Meniu

RMN abdomino-pelvin

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a abdomenului și a pelvisului utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale interiorului corpului dumneavoastră. Aceasta poate fi utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului pentru o varietate de afecțiuni din interiorul abdomenului și pelvisului. 

Este esențial ca toate organele abdominale și pelviene și zonele de țesut moale să fie sănătoase. Un RMN al abdomenului și pelvisului depistează eventualele anomalii, permițându-le pacienților să ia decizii de tratament eficiente și în timp util în cazul în care se descoperă vreuna.

Ce este RMN-ul abdominal și pelvin?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) abdominală și pelvină utilizează magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini ale zonei din jumătatea inferioară a trunchiului.

Zona pelviană se referă la partea corpului situată între oasele șoldului, incluzând organe precum vezica urinară, organele de reproducere masculine și feminine și părțile inferioare ale tractului gastrointestinal.

Regiunea abdominalăse referă la zona stomacului, cuprinzând diafragma și tractul digestiv, precum și vezica biliară, ficatul și pancreasul.

Care sunt unele utilizări comune ale procedurii?

RMN-ul abdomenului și pelvisului este efectuat pentru a evalua:

  • organe ale abdomenului, cum ar fi ficatul, tractul biliar, rinichii, splina, intestinul, pancreasul și glandele suprarenale.
  • organele pelvisului, cum ar fi vezica urinară și organele de reproducere, cum ar fi uterul și ovarele la femei și glanda prostatică la bărbați.
  • vasele de sânge (inclusiv angiografia prin rezonanță magnetică).
  • ganglioni limfatici.

Medicii folosesc RMN-ul pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea tratamentului pentru afecțiuni precum:

  • tumori ale abdomenului sau pelvisului.
  • boli ale ficatului, cum ar fi ciroza, și anomalii ale canalelor biliare și ale pancreasului.
  • boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
  • vase de sânge anormale și vase inflamate (vasculită).
  • un făt în uterul unei femei însărcinate.

Cât costă un RMN abdominal și pelvin?

Costurile unui RMN abdominal și pelvin se învârt în jurul a 1550 RON și 1850 RON, în funcție de cazul în care aveți sau nu nevoie de substanță de contrast.

Cum să vă pregătiți pentru un RMN abdominal și pelvin

Înainte de test, asigurați-vă că radiologul cunoaște istoricul dumneavoastră medical. De obicei, veți primi un chestionar sau un formular medical înainte de tratament. Vi se va cere să completați chestionarul pentru a se asigura că procedura RMN este sigură pentru dumneavoastră.

Preocupările de sănătate anterioare, cum ar fi cele de mai jos, pot avea un impact asupra cazului în care un RMN ar trebui sau nu să facă parte din procesul de diagnosticare:

  • Valve cardiace artificiale
  • Defibrilator cardiac sau stimulator cardiac
  • Implanturi în urechea internă (cohlear)
  • Clipuri pentru anevrism cerebral
  • Articulații artificiale metalice recent plasate

De asemenea, este posibil să vi se ceară să nu beți sau să mâncați nimic timp de 4 până la 6 ore înainte de scanare, pentru a se asigura că se pot obține imagini clare ale organelor din zona stomacului.

Din cauza naturii scanărilor RMN și a undelor magnetice puternice, obiectele metalice de pe corpul dumneavoastră trebuie îndepărtate. Obiectele metalice care trebuie îndepărtate includ:

  • Bijuterii, ceasuri și aparate auditive
  • Pixuri, cuțite de buzunar și ochelari de vedere
  • Broșe, agrafe de păr, fermoare metalice și alte obiecte metalice similare
  • lucrări dentare detașabile

Deoarece orice procedură RMN necesită să stați în spații înguste pentru o perioadă de timp, anunțați radiologul dacă suferiți de orice nivel de claustrofobie. Vi se pot furniza medicamente care să vă ajute să vă relaxați în timp ce vă aflați în aparatul RMN sau puteți fi mutat la o procedură RMN deschisă, care pune mai puțină presiune spațială asupra corpului dumneavoastră în timpul scanării.

Ce se întâmplă în timpul unui RMN abdnominal și pelvin?

Majoritatea scanărilor pelvine sau abdominale vor dura 25-30 de minute pentru fiecare regiune. Pentru a permite scanări clare de diagnosticare este necesar să vă relaxați și să stați foarte liniștit pe durata examinării. Unele scanări vor dura 2-4 minute, în timp ce altele vă vor cere să vă țineți respirația timp de 10-15 secunde.

În timpul acestor scanări, RMN-ul pentru abdomen și pelvis va emite diverse zgomote puternice de bătăi sau bâzâituri și este posibil să simțiți o ușoară încălzire/încălzire în zona examinată. Vi se vor pune la dispoziție căști și/sau dopuri pentru urechi pentru a atenua semnificativ aceste zgomote.În multe cazuri, veți avea nevoie de o injecție cu un agent de contrast pe bază de Gadolinium (colorant) care se injectează printr-o venă din braț.

Dacă suferiți de claustrofobie, putem face o diferență reală în ceea ce privește toleranța dumneavoastră la scanare. Echipa de tehnicieni RMN vă va liniști, chiar dacă sunteți anxios sau ați avut o experiență proastă cu RMN-ul în trecut. 

Ce se întâmplă după o scanare RMN a abdomenului și/sau a pelvisului?

Cum se primesc rezultatele?

După finalizarea scanării RMN a abdomenului și pelvisului, imaginile sunt vizualizate și interpretate de către radiologii noștri specialiști cu experiență în RMN înainte de a trimite un raport medicului sau specialistului dumneavoastră. 

Informații ulterioare procedurii

Vă veți putea întoarce la activitățile zilnice normale după scanare.

Nu ar trebui să întâmpinați niciun efect rău în urma RMN-ului pentru abdomen și pelvisși veți putea să vă continuați activitățile zilnice obișnuite după scanare.

Riscurile și beneficiile procedurii

Riscuri

RMN-ul abdomenului și al pelvisului vine cu riscuri minime și cu un număr semnificativ de beneficii.

Procedura RMN nu utilizează radiații ionizante și nu au fost raportate efecte secundare în urma utilizării undelor magnetice și radio.

Reacțiile alergice la agentul de contrast care este folosit uneori pentru a îmbunătăți imaginile RMN sunt rare. Asigurați-vă că îl anunțați pe tehnologul de radiologie despre orice alergii sau probleme renale înainte de a primi injecția cu substanță de contrast.

Există puțină documentație cu privire la siguranța scanărilor RMN pelviene pentru fetuși. În general, aceste scanări nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deși sunt considerate relativ sigure.

Beneficii

Un RMN este adesea utilizat pentru a clarifica constatările rezultate în urma unor examinări anterioare cu ultrasunete, raze X sau tomografie computerizată.

Examinarea țesuturilor moi, în special pentru organele din zona abdominală și pelviană, este mai eficientă decât scanările CT sau radiografiile, datorită contrastului superior al țesuturilor moi care se poate obține cu RMN.

Calitatea imaginii ganglionilor limfatici și a vaselor de sânge în timpul RMN-ului face ca aceasta să fie o metodă de imagistică neinvazivă preferată pentru evaluarea fluxului sanguin și a funcției organelor.

Scanările RMN detectează, de asemenea, prezența și creșterea țesuturilor anormale înainte ca acestea să devină canceroase, ceea ce ajută la identificarea unui tratament în timp util pentru o sănătate pe termen lung.

În cazul urgențelor medicale, un RMN abdominal poate fi util în evaluarea pancreatitei și a bolii Crohn.

Cine va efectua scanarea?

O echipă grijulie de tehnologi RMN cu experiență ar trebui să vă ajute să vă simțiți confortabil și să se asigure că aveți parte de cea mai confortabilă experiență RMN posibilă, în timp ce protocolul de scanare este adaptat în mod specific pentru a se potrivi cel mai bine stării dumneavoastră clinice.

Care sunt limitările RMN-ului abdominal și pelvin?

Imaginile de înaltă calitate depind de capacitatea dumneavoastră de a rămâne perfect nemișcat și de a urma instrucțiunile de reținere a respirației în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă sunteți anxios, confuz sau aveți dureri puternice, este posibil să vă fie dificil să stați nemișcat în timpul imagisticii. Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu încapă în deschiderea anumitor tipuri de aparate RMN.

Implanturile și alte obiecte metalice pot îngreuna obținerea unor imagini clare. Mișcarea pacientului poate avea același efect. Respirația poate provoca artefacte, sau distorsiuni ale imaginii, în timpul RMN-ului. Mișcarea intestinelor poate provoca, de asemenea, artefacte. Aceasta este o problemă mai puțin gravă cu scanerele și tehnicile de ultimă generație.

Datele actuale nu arată nicio dovadă convingătoare că RMN-ul fără contrast dăunează fătului unei femei însărcinate. Cu toate acestea, dacă necesitatea examinării nu este urgentă, medicul dumneavoastră poate amâna examinarea până după naștere. Agenții de contrast RMN cu gadoliniu sunt, în general, evitați în timpul sarcinii, cu excepția unor circumstanțe foarte specifice. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre beneficiile și riscurile oricărei proceduri RMN. Medicii pot efectua RMN după primul trimestru pentru a evalua fătul pentru constatări care nu sunt evaluate complet prin ecografie. Este posibil ca RMN-ul să nu facă întotdeauna distincția între țesutul canceros și tumorile benigne sau alte afecțiuni, cum ar fi edemul. Un examen RMN costă de obicei mai mult și poate dura mai mult timp decât alte examene imagistice. Discutați cu furnizorul dvs. de asigurări dacă aveți îngrijorări cu privire la costul RMN.

Concluzie

Medicul dumneavoastră v-a recomandat efectuarea unui RMN al abdomenului și/sau al pelvisului. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează un câmp magnetic, unde radio și un computer pentru a crea imagini detaliate ale organelor, țesuturilor moi, oaselor și practic a tuturor celorlalte structuri interne ale corpului, inclusiv ficatul. Tehnologia RMN permite medicului să evalueze diferite tipuri de țesuturi corporale, precum și să distingă țesuturile normale și sănătoase de cele bolnave.