AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR 9226/2016/01-19
Ramipril
Ramipril
5 (50)
TRITACE este un medicament care conține ramipril, un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), utilizat pentru tratarea tensiunii arteriale mari, reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, tratarea insuficienței cardiace și protejarea rinichilor, în special la pacienții cu diabet. Medicamentul acționează prin scăderea producției de substanțe care cresc tensiunea arterială, relaxarea și dilatarea vaselor de sânge și reducerea efortului inimii de a pompa sânge. Este contraindicat persoanelor cu alergii la ramipril sau alți inhibitori ECA, celor care au avut reacții alergice severe (angioedem), pacienților care iau sacubitril/valsartan, celor care fac dializă, au probleme renale severe sau tensiune arterială foarte scăzută.
Cele mai frecvente reacții adverse ale TRITACE includ: dureri de cap, oboseală, amețeli (mai ales la începutul tratamentului sau la creșterea dozei), leșin, hipotensiune arterială în special la ridicarea în picioare, tuse seacă, probleme digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), erupții pe piele și dureri musculare. Pot apărea și reacții adverse mai rare dar grave care necesită întreruperea tratamentului și asistență medicală imediată: umflarea feței/gâtului cu dificultăți de respirație (reacție alergică), reacții severe la nivelul pielii, bătăi neregulate ale inimii, probleme respiratorii, sângerări anormale sau probleme hepatice. Medicamentul trebuie păstrat la temperatura camerei, nu necesită condiții speciale și este disponibil sub formă de comprimate în mai multe concentrații.
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicamentdeoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Ce găsiţi în acest prospect:
TRITACE conţine un medicament numit ramipril. Acesta aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei).
TRITACE acţionează prin:
TRITACE poate fi utilizat:
Nu luaţi TRITACE:
Nu luaţi TRITACE dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua TRITACE.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi TRITACE, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp. Vezi şi informaţiile de la punctul „Nu luaţi TRITACE”.
Copii şi adolescenţi
TRITACE nu este recomandat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea TRITACE la copii şi adolescenţi nu au fost încă stabilite.
Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua TRITACE.
TRITACE împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Aceasta deoarece TRITACE poate influenţa modul în care acţionează unele medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează TRITACE.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Ele pot creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse dacă le luaţi împreună cu TRITACE:
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Acţiunea lor poate fi influenţată de TRITACE:
Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua TRITACE.
TRITACE împreună cu alimente şi alcool
Sarcina şi alăptarea
Sarcină
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.
Nu trebuie să luaţi TRITACE în timpul primelor 12 săptămâni de sarcină şi este exclusă orice administrare începând cu a 13-a săptămână, deoarece utilizarea în timpul sarcinii poate fi dăunătoare pentru copilul dumneavoastră. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu TRITACE, spuneţi imediat medicului duneavoastră. Trecerea la un tratament alternativ corespunzător trebuie făcută înaintea unei sarcini planificate.
Alăptarea
Nu trebuie să luaţi TRITACE dacă alăptaţi.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu TRITACE, vă puteţi simţi ameţit. Acest lucru este mai probabil să se întâmple când începeţi tratamentul cu TRITACE sau când începeţi să luaţi o doză mai mare.
Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi unelte sau utilaje.
Tritace conține sodiu
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
[Se completează la nivel naţional]
În cazul în care este necesară o doză de 2,5 mg, se poate administra jumătate dintr-un comprimat
Tritace 5 mg.
Utilizarea unei doze mai mici decât 2,5 mg Tritace nu este posibilă. În cazul în care este necesară o doză mai mică (de exemplu 1,25 mg), trebuie să se utilizeze un alt medicament care conţine ramipril într-o concentraţie corespunzătoare, disponibil pe piaţă.
Cât de mult să luaţi
Tratamentul tensiunii arteriale mari
Pentru a reduce riscul dumneavoastră de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral
Tratament pentru a reduce sau a întârzia agravarea problemelor dumneavoastră de rinichi
Tratamentul insuficienţei cardiace
Tratament după ce aţi avut un infarct miocardic
Vârstnici
Medicul dumneavoastră va reduce doza iniţială şi vă va adapta mai lent tratamentul.
Utilizarea acestui medicament
Dacă luaţi mai mult TRITACE decât trebuie
Adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat serviciu de urgenţe al unui spital. Nu conduceţi un vehicul până la spital, rugaţi pe altcineva să meargă cu dumneavoastră sau sunaţi pentru o ambulanţă. Luaţi cu dumneavoastră cutia medicamentului. Aceasta ajută medicul să ştie ce aţi luat.
Dacă uitaţi să luaţi TRITACE
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Încetaţi să luaţi TRITACE şi contactaţi imediat un medic dacă observaţi oricare dintreurmătoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi:
Alte reacţii adverse includ:
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile.
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
Rare (pot afecta până la 1 din 1 000 persoane)
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10 000 persoane)
Alte reacţii adverse raportate:
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din RomâniaStr. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro
Website: www.anm.ro
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutii şi blistere, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Ce conţine TRITACE
Substanţa activă este ramiprilul.
<2,5 mg:> Fiecare comprimat conţine ramipril 2,5 mg. <5 mg:> Fiecare comprimat conţine ramipril 5 mg. <10 mg:> Fiecare comprimat conţine ramipril 10 mg.
Celelalte componente din comprimate sunt:
Hipromeloză
Amidon de porumb pregelatinizat
Celuloză microcristalină
Stearilfumarat de sodiu
Oxid galben de fer (E172).
Hipromeloză
Amidon de porumb pregelatinizat
Celuloză microcristalină
Stearilfumarat de sodiu
Oxid roşu de fer (E172).
Hipromeloză
Amidon de porumb pregelatinizat
Celuloză microcristalină
Stearilfumarat de sodiu.
Cum arată TRITACE şi conţinutul ambalajului
Comprimate oblongi, de culoare galben pal până la galben, cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu 2.5 şi cu sigla companiei şi sub linia mediană cu HMR şi 2.5, cu dimensiunile de 8 x 4 mm. Comprimatele pot fi divizate în doze egale.
Comprimate oblongi, de culoare roşu pal, prevăzute cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu 5 şi cu sigla companiei şi sub linia mediană cu HMP şi 5, cu dimensiunile de 8 x 4 mm.
Comprimatele pot fi divizate în doze egale.
Comprimate oblongi, de culoare albă până la aproape albă, cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu HMO/HMO, cu dimensiunile de 7 x 4,5 mm.
Comprimatele pot fi divizate în doze egale.
Comprimatele TRITACE 2,5 mg sunt disponibile în cutii cu 7, 10, 14, 15, 18, 20, 28, 30, 45, 50, 60, 90, 98, 99, 100, 300, 320, 500 comprimate în blistere din PVC/Al şi în cutii cu 500 comprimate în flacoane din sticlă brună cu capac.
Comprimatele TRITACE 5 mg sunt disponibile în cutii cu 10, 14, 15, 18, 20, 21, 28, 30, 45, 50, 56, 90, 98, 99, 100, 300, 320, 500 comprimate în blistere din PVC/Al şi în cutii cu 500 comprimate în flacoane din sticlă brună cu capac.
Comprimatele TRITACE 10 mg sunt disponibile în cutii cu 7, 10, 14, 15, 18, 20, 28, 30, 45, 50, 56, 90, 98, 99, 100, 300, 320, 500 comprimate în blistere din PVC/Al şi în cutii cu 28, 56 sau 500 comprimate în flacoane din sticlă brună cu capac.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanții
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
Sanofi Romania SRL
Str. Gara Herăstrău, nr. 4, Clădirea B, etajele 8-9
Sector 2, Bucureşti
România
Tel: +40 (0) 21 317 31 36
Fax: +40 (0) 21) 317 31 34
Fabricanții
Sanofi s.r.l.
Strada Statale 17, km 22, 67019 Scoppito (AQ), Italia
Delpharm Dijon 6, Boulevard de l’Europe, 21800 Quetigny,
Franţa
S.C. Zentiva S.A.
B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3
Bucureşti, 032266, România
Sanofi Aventis Deutschland GmbH
Industriepark Höchst Brüningstraβe 50
D-65926, Frankfurt am Main, Germania
Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European suburmătoarele denumiri comerciale:
Austria:
Tritace 1.25 mg Tabletten, Tritace 2.5 mg Tabletten, Tritace 5 mg Tabletten, Tritace 10 mg Tabletten
Belgia:
Tritace 2.5 mg tabletten/comprimés/ Tabletten, Tritace 5 mg tabletten/comprimés/ Tabletten, Tritace 10 mg tabletten/comprimés/ Tabletten
Bulgaria:
Tritace 5 mg таблетки, Tritace 10 mg таблетки
Cipru:
Triatec 2.5 mg δισκία, Triatec 5 mg δισκία
Republica Cehă:
Tritace 1.25 mg tablety, Tritace 2.5 mg tablety, Tritace 5 mg tablety, Tritace 10 mg tablety
Danemarca:
Triatec 5 mg tabletter
Estonia:
Cardace 2.5 mg tabletid, Cardace 5 mg tabletid, Cardace 10 mg tabletid
Finlanda: Cardace 2.5 mg tabletit, Cardace 5 mg tabletit, Cardace 10 mg tabletit,
Franţa:
Triatec 1.25 mg comprimé, Triatec 2.5 mg comprimé sécable, Triatec 5 mg comprimé sécable, Triatec 10 mg comprimé sécable
Germania:
Delix 2.5 mg Tabletten, Delix 5 mg Tabletten, Delix Protect 10 mg Tabletten
Delix Protect Startset Delix 1.25 mg Tabletten,
Delix 1.25 mg Kapseln, Delix P 2.5 mg Kapseln, Delix P 5 mg Kapseln, Delix P 10 mg Kapseln
Grecia:
Triatec 2,5 mg δισκία, Triatec 5 mg δισκία
Ungaria:
Tritace Mite 1.25 mg tabletta
Tritace 2.5 mg tabletta, Tritace 5 mg tabletta, Tritace 10 mg tabletta
Irlanda: Tritace 1.25 mg tabs, Tritace 2.5 mg tabs, Tritace 5 mg tabs, Tritace 10 mg tabs,
Italia:
Triatec 2.5 mg compresse, Triatec 5 mg compresse, Triatec 10 mg compresse
Letonia:
Cardace 2.5 mg tabletes, Cardace 5 mg tabletes, Cardace 10 mg tabletes
Lituania:
Cardace 5 mg tabletės, Cardace 10 mg tabletės
Luxemburg:
Tritace 2.5 mg tabletten/comprimés/Tabletten, Tritace 5 mg tabletten/comprimés/Tabletten, Tritace 10 mg tabletten/comprimés/Tabletten
Norvegia:
Triatec 2.5 mg tabletter, Triatec 5 mg tabletter, Triatec 10 mg tabletter
Polonia:
Tritace 2.5 mg tabletki, Tritace 5 mg tabletki, Tritace 10 mg tabletki
Portugalia:
Triatec 1.25 mg cápsulas, Triatec 2.5 mg cápsulas, Triatec 5 mg cápsulas, Triatec 10 mg cápsulas
România:
Tritace 2,5 mg comprimate, Tritace 5 mg comprimate, Tritace 10 mg comprimate
Republica Slovacă:
Tritace 1.25 mg tablety, Tritace 2.5 mg tablety, Tritace 5 mg tablety, Tritace 10 mg tablety
Slovenia:
Tritace 1.25 mg tablete, Tritace 2.5 mg tablete, Tritace 5 mg tablete, Tritace 10 mg tablete
Spania:
Acovil 2.5 mg comprimidos, Acovil 5 mg comprimidos, Acovil 10 mg comprimidos
Suedia: Triatec 2.5 mg tabletter, Triatec 5 mg tabletter, Triatec 10 mg tabletter,
Marea Britanie: Tritace 1.25 mg tablets,Tritace 2.5 mg tablets, Tritace 5 mg tablets, Tritace 10 mg tablets,
Tritace Titration Pack tablets
Acest prospect a fost revizuit în Noiembrie 2022.
Substanța activă
Ramipril
Forma farmaceutică
Comprimate
Concentrații disponibile
2.5 mg, 5 mg, 10 mg
Mod de administrare
Oral, cu sau fără alimente
Clase de medicamente
Inhibitori ai ECA
Utilizări principale
Hipertensiune arterială, post-infarct, insuficiență cardiacă
Contraindicații majore
Sarcină, alergie la ramipril
Condiții de păstrare
Nu necesită condiții speciale
Aspect comprimat 2.5 mg
Oblong, galben pal, cu linie mediană
Aspect comprimat 5 mg
Oblong, roșu pal, cu linie mediană
Aspect comprimat 10 mg
Oblong, alb, cu linie mediană
Divizibilitate
Toate pot fi divizate în doze egale