
Chirurgia plastica poate fi folosita atat din punct de vedere estetic, dar si functional, una dintre operatiile estetice care se incadreaza in acest tipar fiind rinoplastia. Aceasta este una dintre cele mai comune interventii chirurgicale de ordin estetic din prezent.
Prin intermediul operatiei de rinoplastie se pot corecta o multime de aspecte ale nasului care pot duce la aparitia unor disproportionalitati. Chiar si defectele nazale sau chiar probleme respiratorii cronice pot fi tratate cu ajutorul rinoplastiei.
Ce este rinoplastia si de cate tipuri este?
Prin urmare, rinoplastia este acea operatie chirurgicala estetica efectuata la nivelul piramidei nazale, pentru a corecta o asimetrie sau un defect care poate crea probleme respiratorii grave pacientilor care prezinta astfel de afectiuni.
La aceasta interventie estetica pot apela persoane adulte, de toate varstele, care isi doresc fie o armonizare a fetei, prin modificarea dimensiunilor nasului, fie rezolvarea unor probleme de respiratie. Astfel ca principalele motive pentru care operatia de rinoplastie este efectuata de chirurgii esteticieni sunt:
- nasul are o forma asimetrica sau nu se potriveste cu proportiile fetei;
- narile sunt prea largi;
- varful nasului poate fi prea ascutit sau cazut;
- deviatia de sept;
- existenta unor protuberante pe nas.
In ceea ce priveste tipurile de operatii de rinoplastie, se poate spune ca exista doua categorii in care acestea pot fi impartite, rinoplatie estetica sau functionala, precum si rinoplastie inchisa sau deschisa.
Este bine cunoscut faptul ca operatia de rinoplastie estetica are ca obiectiv infrumusetarea si echilibrarea fetei, prin interventii asupra dimensiunilor nasului. In schimb, rinoplastia functionala se refera la operatia de corectare sau redare a principalelor functii ale nasului – olfactiva, respiratorie, de aparare si fonatorie – un exemplu de astfel de interventie fiind operatia pentru deviatia de sept.
Rinoplastia deschisa este cel mai des folosita interventie chirurgicala de la nivelul nasului, care consta in ridicarea pielii de pe nas, pentru ca medicul sa aiba acces mai usor si o viziune mai clara asupra imperfectiunilor si structurii acestuia. Pe cand rinoplastia inchisa consta in realizarea unor incizii in interiorul narilor, care este folosita destul de rar, in cazurile unor interventii minore.
Care sunt beneficiile operatiei de rinoplastie?
Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le are operatia de rinoplastie este faptul ca nu implica riscuri, iar posibilitatea de a aparea complicatii majore este foarte mica, mai ales in cazul in care interventia este realizata de un medic profesionist si cu experienta. Dar ca la orice operatie, rinoplastia are asociate riscurile specifice anesteziei totale, necesare unei astfel de interventii.
Cand vine vorba despre beneficii insa, acestea sunt numeroase, obtinerea rezultatelor urmarite fiind unul dintre cele mai importante, de la armonia faciala si estetica fetei imbunatatite, pana la tratarea afectiunilor si imbunatatirea respiratiei, care altfel ar fi putut duce la dezvoltarea altor probleme de sanatate.
Concluzie
In concluzie, interventia de rinoplastie nu este numai un moft, pentru a obtine un nas mic si discret, ci o solutie pentru sanatatea organismului si recapatarea increderii in sine.