Meniu

Cate fire de par are un om?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Părul uman este foarte divers, existând în nenumărate culori și texturi. Dar o persoană se întrebă vreodată câte fire de păr există pe cap, răspunsul nu este unic pentru toate persoanele. Numărul firelor de păr poate fi diferit în funcție de mai multe criterii. 

Câte fire de păr are un om?

Numărul de fire de păr pe care le are o persoană pe cap poate varia în funcție de individ. Cu toate acestea, o persoană obișnuită are aproximativ 100.000 de fire de păr pe cap. Numărul acestora poate varia și în funcție de culoarea părului. De exemplu, părul blond are în jur de 150.000, cel șaten 110.000, cel negru – 100.000, iar cel roșcat, aproximativ 90.000.

Pe lângă culoare, rasa afectează și ea densitatea părului. Studiile au arătat că caucazienii au mai multe fire de păr pe scalp decât toate celelalte rase, asiaticii au o densitate mult mai mică decât caucazienii, iar densitatea părului afro-americanilor este undeva între cea a caucazienilor și cea a asiaticilor.

Unii ar putea crede că genul afectează densitatea părului, însă, acesta nu pare să afecteze numărul de fire de păr pe care o persoană le are pe cap. Totuși, numărul se poate modifica în dependență de modul în care acesta este crescut.

Întrebări frecvente

 1. Câte fire de păr sunt pe corpul uman?
  Oamenii au aproximativ 5 milioane de foliculi de păr peste corpul lor, cu aproximativ 100.000 pe scalp. (aproximativ 130 de foliculi de păr a scalpului pe cm2). Aceasta înseamnă aproximativ 300 – 500 de fire de păr pe cm2.
 2. Câte fire de păr are o persoană matură?
  Majoritatea bărbaților și femeilor sănătoase au între 80.000 și 120.000 de fire de păr terminale pe scalp. Foliculii de păr circulă prin trei faze primare: fazele anagene, catagene și telogene.
 3. Câte fire de păr sunt pe capul unui om în dependență de culoarea pielii?
  O persoană se naște cu aproximativ 100.000 de foliculi de păr pe scalp, dar acest număr variază în funcție de culoarea naturală a părului. Persoanele blonde au în medie 150.000 de fire de păr, cele roșcate au în medie 90.000. Persoanele cu păr negru sau castaniu au în medie 100.000 până la 110.000 de fire de păr.
 4. Câte fire de păr noi cresc într-o zi?
  Dacă nu există o condiție ce afectează creșterea părului, se dezvoltă 50-100 de fire de păr pe zi. Acesta este aproximativ același număr de păr pe care o persoană îl pierde în fiecare zi.
 5. Părul uman are un număr limită de creștere?
  Nu există un punct fix la care tot părul să înceteze să crească, în schimb, creșterea părului este produsul complex al geneticii, sănătății, îngrijirii și chiar schimbărilor sezoniere.
 6. Câte fire de păr cresc într-o viață?
  Fiecare folicul sau rădăcină poate produce 10 până la 12 fire de păr într-o viață. Cu 150.000 de foliculi, ceea ce înseamnă aproximativ 1 milion de fire de păr cu o lungime totală de 1000 de kilometri. Ciclul natural de viață al unui fir de păr este de aproximativ 6 până la 7 ani.

Concluzie

Părul are mai multe funcții pentru corpul uman, acesta ajută la reglarea temperaturii corpului și să perceperea senzațiilor. Cantitatea de păr de pe capul unei persoane, însă, poate varia în funcție de individ. În medie, capul uman are aproximativ 100.000 de fire de păr, cu un număr aproape similar de foliculi de păr.