RMN plamani

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Avand in vedere ca in ultima vreme multe persoane s-au confruntat cu infectia de Sars-CoV-2, exista posibilitatea ca anumite traume sau leziuni sa se fi localizat la nivelul plamanilor, situatie in care RMN-ul la plamani se dovedeste a fi de un real folos pentru identificarea problemelor de sanatate. Scanarea RMN la plamani este o procedura imagistica prin care medicii radiologi pot vizualiza clar segmentul pulmonar al corpului si pot oferi un diagnostic exact. Pe baza lui, se recomanda anumite forme de tratament, in functie de necesitatile pacientului.

Cat de eficient este RMN-ul la plamani?

RMN-ul la plamani este recomandat tuturor pacientilor care se confrunta cu un disconfort la nivel pulmonar sau chiar cu dificultati de respiratie. Cele mai multe patologii severe de acest fel nu pot fi identificate prin analizele sau consultatiile medicale, ci, din contra, este nevoie de o modalitate mult mai aprofundata de examinare, asa cum se intampla in cazul RMN-ului la plamani. De asemenea, odata ce problema a fost identificata, medicul sugereaza diverse solutii care sa trateze corespunzator problema si care sa previna posibilele degenerari.

Ce patologie poate sa identifice RMN-ul la plamani?

Multi pacienti risca sa se confrunte cu tromboembolism pulmonar in diverse stadii (sever, mediu sau usor), care poate sa fie identificat cu ajutorul RMN-ului la plamani. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat dupa infectarea cu coronavirus, fiind din ce in ce mai pronuntate leziunile manifestate. Aceasta patologie consta in formarea cheagurilor de sange la nivelul arterelor care se ocupa de procedura de irigare a plamanului.

Vestea buna este ca, dupa ce afectiunea a fost identificata, medicul specialist poate recomanda un tratament corespunzator, pentru ameliorarea si estomparea cheagurilor de sange. Simptomele tromboembolismului pulmonar sunt redate de junghiul resimtit la nivelul toracelui, dispnee, tahicardie, febra, hemoptizie (tuse insotita de sange), tuse, cianoza.

Cat dureaza RMN-ul la plamani?

Una dintre intrebarile persoanelor care vor sa beneficieze de un RMN la plamani este legata de durata investigatiei. Medicii radiologi sunt cei care stabilesc un astfel de aspect, mai ales pe baza consultatiei, dar si pe a claritatii imaginilor obtinute. In general, o astfel de examinare dureaza 30 de minute, insa daca se utilizeaza si substanta de contrast (pentru a clarifica imaginea), durata petrecuta in cadrul aparatului cilindric poate sa se extinda la 60 de minute.

Exista contraindicatii sau riscuri in examinarea RMN-ului la plamani?

La fel ca in cazul oricarei forme de examinari atat de aprofundate, si in cazul RMN-ului la plamani exista anumite contraindicatii de care trebuie sa se tina cont, pentru ca procedura sa fie efectuata in conditii sigure. Este recomandat ca inainte de realizarea examinarii, pacientul sa discute cu medicul radiolog si sa ii pregateasca fisa cu istoricul medical. De regula, nu le este permis sa realizeze RMN-ul la plamani persoanelor care au asupra lor diverse obiecte metalice sau care le au implantate in corp. Printre acestea se numara si:

• cele care au defibrilatoare sau stimulatoare cardiace;
• cele care au proteje sau tije metalice;
• cele care au implanturi cohleare;
• cele care au implanturi dentare metalice;
• cele care au valve cardiace metalice;
• cele care au orice fel de corp metalic strain in corp.

De asemenea, exista si pacienti care nu sunt compatibili cu substanta de contrast, ceea ce inseamna ca acestia trebuie sa se orienteze catre investigatiile RMN la plamani care nu necesita folosirea sa.

Prin urmare, orice neclaritate pe care pacientii o experimenteaza in legatura cu RMN-ul la plamani trebuie sa fie adresata medicului specialist, astfel incat sa nu existe niciun dubiu. Nivelul de eficienta oferit de o astfel de examinare este unul ridicat, fiind totodata o metoda catre care si-au indreptat atentia o multime de pacienti care vor sa beneficieze de investigatii profesionale.