Meniu

Caderea parului dupa nastere

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Un păr mai voluminos și mai sănătos este unul dintre cele mai bune efecte ale sarcinii. Multe femei însărcinate spun că părul lor arată cel mai bine în această perioadă, din păcate, însă, acest lucru este temporar. La câteva săptămâni după nașterea bebelușului, părul începe să se subțieze, și începe să cadă peste tot, pe perne și pe haine. Totuși, o cădere masivă a părului după naștere este absolut normală și un efect de așteptat, fiind provocată de schimbarea nivelului hormonilor.

Care este cauza căderii părului după naștere?

După naștere se pierde brusc volumul părului pe care o femeie l-ar fi pierdut în ultimele nouă luni. Toată lumea pierde păr zilnic, dar sarcina și hormonii aduc schimbări în aceste întâmplări obișnuite. Imediat după nașterea bebelușului, nivelurile mai multor hormoni scad rapid, inclusiv estrogenul și progesteronul. Aceștia revin aproape la niveluri normale în 24 de ore de la naștere, respectiv, între timp, corpul suferă schimbări majore sub influența hormonilor, provocând căderea unei cantități considerabile de păr.

Cum să faci față căderii părului după naștere?

Este normal ca părul să se subțieze după sarcină, însă, din păcate, nu există vreun produs sau remediu care să prevină sau să încetinească acest proces. Dacă o persoană este îngrijorată cu privire la căderea părului, există moduri prin care se poate susține creșterea sănătoasă a acestuia.

  • Evitarea stilizării
    Încălzirea părului cu un uscător sau cu un ondulator îl poate subția și mai mult. Este recomandată evitarea coafării excesive și lăsarea părului să se usuce natural. Pieptănarea prea forțată, de asemenea, poate duce la căderea a și mai mult păr. Trebuie folosit un pieptene cu dinți mari și produse de îngrijire focusate pe problema părului, precum produsele hrănitoare pentru scalp și păr, sau șampoanele care oferă volum, acestea având beneficiul de aîmbunătăți aspectul general al părului.
  • Adoptarea unui regim alimentar sănătos
    Includerea unei varietăți de fructe, legume și proteine sănătoase în dietă este cea mai bună modalitate de a te asigura că organismul primește toți nutrienții de care are nevoie. Alimentele sugerate pentru îmbunătățirea sănătății părului includ legume cu frunze închise la culoare, care sunt bogate în fier și vitamina C, cartofii dulci și morcovii, pentru betacaroten, ouăle, care sunt o sursă de vitamina D și peștele, bogat în omega-3 și magneziu. Dacă o persoană nu poate lua nutrienții necesari doar din alimente, poate lua în considerare suplimentele. Acestea pot ajuta dacă dieta unei persoane nu este bine echilibrată. Adesea se recomandă să se continue tratamentul cu vitaminele prenatale după ce se naște copilul, mai ales dacă mama alăptează, însă, administrarea oricărui supliment trebuie discutată și aprobată de medic.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp durează căderea părului postpartum?
    Căderea părului postnatal este temporară. Odată ce începe, durează aproximativ 3-6 luni și ar trebui să încetinească după această perioadă. Părul ar trebui să își recapete volumul până când copilul împlinește un an, atunci ar trebui să se observe o îmbunătățire vizibilă. Cu toate acestea, unele femei constată că părul lor nu mai are densitatea pe care o avea înainte de sarcină.
  2. Poate căderea părului la mame să afecteze copilul?
    Atât mama cât și copilul, trec printr-un eveniment care le schimbă dramatic viața și corpul. Schimbările hormonale după naștere pot afecta creșterea părului, atât al mamei cât și al bebelușului. Deși nu există un impact direct al căderii părului mamei asupra bebelușului, și ei trec prin aceeași experiență, din cauza hormonilor.

Concluzie

Sarcina și perioada postpartum sunt pline de schimbări frumoase și altele mai puțin plăcute, iar căderea părului este una dintre ele.  A fi însărcinată și a da naștere este un proces dificil și poate dura ceva timp până când corpul își revine. Însă, odată ce acesta își revine la o stare normală, același lucru se întâmplă și cu sănătatea părului, recăpătându-și complet sau parțial, volumul și strălucirea.