RMN abdomino-pelvin

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Sub numele de RMN abdomino-pelvin intra o serie de investigatii cu rezonanta magnetica ale abdomenului superior si abdomenului inferior. Poate fi investigata toata zona abdominala prin RMN abdomino pelvin sau medicul poate sa recomande una dintre investigatiile specifice, printre care RMN abdomen inferior sau RMN pelvian, RMN pentru aparatul urinar, RMN abdomen superior cu sau fara colangiografie, colangio RMN sau un RMN pentru toata zona abdominala, abdomen superior si abdomen inferior.

Cum se stabileste pretul pentru RMN abdomino-pelvin?

Se poate realiza un RMN abdomino-pelvin la un centru de imagistica dintr-un spital, un centru de imagistica independent sau in regim de urgenta la o unitate medicala care asigura astfel de servicii. Investigatia poate fi efectuata prin bilet de trimitere de la medicul de familie in sistemul unitatilor medicale de stat, dar si la unele centre de sanatate care au contract de colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In functie de zona abdominala investigata, de amploarea acesteia, costurile pot sa difere. De asemenea, exista diferente semnificative intre RMN nativ, efectuat fara substanta de contrast si RMN cu substanta de contrast, pe care medicul o recomanda pentru acuratetea imaginilor obtinute prin rezonanta magnetica.
Desi, de regula, se cere pacientului pentru efectuarea RMN abdomino pelvin sa fie constient si cooperant in timpul examinarii, sunt anumite RMN abdominale in care se poate folosi un sedativ daca pacientul are probleme legate de claustrofobie, anxietate sau imposibilitatea de a sta nemiscat pe parcursul procedurii. Administrarea unor substante sedative poate adauga o suma la costurile totale ale investigatiei. De asemenea, pacientul care beneficiaza de anestezie generala trebuie sa ia in considerare si costurile acesteia.
RMN abdomino-pelvin pret se stabileste asadar in functie de mai multe variabile care vor fi luate in calcul atunci cand pacientul alege clinica unde se va desfasura procedura examinarii.

Cat costa RMN abdomino-pelvin?

Pretul RMN pelvin nu este mult diferit de pretul pentru un RMN al abdomenului superior, atunci cand ambele se realizeaza fara substanta de contrast. Un RMN pelvin il va costa pe pacient in jur de 600 lei, in timp ce pentru o investigatie de abdomen superior va plati doar cu cateva zeci de lei mai mult. Daca RMN abdomen superior este insotit de colangiografie, pacientul va achita in jur de 800 lei.
Substanta de contrast adauga un tarif suplimentar costurilor RMN abdomino-pelvin. Agentul de contrast adauga cel putin 300 de lei la costul procedurii. Astfel, pentru RMN abdomen superior nativ, persoana va achita peste 600 de lei, iar pentru un RMN abdomen superior cu subsatanta de contrast pretul ajunge la 950 de lei.
Tarifele depind si de oras si de clinica in care pacientul efectueaza investigatia imagistica. Pentru un RMN abdomino-pelvin total se poate achita intre 950 lei si 1500 lei, in timp ce pentru investigatia similara efectuata cu substanta de contrast pacientul poate plati intre 1300 de lei și 1840 de lei. Pretul poate sa difere si in functie de aparatura folosita, unele clinici beneficiind de aparatura mai performanta, in timp ce altele au aparatura mai veche.
RMN este o investigatie neinvaziva, nedureroasa si neiradianta, al carui pret ridicat se justifica prin siguranta procedurii pentru sanatatea pacientilor si prin eficienta ei ca metoda de diagnosticare si evaluare a sanatatii organelor si structurilor interne ale organismului.