RMN cerebral

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

RMN-ul cerebral este o forma de investigatie imagistica neiradianta prin intermediul careia se poate obtine un diagnostic clar si precis. Fiind neinvaziva, pacientul nu experimenteaza nicio forma de durere in timpul procedurii. Utilizandu-se campul magnetic si undele de radiofrecventa, medicul specialist are capacitatea de a vedea pana si cele mai fine detalii ale craniului, avand posibilitatea de a identifica afectiunile cranio-cerebrale.

La fel ca in cadrul oricarui RMN cerebral normal, medicul radiolog este cel care stabileste daca substanta de contrast trebuie sau nu sa fie folosita. Substanta de contrast este cea care contribuie semnificativ la obtinerea unui rezultat precis, sporind acuratetea diagnosticului oferit. Fiind un aparat care utilizeaza campul magnetic si undele de radiofrecventa, nu numai ca ofera rezultate exacte, dar le poate obtine si intr-un timp record, astfel incat pacientul va afla imediat care este afectiunea de care sufera.

Cei care nu stiu ce inseamna un RMN cerebral si ce presupune intreaga procedura, pot citi in continuare pentru a se informa in mod corespunzator.

Cand trebuie sa fie efectuat RMN-ul cerebral?

RMN-ul cerebral trebuie sa fie efectuat doar conform indicatiilor medicului specialist. Procedura mai este cunoscuta si sub denumirea de RMN la cap, pentru ca vizeaza, in principiu, investigarea zonei craniene. Astfel, procedura de examinare trebuie sa fie efectuata pentru a monitoriza si evalua anumite patologii, care pot degenera sever daca nu sunt tratate la timp. Printre acestea se numara si:

• probleme vasculare, in cazul carora exista riscul ca pacientul sa experimenteze tromboza sinusurilor venoase, anevrisme, accidente vasculare cerebrale;
• patologii tumorale, cum ar fi cele cerebrale sau meningeale;
• afectiuni malformative, care se pot manifesta la nivelul creierului sau meningelui;
• patologii degenerative, cum ar fi atrofia cerebrala, hidrocefalia interna, epilepsia etc.;
• afectiuni la nivelul orbitei, care pot fi reprezentate de tulburari neuroendocrine, tumori, diplopie;
• afectiuni la nivelul urechii interne, cum ar fi cele inflamatorii, tumorale, malformative;
• probleme in zona regiunii hipofizare;
• patologii inflamatorii, cum ar fi meningitele, encefalitele, leucodistrofiile, scleroza multipla etc.;
• afectiuni la nivel cerebral manifestate in cadrul bolilor sistematice, cum ar fi leucemia, HIV, SIDA, limfomul;
• patologii posttraumatice.

Cu alte cuvinte, RMN-ul la cap se dovedeste a fi o forma de investigatie foarte bine dezvoltata, care poate sa examineze cu succes multe patologii, boli sau afectiuni care sunt interconectate cu regiunea cerebrala.

Care este durata medie a RMN-ului cerebral?

Multi pacienti isi manifesta curiozitatea si se intreaba cat dureaza un RMN cerebral, fiind vizibil ingrijorati in legatura cu timpul pe care il pot petrece in cadrul aparatului cilindric. De regula, durata acestei examinari imagistice poate sa fie de aproximativ 30 de minute, insa exista posibilitatea sa se extinda pana la aproape 60 de minute, in cazul in care medicul radiolog considera ca este necesar. Uneori se poate prelungi perioada de examinare tocmai pentru a se obtine rezultate precise, pe baza carora sa se stabileasca diagnosticul.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru realizarea unui RMN cerebral?

Examinarea realizata prin intermediul RMN-ului cerebral nu solicita pregatiri speciale. Cu toate acestea, medicii radiologi nu-i recomanda pacientului sa consume diverse lichide sau sa manance inainte de investigatie, pentru a nu exista riscul ca rezultatul sa fie alterat.

In ceea ce priveste femeile, trebuie sa se demachieze inainte de examinare, deoarece exista anumite produse cosmetice care au in componenta lor pudra metalica si care pot afecta calitatea rezultatelor primite. De asemenea, pacientul trebuie sa se prezinte la cabinetul medicului specialist cu toate documentele care fac parte din cadrul istoricului sau medical. Astfel, RMN-ul cranian insotit de fisa medicala il vor putea ajuta pe medicul radiolog sa ofere diagnosticul corect.

Care sunt obiectele metalice din cauza carora RMN-ul cerebral nu poate fi realizat?

Principala regula care consta in efectuarea unui RMN cerebral in conditii sigure si cu o eficienta ridicata consta in faptul ca pacientii nu trebuie sa fie introdusi in aparatul cilindric purtand obiecte metalice. Din acest motiv, categoriile de pacienti care au implantate in corp urmatoarele obiecte metalice trebuie sa se orienteze catre alte forme de investigatii decat RMN-ul cranio-cerebral:

• clipsuri vasculare metalice;
• defibrilatoare sau stimulatoare cardiace;
• pompe de medicamente;
• catetere care contin componente metalice;
• implanturi cohleare;
• suruburi sau placi metalice care au fost utilizate pentru repararea oaselor sau a articulatiilor;
• proteze sau tije;
• produse cosmetice sau lacuri de unghii in componenta carora se afla particule metalice;
• aparate dentare, implanturi;
• bijuterii metalice;
• orice fel de corp strain si metalic care s-ar putea regasi la nivelul organismului.

Ce presupune procedura de interpretare a rezultatelor obtinute prin RMN-ul cerebral?

Odata ce RMN-ul cerebral a fost realizat, medicul radiolog trebuie sa efectueze procedura de interpretare a rezultatelor cat mai atent, astfel incat sa poata stabili un diagnostic corect. Rezultatul RMN-ul efectuat la nivelul craniului poate sa fie emis in 48-72 de ore din momentul in care investigatia a fost realizata.

Prin urmare, cei care vor sa isi efectueze un RMN cerebral pentru a depista anumite afectiuni si pentru a beneficia de un diagnostic corect trebuie sa se asigure ca pot efectua o astfel de procedura in conditii sigure, fara ca rezultatele sa fie alterate. Din acest motiv, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul radiolog cu istoricul medical si sa discute despre tot ce presupune investigatia pe care urmeaza sa o efectueze.