Meniu

Dieta pentru trigliceride mari – Alimente si regim eficient

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă se consumă în mod regulat mai multe calorii decât se ard, în special din alimente bogate în carbohidrați, se pot dezvolta trigliceride mari sau hipertrigliceridemie. Nivelurile ridicate de trigliceride pot fi un factor de risc pentru diverse afecțiuni de sănătate precum boli cardiovasculare, pancreatită, sindromul metabolic, diabet de tip 2, boala ficatului gras. 

Ce este o dietă pentru trigliceride mari?

O dietă pentru trigliceride mari, cunoscută și sub denumirea de dietă cu conținut scăzut de trigliceride, este o abordare dietetică care are ca scop reducerea nivelului de trigliceride din fluxul sanguin. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în sânge și pe care organismul o folosește pentru energie. Iată câteva principii cheie recomandate de obicei într-o dietă pentru trigliceride mari:

  • Limitarea grăsimilor alimentare.
  • Reducerea aportului de carbohidrați rafinați.
  • Creșterea aportului de acizi grași omega-3.
  • Limitarea consumului de alcool.
  • Controlarea porților și aportului de calorii.

Tipuri de diete care pot scădea trigliceridele

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați

Persoanele a căror alocație calorică zilnică conține în mod regulat mai mult de 60% carbohidrați prezintă un risc mai mare de a avea un nivel ridicat de trigliceride, mai ales dacă acești carbohidrați provin în principal din cereale rafinate. Dacă o persoană consumă mai multe calorii din carbohidrați decât are nevoie, organismul său va stoca excesul de carbohidrați sub formă de grăsime. Pentru a reduce nivelul de trigliceridele trebuie scăzut conținutul de carbohidrați  rafinați care sunt consumați, cum ar fi produsele de patiserie, și trebuie să se încerce mărirea consumului de carbohidrați nerafinați cu un conținut ridicat de fibre, cum ar fi legumele, fasolea și cerealele integrale. 

Dietă bogată în acizi grași 

Acizii grași esențiali, cum ar fi omega-3, pot contribui la scăderea nivelului de trigliceride. Acest tip de grăsime se găsește în:

  • Somon
  • Sardine
  • Macrou
  • Tonul
  • Nuci
  • Semințe de in
  • Ulei de canola

Dieta vegetariană

Cercetările au descoperit că o dietă vegetariană poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol total, a colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și a colesterolului cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL). Dar revizuirile unor studii au constatat că nu există nicio legătură între o dietă vegetariană și scăderea trigliceridelor. Deși unele cercetări indică posibilele beneficii pentru sănătate ale unei diete vegetariene, acest lucru nu înseamnă că toate dietele vegetariene sunt sănătoase. 

Dietă simplă de 7 zile pentru a reduce trigliceridele mari

Ziua 1

  • Mic dejun: Omletă de spanac și feta cu ceai verde
  • Gustare: 1 cană de căpșuni
  • Prânz: Sandviș cu șuncă, brânză elvețiană și salată verde
  • Gustare: 2 căni de popcorn presărat cu praf de usturoi, paprika, piper și sare de condimente cu conținut scăzut de sodiu
  • Cină: Ardei grași umpluți cu carne tocată de curcan și brânză

Ziua 2

  • Micul dejun: Ovăz peste noapte cu fructe de pădure și semințe de chia
  • Gustare: Biscuiți din grâu integral 
  • Prânz: Supă de linte și pâine integrală prăjită
  • Gustare: Alune prăjite 
  • Cină: Somon la cuptor, orez cu conopidă și legume la aburi 

Ziua 3

  • Micul dejun: Omletă de tofu cu pâine prăjită integrală
  • Gustare: Măr și bețișoare de țelină înmuiate în unt de migdale 
  • Prânz: Salată de pui la grătar  
  • Gustare: Mix de fructe de pădure și migdale nesărate 
  • Cină: Cartofi dulci la cuptor umpluți cu carne de curcan tocată pentru taco și brânză rasă; serviți cu legume la aburi. 

Ziua 4

  • Micul dejun: Cereale integrale acoperite cu banane și lapte degresat 
  • Gustare: Smoothie proteic făcut dintr-o banană, 1 cană de afine, 4 uncii de iaurt simplu degresat și un strop de extract de vanilie.
  • Prânz: Salată Romaine cu fâșii de pui la grătar 
  • Gustare: 2 ouă fierte tari 
  • Cină: Spaghete de dovleac cu sos marinara și chiftele slabe

Ziua 5

  • Micul dejun: Fulgi de ovăz peste noapte cu afine și scorțișoară 
  • Gustare: Iaurt grecesc cu vanilie stropit cu miere și presărat cu o jumătate de cană de fructe de pădure 
  • Prânz: Cartofi dulci la cuptor, acoperiți cu fasole neagră și salsa cu bucăți, serviți cu tortilla de porumb 
  • Gustare: 1 cană de salată de fructe proaspete din struguri, căpșuni, banane, kiwi și bucăți de mango. 
  • Cină: Cod la aburi și legume sotate cu muștar brun picant.

Ziua 6

  • Micul dejun: Cereale integrale acoperite cu felii de banane și lapte. 
  • Gustare: Salată de fructe cu mandarine, piersici și mere 
  • Prânz: Salată de spanac asezonată cu oțet balsamic și acoperită cu cartofi prăjiți. 
  • Gustare: Prăjiturele din orez brun unse cu unt de migdale 
  • Cină: Somon copt la cuptor cu orez sălbatic și spanac la aburi

Ziua 7

  • Micul dejun: Avocado și omletă pe pâine prăjită din grâu integral, suc de portocale proaspăt stors
  • Gustare: Amestec de fructe de pădure făcut în casă
  • Prânz: Bol de legume cu quinoa
  • Gustare: Struguri
  • Cină: Salată de pui la grătar

Alimente de evitat în dieta pentru trigliceride mari

Zahăr

Zaharurile simple, cum ar fi fructoza, sunt o sursă comună de trigliceride crescute. Consumul de prea mult zahăr poate duce la creșterea în greutate și la rezistență la insulină. Rezistența la insulină este atunci când organismul nu poate folosi eficient hormonul insulină pentru a transforma zahărul în energie. Aceasta poate determina creșterea glicemiei și este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Grăsimi saturate și trans

Grăsimile saturate pot crește nivelul trigliceridelor. Acestea pot fi găsite în alimentele prăjite, carnea roșie, pielea de pui, gălbenușurile de ou, lactatele bogate în grăsimi, untul, untura, margarina și mâncarea de tip fast-food. Alternativele includ:

  • Proteine slabe, cum ar fi carnea albă de pui fără piele și peștele
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • Albuș de ou
  • Leguminoase
  • Ulei de măsline, ulei de canola și ulei de arahide

Cereale rafinate și alimente bogate în amidon

Dacă este posibil, încercați să limitați:

  • Pâinea albă îmbogățită, pâinea de grâu sau pastele făinoase
  • Cerealele zaharoase
  • Orez instant
  • Covrigi
  • Pizza
  • Produse de patiserie, plăcinte, fursecuri și prăjituri

Alimentele bogate în calorii

Fiți atenți la consumul de alimente bogate în calorii dacă încercați să vă reduceți nivelul trigliceridelor. Deoarece unele alimente bogate în calorii sunt bogate în nutrienți, cum ar fi nucile și avocado, luați în considerare consultarea medicului dumneavoastră pentru îndrumări suplimentare.

Concluzie

Adoptarea unei diete pentru a reduce trigliceridele poate avea un impact semnificativ atât asupra sănătății cardiovasculare, cât și asupra bunăstării generale. Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în sânge, iar nivelurile ridicate pot crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte complicații conexe. Cu toate acestea, prin efectuarea unor modificări simple ale dietei și prin încorporarea anumitor elemente-cheie în obiceiurile alimentare, se poate reduce în mod eficient nivelul trigliceridelor și se poate îmbunătăți sănătatea.