Meniu

Vitamina A pentru par

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Vitamina A este una dintre cele mai importante și controversate vitamine pentru sănătatea părului. Motivul controversei este că, în timp ce cantități sănătoase pot stimula creșterea părului, dozele mari de vitamina A pot provoca probleme legate de sebumul scalpului, care pot duce la căderea părului. Acest lucru înseamnă că, echilibrul este cheia în utilizarea acestei vitamine. O persoană trebuie să o consume suficient pentru a obține toate beneficiile creșterii părului, fără a exagera și a provoca subțierea acestuia.

Beneficiile vitaminei A pentru păr

Celulele organismului au nevoie de vitamina A pentru a se dezvolta. Deoarece părul este un țesut care crește rapid în organism, acesta are nevoie de suport din partea vitaminelor, mineralelor și nutrienților pentru a face acest lucru. Cele trei beneficii principale ale vitaminei A pentru păr sunt:

 • Reglează sebumul
  Vitamina A ajută glandele pielii să creeze o substanță cunoscută sub numele de sebum. Aceasta permite ca pielea și foliculii să rămână hidratați. Multe șampoane și produse au ca scop îndepărtarea acestor uleiuri naturale, cu toate acestea, uleiul produs la nivelul foliculilor și glandelor este necesar pentru creșterea sănătoasă a părului. Cu cât foliculii sunt mai sănătoși, cu atât părul va fi mai gros și mai luxuriant. În lipsa sebumului, acesta va fi uscat, fragil și, în timp, pot apărea rupturi, ceea ce îl face să pară subțire și lipsit de viață.
 • Echilibrează și vindecă
  Atunci când glandele sebacee intră în supraproducție, o persoană se confruntă cu pori înfundați, erupții, acnee la și piele grasă. Vitamina A contribuie la echilibrarea cantității de sebum prin exfolierea și eliminarea celulelor moarte de pe epiderm. Ca urmare, pielea și scalpul revin la o stare normală, inflamația este redusă, iar creșterea părului este stimulată și cicatricile încep să se vindece. 
 • Promovează producția de proteine structurale
  Vitamina A poate încetini procesul normal de degradare a colagenului, elastinei și cheratinei, care acționează ca elemente de bază pentru o piele suplă și o creștere sănătoasă a părului. Retinoizii cresc producția acestora prin stimularea fibroblastelor pentru a sintetiza colagenul, prin întărirea elastinei și prin accelerarea keratinizării.

Efectele negative ale vitaminei A pentru păr

Deși vitamina A este unul dintre elementele cheie ale creșterii părului și a sănătății generale, o cantitate prea mare nu este benefică organismului. O supradoză poate provoca efecte negative, unul dintre acestea fiind apariția alopeciei, în mod similar, poate duce la apariția toxicității vitaminei A. Semnele acesteia includ erupțiile cutanate, durerile abdominale, durerile de cap și vărsăturile. Deși un supradozaj de vitamina A este foarte rar, este întotdeauna benefic să se consulte cu un medic înainte de a consuma suplimente, dacă o persoană crede că acestea sunt necesare. Riscul de a lua prea multă vitamina A doar din alimentație, este destul de scăzut, deoarece, în mod normal, acestea nu conțin o doză suficient de mare pentru a provoca efecte negative.

Vitamina A uleioasă pentru păr – doza normală 

Cantitatea de vitamina A recomandată pentru adulți este de 900 mcg pentru bărbați și 700 mcg pentru femei. Aceasta este considerată suficientă pentru buna funcționare a organismului. O cantitate suficientă de vitamina A este în mod normal asigurată de o dietă echilibrată, nefiind nevoie de suplimente. Este relativ dificil să se producă un supradozaj de vitamina A doar prin consumul alimentelor în care se găsește. Cu toate acestea, dacă o persoană intenționează să ia orice fel de suplimente de vitamina A, este recomandat să discute mai întâi cu un specialist. Pentru a evita apariția hipervitaminozelor, nu trebuie să se administreze mai multă vitamina A decât nivelul de consum maxim tolerabil al acesteia. O doză dublă zilnică poate provoca un supradozaj. Vitamina A poate fi ingerată sub două forme prin alimentație sau suplimente, respectiv, alimentele în care se regăsește sub formă de retinol, care apare în mod natural în ficat și în lactate, sau sub formă de beta-caroten, care se găsește în mod natural în legume, precum morcovii. Toxicitatea vitaminei A nu apare prin ingestia de beta-caroten, indiferent de dozaj. Ea este raportată doar în cazul supradozajului de retinol, iar acest lucru se poate întâmpla doar din cauza suplimentelor.

Surse alimentare naturale de vitamina A

Există o mulțime de motive pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina A. Aceasta se găsește în multe alimente care sunt probabil deja prezente într-o dietă obișnuită. Vitamina A poate fi găsită în cartofii dulci, pește, morcovi, dovlecei, spanac și varză kale. Aceste alimente au un conținut ridicat de beta-caroten pe care organismul îl transformă în vitamina A. Alte surse bune includ subproduse de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle și iaurtul. Alimentele care provin de la animale conțin vitamina A preformată, cum ar fi retinolul.

Întrebări frecvente

 1. Vitamina A poate cauza căderea părului?
  Există cazuri în care creșterea părului este blocată de o cantitate prea mare de vitamina A. O deficiență a nutrienților poate duce la subțierea părului, dar dozele foarte mari pot provoca căderea lui.
 2. O persoană ar trebui să ia suplimente de vitamina A?
  Majoritatea oamenilor obțin suficientă vitamina A din alimentația lor. Cu toate acestea, un medic ar putea sugera suplimente celor care au deficiență. Persoanele cele mai susceptibile de a avea deficiență de vitamina A sunt cele care suferă de boli, cum ar fi tulburările digestive sau au o dietă foarte săracă.
 3. Cum se poate obține un aport sănătos de vitamina A?
  Puteți obține vitamina A prin includerea în dietă a unor surse bune de beta-caroten. Principalele surse alimentare de betacaroten sunt: legume galbene, roșii și verzi (cu frunze), cum ar fi spanacul, morcovii, cartofii dulci și ardeii roșii și fructele galbene, cum ar fi mango, papaya și caisele.

Concluzie

Vitamina A este esențială pentru sănătatea părului, aceasta produce uleiuri sănătoase, ce previne uscarea și ruperea acestuia. Dar, este important să nu se exagereze cu consumul vitaminei A, deoarece acest lucru poate duce la căderea părului. Dacă o persoană primește o cantitate suficientă din alimentație, ar putea risca o supradoză prin utilizarea unui supliment sau tratament cu vitamina A.