Meniu

AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 3064/2010/01

Prospect Erdomed 225 mg granule pentru suspensie orală

Erdosteină

Prospect Erdomed 225 mg granule pentru suspensie orală

Erdosteină

5 (57)

Erdomed este un medicament mucolitic care conține substanța activă erdosteina și este destinat adulților pentru tratamentul afecțiunilor bronhopulmonare acute și cronice, ajutând la fluidificarea și eliminarea secrețiilor bronșice pentru îmbunătățirea respirației. Medicamentul nu trebuie utilizat de persoanele alergice la erdosteina sau la celelalte componente, de cei cu funcția ficatului sau rinichilor sever afectate, de pacienții cu fenilcetonurie sau homocistinurie. Este important de știut că medicamentul nu trebuie administrat împreună cu antitusive și necesită precauție la pacienții cu ulcer gastro-duodenal. În timpul sarcinii și alăptării nu se recomandă utilizarea acestuia, iar în cazul insuficienței hepatice și renale ușoare până la moderate, doza trebuie redusă.

Medicamentul poate provoca reacții adverse, deși acestea sunt foarte rare, precum dureri de cap, alterarea gustului, uscăciunea gurii, greață, vărsături, diaree sau constipație, dureri în capul pieptului, urticarie, înroșirea pielii și eczemă. Erdomed se păstrează la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, și conține pe lângă erdosteina și alte componente precum sucroză, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu, sucraloză, acid malic anhidru și aromă de portocale. Tratamentul trebuie întrerupt și este necesară consultarea unui medic dacă după 3-4 zile starea pacientului nu se îmbunătățește sau se agravează. Este important ca suspensia orală să fie preparată și administrată imediat, iar în cazul uitării unei doze, aceasta trebuie luată imediat ce este posibil, fără a dubla doza următoare.

Cât de folositor consideri că este acest medicament?

Prospect

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acestmedicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
  • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
  • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
  • Dacă după 3-4 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este Erdomed şi pentru ce se utilizează
  2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Erdomed
  3. Cum să utilizaţi Erdomed
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează Erdomed
  6. Conținutul ambalajului și alte informaţii

1. CE ESTE ERDOMED ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Erdomed este un mucolitic care, după administrare orală, reduce vâscozitatea secreţiilor bronşice şi favorizează eliminarea acestora, îmbunătăţind respiraţia.
Erdomed este utilizat ca terapie secretolitică (ajută la dizolvarea secrețiilor) în afecţiuni bronhopulmonare acute şi cronice, care sunt însoţite de o tulburare a producţiei şi transportului de mucus şi pentru fluidificarea mucusului vâscos în cazul afecţiunilor acute şi cronice ale căilor respiratorii.
Medicamentul este destinat adulţilor.

  1. Dacă după 3-4 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
  2. 2. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ERDOMED

Nu utilizaţi Erdomed

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
  • dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor sever afectate.
  • dacă aveţi fenilcetonurie (datorită conţinutului de aspartam).
  • dacă aveţi homocistinurie, datorită posibilei interacţiuni a metaboliţilor cu metabolismul metioninei/cisteinei.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizați Erdomed adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

  • dacă aveţi funcţia ficatului sau rinichilor afectate,
  • dacă aveţi ulcer gastro-duodenal.

Deoarece creşte volumul secreţiilor bronşice, Erdomed poate accentua reflexul de tuse.
Nu luaţi medicamente care inhibă tusea, deoarece nu veţi mai putea elimina sputa.
Erdomed împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați sau aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Erdomed nu trebuie administrat împreună cu un antitusiv, deoarece poate determina o acumulare excesivă de secreţii datorită inhibării reflexului de tuse, producând astfel o stagnare a secreţiilor, cu posibil risc de apariţie a bronhospasmului şi infecţiilor căilor respiratorii.
Erdosteina se poate administra concomitent cu antibiotice, cum sunt amoxicilină, ampicilină, claritromicină, ciprofloxacină sau eritromicină, precum și cu medicamente bronhodilatatoare
(salbutamol, teofilină).
Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Studiile la animale nu au evidenţiat vreo influenţă dăunătoare a erdosteinei asupra dezvoltării embrionare. Deoarece nu sunt disponibile date clinice şi nu se cunoaşte dacă erdosteina trece în laptele de mamă, nu se recomandă administrarea Erdomed în timpul sarcinii şi alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu există dovezi privind efectele negative asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Erdomed conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Acest medicament conţine sodiu mai puţin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic „nu conţine sodiu”.
Acest medicament conţine alcool benzilic 0,0013 mg per doză.
Alcoolul benzilic poate determina reacții alergice.
Nu administrați acest medicament la copiii mici (cu vârsta sub 3 ani) timp de mai mult de o săptămână, fără recomandarea medicului dumneavoastră.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteți gravidă sau alăptați sau dacă aveţi afecțiuni ale ficatului sau rinichilor. Acest lucru este necesar deoarece în corpul dumneavoastră se pot acumula cantități mari de alcool benzilic care pot determina reacții adverse
(acidoză metabolică).

3. CUM SĂ UTILIZAŢI ERDOMED

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi: se administrează conţinutul dizolvat al unui plic de 2 sau de 3 ori pe zi. Se dizolvă conţinutul unui plic într-un pahar cu apă, suc de fructe sau ceai, se amestecă bine şi se administrează înainte de mese. Suspensia orală trebuie administrată imediat.
Utilizarea la copii şi adolescenţi: se administrează alte forme farmaceutice, adecvate vârstei (de exemplu Erdomed 175 mg/5 ml pulbere pentru soluţie orală).
În insuficienţa hepatică şi renală uşoară până la moderată, se reduce doza, administrându-se conţinutul dizolvat al unui plic o dată sau de 2 ori pe zi.
Durata tratamentului
Durata tratamentului trebuie stabilită individual.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Erdomed
Până în prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu Erdomed. Atunci când sunt administrate doze mari de Erdomed, este aşteptată apariţia mai frecventă şi de intensitate crescută a simptomelor menţionate la reacţii adverse, în special dureri gastro-intestinale. Nu se cunoaşte un antidot specific.
Dacă aţi luat mai mult Erdomed decât doza recomandată, adresaţi-vă medicului sau farmacistului cât se poate de repede.
Dacă uitaţi să utilizaţi Erdomed
Dacă uitaţi să administraţi o doză de Erdomed, utilizaţi-o de îndată ce vă aduceţi aminte şi apoi conţinuaţi ca mai înainte.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Erdomed
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile
Foarte rare: durere de cap, alterarea gustului, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, diaree sau constipație, dureri în capul pieptului, urticarie, înroşirea pielii, eczemă.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro
Website: www.anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ERDOMED

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. CONŢINUTUL AMBALAJULUI ŞI ALTE INFORMAŢII

Ce conţine Erdomed

  • Substanţa activă este erdosteina. Un plic cu granule pentru suspensie orală conţine 225 mg erdosteină.
  • Celelalte componente sunt: sucroză (zahăr), amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu, sucraloză, acid malic anhidru, aromă de portocale (conține maltodextrină din porumb, preparate aromatizante, substanțe aromatizante, substanțe naturale aromatizante, alfa-tocoferol (E307), alcool benzilic).

Cum arată Erdomed şi conţinutul ambalajului
Erdomed se prezintă sub formă de granule fine, de culoare albă, cu miros şi gust plăcut.
Suspensia reconstituită are gust de lămâie.
Medicamentul este ambalat în cutii cu 10 plicuri, alcătuite din hârtie/Al/PE.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
ANGELINI PHARMA ÖSTERREICH GmbH
Brigittenauer Lände 50 – 54, 1200 Viena, Austria

Fabricantul
Fine Foods & Pharmaceuticals N.T.M. S.p.A.
Via Grignano, 43, 24041 Brembate (BG), Italia

Acest prospect a fost revizuit în Mai, 2024

Specificatii

Informații generale

Substanța activă

Erdosteină 225 mg

Forma farmaceutică

Granule pentru suspensie orală

Utilizare

Terapie secretolitică în afecțiuni bronhopulmonare

Mod administrare

Oral, conținutul unui plic dizolvat în lichid

Doză recomandată adulți

1 plic de 2-3 ori pe zi

Durata tratament

Stabilită individual de medic

Condiții păstrare

Sub 25°C, în ambalajul original

Valabilitate

Până la data expirării de pe ambalaj

Caracteristici

Aspect

Granule fine

Culoare

Albă

Gust

Plăcut, aromă de portocale

Ambalaj

Cutii cu 10 plicuri hârtie/Al/PE