Meniu

Caderea parului la copii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Căderea părului, sau alopecia, nu este doar o problemă pentru adulți. Indiferent dacă un copil are părul subțire sau chelie distinctă, pierderea părului poate fi înfricoșătoare pentru cei mici. Vestea bună este că, un diagnostic corect, poate ajuta la tratarea cu succes a majorității cazurilor de cădere a părului. Această afecțiune nu este neobișnuită la copii, dar cauzele sale pot fi diferite de cele întâlnite la adulți. Adesea, copiii își pierd părul din cauza unei afecțiuni a scalpului. Multe dintre cauze nu sunt amenințătoare de viață sau periculoase, cu toate acestea, pierderea părului poate afecta bunăstarea emoțională a unui copil. Respectiv, este important ca părintele să consulte un medic pentru tratamentul și asistența copilului cât mai curând.

De ce cade părul la copii?

Pentru majoritatea copiilor de 2 ani sau mai mari care suferă de căderea părului, una dintre următoarele afecțiuni este cauza. Medicul pediatru al copilului sau un dermatolog pediatru ar trebui să fie în măsură să diagnosticheze aceste afecțiuni și să prescrie un tratament potrivit.

  • Alopecia areata
    Aceasta este un tip de cădere a părului care face ca sistemul imunitar al organismului să atace foliculii de păr. În unele cazuri, poate provoca chelie totală sau o subțire a firelor. Unii copii își pierd, de asemenea, sprâncenele și genele. Petele de chelie care rămân sunt de obicei netede și de culoarea pielii. Mulți copii cu alopecia areata suferă de perioade în care părul cade, urmate de perioade de regenerare. Medicii au identificat mai multe subtipuri ale acestei afecțiuni, iar modelul de cădere variază de la o persoană la alta. Nu există un o tratare definitivă a acestei afecțiuni, dar unele tratamente pot ajuta la gestionarea simptomelor. Medicii pot prescrie medicamente off-label care ar putea ajuta la oprirea atacului organismului asupra foliculilor de păr. Uneori, terapia cu lumină poate stimula creșterea firelor. 
  • Efluviul telogen
    Aceasta este o afecțiune în care un stres brusc sau sever, cum ar fi o febră extrem de mare, o intervenție chirurgicală sub anestezie generală, moartea unei persoane dragi, o accidentare gravă sau utilizarea anumitor medicamente eliberate pe bază de rețetă, întrerupe ciclul normal de creștere a părului. Foliculii de păr se opresc prematur din creștere și intră într-o fază de repaus (numită fază telogenă). Între șase și 16 săptămâni mai târziu, părul cade în exces, ceea ce duce la chelie parțială sau completă. Nu există teste concludente pentru a diagnostica efluviul telogen și niciun tratament specific. Cu toate acestea, odată ce evenimentul stresant a trecut, creșterea completă a părului revine, de obicei, în termen de șase luni până la un an.
  • Tinea capitis
    Cunoscută și sub numele de tegumentul scalpului, este o infecție a scalpului cauzată de ciuperci numite dermatofite. Igiena precară poate agrava infecția, deoarece aceasta se răspândește cu ușurință prin contact fizic și prin utilizarea unora și aceleași obiecte, cum ar fi un pieptene sau alte obiecte de igienă personală. Căderea părului pe alocuri, pete negre în zonele de cădere, mâncărimi, roșeață, umflături pe scalp, păr fragil, glande limfatice umflate și febră de grad scăzut sunt simptomele specifice pentru tinea capitis.
  • Tricotilomania
    Este o formă de tulburare obsesiv-compulsivă caracterizată prin faptul că o persoană își smulge părul dintr-un sentiment de constrângere. Persoanele o fac, iar unii pot chiar să mănânce părul pe care și-l smulg. Căderea părului pe alocuri și firele rupte de diferite lungimi sunt unele dintre efectele tricotilomaniei. Părul poate crește la loc odată ce copilul încetează să și-l mai smulgă. Pe lângă consultarea unui dermatolog, trebuie să fie consultat și un psiholog. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) ajută la învățarea copilului să fie mai conștient de această acțiune și îl ajută să înțeleagă emoțiile care declanșează un astfel de comportament, determinându-l în cele din urmă să se oprească.
  • Deficiență nutrițională
    O alimentație bună este esențială pentru un organism sănătos. Atunci când copiii nu primesc suficiente vitamine, minerale și proteine, împreună cu corpul este afectat și părul. Căderea acestuia poate fi un semn al tulburărilor de alimentație, cum ar fi anorexia și bulimia, precum și un efect secundar al unei diete vegetariene sau vegane sărace în proteine. Lipsa acestor nutrienți poate contribui la căderea părului:
    – Fierul
    – Zincul
    – Niacina
    – Biotina
    – Proteinele și aminoacizii
    – Excesul de vitamina A

Problemele endocrine

Acestea sunt frecvente la copii. De obicei, o cădere a părului, în cazul lor, este legată de o problemă tiroidiană numită hipotiroidism, o afecțiune în care tiroida este subactivă și produce o cantitate insuficientă de hormoni necesari pentru reglarea metabolismului. Pentru a diagnostica această problemă trebuie făcut un test de sânge. Tratamentul poate implica medicația prescrisă de endocrinolog pentru a înlocui hormonii deficitari, dar va depinde de o serie de factori, inclusiv:

  • Vârsta copilului
  • Starea generală de sănătate 
  • Istoricul medical
  • Amploarea bolii
  • Toleranța copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii

Motive nemedicale

Uneori, copiii își pierd părul din motive care nu sunt medicale. Cauzele comune includ:

  • Părul uscat
    Căldura excesivă de la uscătorul de păr sau de la ondulator poate, de asemenea, să deterioreze firele și să provoace căderea acestora. Atunci când este uscat părul copilului, trebuie folosită o setare de căldură scăzută și se recomandă evitarea utilizării zilnice a acestuia.
  • Coafurile și împletiturile
    Aranjarea părului copilului într-o coadă de cal strânsă, împletitură sau coc, provoacă traume foliculilor de păr. De asemenea, părul poate cădea dacă copilul îl perie sau îl piaptănă prea tare. Părintele trebuie să fie blând atunci când piaptănă și coafează părul copilului. Se recomandă păstrarea cozilor de cal și împletiturile lejere.

Când este momentul în care părintele trebuie să se adreseze la un medic în privința căderii părului la copii?

Căderea părului este o problemă medicală, așa că este esențial să se consulte un medic de fiecare dată când un copil pierde mai mult păr decât de obicei. Unii părinți intră în panică atunci când văd un mănunchi de păr în pieptene, dar, toți copiii pierd puțin păr în fiecare zi. Situațiile în care e cazul ca părintele să se adreseze unui medic sunt atunci când:

  • Copilul se plânge de mâncărimi sau dureri la nivelul scalpului
  • Copilului îi cade părul sprâncenelor sau genelor
  • Există pete de chelie vizibile
  • Copilul începe să piardă semnificativ mai mult păr decât înainte
  • Un copil are pierdere de păr în urma unei boli sau atunci când ia un medicament nou
  • Copilul are o rană sau o arsură la nivelul scalpului

Copiii cu pierdere cronică a părului din cauza alopeciei areate, precum și copiii cu pete de chelie semnificative, pot avea nevoie de sprijin psihologic. Un profesionist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un terapeut, poate ajuta copilul să își gestioneze mai bine sentimentele legate de acest eveniment.

Concluzie

Căderea părului nu este neobișnuită în rândul copiilor. Mulți factori pot provoca acest eveniment, inclusiv infecțiile și stresul, însă majoritatea cauzelor sunt tratabile. Oamenii pot consulta un profesionist din domeniul sănătății pentru un diagnostic precis al cauzei și pentru un tratament sigur.