Meniu

Radiologie qqq

Actualizat pe:

Radiologia este o specialitate medicala care se concentreaza pe investigarea corpului omenesc prin intermediul razelor X. Acestea pot fi de un real folos medicului specialist, care, cu ajutorul lor, poate sa ofere un diagnostic clar si precis. De asemenea, pe baza diagnosticului, poate oferi si un tratament adecvat, care are in vedere vindecarea afectiunii pacientului. Procedura mai poarta denumirea si de radiografie.

In ce consta radiologia – examinarea pe baza de raze X?

Radiologia sau radiografia, este una dintre cele mai folosite si eficiente metode de examinare imagistica din cadrul medicinei curente, fiind utilizata pentru a se verifica structurile anatomice din interiorul corpului omenesc. Razele X utilizate in cadrul procedurii de radiologie sunt asemanatoare cu microundele, cu undele radio sau chiar cu lumina, avand capacitatea de a penetra in profunzimea tesuturilor organismului.

Radiografia poate sa fie realizata la nivelul mai multor zone ale corpului, cu scopul de a fi investigate in amanunt si de a se gasi cu usurinta sursa afectiunii medicale. Astfel, procedura este de mai multe feluri:

• radiografie toracica/pulmonara;
• radiografie abdominala;
• radiografia gatului;
• radiografia rinichilor;
• radiografia mainii, articulatiilor;
• radiografia craniana.

Cum se desfasoara procedura de radiologie?

Inainte de inceperea procedurii de radiologie, pacientul trebuie sa se asigure ca stie care sunt pasii pe care trebuie sa-i respecte pentru a se pregati in mod corespunzator. Din fericire, nu sunt necesare pregatiri importante, iar cele care conteaza sunt discutate cu medicul specialist in functie de nevoile fiecaruia in parte.

Durata investigatiei radiologice este de aproximativ 5 – 10 minute, dar exista posibilitatea sa se extinda si la 30 – 40 de minute in cazul in care este nevoie de o investigatie cu un nivel ridicat de aprofunzime.

Cei care isi fac griji cu privire la cantitatea de radiatie utilizata pentru procedura trebuie sa stie medicii specialisti isi expun pacientul la un nivel controlat de radiatie, astfel incat totul sa decurga in parametri optimi. De asemenea, pacientul mai trebuie sa se asigure ca poarta vestimentatia necesara. Astfel, inainte de procedura, este nevoit sa renunte la hainele pe care le poarta, la ochelari, bijuterii si, mai ales, la obiectele metalice care pot afecta negativ rezultatele obtinute.

Exista contraindicatii cu privire la procedura de radiologie?

Medicii specialisti considera ca exista o categorie de persoane care nu trebuie sa se expuna procedura de radiologie: femeile insarcinate. Exista studii cu privire la faptul ca razele X pot afecta sanatatea femeilor gravide. De exemplu, exista riscul sa apara diverse deformari la nivelul corpului copilului sau sa dezvolte anumite afectiuni severe si periculoase.

Astfel, se recomanda ca, pe toata perioada de sarcina, mamicile sa nu se expuna sub nicio forma sau alta la radiatii. De asemenea, creste si riscul manifestarii avortului spontan. De asemenea, este necesar ca pacientul sa discute in detaliu cu medicul specialist, pentru a se asigura ca nu va exista nicio problema.

Concluzii

Prin urmare, radiologia este o procedura de-a dreptul utila in prezent, mai ales pentru cadrele medicale, care au nevoie constanta de metode si aparaturi eficiente in redarea unui diagnostic clar si precis.