Meniu

La ce lungime ajunge parul din nas

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Părul din nas funcționează ca un filtru de aer pentru plămâni, reținând murdăria, polenul, praful și unii agenți patogeni. Atunci când părul din nas crește gros și lung, s-ar putea să fie un factor care ar face o persoană să se simtă inconfortabil sau stânjenită de el. 

La ce lungime ajunge părul din nas?

Îmbătrânirea este cea mai frecventă cauză a creșterii firelor de păr din nas. Acest lucru se datorează faptului că foliculii de păr, chiar și cei din nas, cresc în cicluri. Genetica, de asemenea, poate determina dacă o persoană este mai mult sau mai puțin predispusă la această schimbare, bărbații fiind cei care cel mai des se confruntă cu o creștere a părului din nas la o lungime vizibilă. În medie, unei persoane îi poate crește părul din nas până la 182 cm din fiecare folicul pe parcursul întregii vieți. Persoanele în vârstă nu au mai mulți foliculi de păr în nas decât persoanele tinere, dar, pe măsură ce îmbătrânesc, aceste fire pot deveni mai lungi și mai aspre.

Întrebări frecvente

 1. Care este scopul părului din nas?
  Firele de păr din nas sunt asemeni unui filtru natural de aer. Pe măsură ce respirați prin nări, părul din nas blochează și colectează praful, polenul și alte particule care ar putea ajunge în plămâni. Un strat subțire de mucus îmbracă părul de nas, ceea ce ajută aceste particule să se lipească de păr. Aceste mici fragmente de resturi în suspensie ajung în cele din urmă în pătura de mucus de pe peretele interior al pasajelor nazale. De acolo, particulele reținute fie sunt înghițite, fie suflate într-un șervețel sau printr-un strănut.
 2. De ce crește părul din nas atât de mult?
  Firele de păr din nas devin în mod natural mai lungi și mai groase pe măsură ce îmbătrâniți. Face parte dintr-un proces numit sensibilitate anagenă, sau, practic, expunerea pe termen lung la hormonii din corpul tău. Același fenomen poate alimenta părul de lung și alb în urechi și pe sprâncene.
 3. Poate crește prea mult părul din nas?
  Părul lung din nas nu este o problemă medicală. De fapt, acesta poate ajuta la protejarea corpului tău de praf și agenți patogeni. Dacă nu sunteți mulțumit de felul în care arată părul din nas, poate doriți să vă uitați la un aparat de tuns nasul sau la un aparat electric de tuns părul cu un accesoriu pentru nări pentru a tăia cu grijă părul înapoi.
 4. Cum se îndepărteaă în siguranță părul lung din nas?
  Îndepărtarea părului din nas este o alegere personală care trebuie făcută în funcție de preferințe. Nu este o afecțiune medicală și nu indică faptul că există un motiv de îngrijorare subiacent. Dacă vrei să îndepărtezi părul din nas în siguranță, tunderea este recomandată ca fiind cea mai sigură opțiune. Poți folosi o foarfecă mică de siguranță sau un accesoriu pentru părul din nas pe un trimmer electric. Unele persoane optează pentru epilarea cu laser sau epilarea cu ceară a părului de pe nas. În general, aceste metode pot deteriora membrana mucoasă și pot împiedica părul din nas să fie benefic organismului. Aceste metode pot duce, de asemenea, la fire de păr încarnate în nas și la infecții, așa că trebuie alese metode neinvazive.

Concluzie

Îmbătrânirea aduce o mulțime de dezvoltări corporale, inclusiv și modificări ale părului din nas. Această schimbare nu reprezintă un motiv de îngrijorare, iar faptul că părul nasului crește peste lungimea dorită, este mai degrabă o chestiune de îngrijire personală decât o problemă medicală.