Meniu

Alimente pentru cresterea parului

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un păr lung, puternic și strălucitor necesită o îngrijire minuțioasă, aceasta incluzând și acordarea de importanță păstrării scalpului sănătos, utilizând diverse produse și proceduri, însă și prin intermediul dietei. Starea părului, fie el uscat, creț, neted sau mătăsos, depinde de sănătatea interioară. Fiecare fir este alcătuit din celule care conțin o proteină rezistentă numită cheratină, iar acestea trebuie să fie hrănite în mod constant cu minerale și vitamine pentru a-și menține lungimea și forța. 

Alimente pentru creșterea părului

Consumând alimente bogate în substanțe nutritive, care s-au dovedit științific că ajută părul,  și evitându-le pe cele care fac rău, se poate influența volumul, creșterea acestuia, cât de strălucitor este și chiar, în unele cazuri, probabilitatea de a încărunți.

  • Ouăle
    Părul este alcătuit din proteine, de aceea este important ca o persoană să se asigure că are suficiente proteine în dietă. Bazele de proteine și fier sunt acoperite atunci când se mănâncă ouă. Acestea sunt bogate într-o vitamină B numită biotină care contribuie la sănătatea generală a părului. Biotina este esențială pentru producerea proteinei numită cheratină. Dacă organismul nu are o cantitate suficientă din această vitamină poate provoca căderea părului. Biotina ajută, de asemenea, la întărirea unghiilor fragile. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc, seleniu și alți nutrienți sănătoși pentru păr. 
  • Spanacul
    La fel ca multe legume cu frunze de culoare verde închis, spanacul este plin de substanțe nutritive uimitoare. Conține cantități mari de vitamina A, fier, betacaroten, acid folic și vitamina C. Acestea lucrează împreună pentru un scalp și un păr sănătos. Fierul este un mineral esențial de care au nevoie celulele, de fapt, o deficiență de fier în organism poate provoca căderea părului. Atunci când organismul are un nivel scăzut de fier, oxigenul și substanțele nutritive nu sunt transportate la scalp și foliculi în mod adecvat, ceea ce poate inhiba creșterea și face ca firele să fie slabe. 
  • Carnea
    Aceasta este un aliment de bază în alimentația multor oameni și este bogată în nutrienți care pot ajuta la creșterea părului. Proteinele din carne ajută la repararea și întărirea foliculilor de păr. O porție de 100 de grame de friptură de mușchi copt oferă până la 29 de grame de proteine. Carnea roșie, în special, este bogată într-un tip de fier care este ușor de absorbit. 
  • Semințele
    Sunt bogate în substanțe nutritive cu relativ puține calorii. Mulți dintre acești nutrienți sunt, de asemenea, importanți pentru creșterea părului. Printre aceștia se numără vitamina E, zincul și seleniul. Mai mult, anumite semințe, cum ar fi cele de in și de chia, furnizează și acizi grași omega-3. 
  • Nucile
    Acestea sunt gustoase, convenabile și conțin o varietate de nutrienți care sunt importanți pentru creșterea părului, oferind organismului vitamine B, zinc și acizi grași esențiali. Nucile au fost, de asemenea, legate de o mare varietate de alte beneficii pentru sănătate, în afară de creșterea părului, inclusiv reducerea inflamației și un risc mai mic de boli de inimă. 
  • Avocado
    Avocado este un alt aliment hidratant, deoarece conține uleiuri naturale și acizi grași polinesaturați și mononesaturați. El este bogat în vitamine, care contribuie la hrănirea scalpului și ajută părul să arate sănătos și strălucitor. La fel ca semințele de dovleac, uleiul de avocado este foarte hrănitor pentru păr, deoarece mineralele de potasiu și magneziu pot ajuta la sigilarea celulelor cuticulei, ceea ce ajută părul să arate mai neted și mai strălucitor. 
  • Iaurtul grecesc
    Acesta este plin de proteine și conține nutrienți care ajută la circulația sângelui la nivelul scalpului și la creșterea părului. Se numește vitamina B5 (cunoscută sub numele de acid pantotenic) și poate ajuta chiar împotriva subțierii și căderii părului. Este posibil să fie recunoscut acidul pantotenic ca ingredient pe etichetele produselor de îngrijire a părului și a pielii.
  • Cartofii dulci
    Sunt plini de un antioxidant numit betacaroten, iar corpul transformă betacarotenul în vitamina A, care este legată de sănătatea părului. Aceasta ajută la protejarea împotriva uscării și mătreții, prin încurajarea glandelor din scalp să producă un fluid uleios numit sebum. Se poate găsi betacaroten și în alte legume portocalii, cum ar fi morcovii, dovleacul, pepenele galben și mango. 
  • Fructele
    Antioxidanții pot ajuta la protejarea foliculilor de păr împotriva daunelor provocate de moleculele numite radicali liberi. Aceste molecule există în mod natural în organism și în mediul înconjurător. Fructele de pădure au mai mulți compuși benefici și vitamine care ajută la creșterea părului. O vitamină care este predominantă în fructele de pădure este vitamina C, cu proprietăți antioxidante puternice. Această proprietate antioxidantă protejează foliculii de păr împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. 

Cele mai rele produse pentru păr

Dacă o persoană își dorește un păr sănătos, trebuie să evite:

  • Peștele spadă
    Nivelurile ridicate de mercur pot fi legate de căderea părului, iar peștele spadă este mai bogat în mercur decât alte opțiuni de fructe de mare. Regula generală este că, cu cât peștele este mai mare în natură, cu atât mai mari sunt nivelurile de mercur pe care le are în el. Trebuie evitați peștii precum peștele-spadă, macroul și chiar și o parte din ton.
  • Zahărul
    Accelerarea căderii părului este încă un motiv pentru care zahărul dăunează sănătății părului. Acestea blochează absorbția proteinelor în sânge. 
  • Cerealele cu amidon, rafinate
    Acestea merg mână în mână cu zahărul, deoarece pâinea albă, prăjiturile, produsele de patiserie, pastele albe și alte produse rafinate și supraprocesate sunt transformate în zahăr, ceea ce face ca părul să se subțieze.  Aceste produse trebuie înlocuite cu altele făcute din grâu integral ori de câte ori este posibil.
  • Alcoolul
    Acesta scade nivelul de zinc din corp, iar zincul este un mineral necesar pentru creșterea părului. Consumul de alcool deshidrateaza și face firele să devină mai fragile până se rup sau cad. Dacă o persoană se decide să o lăsați mai moale cu băutura, pielea și părul vor fi cele care vor reflecta acest fapt.

Concluzie

Ceea ce mâncați vă poate afecta sănătatea părului. Lipsa nutrienților potriviți, inclusiv a vitaminelor A, C, D și E, a zincului, a vitaminelor B, a fierului, a biotinei, a proteinelor și a acizilor grași esențiali, poate încetini creșterea sau chiar cauza căderea acestuia. Din fericire, corectarea unei deficiențe în oricare dintre acești nutrienți poate ajuta la tratarea căderii și la promovarea ratei de creștere a părului. Dacă credeți că vă lipsește vreunul dintre acești nutrienți, încercați să adăugați în dietă câteva dintre alimentele de mai sus.