Meniu

Doctor specialist in caderea parului: Dermatolog sau tricolog?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Atunci când o persoană se confruntă cu probleme de căderea a părului, cel mai important pas este alegerea unui specialist care să ofere suportul necesar în procesul de identificare a problemei de bază și prescrierea tratamentelor adaptate nevoilor. Personalul medical specializat în identificarea și tratarea problemelor asociate cu căderea părului sunt dermatologii, dar pe lângă aceștia există și tricologii, care au o pregătire diferită pentru a recunoaște și a trata problemele scalpului. Chiar dacă au o pregătire diferită, ambii pot asista pacienții preocupați de căderea părului, însă pot tratamente diferite. 

Doctori specialiști în căderea părului

În procesul de înscriere la un doctor specialist în căderea părului, sunt importante anumite criterii precum domeniul de activitate al acestora și pachetul de servicii pe care îl oferă, astfel, acestea pot sprijini o persoană în alegerea dintre vizita la un tricolog sau un dermatolog. 

Tricologul

Un tricolog este un specialist care se concentrează pe tricologie, studiul bolilor sau problemelor legate de păr și scalp, precum și pe tratamentele acestora. Medicii care lucrează în acest domeniu ajută persoanele cu probleme precum căderea sau ruperea părului, scalpul gras și psoriazisul scalpului. Unii tricologi pot trata, de asemenea, probleme legate de afecțiuni precum alopecia și tricotilomania, sau tulburarea de tragere a părului. De obicei, aceștia examinează părul și scalpul pentru a diagnostica și a recomanda un tratament pentru afecțiunea pacientului și pentru gravitatea acesteia. Însă, deoarece nu au o pregătire medicală amănunțită, așa cum au dermatologii, nu pot prescrie medicamente sau efectua proceduri medicale sau chirurgicale. Un tricolog poate oferi doar tratamente topice pentru căderea părului, cum ar fi minoxidilul de diferite concentrații. În timp ce dermatologii pot prescrie acest lucru, ei pot, de asemenea, să administreze minoxidil oral, injecții în scalp și alte tablete, cum ar fi spironolactona sau finasterida, sau o combinație a celor de mai sus cu alte tratamente orale. 

Dermatologul

Un dermatolog este un medic specializat în probleme ale pielii și, prin urmare, ale scalpului, care este capabil să diagnosticheze tipul de cădere a părului pe care îl poate avea un pacient (alopecie ocazională, cronică, androgenetică sau indusă de vârstă). În comparație cu tricologii, aceștia sunt capabili să prescrie un tratament medicamentos împotriva căderii părului, dacă este necesar. De asemenea, un dermatolog poate oferi îndrumări cu privire la măsurile suplimentare pe care le poate lua un pacient (produse cosmetice adaptate, suplimente alimentare etc.) pentru a diminua această afecțiune. Dermatologii dispun de o gamă mult mai largă și mai profundă de instrumente și tehnici de diagnosticare care să-i ajute să evalueze problemele scalpului, astfel au mult mai multe șanse de a oferi rezultate bune în ceea ce privește regenerarea părului.

Dermatolog sau tricolog, de cine ai nevoie? 

Deși nu există niciun argument care să demonstreze că un specialist este mai bun decât altul, tricologii și dermatologii ar trebui să lucreze împreună. Chiar dacă dermatologii au o pregătire medicală mai largă, ei acoperă un domeniu mai vast, care nu se concentrează doar pe păr și scalp. Pe de altă parte, tricologii pot deveni foarte valoroși în a ajuta la tratarea afecțiunilor părului sau scalpului. Pentru a identifica mai ușor când este momentul potrivit ca un pacient să se adreseze unuia sau amândurora, trebuie să se rețină că, dacă o persoană are leziuni ale scalpului sau zone de cădere a părului care sunt de natură rotundă, trebuie să meargă la un dermatolog. Dacă o persoană se confruntă cu căderea excesivă a părului, mâncărimi ale scalpului, mătreață excesivă, scalp gras sau dermatită și/sau eczemă, este mai bine să se adreseze unui tricolog. Totuși, acestea nu sunt reguli prestabilite, ceea ce înseamnă că ambii medici pot ajuta cu orice problemă a părului sau scalpului, redirecționându-vă către alți specialiști, dacă este nevoie. De asemenea, în cazul în care o persoană se adresează unui dermatolog, dar acesta nu poate oferi ajutorul necesar, el va recomanda să vizitarea unui tricolog. Specialitatea tricologului în păr și scalp permite, în cele din urmă, pacientului să aibă parte de o abordare mai concentrată pe problemele cu care se confruntă, oferind o soluție holistică pentru a ajuta la corectarea sau prevenirea afecțiunilor scalpului sau părului.

Întrebări frecvente

  1. Ce va face un dermatolog în privința căderii părului?
    Dermatologul va prescrie medicamente pentru a stopa căderea părului. Minoxidilul topic, numit în mod obișnuit Rogain, poate ajuta la creșterea și grosimea părului. În unele cazuri, medicul poate prescrie Propecia sub formă orală.
  2. Toți dermatologii tratează afecțiunile părului?
    Dermatologii sunt experți în piele și în structurile acesteia, inclusiv părul. Adesea, ei pot ajunge la rădăcina problemei și pot recomanda cea mai bună abordare de tratament pentru căderea părului.
  3. Cât de recomandată este vizita la un tricolog?
    Se recomandă să vizitați periodic un tricolog, indiferent de starea părului și a scalpului. Acesta poate rezolva problemele de păr existente, dacă există, și poate îndepărta pentru totdeauna orice astfel de griji.

Concluzie

Căderea părului este un motiv obișnuit pentru a consulta un dermatolog sau un tricolog. Deși este considerată a fi o afecțiune benignă, poate provoca un stres psihologic semnificativ. Prin urmare, ar trebui să fie solicitat sfatul unui profesionist cât mai curând posibil. Abordarea rapidă a problemei va ajuta la prevenirea altor daune și restabilirea cât mai rapidă.