Dieta pentru slabit burta: schimbări alimentare si a stilului de viata

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pierderea grăsimii abdominale este un obiectiv comun de pierdere în greutate. Menținerea unui abdomen slab și îngrijit are mai multe beneficii decât doar o înfățișare frumoasă, acesta poate contribui la întreținerea unei sănătăți generale sănătoase. O grăsime abdominală mare este legată de un risc crescut de a dezvolta de boli de inimă, diabet și chiar cancer. Adoptarea unei diete bine concepute poate contribui semnificativ la atingerea obiectivelor îndreptate către scăderea grăsimii de pe burtă. Cu toate acestea, este important de reținut că nu există o soluție unică pentru toți. Factorii individuali, cum ar fi compoziția corporală, metabolismul și starea generală de sănătate, are un rol crucial în obținerea rezultatelor dorite. Pentru a personaliza abordarea și a asigura un succes optim, este recomandat să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un dietetician autorizat. Solicitând îndrumarea unui expert, se poate crea o dietă personalizată care să maximizeze șansele de a pierde eficient grăsimea de pe burtă și de a îmbunătăți bunăstarea generală.

Ce este grăsimea de pe burtă?

Grăsimea viscerală este stratul de grăsime de sub mușchii abdomenului. Din cauza poziționării care înconjoară multe dintre organele vitale, grăsimea abdominală furnizează o sursă constantă de energie, expunând totodată organismul la toxine și hormoni dăunători. Atunci când o persoană are prea multe celule cu grăsime sau când ele devin prea mari, acestea pot produce în exces toxine care cresc riscul de inflamație cronică, diabet, boli de inimă și cancer. Din aceste motive, grăsimea de pe burtă poate fi mai periculoasă decât grăsimea subcutanată  sau stratul exterior de grăsime care poate fi atins cu degetele. 

De ce este periculoasă grăsimea de pe burtă?

Excesul de greutate este una dintre principalele cauze ale bolilor majore. Grăsimea vasculară poate crește riscul de:

  • Boli de inimă
  • Atacuri de cord
  • Tensiune arterială ridicată
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet de tip 2
  • Astm
  • Cancer de sân
  • Cancer de colon
  • Demență

Cauzele apariției grăsimii de pe burtă

Cauzele comune ale excesului de grăsime de pe burtă includ:

  • Dieta săracă
    Alimentele zaharoase, cum ar fi prăjiturile, bomboanele, și băuturile, cum ar fi sucurile carbogazoase și sucurile de fructe, pot: provoca creșterea în greutate, încetini metabolismul unei persoane și reduce capacitatea unei persoane de a arde grăsimile. Dietele sărace în proteine și bogate în carbohidrați pot afecta, de asemenea, greutatea. Proteinele ajută o persoană să-și satisfacă foamea pe mai mult timp, iar persoanele care nu includ proteine slabe în dieta lor pot să ajungă să consume în exces. Grăsimile în special, pot provoca inflamații și pot duce la obezitate. Grăsimile trans se regăsesc în multe alimente, inclusiv în fast-food și produse de patiserie, cum ar fi brioșele și biscuiții. Se recomandă ca oamenii să înlocuiască grăsimile trans cu alimente sănătoase din cereale integrale, grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate. Citirea etichetelor alimentare poate ajuta o persoană să determine dacă alimentele lor conțin grăsimi trans.
  • Alcool în exces
    Consumul de alcool în exces poate provoca o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice și inflamații. Un raport privind consumul de alcool și obezitatea a constatat că consumul de alcool în exces îi determină pe bărbați să ia în greutate în jurul burții, deși rezultatele studiilor la femei sunt inconsistente.
  • Lipsa exercițiilor fizice
    Un stil de viață inactiv face ca unei persoane să-i fie greu să scape de excesul de grăsime, în special în jurul abdomenului.
  • Stresul
    Un hormon steroid cunoscut sub numele de cortizol ajută organismul să controleze și să facă față stresului. Atunci când o persoană se află într-o situație periculoasă sau de presiune ridicată, corpul său eliberează cortizol, iar acest lucru poate avea un impact asupra metabolismului său. Oamenii caută deseori alimente pentru a se consola atunci când se simt stresați. Cortizolul face ca acele calorii în exces să rămână în jurul burții și în alte zone ale corpului pentru a fi folosite mai târziu. 
  • Genetic
    Există unele dovezi care arată că genele unei persoane pot avea un rol în a deveni obezi sau nu. Oamenii de știință cred că genele pot influența comportamentul, metabolismul și riscul de a dezvolta boli legate de obezitate. Factorii de mediu,  comportamentul și obiceiurile dezvoltate are un rol ridicat în probabilitatea ca oamenii să devină obezi.
  • Privarea somnului
    Un studiu leagă creșterea în greutate de durata scurtă a somnului, ceea ce ar putea duce la un exces de grăsime pe burtă. Durata scurtă a somnului este legată de o creștere a consumului de alimente, care poate juca un rol în dezvoltarea grăsimii abdominale. De asemenea, faptul de a nu avea un somn suficient de bun poate, potențial, să conducă la comportamente alimentare nesănătoase, cum ar fi mâncatul emoțional.
  • Fumatul
    Se consideră că fumatul nu este o cauză directă a grăsimii abdominale, însă acesta este un factor de risc. Un studiu a arătat că, deși obezitatea era aceeași între fumători și nefumători, fumătorii aveau mai multă grăsime pe burtă și viscerală decât nefumătorii.

Ce reprezintă o dietă pentru slăbit burta?

Iată câteva componente cheie ale unei diete pentru a slăbi în zona burții:

  • Stabilirea unui deficit caloric. Acest lucru implică consumul mai puțin de calorii decât arde organismul, ceea ce poate fi realizat prin practicarea controlului porțiilor și prin adoptarea unor obiceiuri alimentare conștiente. Prin reducerea aportului caloric, persoanele își încurajează organismul să utilizeze grăsimea stocată, inclusiv grăsimea de pe burtă, pentru energie.
  • Integrarea alimentelor integrale, neprocesate, este o altă componentă fundamentală a acestei diete. Astfel de alimente, inclusiv fructele, legumele, proteinele slabe, cerealele integrale și grăsimile sănătoase, sunt bogate în nutrienți și, în general, mai puțin calorice. Prin încorporarea acestor elemente în mese, persoanele se pot asigura că organismul lor primește vitaminele, mineralele și fibrele alimentare esențiale, menținând în același timp aportul caloric sub control.
  • Alimentele bogate în proteine sunt, de asemenea, puse în evidență într-o dietă de reducere a grăsimii de pe burtă. Proteinele joacă un rol crucial în susținerea creșterii și reparării mușchilor, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea metabolismului și ajută la pierderea de grăsime. Alimente precum carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, legumele, tofu și iaurtul grecesc sunt surse excelente de proteine care pot fi încorporate în mesele zilnice.
  • Grăsimile sănătoase sunt o parte esențială a acestei diete. Contrar credinței populare, consumul tipurilor corecte de grăsimi este benefic pentru pierderea în greutate. Avocado, nucile, semințele, uleiul de măsline și peștele gras, precum somonul, oferă grăsimi sănătoase care contribuie la sațietate și furnizează organismului acizi grași esențiali.
  • Se încurajează încorporarea alimentelor bogate în fibre deoarece acestea contribuie la senzația de sațietate și susțin o digestie sănătoasă. Fructele, legumele, cerealele integrale și nucile sunt surse excelente de fibre alimentare care pot fi integrate într-o dietă de reducere a grăsimii de pe burtă.
  • Pentru a reduce eficient grăsimea de pe burtă, este importantă reducerea la minimum a consumului de carbohidrați rafinați și de zaharuri adăugate. Cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și orezul alb, precum și alimentele bogate în zaharuri adăugate, cum ar fi sucurile, dulciurile și gustările procesate, pot contribui la creșterea în greutate și la o creștere a grăsimii abdominale.
  • Menținerea hidratării prin consumul unei cantități adecvate de apă pe parcursul zilei este un alt aspect crucial al unei diete de reducere a grăsimii de pe burtă. Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea funcțiilor corporale și poate ajuta la reducerea poftelor, susținând eforturile generale de pierdere în greutate.

În general, o dietă pentru slăbit burta se orientează în jurul adoptării unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unor alegeri conștiente. Urmând aceste orientări și încorporând alimente nutritive, persoanele pot lucra pentru a pierde excesul de grăsime de pe burtă, pentru a-și îmbunătăți talia și pentru a-și spori bunăstarea generală. Consecvența este cheia atunci când vine vorba de pierderea grăsimii de pe burtă. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, rămânerea activă din punct de vedere fizic și efectuarea unor schimbări durabile în stilul de viață sunt esențiale pentru succesul pe termen lung. De asemenea, este important consultarea cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un dietetician autorizat pentru a personaliza abordarea și a asigura că aceasta se aliniază cu nevoile și obiectivele personale.

Dietă pentru slăbit în zona burții pentru 7 zile 

Acest plan de masă de 7 zile include alimente gustoase și nutritive care s-au dovedit a ajuta la scăderea grăsimii de pe burtă și la reducerea riscului de apariție a anumitor boli. Deși nu există un aliment magic care să topească grăsimea de pe burtă, studiile au raportat că anumite alimente au beneficii speciale de ardere a grăsimii, cum ar fi avocado, anghinare, cereale integrale, chefir, ceai verde, ouă, arahide și năut. Aceste alimente acționează în moduri diferite pentru a ajuta la micșorarea celulelor adipoase și la scăderea circumferinței taliei. Acest plan de masă de 7 zile încorporează aceste alimente pentru burtă plată, plus legume, cereale integrale, fructe și grăsimi și proteine sănătoase, în moduri delicioase pentru a vă ajuta să pierdeți mai ușor grăsimea de pe burtă și să vă simțiți bine.

Pregătirea meselor pe o săptămână înainte într-o dieta pentru slabirea burții

  • Pregătiți salata de spanac și anghinare cu sos de parmezan pentru a o servi la prânz în zilele 2-5. Depozitați salata într-un recipient etanș, iar sosul separat într-un recipient mic.
  • Pregătiți omletele în formă de brioșă cu feta și ardei pentru a le avea ca mic dejun rapid în zilele 1, 2, 3 și 7. Înfășurați-le într-un prosop de hârtie și reîncălziți-le în cuptorul cu microunde, la putere mare, timp de 20-30 de secunde. Păstrați orice brioșe cu ouă rămase în congelator.
  • Achiziționați alunele necesare pentru toata perioada de dietă și păstrați-le într-un recipient de sticlă etanș pentru a le avea proaspete și la dispoziție pe parcursul săptămânii.

Ziua 1

Bonus pentru burta plată: Consumul de alune este asociat cu o talie mai subțire și un risc mai mic de sindrom metabolic. 

  • Mic dejun (290 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
    O portocală medie
    16 g de ceai verde
  • Gustare de dimineață (214 calorii, 11 g de fibre)
    O cană de chefir cu conținut scăzut de grăsimi
    O cană de zmeură, proaspătă sau congelată
    2 lingurițe de semințe de chia
  • Prânz (345 calorii, 8 g de fibre)
    O porție de lipie vegetariană integrală din grâu 
  • Gustare de după-amiază (221 calorii, 4 g de fibre)
    1/4 ceașcă de alune 
  • Cină (410 calorii, 13 g de fibre)
    2 căni de supă de legume la cuptor
    O lipie din grâu integral, prăjit și acoperit cu 1/4 cană de hummus

Totaluri zilnice: 1.480 de calorii, 62 g de proteine, 153 g de carbohidrați, 41 g de fibre, 76 g de grăsimi, 2.367 mg de sodiu

Ziua 2

Bonus pentru burta plată:. Pastele de năut cu pesto de lămâie și pătrunjel din ziua 2 sunt o masă destinată pentru slăbirea burții, acești nutrienți sunt sățioși și pot să stabilizeze glicemia pentru a vă menține satisfăcut pe un termen mai mare.

  • Mic dejun (290 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
    O portocală medie
    16 g de ceai verde
  • Gustare de dimineață (214 calorii, 11 g de fibre)
    O cană de chefir cu conținut scăzut de grăsimi
    O cană de zmeură, proaspătă sau congelată
    2 lingurițe de semințe de chia
  • Prânz (324 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de salată de spanac și anghinare cu sos de parmezan
  • Gustare de după-amiază (46 calorii, 2 g de fibre)
    1 1/2 cești de floricele de porumb popcorn cu o linguriță de condiment italian
  • Cină (630 calorii, 12 g de fibre)
    1 3/4 cești de paste din năut cu pesto de lămâie și pătrunjel

Sfat de pregătire a mesei: Păstrați o ceașcă de legume rădăcinoase prăjite în tigaie (parte din prepararea cinei din această seară) pentru cina din ziua 4.
Totaluri zilnice: 1.504 calorii, 62 g de proteine, 122 g de carbohidrați, 33 g de fibre, 92 g de grăsimi, 1.940 mg de sodiu.

Ziua 3 

Bonus pentru burtă plată: Ceaiul verde conține compuși care pot ajuta la menținerea grăsimii abdominale într-un interval sănătos, în plus, cofeina accelerează ușor metabolismul. Adăugați o ceașcă sau două de ceai verde la rutina zilnică pentru a obține mai multe dintre beneficiile sale pentru sănătate.

  • Mic dejun (290 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
    O portocală medie
    16 g de ceai verde
  • Gustare de dimineață (210 calorii, 4 g de fibre)
    O banană medie
    O lingură de unt de arahide
  • Prânz (324 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de salată de spanac și anghinare cu sos de parmezan
  • Gustare după-amiaza (159 calorii, 11 g de fibre)
    1/2 cană de chefir cu conținut scăzut de grăsimi
    O cană de zmeură, proaspătă sau congelată
    2 lingurițe de semințe de chia
  • Cină (446 calorii, 10 g de fibre)
    O porție curry de năut
    O lipie integrală de grâu
  • Gustare de seară (103 calorii, 3 g de fibre)
    2 inele de măr

Totaluri zilnice: 1.526 de calorii, 58 g de proteine, 163 g de carbohidrați, 35 g de fibre, 77 g de grăsimi, 1.858 mg de sodiu

 Ziua 4 

Bonus pentru burta plată: Lintea bogată în fibre hrănește bacteriile sănătoase din intestin și menține lucrurile în mișcare în intestin pentru a preveni balonarea și constipația. Adăugarea de verdețuri cu frunze închise la culoare, așa cum se face în cina din ziua 4  ajută la arderea mai multor calorii fără a crește foamea.

  • Mic dejun (380 calorii, 10 g de fibre)
    O porție de ceai verde cu lapte
    O porție de pâine prăjită cu avocado
    2 fructe de kiwi
  • Gustarea de dimineață (113 calorii, 1 g de fibre)
    1/2 porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
  • Prânz (324 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de salată de spanac și anghinare cu sos de parmezan
  • Gustare de după-amiază (222 calorii, 4 g de fibre)
    1/4 ceașcă de alune
  • Cină (453 calorii, 14 g de fibre)
    O porție de legume rădăcinoase și verdețuri prăjite cu linte condimentată

Totaluri zilnice: 1.491 de calorii, 65 g de proteine, 130 g de carbohidrați, 32 g de fibre, 86 g de grăsimi, 1.753 mg de sodiu

Ziua 5

Bonus pentru burtă: Ovăzul este o cereală integrală puternică, bogată în fibre satisfăcătoare. Persoanele care au renunțat la cerealele rafinate și au mâncat mai multe cereale integrale cum ar fi fulgii de ovăz și orezul brun au avut mai puțină grăsime pe burtă. Rețeta ușoară de la micul dejun oferă o doză sănătoasă din această cereală sănătoasă sub forma unui musli delicios.

  • Mic dejun (490 calorii, 18 g de fibre)
    O cană de chefir
    3/4 cană de musli neîndulcit
    3/4 cană de zmeură
    16 g de ceai verde
  • Gustare de dimineață (113 calorii, 1 g de fibre)
    1/2 porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
  • Prânz (324 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de salată de spanac și anghinare cu sos de parmezan
  • Gustare de după-amiază (95 calorii, 4 g de fibre)
    Un măr mediu
  • Cină (497 calorii, 8 g de fibre)
    O porție de spaghete cu dovleac și pui cu avocado Pesto

Totaluri zilnice: 1.519 calorii, 77 g de proteine, 152 g de carbohidrați, 35 g de fibre, 76 g de grăsimi, 1.449 mg de sodiu

Ziua 6 

Bonus pentru burta plată: Persoanele care mănâncă avocado în mod regulat au mai multe șanse să aibă talia mai mică deoarece acesta este bogat în grăsimi sănătoase care oferă sațietate mare și sunt benefice pentru a menține inima sănătoasă.

  • Mic dejun (296 calorii, 6 g de fibre)
    O porție de ceai negru cu lapte
    O porție de pâine prăjită cu avocado 
  • Gustare de dimineață (113 calorii, 1 g de fibre)
    1/2 porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
  • Prânz (360 calorii, 13 g de fibre)
    O porție de salată de fasole albă și legume
  • Gustare de dimineață (210 calorii, 4 g de fibre)
    O banană medie
    O lingură de unt de arahide
  • Cină (532 calorii, 5 g de fibre)
    O porție de creveți Paulista
    O ceașcă de orez brun fiert acoperit cu o linguriță de pătrunjel tocat
    O cană de buchețele de broccoli fierte la aburi, acoperite cu 2 lingurițe de ulei de măsline și asezonate cu câte un vârf de cuțit de sare și piper

Totaluri zilnice: 1.512 calorii, 73 g de proteine, 156 g de carbohidrați, 29 g de fibre, 70 g de grăsimi, 1.666 mg de sodiu

Ziua 7

Bonus pentru o burtă plată: Proteinele din ouă vă pot ajuta să slăbiți și în același timp contribuie la construirea mușchilor. Consumul de proteine de calitate a fost asociat cu mai puțină grăsime abdominală.

  • Mic dejun (290 calorii, 4 g de fibre)
    O porție de omletă în formă de brioșă cu feta și ardei
    O portocală medie
    16 g de ceai verde
  • Gustare de dimineață (200 calorii, 5 g de fibre)
    Un măr mediu
    O lingură de unt de arahide
  • Prânz (230 calorii, 11 g de fibre)
    O porție de pâine prăjită cu fasole albă și avocado
  • Gustare după-amiaza (186 calorii, 11 g de fibre)
    3/4 cană de chefir cu conținut scăzut de grăsimi
    O cană de zmeură, proaspătă sau congelată
    2 lingurițe de semințe de chia
  • Cină (605 calorii, 8 g de fibre)
    O porție de pui caprese
    O cană de orez brun fiert
    1/2 linguriță de oregano uscat

Totaluri zilnice: 1.510 calorii, 84 g de proteine, 174 g de carbohidrați, 40 g de fibre, 60 g de grăsimi, 1.704 mg de sodiu

4 reguli ce trebuie de integrat în dieta pentru a da burta jos

Evitarea balonării 

Carbohidrații rafinați și zaharurile simple cum ar fi cele găsite în alimentele procesate cu adaos de zaharuri au tendința de a fi greu absorbiți în intestine și apoi fermentați rapid, ceea ce duce la disconfort și balonare. Excesul de sodiu poate provoca, de asemenea, balonare din cauza retenției crescute de apă. Există o mulțime de alimente care nu sunt ambalate corect de aceea se recomandă consumul alimentelor proaspăt preparate în cea mai mare parte a timpului pentru a ajuta la reducerea aportului de alimente procesate și ambalate care pot provoca balonarea burții. De exemplu, se poate schimba un bol de cereale cu conținut ridicat de zahăr adăugat cu un smoothie verde făcut cu fructe și legume proaspete pentru a începe ziua de dimineață.

Adăugarea proteinelor 

Proteinele au un rol dublu de a ajuta la reducerea grăsimii de pe burtă prin creșterea masei musculare și a metabolismului, ajutând în același timp să se înlăture senzația de foame. Cercetările au demonstrat că o dietă mai bogată în proteine crește termogeneza, ceea ce poate ajuta la arderea caloriilor în cantitate mai mare. La fel, consumul de proteine ar putea duce la creșterea sațietății după masă, ceea ce ar putea ajuta la scăderea consumului în cursul zilei. 

Concentrarea pe fibre

Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care corpul nu îi poate digera rapid, acesta ajută la reglarea utilizării de către organism a zahărului pe măsură ce trece încet prin sistemul digestiv. Creșterea aportului zilnic de fibre poate avea ca rezultat o sațietate mai mare după mese, ce conduce la mai puține schimbări ale zahărului din sânge și reduceri ulterioare ale numărului de calorii consumate pentru restul zilei. Atunci când se dorește slăbirea grăsimei de pe burtă, trebuie să se integreze în dietă cel puțin 25 de grame de fibre în fiecare zi. Printre alimentele bogate în fibre se numără:

  • Legumele, cum ar fi lintea și fasolea
  • Merele și perele, cu tot cu coajă 
  • Nucile și semințele
  • Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și varză de Bruxelles

Limitarea zahărului și băuturilor îndulcite cu zahăr

O dietă bogată în zaharuri adăugate poate duce la un exces de grăsime abdominală. Zahărul adăugat are efecte nocive unice asupra sănătății metabolice. Excesul de zahăr, în principal din cauza cantităților mari de fructoză, poate duce la acumularea de grăsime în jurul abdomenului și ficatului. Acesta constituie jumătate glucoză și jumătate fructoză. Atunci când se consumă mult zahăr adăugat, ficatul este supraîncărcat cu fructoză și este forțat să o transforme în grăsime. Unii cred că acesta este principalul proces care stă la baza efectelor nocive ale zahărului asupra sănătății. Acesta crește grăsimea abdominală și grăsimea hepatică, ceea ce poate duce la rezistență la insulină și la diverse probleme metabolice.

Dacă se încearcă reducerea aportului de calorii, este necesar să se limiteze în special zahărul lichid. Creierul uman nu înregistrează caloriile lichide în același mod ca și pe cele solide, astfel încât atunci când se consumă băuturi îndulcite cu zahăr, se consumă  mai multe calorii. De aceea este importantă reducerea la minimum a cantității de zahăr din dietă și limitarea consumului de băuturi zaharoase. Aceasta include băuturile îndulcite cu zahăr, sucurile zaharoase, sucurile de fructe și diverse băuturi sportive cu conținut ridicat de zahăr. Citirea etichetelor poate asigura că produsele nu conțin zaharuri rafinate. Chiar și alimentele promovate ca alimente sănătoase pot conține cantități semnificative de zahăr. Băuturile din fructe integrale din contra sunt recomandate de a fi integrate în dietă deoarece acestea sunt extrem de sănătoase și au o mulțime de fibre care atenuează efectele negative ale fructozei.

Schimbări în stilul de viață care pot să reducă grăsimea de pe burtă

Îmbunătățirea somnului

Prea puțin somn sau prea mult somn poate dezechilibra hormonii de stres și de reglementare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. O singură noapte de privare de somn poate crește nivelul de grelină, un hormon care favorizează foamea, contribuind cel mai probabil la consumul în exces a doua zi. Somnul redus poate duce, de asemenea, la oboseală în timpul zilei și la mai puțină activitate fizică, ceea ce poate fi un alt motiv pentru care persoanele care nu dorm suficient în mod regulat au tendința de a crește în greutate.

Hidratarea corectă

Dacă o persoană este deshidratată, poate fi greu să-și dea seama dacă îi este foame sau doar sete. Dacă apare pofta de o gustare la mijlocul zilei, este recomandată consumarea unui pahar de apă după care trebuie trebuie să se aștepte câteva minute pentru a vedea dacă pofta de mâncare persistă. De asemenea, apa ajută alimentele să se deplaseze prin sistemul digestiv, diminuând senzația de balonare. Este o idee bună să se păstreze o sticlă de apă pe tot parcursul zilei. Se poate de adăugat în sticlă felii de castravete sau fructe proaspete pentru a încorpora aroma.

Excluderea meselor 

Unii oameni pot să excludă o masă în timpul unei zile pentru a reduce numărul de calorii. În ciuda faptului că se economisește câteva calorii pe moment, această strategie se întoarce aproape întotdeauna împotriva persoanei ce o aplică. Atunci când se exclude micul dejun sau orice masă, începe să apară o senzație de foame mare care poate duce la consumul în exces și la pofta pentru alimente mai puțin nutritive. De asemenea, este posibil să se consume mai rapid decât se face în mod normal după excluderea mesei, ceea ce conduce la lipsă de atenție la semnele de avertizare de sațietate și astfel se consumă în exces.

Întrebări frecvente

  1. Ce trebuie de consumat pentru a pierde grăsimea de pe burtă?
    Pentru a facilita procesul de pierdere în greutate, consumul alimentelor comune de mai jos, împreună cu o rutină regulată de antrenament, vă poate ajuta să pierdeți în greutate și să dați jos grăsimea de pe burtă:
    Resveratrol. Se găsește din abundență în fructe, unt de arahide și ciocolată neagră. Acesta încetinește acumularea de grăsime în organism.
    Fructe roșii. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât sunt mai eficiente în oprirea genelor obezității. Fructele roșii, cum ar fi merele, pot fi unele dintre cele mai sănătoase alimente de consumat.
    Colină. Aceasta dezactivează genele pentru creșterea grăsimii viscerale. Acest nutrient se găsește în mod obișnuit în ouă.
    Condimente și arome. Scorțișoara și ghimbirul pot ajuta la reducerea umflăturilor și la încetinirea genelor de grăsime.
    Fulgii de ovăz sunt o modalitate excelentă de a începe ziua și, dacă sunt puțin dulci, pot satisface pofta de dulce a unei persoane. Fasolea, orezul, ovăzul și alte fibre pot lucra cu bacteriile intestinale pentru a opri genele pentru diabet.
    Proteine vegetale suplimentare. Se poate găsi în soia sau în mazărea spartă sau în nuci și semințe, cum ar fi migdalele, nucile pecan sau semințele de floarea-soarelui. De asemenea, o pudră de proteine vegetale poate fi adăugată la orice smoothie pentru un plus de calorii.
    Carne slabă poate ajuta la menținerea metabolismului ridicat. Aceasta include pieptul de pui fără piele, partea de carne albă a curcanului sau bucățile slabe de carne de vită.
    Ceaiul verde poate ajuta la reducerea inflamației și la oprirea genelor de stocare a grăsimilor. S-a demonstrat că consumul de ceai verde reduce grăsimea viscerală. Acesta este sărac în calorii și conține galat de epigalocatechin care reduce eficient grăsimea de pe burtă.
    O dietă bogată în alimente bogate în proteine, cum ar fi ouăle, peștele, fructele de mare, legumele, nucile, carnea și lactatele, determină în general mai puțină grăsime abdominală, mai multă sațietate și o funcție metabolică crescută.
    Adăugarea alimentelor bogate în fibre la mese este, de asemenea, o cheie în menținerea grăsimii corporale. Surse bune de fibre sunt alimentele, cum ar fi legumele, ovăzul, coaja de psyllium, semințele de chia, precum și legumele și fructele.
    Peștele gras bogat în acizi grași omega-3 ajută la reducerea grăsimii viscerale. Cercetările arată că consumul a două-trei porții de somon, heringi, sardine, macrou și hamsii pe săptămână poate reduce semnificativ grăsimea hepatică și abdominală.
    Oțet de mere reduce depozitele de grăsime corporală. Cel mai bun mod de a-l lua este cu apă, deoarece oțetul nediluat poate eroda smalțul dinților. De asemenea, se recomandă să îl luați la prima oră dimineața pentru a ajuta la eliminarea toxinelor și la curățarea ficatului.
  2. Câte luni sunt necesare pentru a arde grăsimea de pe burtă?
    Pierderea grăsimii de pe burtă și obținerea unui stomac plat se face prin realizarea unui deficit caloric, mâncând mai puțin, făcând mai multe exerciții fizice și făcând acest lucru timp de cel puțin 6-12 săptămâni. Cu cât grăsimea de pe burtă este mai greu de înlăturat, cu atât mai strict și mai consecvent trebuie să fiți cu regimul alimentar și cu exercițiile fizice pe toată perioada de dietă.
  3. Puteți pierde grăsimele de pe burtă mâncând mai puțin?
    Cel mai eficient și mai ușor mod de a pierde în greutate în jurul zonei abdominale este prin controlul treptat al porțiilor de mâncare și nu prin oprirea drastică a consumului de alimente. Trebuie să vă numărați aportul caloric și să vă hrăniți stomacul cu alimente pline de nutrienți.
  4. Ce băutură arde grăsimea de pe burtă?
    Următoarele băuturi și sucuri detoxifiante ajuta la scăderea grăsimii de pe burtă.
    – Suc de morcovi
    – Suc de țelină
    – Apă cu scorțișoară
    – Apă de fenicul
    – Apă de ghimbir
    – Suc de legume verzi
  5. Cere alimente ajută la scăderea grăsimii de pe burtă?
    Opt alimente delicioase care ajută la combaterea grăsimii de pe burtă sunt:
    – Avocado
    – Bananele
    – Iaurtul
    – Citricile
    – Fructele de pădure
    – Laptele degresat cu ciocolată
    Ce modificări în stilul de viață pot să reducă din grăsimea de pe burtă?
    Mâncați cât mai multe fibre solubile
    – Evitați alimentele care conțin grăsimi trans
    – Moderați consumul de alcool
    – Consumați o dietă bogată în proteine
    – Reduceți nivelul de stres
    – Nu mâncați multe alimente zaharoase
    – Faceți exerciții aerobice (cardio)
    – Reduceți consumul de carbohidrați – în special de carbohidrați rafinați.
  6. Cât de greu este să pierdeți grăsimea de pe burtă?
    Spre deosebire de zone precum picioarele, fața și brațele, stomacul și regiunile abdominale posedă celule beta, ceea ce face dificilă reducerea cu ușurință a grăsimilor și pierderea în greutate în aceste zone. Cu toate acestea, conform cercetărilor, grăsimea de pe burtă este cea mai greu de pierdut, deoarece este mult mai greu de descompus.
  7. Ce alimente trebuie să evitați pentru a pierde grăsimea de pe burtă?
    Următoarea listă evidențiază alimentele pe care trebuie să le evitați pentru a pierde grăsimea de pe burtă și pentru a vă atinge obiectivele de slăbire.
    – Carbohidrați, în special cartofii
    – Alimentele bogate în sodiu
    – Bomboane și sucuri, în special sucurile dietetice
    – Carnea roșie
    – Carnea procesată

Concluzie

Reducerea grăsimii de pe burtă nu este importantă doar pentru îmbunătățirea aspectului fizic, ci și pentru protejarea sănătății generale. Grăsimea de pe burtă, în special grăsimea viscerală, prezintă riscuri semnificative pentru bunăstarea generală prin creșterea probabilității apariției unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer. Înțelegerea cauzelor grăsimii de pe burtă, cum ar fi o dietă lipsită de toți nutrienții necesari, obiceiuri dezorganizate de alimentație, lipsa de exerciții fizice, stresul, genetica, somnul insuficient și fumatul, poate ajuta la conceperea unui plan pentru a face schimbări pozitive. Nu există o soluție unică sau rapidă pentru a înlătura grăsimea de pe burtă. Cu toate acestea, există anumite lucruri care pot fi făcute pentru a facilita ușurarea procesului. Majoritatea oamenilor pot reduce grăsimea de pe abdomen prin adoptarea unor schimbări cheie în stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, plină de proteine slabe, legume, fructe și leguminoase. Dacă o persoană are afecțiuni de sănătate sau un istoric de alimentație dezordonată, este important să discute cu un specialist înainte de a face schimbări majore în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Un dietetician autorizat poate ajuta la asigurarea că se satisfac toate nevoile nutriționale în cadrul unui plan de dietă.