Radioterapie Efecte Secundare

Actualizat pe:

Este foarte important să rețineți că fiecare persoană reacționează diferit la tratament. Orice efect secundar pe care l-ați putea avea depinde de tipul și localizarea cancerului, de doza de radiații administrată și de starea dumneavoastră generală de sănătate. Unele persoane au puține sau deloc efecte secundare, în timp ce altele au destul de multe.

Cât timp durează efectele secundare ale radioterapiei?

Amintiți-vă că tipul de efecte secundare ale radiațiilor pe care le puteți avea depinde de doza și programul prescris. Majoritatea efectelor secundare dispar în câteva luni de la încheierea tratamentului. Unele efecte secundare pot continua și după terminarea tratamentului, deoarece este nevoie de timp pentru ca celulele sănătoase să se refacă în urma radiațiilor.

Efectele secundare ar putea să vă limiteze capacitatea de a face anumite lucruri. Ceea ce puteți face va depinde de modul în care vă simțiți. Unii pacienți pot merge la serviciu sau se pot bucura de activități de agrement în timp ce fac radioterapie. Alții constată că au nevoie de mai multă odihnă decât de obicei și nu pot face la fel de multe lucruri. Dacă aveți efecte secundare care vă deranjează și vă afectează activitățile zilnice sau sănătatea, medicul poate întrerupe tratamentele pentru o perioadă, poate schimba programul sau poate schimba tipul de tratament pe care îl primiți. Spuneți echipei dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre orice efecte secundare pe care le observați, astfel încât să vă poată ajuta cu acestea.

Efecte timpurii și tardive ale radioterapiei

 • Efectele secundare timpurii apar în timpul sau la scurt timp după tratament. Aceste efecte secundare tind să fie pe termen scurt, ușoare și tratabile. De obicei, ele dispar în câteva săptămâni după terminarea tratamentului. Cele mai frecvente efecte secundare timpurii sunt oboseala (senzația de oboseală) și modificările cutanate. Alte efecte secundare timpurii sunt, de obicei, legate de zona tratată, cum ar fi căderea părului și probleme la nivelul gurii atunci când radioterapia este administrată în această zonă.
 • Efectele secundare târzii pot dura luni sau chiar ani pentru a se dezvolta. Acestea pot apărea în orice țesut normal din organism care a primit radiații. Riscul de apariție a efectelor secundare tardive depinde de zona tratată, precum și de doza de radiații care a fost utilizată. O planificare atentă a tratamentului poate ajuta la evitarea efectelor secundare grave pe termen lung. Este întotdeauna cel mai bine să discutați cu radio-oncologul dumneavoastră despre riscul de efecte secundare pe termen lung.

Medicamente radioprotectoare pentru reducerea efectelor secundare

O modalitate de a reduce efectele secundare este utilizarea medicamentelor radioprotectoare, dar acestea sunt utilizate doar pentru anumite tipuri de radiații administrate în anumite părți ale corpului. Aceste medicamente sunt administrate înainte de radioterapie pentru a proteja anumite țesuturi normale din zona de tratament. Cel mai frecvent utilizat în prezent este amifostina. Acest medicament poate fi utilizat la persoanele cu cancer la cap și gât pentru a reduce problemele bucale cauzate de radioterapie.

Nu toți medicii sunt de acord cu privire la modul în care aceste medicamente ar trebui utilizate în radioterapie. Aceste medicamente au propriile efecte secundare, de asemenea, așa că asigurați-vă că înțelegeți la ce să vă uitați.

Efecte secundare generale comune ale radioterapiei

Oboseală

Oboseala este senzația de oboseală fizică, mentală și emoțională. Este foarte frecventă pentru persoanele cu cancer și se întâmplă adesea cu radioterapia. Majoritatea oamenilor încep să se simtă obosiți după câteva săptămâni de radioterapie. Acest lucru se întâmplă deoarece tratamentele cu radiații distrug unele celule sănătoase, precum și celulele canceroase. Oboseala se agravează de obicei pe măsură ce tratamentul continuă. Stresul provocat de faptul că sunteți bolnav și deplasările zilnice pentru tratament pot agrava oboseala. Gestionarea oboselii este o parte importantă a îngrijirii.

Oboseala resimțită în timpul radioterapiei este diferită de oboseala din viața de zi cu zi și este posibil să nu se amelioreze cu odihnă. Ea poate dura mult timp și poate sta în calea activităților dumneavoastră obișnuite. Dar, de obicei, va dispărea în timp, după terminarea tratamentului.

Numai dumneavoastră știți dacă aveți oboseală și cât de gravă este aceasta. Niciun test de laborator sau radiografie nu poate diagnostica sau descrie nivelul dumneavoastră de oboseală. Cea mai bună măsură a oboselii provine din propriul dvs. raport către echipa de îngrijire a cancerului. Puteți descrie nivelul dumneavoastră de oboseală ca fiind deloc, ușoară, moderată sau severă. Sau puteți folosi o scală de la 0 la 10, unde 0 înseamnă că nu există oboseală, iar 10 reprezintă cea mai gravă oboseală pe care v-ați putea-o imagina.

Oricare ar fi modalitatea pe care o alegeți, este important să vă descrieți oboseala echipei de îngrijire a bolnavilor de cancer. Asigurați-vă că vorbiți cu ei dacă:

Oboseala dvs. nu se ameliorează, continuă să revină sau se înrăutățește.

 • Sunteți mai obosit decât de obicei în timpul sau după o activitate.
 • Vă simțiți obosit și nu are legătură cu ceva ce ați făcut.
 • Deveniți confuz sau nu vă puteți concentra gândurile.
 • Nu vă puteți ridica din pat mai mult de 24 de ore.
 • Oboseala vă perturbă viața socială sau rutina zilnică.
 • Dacă trebuie să vă luați concediu de la serviciu, discutați cu angajatorul dumneavoastră.

Probleme ale pielii

Pielea dvs. în zona de radioterapie ar putea să arate roșie, iritată, umflată, cu bășici, arsă de soare sau bronzată. După câteva săptămâni, pielea dumneavoastră ar putea deveni uscată, descuamată sau mâncărimată, sau s-ar putea descuama. Acest lucru se numește uneori dermatită de iradiere. Este important să anunțați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre orice modificări ale pielii. Aceștia vă pot sugera modalități de a ușura disconfortul, de a diminua iritațiile ulterioare și de a preveni infecțiile.

De obicei, aceste probleme dispar treptat după terminarea tratamentului. În unele cazuri, totuși, pielea tratată va rămâne mai închisă la culoare și ar putea fi mai sensibilă decât era înainte.

Trebuie să fiți blând cu pielea dumneavoastră. Iată câteva modalități de a face acest lucru:

 • Nu purtați haine strâmte, cu textură aspră sau rigidă pe zona de tratament. Acest lucru include orice lucru strâns sau elastic care strânge zona. În schimb, purtați haine lejere, confecționate din țesături moi și netede. Nu vă amidonați hainele.
 • Nu frecați, nu frecați, nu zgâriați și nu folosiți bandă adezivă pe pielea tratată. Dacă pielea trebuie acoperită sau bandajată, folosiți bandă adezivă din hârtie sau altă bandă pentru piele sensibilă. Încercați să puneți banda în afara zonei de tratament și nu puneți banda în același loc de fiecare dată.
 • Nu puneți căldură sau frig (cum ar fi un tampon de încălzire, o lampă de căldură sau o pungă de gheață) pe zona de tratament fără să discutați mai întâi cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului. Chiar și apa fierbinte vă poate răni pielea, așa că folosiți doar apă călduță pentru spălarea zonei tratate.
 • Protejați zona tratată de soare. Este posibil ca pielea dumneavoastră să fie foarte sensibilă la lumina soarelui. Dacă este posibil, acoperiți pielea tratată cu haine de culoare închisă sau cu protecție UV înainte de a ieși afară. Întrebați echipa de îngrijire a pacienților cu cancer dacă trebuie să folosiți cremă de protecție solară. Dacă da, folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30. Reaplicați des crema de protecție solară. Continuați să oferiți pielii dvs. protecție suplimentară împotriva razelor solare, chiar și după terminarea radioterapiei.
 • Folosiți numai apă călduță și săpun blând. Lăsați apa să curgă peste zona tratată. Nu frecați. De asemenea, aveți grijă să nu frecați semnele de cerneală necesare pentru radioterapie până când aceasta nu se termină.
 • Consultați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului înainte de a rade zona tratată. S-ar putea să vă recomande să folosiți un aparat de ras electric.
 • Întrebați echipa de îngrijire a cancerului înainte de a folosi orice pe pielea din zona de tratament. Acest lucru include pulberi, creme, parfumuri, deodorante, uleiuri de corp, unguente, loțiuni, produse de epilare sau remedii de casă în timp ce sunteți tratat și timp de câteva săptămâni după aceea. Multe produse pentru piele pot lăsa un strat pe piele care poate provoca iritații, iar unele pot afecta chiar doza de radiații care intră în organism.

Căderea părului

Radioterapia poate provoca subțierea sau pierderea părului în zona tratată. De exemplu, radiațiile la nivelul capului vă pot face să pierdeți o parte sau tot părul de pe cap (chiar și sprâncenele și genele), dar dacă primiți tratament la nivelul șoldului, nu veți pierde părul de pe cap.

Majoritatea oamenilor constată că părul le crește la loc după ce se termină tratamentul, dar poate fi greu să te confrunți cu pierderea părului. Atunci când crește din nou, părul dumneavoastră poate fi mai subțire sau de o textură diferită față de cum era înainte. Adresați-vă echipei dumneavoastră de îngrijire a pacienților cu cancer dacă aveți întrebări sau preocupări legate de căderea părului.

Dacă vă pierdeți părul, este posibil ca scalpul să vă fie sensibil și să doriți să vă acoperiți capul. Purtați o pălărie sau o eșarfă pentru a vă proteja capul atunci când vă aflați la soare. Dacă preferați să purtați o piesă de păr sau o perucă, asigurați-vă că căptușeala nu vă irită scalpul. Biroul local al Societății Americane de Cancer vă poate ajuta să obțineți peruci sau pălării.

Număr scăzut de sânge

Rareori, radioterapia poate provoca modificări ale nivelului hemogramei dumneavoastră. Aceste celule sanguine ajută organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecțiilor și să prevină sângerările. Dacă analizele de sânge arată un număr scăzut de celule sanguine, tratamentul dumneavoastră ar putea fi oprit timp de o săptămână sau cam așa ceva pentru a permite ca numărul de celule sanguine să revină la normal. Acest efect secundar este mai probabil dacă faceți și chimioterapie.

Efecte secundare specifice ale radioterapiei care afectează părți ale corpului

Dacă primiți radioterapie la nivelul creierului

Persoanele cu tumori cerebrale primesc adesea radiochirurgie stereotactică (radiații administrate într-o singură doză mare) dacă cancerul se află doar într-unul sau în câteva locuri din creier. Efectele secundare depind de locul în care sunt direcționate radiațiile. Unele efecte secundare pot apărea rapid, dar altele pot apărea abia după 1 sau 2 ani de la tratament. Discutați cu radio-oncologul dumneavoastră despre ce trebuie să urmăriți și când trebuie să vă sunați medicul.

Dacă cancerul se află în mai multe zone, uneori întregul creier este tratat cu radiații. Este posibil ca efectele secundare ale radioterapiei întregului creier să nu fie vizibile decât la câteva săptămâni după începerea tratamentului.

Radiațiile la nivelul creierului pot provoca aceste efecte secundare pe termen scurt:

 • Dureri de cap
 • Căderea părului
 • Greață
 • Vărsături
 • Oboseală extremă (oboseală)
 • Pierderea auzului
 • Modificări ale pielii și ale scalpului
 • Probleme cu memoria și vorbirea
 • Crize convulsive

Unele dintre aceste efecte secundare pot apărea deoarece radiațiile au provocat umflarea creierului. De obicei, se administrează medicamente pentru a preveni umflarea creierului, dar este important să anunțați echipa de îngrijire a cancerului despre durerile de cap sau orice alte simptome. Tratamentul poate afecta fiecare persoană în mod diferit și este posibil să nu aveți aceste efecte secundare specifice.

Radiațiile la nivelul creierului pot avea, de asemenea, efecte secundare care apar mai târziu – de obicei de la 6 luni până la mulți ani după încheierea tratamentului. Aceste efecte întârziate pot include probleme serioase, cum ar fi pierderea memoriei, simptome asemănătoare unui accident vascular cerebral și o funcționare slabă a creierului. De asemenea, este posibil să aveți un risc crescut de a avea o altă tumoare în zonă, deși acest lucru nu este obișnuit.

Discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre ceea ce vă puteți aștepta de la planul dumneavoastră specific de tratament.

Dacă primiți radioterapie la nivelul capului sau al gâtului

Persoanele care primesc radioterapie la nivelul capului și gâtului ar putea avea efecte secundare, cum ar fi:

 • Durere (sau chiar răni deschise) în gură sau în gât
 • Gură uscată
 • Dificultăți la înghițire
 • Modificări ale gustului
 • Greață
 • Dureri de urechi
 • Caria dentară
 • Umflături la nivelul gingiilor, gâtului sau gâtului
 • Pierderea părului
 • Modificări ale texturii pielii
 • Rigiditate a maxilarului

Cum să vă îngrijiți gura în timpul tratamentului

Dacă primiți radioterapie la nivelul capului sau gâtului, trebuie să aveți grijă de dinții, gingiile, gura și gâtul dumneavoastră. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să gestionați problemele gurii:

 • Evitați alimentele picante și aspre, cum ar fi legumele crude, biscuiții uscați și nucile.
 • Nu mâncați și nu beți alimente sau băuturi foarte fierbinți sau foarte reci.
 • Nu fumați, nu mestecați tutun și nu beți alcool – acestea pot agrava durerile de gură.
 • Stați departe de gustările zaharoase.
 • Cereți echipei dumneavoastră de îngrijire a bolnavilor de cancer să vă recomande o apă de gură bună. Alcoolul din unele ape de gură poate usca și irita țesuturile bucale.
 • Clătiți-vă gura cu apă caldă cu sare și sifon la fiecare 1 sau 2 ore, după cum este necesar. (Folosiți 1 linguriță de sare și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă).
 • Sorbiți des băuturi răcoroase pe parcursul zilei.
 • Mâncați bomboane fără zahăr sau mestecați gumă de mestecat pentru a vă ajuta să vă mențineți gura umedă.
 • Umeziți mâncarea cu sosuri și sosuri pentru a o face mai ușor de mâncat.
 • Întrebați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre medicamente care să vă ajute să tratați aftele bucale și să controlați durerea în timp ce mâncați.

Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, cereți sfatul echipei dumneavoastră de îngrijire a bolnavilor de cancer. Uscăciunea gurii poate fi o problemă chiar și după terminarea tratamentului. În acest caz, discutați cu echipa dumneavoastră despre ce puteți face.

Cum să vă îngrijiți dinții în timpul tratamentului

Tratamentul cu radiații la nivelul capului și gâtului vă poate crește șansele de a face carii. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți gura uscată ca urmare a tratamentului.

Înainte de a începe radioterapia, discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului dacă ar trebui să vă faceți un control complet la dentistul dumneavoastră. Cereți medicului dumneavoastră dentist să discute cu medicul dumneavoastră de radioterapie înainte de a începe tratamentul. Dacă aveți unul sau mai mulți dinți cu probleme, medicul stomatolog vă poate sugera să îi îndepărtați înainte de a începe tratamentul. Radiațiile (și uscăciunea gurii) ar putea să îi deterioreze până la punctul în care vor trebui oricum îndepărtați, iar acest lucru poate fi mai greu de făcut după începerea tratamentului.

Dacă purtați proteze dentare, este posibil ca acestea să nu se mai potrivească bine din cauza gingiilor umflate. Dacă proteza dentară provoacă răni, este posibil să fie nevoie să nu o mai purtați până la terminarea radioterapiei, pentru a împiedica infectarea rănilor.

Este posibil ca dentistul dumneavoastră să dorească să vă vadă în timpul radioterapiei pentru a vă verifica dinții, pentru a discuta cu dumneavoastră despre îngrijirea gurii și a dinților și pentru a vă ajuta să faceți față oricăror probleme. Cel mai probabil, vi se va spune să:

 • Să vă curățați dinții și gingiile cu o periuță foarte moale după mese și cel puțin încă o dată în fiecare zi.
 • Să folosiți o pastă de dinți cu fluor care nu conține substanțe abrazive.
 • Să vă clătiți bine gura cu apă rece sau cu o soluție de bicarbonat de sodiu după ce vă periați. (Folosiți 1 linguriță de bicarbonat de sodiu la 1 litru de apă).
 • Dacă în mod normal folosiți ața dentară, întrebați medicul dentist sau echipa de îngrijire a bolnavilor de cancer dacă acest lucru este în regulă în timpul tratamentului. Spuneți echipei de îngrijire a cancerului dacă acest lucru provoacă sângerări sau alte probleme.

Dacă vi se administrează radioterapie la nivelul sânului

Dacă faceți radioterapie la sân, aceasta vă poate afecta inima sau plămânii, cauzând și alte efecte secundare.

Efecte secundare pe termen scurt

Radiațiile la sân pot provoca:

Iritații ale pielii, uscăciune și modificări de culoare

 • Dureri la nivelul sânilor
 • Umflarea sânilor din cauza acumulării de lichid (limfedem)
 • Pentru a evita iritarea pielii din jurul sânilor, încercați să mergeți fără a purta sutien. Dacă acest lucru nu este posibil, purtați un sutien din bumbac moale, fără arcuri.

Dacă vă simțiți umerii înțepeniți, întrebați echipa de îngrijire a cancerului despre exerciții pentru a vă menține umerii în mișcare liberă.

Durerea sânilor, modificările de culoare și acumularea de lichid (limfedemul) vor dispărea cel mai probabil la o lună sau două după ce ați terminat radioterapia. Dacă acumularea de lichid continuă să fie o problemă, întrebați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului ce măsuri puteți lua. Consultați Limfedemul pentru mai multe informații.

Modificări pe termen lung la nivelul sânului

Radioterapia poate provoca modificări pe termen lung la nivelul sânului. Pielea dumneavoastră poate fi ușor mai închisă la culoare, iar porii pot fi mai mari și mai vizibili. Pielea poate fi mai mult sau mai puțin sensibilă și se poate simți mai groasă și mai fermă decât era înainte de tratament. Uneori, dimensiunea sânului dumneavoastră se modifică – poate deveni mai mare din cauza acumulării de lichid sau mai mică din cauza țesutului cicatricial. Aceste efecte secundare pot dura mult timp după tratament.

După aproximativ un an, nu ar trebui să aveți nicio modificare nouă. Dacă după această perioadă observați modificări ale mărimii, formei, aspectului sau texturii sânilor, spuneți imediat echipei dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre acestea.

Efecte secundare mai puțin frecvente în zonele învecinate

Deși este rar, radiațiile la nivelul sânului pot afecta organele din piept, inclusiv inima și plămânii. Acest lucru nu mai este la fel de frecvent astăzi ca în trecut, deoarece echipamentele moderne de radioterapie le permit medicilor să focalizeze mai bine fasciculele de radiații asupra zonei cu cancer, afectând mai puțin alte zone.

Fracturi ale coastelor: În cazuri rare, radioterapia poate slăbi coastele, ceea ce ar putea duce la o fractură. Asigurați-vă că înțelegeți ce trebuie să căutați și spuneți echipei de îngrijire a cancerului dacă observați oricare dintre aceste efecte secundare.

Complicații cardiace: Radiațiile la nivelul sânului pot afecta, de asemenea, inima. Aceasta poate provoca întărirea arterelor (ceea ce vă poate face mai probabil să aveți un atac de cord mai târziu), deteriorarea valvelor inimii sau bătăi neregulate ale inimii.

Afectarea plămânilor (pneumonită de iradiere): Obținerea de radiații la nivelul sânului poate provoca uneori o inflamație a plămânilor, care se numește pneumonită de radiații. Consultați “Dacă primiți radiații la nivelul pieptului” de mai jos pentru mai multe detalii.

Afectarea nervilor din umăr și braț: Radiațiile la sân pot afecta uneori unii dintre nervii brațului. Acest lucru se numește plexopatie brahială și poate duce la amorțeală, furnicături, durere și slăbiciune în umăr, braț și mână.

Efecte secundare ale brahiterapiei

Dacă tratamentul dvs. include brahiterapia (implanturi cu radiații interne), este posibil să observați sensibilitate la nivelul sânilor, tensiune, roșeață și vânătăi. De asemenea, este posibil să aveți unele dintre aceleași efecte secundare care apar în cazul tratamentului cu radiații externe. Anunțați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre orice problemă pe care o observați.

Dacă primiți radioterapie la nivelul pieptului

Tratamentul cu radiații la nivelul pieptului poate provoca efecte secundare cum ar fi:

 • Dureri în gât
 • Probleme de înghițire
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Tuse
 • Dificultăți de respirație

Radiațiile pot provoca și alte probleme la nivelul inimii sau al plămânilor.

Complicații cardiace

Faptul de a primi radiații în porțiunea de mijloc a pieptului poate crește riscul de boli de inimă. Acest risc crește cu doze mai mari de radiații și cu zone de tratament mai mari în această parte a corpului dumneavoastră. De asemenea, radiațiile pot provoca întărirea arterelor (ceea ce vă poate face mai probabil să aveți un atac de cord mai târziu), deteriorarea valvelor inimii sau bătăi neregulate ale inimii.

Pneumonie de radiație

Pneumonita de iradiere este o inflamație a plămânilor care poate fi cauzată de tratamentul cu radiații la nivelul pieptului (sau, mai rar, al sânului). Aceasta poate apărea la aproximativ 3 până la 6 luni după ce ați primit radioterapie. Este mai probabilă dacă aveți alte boli pulmonare, cum ar fi emfizemul (care implică deteriorarea treptată a țesutului pulmonar). Simptomele comune ale pneumonitei de radiații includ:

 • Dificultăți de respirație care, de obicei, se agravează la exerciții fizice
 • Durere în piept, care este adesea mai rău atunci când inspirați adânc
 • Tuse
 • Spută cu tentă roz
 • Febră de grad scăzut
 • Slăbiciune

Uneori nu există simptome, iar pneumonita de iradiere este descoperită la o radiografie toracică.

Simptomele dispar adesea de la sine, dar dacă este nevoie de tratament, acesta se bazează pe încercarea de a diminua inflamația. De obicei, se folosesc steroizi, cum ar fi prednisonul. Cu tratament, majoritatea oamenilor se recuperează fără efecte de durată. Dar, dacă persistă, poate duce la fibroză pulmonară (rigidizarea sau cicatrizarea plămânilor). Când se întâmplă acest lucru, plămânii nu se mai pot umfla complet și nu mai pot lua aer.

Asigurați-vă că înțelegeți ce trebuie să căutați și spuneți echipei dumneavoastră de îngrijire a cancerului dacă observați oricare dintre aceste efecte secundare.

Dacă vi se administrează radioterapie la nivelul abdomenului (burtă)

Dacă vi se administrează radiații la nivelul stomacului sau al unei părți a abdomenului (burtă), este posibil să aveți reacții adverse cum ar fi:

 • Greață
 • Vărsături
 • Crampe în burtă
 • Diareea
 • Constipație

Consumul sau evitarea anumitor alimente poate ajuta la unele dintre aceste probleme, astfel încât planificarea dietei este o parte importantă a tratamentului cu radiații la nivelul stomacului sau al abdomenului. Întrebați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre ceea ce vă puteți aștepta și ce medicamente ar trebui să luați pentru a ajuta la ameliorarea acestor probleme. Consultați echipa de îngrijire a cancerului cu privire la orice remediu de casă sau medicamente fără prescripție medicală pe care vă gândiți să le folosiți.

Aceste probleme ar trebui să se amelioreze când tratamentul se termină.

Gestionarea grețurilor

Unii oameni se simt grețoși timp de câteva ore imediat după radioterapie. Dacă aveți această problemă, încercați să nu mâncați timp de câteva ore înainte și după tratament. Este posibil să suportați mai bine tratamentul pe stomacul gol. Dacă problema nu dispare, întrebați echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre medicamentele care ajută la prevenirea și tratarea grețurilor. Asigurați-vă că luați medicamentele exact așa cum vi s-a spus.

Dacă observați greață înainte de tratament, încercați să mâncați o gustare fadă, cum ar fi pâine prăjită sau biscuiți, și încercați să vă relaxați cât mai mult posibil. Consultați Greață și vărsături pentru a obține sfaturi pentru a ajuta un stomac deranjat și pentru a afla mai multe despre cum să gestionați aceste efecte secundare.

Gestionarea diareei

Mulți oameni au diaree la un moment dat după ce au început radioterapia la nivelul abdomenului. Echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă poate prescrie medicamente sau vă poate da instrucțiuni speciale pentru a vă ajuta cu această problemă. De asemenea, pot fi recomandate modificări ale dietei, cum ar fi:

 • Încercați o dietă cu lichide limpezi (apă, ceai slab, suc de mere, nectar de piersici, bulion clar, înghețată și gelatină simplă) imediat ce începe diareea sau când simțiți că va începe.
 • Nu mâncați alimente bogate în fibre sau care pot provoca gaze sau crampe, cum ar fi fructele și legumele crude, fasolea, varza, pâinea și cerealele integrale, dulciurile și alimentele picante.
 • Mâncați frecvent, mese mici.
 • Nu beți lapte și nu mâncați produse lactate dacă acestea vă irită intestinele.
 • Când diareea începe să se amelioreze, încercați să mâncați cantități mici de alimente cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi orez, banane, compot de mere, iaurt, piure de cartofi, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi și pâine prăjită uscată.
 • Asigurați-vă că luați suficient potasiu (acesta se găsește în banane, cartofi, fasole, piersici și multe alte alimente). Acesta este un mineral important pe care îl puteți pierde prin diaree.

Dacă urmează să faceți radioterapie la nivelul pelvisului

Radioterapia la nivelul pelvisului (de exemplu, ca tratament pentru cancerul de vezică urinară, ovarian sau de prostată) poate provoca efecte secundare, cum ar fi:

 • Probleme cu vezica urinară
 • Probleme de fertilitate
 • Modificări ale vieții dumneavoastră sexuale

De asemenea, este posibil să aveți unele dintre aceleași probleme pe care le au oamenii în urma iradierii la nivelul abdomenului, cum ar fi greață, vărsături, diaree sau constipație.

Probleme cu vezica urinară

Radiațiile la nivelul pelvisului pot cauza probleme cu urinarea, inclusiv:

 • Durere sau senzații de arsură
 • Dificultăți la eliminarea urinei
 • Sânge în urină
 • O nevoie urgentă de a urina des

Cele mai multe dintre aceste probleme se ameliorează în timp, dar radioterapia poate provoca și efecte secundare pe termen mai lung:

Cistita de iradiere. În cazul în care radiațiile deteriorează mucoasa vezicii urinare, cistita de radiații poate fi o problemă pe termen lung care provoacă sânge în urină sau durere la urinare.

Incontinență urinară. Tratamentele cu radiații pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și de vezică urinară, vă pot face să nu vă puteți controla urina sau să aveți scurgeri sau picurare. Există diferite tipuri și grade de incontinență, dar aceasta poate fi tratată. Chiar dacă incontinența nu poate fi corectată complet, ea poate fi ajutată. Consultați Incontinența urinară și intestinală pentru a afla mai multe. Acest efect secundar este cel mai adesea o problemă pentru bărbații care sunt tratați pentru cancer de prostată, dar unele dintre informații ar putea fi utile și pentru femeile care se confruntă cu incontinența legată de tratament.

Fistule. În cazuri rare, radiațiile pot provoca formarea unei deschideri numite fistulă între organele din pelvis, cum ar fi între vagin și vezica urinară sau între vezică și rect. Acestea pot fi reparate cu ajutorul unei intervenții chirurgicale.

Cum poate fi afectată fertilitatea

Pentru femei: Discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului despre modul în care radiațiile ar putea afecta fertilitatea dumneavoastră (capacitatea de a avea un copil). Cel mai bine este să faceți acest lucru înainte de a începe tratamentul, astfel încât să fiți conștientă de posibilele riscuri pentru fertilitatea dumneavoastră.

În funcție de doza de radiații, femeile care primesc radioterapie în zona pelviană încetează uneori să mai aibă perioade menstruale și prezintă alte simptome ale menopauzei. Raportați aceste simptome celor care se ocupă de cancer și întrebați-i cum să amelioreze aceste efecte secundare. uneori, perioadele menstruale revin după ce radioterapia s-a încheiat, dar alteori nu.

Pentru bărbați: Radioterapia la o zonă care include testiculele poate reduce atât numărul de spermatozoizi, cât și capacitatea lor de a funcționa. Dacă doriți să aveți un copil în viitor și sunteți îngrijorat de fertilitatea redusă, discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului înainte de a începe tratamentul. O opțiune ar putea fi să vă depozitați sperma din timp.

Cum ar putea fi afectat sexul

În cazul anumitor tipuri de radioterapie care implică pelvisul și/sau organele sexuale, bărbații și femeile pot observa schimbări în capacitatea lor de a se bucura de sex sau o scădere a nivelului de dorință.

Pentru femei: În timpul tratamentului cu radiații la nivelul pelvisului, unor femei li se spune să nu facă sex. Unele femei pot găsi sexul dureros. Tratamentul poate provoca, de asemenea, mâncărimi vaginale, arsuri și uscăciune. Cel mai probabil veți putea face sex în câteva săptămâni după ce se termină tratamentul, dar consultați mai întâi medicul dumneavoastră. Unele tipuri de tratament pot avea efecte pe termen lung, cum ar fi țesutul cicatricial care ar putea afecta capacitatea vaginului de a se întinde în timpul sexului. Din nou, echipa dumneavoastră de îngrijire a cancerului vă poate oferi modalități de ajutor dacă vi se întâmplă acest lucru. De asemenea, puteți obține mai multe informații în Sex și femeile cu cancer.

Pentru bărbați: Radiațiile pot afecta nervii care îi permit unui bărbat să aibă erecții. Dacă apar probleme de erecție, acestea sunt de obicei graduale, pe parcursul a mai multor luni sau ani. Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament dacă acest lucru vă îngrijorează. Puteți obține mai multe informații în Sexul și bărbații cu cancer.

Dacă beneficiați de radioterapie internă cu implanturi de semințe, consultați echipa de îngrijire a cancerului despre măsurile de siguranță în timpul sexului