Meniu

Vitamina E pentru par

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Vitamina E este un nutrient liposolubil (solubil in grasimi) care este disponibil în mai multe surse alimentare, precum și sub formă de suplimente. Unii oameni cred că vitamina E are un impact pozitiv asupra sănătății părului, datorită proprietăților sale vindecătoare. Aceasta se regăsește în produsele de îngrijire a pielii pentru hidratarea și reducerea inflamației, fiind o soluție potrivită pentru scalp, datorită modului în care poate îmbunătăți sănătatea lui și a șuvițelor. În pofida acestor beneficii, totuși, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține eficiența acestei vitamine pentru păr.

Ce poate face vitamina E pentru păr?

 • Previne căderea părului
  Vitamina E poate fi utilă în combaterea distrugerii foliculilor de păr existenți. Aceasta are efecte antioxidante naturale care pot ajuta la menținerea creșterii părului, iar datorită acestor proprietăți poate contribui la reducerea cantității de stres oxidativ și a radicalilor liberi ce provoacă ruperea celulelor foliculilor de păr.
 • Întărește părul
  Foliculii de păr tind să slăbească în mod natural odată cu vârsta și din cauza utilizării produselor chimice și a instrumentelor de coafare cu temperatură, rezultatul este ruperea firelor și vârfurile despicate. Vitamina E îngrijește acești foliculi de păr deteriorați, făcându-i mai puternici și mai sănătoși, deci mai puțin predispuși la rupere. Proprietățile antioxidante, reduc, de asemenea, deteriorarea celulelor și îmbunătățesc creșterea firelor puternice. 
 • Oferă strălucire
  Părul poate avea un aspect fără strălucire când este deteriorat. Dacă stratul protector de grăsime de pe partea exterioară a cuticulei părului este îndepărtat, acesta își pierde strălucirea și devine dificil de aranjat sau de coafat. Un ulei bogat în vitamina E poate ajuta la restabilirea acelui strat protector și poate readuce strălucirea. De asemenea, vitamina E, în general ajută la menținerea umidității, la reducerea ruperii și la protejarea părului împotriva deteriorării.
 • Contribuie la menținerea unui scalp sănătos
  Vitamina E este esențială pentru o piele sănătoasă, iar acest lucru include și scalpul. Astfel, oferă o bază solidă pentru creșterea părului, reducând stresul oxidativ și menținând stratul lipidic protector. Antioxidanții puternici pot contribui la menținerea sănătății scalpului, așa cum o fac și pentru alte zone ale pielii de pe corp. Vitamina E participă la creșterea fluxului sanguin către foliculii de păr, astfel asigurându-i cu nutrienții necesari pentru ca firele să crească sănătoase și puternice. De asemenea, contribuie la menținerea hidratării scalpului, protejându-l de la descuamări și uscare.

Cum se poate obține vitamina E pentru păr?

Vitamina E este un nutrient natural care se găsește în anumite alimente, dar poate fi găsită și în suplimente și alte produse de îngrijire a părului. 

 • Utilizarea șamponului și produselor pentru păr
  Mai multe șampoane și balsamuri conțin vitamina E. Părul poate fi spălat cu șampon și balsam îmbogățit cu vitamina E, și la fel ca și cu produsele obișnuite, este esențial să urmați instrucțiunile de pe eticheta de informare atunci când folosiți produse și suplimente speciale. Dacă acestea nu conțin vitamina E, se pot adăuga câteva picături de ulei fie în șampon, fie în balsam, pentru a profita de proprietățile de hidratare care oferă strălucire părului.
 • Îmbunătățirea dietei
  Vitamina E este prezentă în mai multe tipuri de alimente. Printre acestea se numără legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, uleiul vegetal și cerealele îmbogățite pentru micul dejun. Creșterea consumului de alimente bogate în vitamina E poate spori beneficiile sale. Aceste alimente integrale pot avea avantajul suplimentar de a promova, de asemenea, sănătatea și nutriția generală. Pentru a crește aportul de vitamina E, este recomandat să se înceapă cu o dietă bogată în aceste alimente și doar după, dacă nu este suficient aportul de vitamine, se pot lua în considerare suplimentele.
 • Utilizarea suplimentelor
  Suplimentele de vitamina E sunt adesea disponibile în magazinele de specialitate și în secția de farmacie a diferitelor magazine. Persoanele care iau vitamina E ar trebui să o folosească întotdeauna conform instrucțiunilor. De asemenea, ar trebui să o ia alături de o dietă consistentă și bogată în nutrienți, deoarece este o vitamină solubilă în grăsimi. Cel mai bine este să se discute cu un medic înainte de a lua vitamina E, deoarece o cantitate prea mare poate fi dăunătoare.
 • Uleiuri de vitamina E
  Pentru a utiliza uleiul de vitamina E, ar trebui amestecat cu un ulei de bază, dacă produsul nu este diluat deja. Acest lucru va ajuta la prevenirea iritațiilor pielii. Deși este posibil să se aplice uleiurile nediluate de vitamina E direct pe scalp, acestea pot să nu fie cea mai bună alegere deoarece sunt scumpe și pot fi dificil de utilizat, rezultând în iritarea scalpului.

Efectele adverse ale vitaminei E pentru păr

Influența vitaminei E asupra sănătății este încă studiată. Administrarea de suplimente de vitamina E poate fi dăunătoare pentru sănătate, deoarece poate interfera cu anumite medicamente, inclusiv cu chimioterapiile. De asemenea, este posibil ca o persoană să ia prea multă vitamina E folosind suplimente, prin urmare, este vital să se urmărească recomandarea unui medic în ceea ce privește dozajul. Un exces de vitamina E poate provoca: 

 • Accident vascular cerebral hemoragic
 • Greață
 • Oboseală
 • Slăbiciune
 • Crampe intestinale
 • Dureri de cap 
 • Diaree 
 • Flatulență
 • Vedere încețoșată și creatinină ridicată în urină

Acest lucru nu înseamnă că vitamina E nu este un nutrient important pentru sănătatea generală, a pielii și a părului. Mulți producători de suplimente folosesc vitamina E în produsele lor pentru a ajuta la promovarea sănătății pielii și a părului, deși mulți cred în beneficiile vitaminei E, impactul său asupra părului trebuie încă cercetat. Unele studii au examinat rolul vitaminei E în dermatologie și au ajuns la concluzia că este greu de determinat efectele exacte ale vitaminei acesteia asupra pielii și părului.

Întrebări frecvente

 1. Care este cel mai bun mod în care se pot lua suplimente de vitamina E?
  Cel mai bun mod de a lua suplimente de vitamina E este împreună cu mese consistente, care conțin grăsimi. Astfel se asigură că vitamina E este absorbită în organism. Dacă sunt luate pe stomacul gol, acestea pot provoca greață, arsuri la stomac sau alte probleme gastrice. De asemenea, consecvența este importantă, așa că este mai bine să fie luate în fiecare zi la aceeași oră.  
 2. Cât de des ar trebui să se folosească uleiul de vitamina E pe păr?
  Câteva picături pot fi aplicate pe scalp/păr cu un ulei de bază, după duș, o dată la două zile, pentru a evita iritațiile. O cantitate prea mare de vitamina E poate dăuna organismului. Consultați un medic înainte de a începe să folosiți vitamina E.

Concluzie

Nu există nicio îndoială că vitamina E este un nutrient important de care organismul are nevoie. Doza zilnică recomandată poate fi ușor satisfăcută, de obicei, printr-o dietă bogată în alimente ce conțin vitamina E. În ceea ce privește beneficiile sale asupra părului, e nevoie de mai multe cercetări pentru a determina efectele reale.