Meniu

Kinetoterapie

Actualizat pe:

Procesul de recuperare medicala include adesea si exercitii de kinetoterapie, care au rolul de a reda mobilitatea si de a ameliora durerile resimtite la nivelul musculo-scheletic. De asemenea, aceasta terapie este utila si in prevenirea dezvoltarii unor afectiuni si chiar pentru vindecarea acestora, fara a ajunge in situatia necesitatii unei interventii chirurgicale.
Aceasta terapie de recuperare este efectuata de un kinetoterapeut, un specialist care a urmat o forma de invatamant superioara pentru pregatirea profesionala, existand tehnicieni kinetoterapeuti, care au absolvit o facultate de specialitate, sau medici kinetoterapeuti, absolventi ai unei facultati de medicina, acestia din urma fiind si cei care pot prescrie tratamente personalizate de kinetoterapie.

Care sunt tipurile de kinetoterapie?

Tinand cont ca este o ramura a Medicinei de Recuperare, se poate spune ca exista trei tipuri de kinetoterapie, de preventie/ profilactica, curativa si de recuperare, pentru fiecare categorie fiind specifice anumite tipuri de exercitii de gimnastica si chiar masaj.
De exemplu, in cazul kinetoterapiei profilactice se urmareste mentinerea starii de sanatate prin intermediul exercitiilor fizice, pe cand kinetoterapia de recuperare presupune imbinarea gimnasticii medicale cu activitati fizice obisnuite, cum ar fi jogging sau plimbari.
In schimb, kinetoterapia curativa include programe complexe si personalizate, mai ales ca aceasta poate contribui la ameliorarea sau tratarea a numeroase si diferite, cum ar fi afectiuni reumatologice, ortopedico-traumatice, hernie de disc, probleme cardiovasculare, obezitate sau maladii congenitale – luxatie de sold sau distrofie neuro-musculara.
Exista chiar si proceduri de kinetoterapie dedicate copiilor, recomandate in cazul unor afectiuni ortopedice sau ale coloanei, precum si pentru anumite boli neurologice, cum ar fi AVC, paralizii cerebrale sau intarzieri in dezvoltarea neuro-motorie.

Cand este necesara kinetoterapia?

In general, un tratament de kinetoterapie urmareste atingerea unor anumite obiective, in functie de afectiunile sau problemele cu care se confrunta un pacient. Unele dintre principalele obiective ale acestei terapii sunt: relaxarea, imbunatatirea mobilitatii articulare, corectarea posturii, cresterea fortei, rezistentei musculare si a capacitatii de efort.
Tocmai de aceea, kinetoterapia poate fi necesara chiar si in situatii in care oamenii nu se confrunta cu probleme de sanatate, ca de exemplu atunci cand se observa o postura incorecta – mai ales in cazul copiilor, aflati in perioada de crestere – sau in mentinerea unei conditii fizice optime, in special in cazul sportivilor.
De asemenea, tehnicile de kinetoterapie pot fi de mare ajutor si pe perioada sarcinii, pentru mentinerea unei vieti active si pentru a facilita atat nasterea in sine, cat si procesul de recuperare.
Dupa cum este mentionat si la inceputul articolului, kinetoterapia este recomandata mai ales in perioadele de recuperare post-chirurgicala sau in cazul unor afectiuni medicale, cum ar fi afectiuni neurologice, reumatologice, ortopedice, deficiente ale coloanei vertebrale, leziuni sau distrofii musculare, afectiuni ale aparatului respirator, cardiovasculare sau endocrino-metabolice.
Este important de retinut insa ca nu exista un set de exercitii sau tehnici de kinetoterapie universal valabile, ci se practica tratamentul personalizat, pentru fiecare pacient, in functie de afectiunile de care sufera si de starea generala de sanatate.
In concluzie, kinetoterapia este mai mult decat un proces la care se apeleaza pentru recuperarea medicala, este o modalitate prin care sanatatea poate fi imbunatatita, indiferent daca este vorba despre preventie sau tratare.