alimentele ambalate sunt cea mai mare sursă alimentară de sodiu în majoritatea dietelor occidentale. Cel mai frecvent sfat pentru reducerea retenției de apă este de a reduce aportul de sodiu. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt mixte. Unele studii sugerează că un aport crescut de sodiu duce la creșterea retenției de lichide. Cu toate acestea, mulți alți factori sunt, de asemenea, implicați în reglarea echilibrului de lichide, respectiv și efectele sării asupra retenției de apă pot varia de la o persoană la alta.

Creșterea aportului de magneziu

Magneziul este un mineral cheie implicat în peste 300 de reacții enzimatice care asigură buna funcționare a organismului. Unele cercetări sugerează că amplificarea aportului de magneziu poate ajuta la reducerea retenției de apă. De exemplu, un studiu mai vechi a constatat că administrarea a 250 de miligrame de magneziu pe zi a îmbunătățit mai multe simptome ale sindromului premenstrual, inclusiv retenția de apă și balonarea. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a explora rolul magneziului în diminuarea retenției de apă. Sursele bune de magneziu includ nucile, cerealele integrale și legumele cu frunze verzi, însă acesta este disponibil și sub formă de supliment.

Creșterea aportului de vitamina B6

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă care joacă un rol central în:

 • Formarea globulelor roșii
 • Metabolismul proteinelor
 • Funcția creierului
 • Sănătatea sistemului imunitar

De asemenea, reglează echilibrul fluidelor și poate ajuta la reducerea retenției de apă. Mai mult, vitamina B6 poate reduce balonarea și acumularea de lichide la femeile cu sindrom premenstrual. Dacă se dorește creșterea aportului de vitamina B6, se poate face acest lucru consumând alimente precum:

 • Bananele
 • Cartofii
 • Năutul
 • Nucile
 • Tonul

Creșterea aportului de alimente bogate în potasiu

Potasiul îndeplinește mai multe funcții importante, în special în ceea ce privește sănătatea inimii, contracțiile musculare și funcția nervoasă. De asemenea, acesta este esențial pentru menținerea volumului de sânge și a echilibrului de lichide pentru a ajuta la scăderea retenției de apă. Acesta acționează prin contracararea efectelor sodiului pentru a preveni acumularea de lichide și umflarea, precum și prin creșterea producției de urină. Nivelurile scăzute de potasiu pot, de asemenea, să crească șansele de apariție a următoarelor afecțiuni sau efecte adverse: 

 • Tensiune arterială ridicată
 • Pietrele la rinichi
 • Rotația oaselor
 • Excreția urinară de calciu
 • Sensibilitatea la sare

Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele, avocado și roșiile, pot contribui la susținerea unui echilibru sănătos al fluidelor.

Consumul de ierburi potrivite pentru combaterea retenției

Există mai multe alimente pe care o persoană ar putea dori să le includă în dietă pentru a combate retenția de apă. Următoarele alimente și plante medicinale sunt adesea recomandate de către practicienii alternativi pentru a scăpa de retenția de apă în organism:

 • Mătasea de porumb
 • Coada-calului
 • Pătrunjelul
 • Hibiscusul
 • Feniculul
 • Urzica

Cu toate acestea, trebuie de reținut că cercetările privind proprietățile diuretice ale acestor ingrediente din plante sunt limitate în prezent. 

Reducerea consumului de carbohidrați

Reducerea carbohidraților este o strategie comună pentru a scăpa rapid de excesul de apă. Carbohidrații sunt depozitați în mușchi și în ficat sub formă de glicogen, iar acesta atrage și apa în interior odată cu el. Pentru fiecare gram de glicogen stocat, 3-4 grame de apă pot fi stocate împreună cu acesta. Acest lucru explică de ce oamenii experimentează o pierdere imediată în greutate atunci când trec la o dietă săracă în carbohidrați, care reduce depozitele de glicogen. De asemenea, carbohidrații duc la o creștere a hormonului insulină, care poate crește retenția de sodiu și reabsorbția de apă în rinichi. Dietele sărace în carbohidrați duc la o scădere a nivelului de insulină, ceea ce ar putea duce la o pierdere de sodiu și apă din rinichi. Se poate încerca modificarea aportului de carbohidrați și observa care sunt efectele acestor schimbări.

Consumul suplimentelor de cofeină sau consumul de ceai și cafea

Cofeina și băuturile care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua și ceaiul, au efecte diuretice și pot ajuta la reducerea apei. S-a demonstrat că aceasta crește producția de urină pe termen scurt și scade ușor greutatea apei. Acest lucru poate varia în funcție de cantitatea de cofeină care este consumată. De exemplu, unele studii au constatat că un consum de aproximativ 537 miligrame (mg) de cofeină, sau aproximativ 6 cești de cafea, a crescut semnificativ producția de urină. Pe de altă parte, consumul a 269 mg de cofeină, sau aproximativ 3 cești de cafea, nu a avut niciun efect asupra echilibrului de lichide. Mai mult, chiar dacă cofeina poate avea un efect diuretic ușor, alte cercetări sugerează că aceasta nu duce la deshidratare la consumatorii obișnuiți.

Creșterea consumului de fibre

Fibrele reglează sistemul digestiv și previn constipația. Alimente precum cerealele (quinoa, mei, orz, farro) și pastele integrale, mazărea, țelina și sfecla pot ajuta la reducerea balonării. Se poate integra și consumul de sparanghel, de asemenea. Acesta conține un aminoacid care este diuretic și este cunoscut pentru a trata inflamația și retenția de apă legată de sindromul premenstrual. De asemenea, are o mulțime de fibre care ajută la curățarea tractului gastro-intestinal și reduce balonarea. Și țelina este bogată în fibre și conține enzime care acționează ca diuretic natural.

Creșterea consumului de pepeni verzi

Pepenele roșu are un conținut foarte mare de apă (92%) și conține antioxidanți împreună cu zeaxantina și kryptoxantina. Citrulina este un aminoacid care relaxează vasele de sânge, ceea ce scade presiunea asupra pereților. Această presiune redusă a apei împiedică apa să stea în țesuturi, ceea ce provoacă edemul sau umflarea.

Creșterea consumului de citrice și ghimbir

Portocalele, lămâile și limeurile au minerale și enzime care determină eliberarea apei din rinichi. Ele sunt, de asemenea, acide, iar asta reduce încărcătura de sodiu care provoacă retenția de apă. 

Eliminarea din consum a alimentelor prăjite, și includerea alimentelor ce conțin Omega-3

Alimentele grase sau prăjite conțin acizi grași Omega-6 (acizi grași răi) și nu conțin aceleași proprietăți antiinflamatorii ca, acizii grași Omega-3. Alimentele și ingredientele pentru gătit, precum somonul, uleiul de cocos și uleiul de măsline virgin, toate conțin acizi grași Omega-3. Acizii grași omega-3 combat direct retenția de apă în organism, precum și inflamațiile.

Dieta pentru retenția de apă – direcții generale pentru modificarea stilului de viață

Expunerea la lumina soarelui

Statul la lumina soarelui ajută la distrugerea bacteriilor rele care provoacă infecții în organism. Dacă o persoană suferă de o infecție, lumina soarelui ar putea fi cel mai simplu remediu pentru aceasta, anulând astfel inflamația asociată cu o infecție.

Respectarea unui orar alimentar

Mâncatul înainte de apusul soarelui și acordarea unei ferestre de minimum 12 ore înainte de a lua următoarea masă va oferi organismului șansa de a se vindeca și de a se reface după ce a digerat ultima masă. De aceea, postul este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii de vindecare a oricărui tip de inflamație și balonări din organism.

Îmbunătățirea calității somnului

Un somn de calitate este important pentru sănătatea generală. O persoană ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Somnul poate ajuta, de asemenea, la scăderea greutății apei. Atunci când se acordă organismului timp suficient pentru a se odihni, acesta poate gestiona în mod eficient cantitatea de apă și sodiu pe care o stochează, scăzând greutatea excesivă a apei.

Diminuarea stresului

Hormonul cortizol este principalul factor cauzal de producerea stresului. În exces, cortizolul poate crește retenția de apă în organsim. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de cortizol se corelează direct cu nivelurile hormonului antidiuretic (ADH), care controlează cantitatea de apă din interiorul corpului prin comunicarea cu rinichii.

Administrarea de electroliți 

Electroliții, cum ar fi magneziul, ajută la gestionarea cantității de apă pe care o stochează corpul, iar atunci când nivelurile de electroliți sunt dezechilibrate, este posibil să se rețină apa în organism. Așadar, dacă se crește sau se reduce semnificativ aportul de apă (de exemplu, prin consumul de prea multă apă sau prin exerciții fizice viguroase), se poate lua în considerare și posibilitatea de echilibrare a nivelurilor de electroliți cu ajutorul suplimentelor.

Obiceiuri alimentare care provoacă retenție de apă

 • Combinarea fructelor cu legume și cereale
  Fructele nu ar trebui să fie consumate împreună cu legume și cereale. Atunci când se consumă fructe, trebuie să se respecte un interval de 2 ore înainte de a lua masa. Fructele se digeră mai repede decât legumele și cerealele, iar atunci când se combină toate, rezultă balonarea și inflamația în organism. Inflamația apare, de asemenea, atunci când o persoană are o dietă nesănătoasă.
 • Consumul în exces de zahăr, făină albă și ulei
  Zahărul, făina albă și uleiul sunt toate rafinate, ceea ce înseamnă că lipsește cel mai important ingredient fibrele. Acestea ajută la reglarea multor procese interne ale organelor, și anume funcția digestivă și excreția. Constipația cauzată de o dietă bazată în principal pe alimente rafinate ar putea fi, de asemenea, unul dintre motivele majore ale inflamației și retenției de apă.
 • Consumul în exces de carne și produse de origine animală
  Carnea, în special cea roșie, este bogată în grăsimi saturate, ceea ce duce la indigestie care, la rândul ei, duce la retenția de apă. Deoarece oamenii sunt condiționați să creadă că laptele este cel mai important aliment din dietă, este greu să se înțeleagă faptul că retenția de apă și inflamațiile ar putea fi din cauza laptelui.
 • Consumul excesiv de alcoolul
  Alcoolul afectează nu numai intestinul și ficatul, ci, prin interacțiunea cu mai multe organe, duce și la o mulțime de inflamații în organism din cauza retenției de apă.

Întrebări frecvente

 1. Care sunt semnele de retenție de apă?
  Retenția de apă, cunoscută și sub numele de edem sau retenție de lichide, apare atunci când se acumulează un exces de lichide în organism. Umflarea gleznelor, a picioarelor sau a mâinilor este un simptom comun. Dacă schimbările de dietă sau de stil de viață nu ajută la reducerea inflamației, discutați cu un medic. Retenția de apă poate fi un simptom al unei afecțiuni grave. 
 2. Care sunt cauzele retenției de apă?
  Mai multe afecțiuni, boli și obiceiuri alimentare sau de stil de viață pot provoca retenția de apă. Exemplele includ:
  – Modificările hormonale sau sarcina
  – Lipsa de activitate fizică
  – Boala cronică de rinichi
  – Insuficiență cardiacă congestivă
  – Sindromul de scurgere capilară
  – Disfuncție limfatică (limfedem)
  – Obezitatea
  – Malnutriția
  – Alergiile
  – Infecțiile
  – Anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele orale și corticosteroizii
 3. Cum se tratează retenția de apă?
  Este posibil să se poată ajuta la reducerea retenției de apă și la promovarea echilibrului de lichide prin efectuarea anumitor modificări ale dietei și ale stilului de viață, cum ar fi:
  – Reducerea aportului de sodiu și de carbohidrați rafinați
  – Creșterea aportului de potasiu, vitamina B6 sau magneziu
  – Încercarea anumitor plante medicinale, cum ar fi păpădia, coada-calului sau pătrunjelul
 4. Ce alimente se pot mânca dacă apare retenția de apă?
  Creșterea aportului de potasiu poate fi benefică pentru reducerea excesului de greutate în apă, mai ales dacă nu consumați în mod regulat alimente bogate în potasiu. Multe fructe și legume sunt bogate în potasiu, inclusiv cartofii, caisele, spanacul și roșiile.
 5. Cafeaua provoacă retenție de apă?
  Poate părea contra-intuitiv, dar deshidratarea face ca organismul să rețină excesul de apă, crescând astfel retenția de apă. Cafeaua poate face o diferență rapidă pe termen scurt, deoarece este un diuretic, dar se știe că aportul excesiv de cofeină crește retenția de apă, la fel ca și alcoolul, așa că evitați să faceți excese. Ceaiul verde, de asemenea, este bogat în cofeină, care este o substanță cu proprietăți diuretice naturale. Chiar dacă o singură ceașcă de ceai nu conține cantitatea de cofeină necesară în acest sens, consumul a trei cești pe zi poate crește producția de urină și poate ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism.
 6. Castravetele este un diuretic natural?
  Castravetele are un conținut ridicat de apă, ceea ce îl face o alegere bună ca diuretic natural. De asemenea, se știe că acesta conține o cantitate mare de siliciu și sulf.
 7. Broccoli este considerat a fi un bun diuretic?
  Broccoli este un diuretic natural și poate fi mâncat în fiecare zi pentru a ajuta la menținerea siluetei și preveni retenția de apă în organism.

Concluzie

Dacă problema retenției de apă persistă, pare gravă sau crește brusc, este întotdeauna mai bine să se solicite asistență medicală. În unele cazuri, retenția excesivă de apă poate fi cauzată de o afecțiune medicală gravă. Cel mai bun mod de a combate excesul de greutate datorită retenției de apă este de a identifica și de a trata cauza, aceasta poate include aportul excesiv de sare, lipsa de electroliți, inactivitatea, stresul în exces sau consumul regulat de alimente procesate. Unele dintre acestea cauze se numără, de asemenea, printre principalele cauze legate de sănătatea precară și de boli, ceea ce poate fi un motiv și mai mare pentru a le evita.