Căderea părului poate fi cauzată fie de genetică, fie de alți factori, cum ar fi, stresul sau alte afecțiuni autoimune. Aceasta nu poate fi întotdeauna prevenită, dar, din fericire, există tratamente și remedii care ar putea încetini procesul sau poate remedia unele tipuri de cădere de păr.
Cele mai bune tratamente împotriva căderii părului
Pentru a alege cel mai bun tratament pentru căderea părului la femei, este important să se înțeleagă care sunt cauzele acesteia. Unele dintre cele mai cunoscute tratamente sunt:
Minoxidilul
Minoxidilul a fost inițial dezvoltat pentru a trata hipertensiunea arterială, dar s-a constatat că medicamentul avea ca efect secundar, creșterea excesivă și nedorită a părului. De aceea, a început să fie luat în considerare în tratamentele pentru căderea părului sau chelie. Acesta pare să lărgească foliculii de păr, ceea ce face ca firele să crească. În plus, minoxidilul pare să prelungească perioada de creștere a părului, astfel sporind lungimea și densitatea acestuia. Minoxidilul trebuie utilizat pe părul și scalpul uscat. Acesta trebuie aplicat de două ori pe zi în fiecare zonă în care părul se subțiază sau unde au apărut pete de chelie, și masat în scalp, astfel încât să ajungă la foliculii de păr. După aceea, trebuie uscat la aer, iar soluția care a ajuns pe mâini sau față trebuie spălată bine. Nu este recomandat să se șamponeze părul timp de cel puțin 4 ore după aplicarea tratamentului.
Minoxidilul este sigur și eficient atunci când oamenii îl folosesc în mod corespunzător, fiind mai potrivit celor care au sub 40 de ani. Minoxidilul topic este aprobat numai pentru tratamentul alopeciei androgenetice la bărbați și femei. Cu toate acestea, medicii îl pot recomanda și pentru alte afecțiuni ale părului, cum ar fi alopecia areata, alopecia cicatricial și afecțiuni ale firului de păr.
Medicamentul poate însă provoca și unele reacții adverse, printre care: căderea părului, iritarea și înroșirea scalpului, mâncărimea, solzii galbeni sau albi pe scalp, dermatită alergică de contact, creșterea excesivă a părului pe tot corpul, inclusiv pe față la unele femei. De asemenea, nu este potrivit pentru persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează sau pentru cele care au o hipersensibilitate la ingredientele medicamentului.
Finasteride
Aceasta este o pastilă, care se administrează zilnic și care este disponibilă numai cu prescripție medicală. Ea acționează prin combaterea efectelor DHT asupra foliculilor de păr. În general, va fi nevoie de cel puțin 3 luni de utilizare zilnică pentru a vedea rezultate de la acest medicament.
Aceasta este recomandată, în mare parte, doar pentru bărbații adulți și nu este potrivită pentru persoanele însărcinate sau care alăptează. Spre deosebire de minoxidil, finasterida nu afectează creșterea părului pe alte părți ale corpului. Dar unele efecte secundare ale finasteridei includ disfuncția erectilă, scăderea libidoului, scăderea volumului ejaculării și depresia. Acest tratament funcționează mai bine dacă este utilizat când căderea părului abia apare, fiind mai puțin eficient pentru cei care suferă de o formă a căderii părului îndelungată.
Transplanturi de păr
Două proceduri de transplant de păr, cele mai populare, sunt transplantul de unități foliculare și extracția de unități foliculare. Ambele proceduri sunt considerate intervenții chirurgicale, prin urmare, pot fi costisitoare și pot provoca un anumit nivel de disconfort. Există, de asemenea, anumite riscuri, inclusiv infecții și cicatrici. Este posibil să fie nevoie să se facă mai multe tratamente de transplant de păr pentru a obține rezultatul dorit.
Transplantul de unități foliculare (TUF) este metoda mai „clasică”. Aceasta implică îndepărtarea unei părți de piele, de obicei din partea din spate a scalpului, unde există o abundență de păr. Apoi, un chirurg îndepărtează foliculii din acea fâșie de piele. În cele din urmă, aceștia reintroduc foliculii respectivi în partea scalpului în care pacientul se confruntă cu pierderea părului.
În cazul extracției unităților foliculare (EUF), un chirurg îndepărtează foliculii de păr direct din scalp și îi transplantează în părțile cu chelie ale scalpului. Implantarea directă a părului (IDP) este o versiune modificată a acestei tehnici, în care se folosește un instrument specializat pentru a finaliza procedura.
Tratamentul cu laser
Terapia cu laser de joasă intensitate, denumită și terapia cu lumină roșie și terapia cu laser rece, iradiază fotoni în țesuturile scalpului. Acești fotoni sunt absorbiți de celulele slabe pentru a încuraja creșterea părului. Se crede că tratamentul cu laser reduce inflamația din foliculi care îi împiedică să crească din nou în cazul unor tipuri de cădere a părului, cum ar fi alopecia areata. Pentru alte tipuri de cădere a părului, unele surse sugerează că tratamentul cu laser de joasă intensitate poate spori creșterea părului prin alte mecanisme. Există studii limitate care să susțină eficiența tratamentelor cu laser pentru căderea părului, dar s-a stabilit că este mai sigur și mai eficient atunci când este utilizat pentru a trata căderea părului la bărbați.
Modificări ale stilului de viață
Pe lângă aceste tratamente serioase folosite pentru afecțiuni mai complicate, care provoacă pierderea părului, există și tratamente mai simple care pot fi de ajutor atunci când o persoană se confruntă cu o cădere ușoară a părului.
- Evitarea fumatului – dacă motivul căderii părului este fumatul, atunci renunțarea la țigări poate îmbunătăți sau opri căderea acestuia.
- Masajul scalpului – nu numai că acestea se simt minunat, dar pot ajuta și la stoparea căderii părului. Masarea scalpului stimulează foliculii de păr și ajută noile fire de păr să crească.
- Dietă echilibrată – aceasta poate ajuta la menținerea părului în formă sănătoasă. O persoană trebuie să se asigura că include în dieta sa o varietate de legume, fructe, cereale integrale, grăsimi nesaturate și proteine slabe. De asemenea, trebuie să încerce să-și limiteze consumul de dulciuri.
- Reducerea stresului – acesta poate face cu adevărat rău organismului, inclusiv părului. Căderea acestuia poate fi un rezultat al unui stil de viață stresant. Modalitățile de a reduce stresul includ: practicarea exercițiilor fizice regulate, ascultarea muzicii liniștite, practicarea de yoga, meditația și asigurarea unui regim de somn echilibrat.
Întrebări frecvente
- Tratamentul împotriva căderii părului funcționează?
Unele persoane au succes cu tratamentele împotriva căderii părului. Totuși, acestea nu funcționează pentru toată lumea. Transplantul de păr, de exemplu, are de obicei mai mult succes decât produsele cum ar fi șampoane cu efect de creștere a părului. Dar, dacă o persoană se confruntă cu o subțiere excesivă sau chelie, sau dacă pierderea părului se datorează chimioterapiei ori medicamentelor, acestea nu vor fi la fel de eficiente. - Este sigură utilizarea unei combinații de terapii în același timp?
Depinde de terapiile care sunt combinate, dar, în general, este sigur să se folosească unele dintre tratamente împreună. De exemplu, combinarea Finasteridei și a Minoxidilului pentru a forma baza tratamentului este adesea eficientă. În orice caz, este recomandat să vă consultați cu un medic înainte de a lua în considerare o terapie combinată. - Ce tratament împotriva căderii părului este cea mai potrivită pentru o persoană?
Pentru a stabili ce tratament funcționează cel mai bine pentru o persoană, este necesar să se identifice cauza. Se recomandă consultarea unui medic pentru a stabili cel mai bun tratament în funcție de necesitățile părului.
Concluzie
Căderea părului poate apărea din mai multe cauze, inclusiv genetica și afecțiunile pielii sau ale scalpului. Deși nu este întotdeauna posibil de prevenit, oamenii pot să o încetinească sau să o oprească prin administrarea unui medicament precum minoxidil sau finasteride sau prin utilizarea unor produse, cum ar fi pieptenele cu laser. Este recomandat să se contacteze un specialist dacă o persoană se confruntă cu pierderea părului. Un medic poate recomanda mai multe teste și poate pune întrebări pentru a afla cauza căderii părului, după care poate prescrie cel mai potrivit tratament.