Meniu

Rinoplastie

Actualizat pe:

Rinoplastia, cunoscută și sub numele de operație la nas, este unul dintre cele mai populare tipuri de chirurgie estetică. Aceasta are scopul de a remodela nasul pentru a îmbunătăți aspectul sau pentru a remedia probleme medicale care interferează cu modul în care o persoană respiră. De asemenea, rinoplastia poate corecta un sept deviat sau un nas spart.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia este denumirea medicală pentru procedurile chirurgicale pe care unii oameni le numesc “operație la nas”, “remodelare a nasului” sau “chirurgie nazală”. Aceasta implică reconstrucția chirurgicală și modelarea osului și a cartilajului pentru a îmbunătăți aspectul sau funcția nasului. Nasul este cea mai definitorie caracteristică a feței și chiar și o ușoară modificare a mărimii sau formei sale poate schimba foarte mult aspectul unei persoane. Scopul rinoplastiei cosmetice este de a îmbunătăți nasul din punct de vedere estetic, creând o armonie cu celelalte trăsături faciale. Rinoplastia poate ajuta, de asemenea, la remodelarea interiorului nasului, astfel încât o persoană să poată respira mai ușor. 

Ce face rinoplastia?

Rinoplastia remodelează nasul. Procedura poate:

  • Corecta un nas care arată bulbos, răsucit, cârligat sau căzut
  • Corecta un sept deviat
  • Corecta nările care sunt prea largi, prea mici, prea mari sau care se întorc în sus
  • Scăpa de adânciturile sau umflăturile vizibile de pe podul nasului
  • Face un nas mai mic sau mai mare pentru a crea un echilibru facial
  • Deschide pasajele nazale blocate

Cine este un candidat pentru rinoplastie?

Un candidat pentru rinoplastie ar trebui:

  • Să fie un adult și să aibă o stare de sănătate fizică bună
  • Să nu fumeze
  • Să înțeleagă limitele operației la nas și să aibă obiective rezonabile pentru procedură
  • Să dorească procedura din motive proprii, nu pentru că altcineva crede că ar arăta mai bine

Care sunt diferitele abordări ale operației la nas?

Există două tipuri principale de proceduri de rinoplastie:

  • Rinoplastia deschisă
    Aceasta este o procedură pentru remodelarea majoră a nasului. Chirurgul va face incizii pentru a separa complet pielea nasului de os și cartilaj, ceea ce îi permite să vadă clar anatomia de bază a nasului.
  • Rinoplastia închisă
    Aceasta este o procedură de remodelare minoră a nasului. Chirurgul va face incizii în interiorul nasului pentru a separa pielea de os și cartilaj pentru a-l remodela.

Alte tipuri de rinoplastie includ:

  • Rinoplastia cosmetică care Îmbunătățește aspectul nasului și al feței.
  • Rinoplastia nechirurgicală (rinoplastia de umplere) – un tip de rinoplastie cosmetică care utilizează materiale de umplere dermică pentru a umple temporar adânciturile și neregulile din nas. Aceasta poate ridica un vârf nazal căzut sau poate corecta o mică umflătură.
  • Rinoplastia funcțională care restabilește forma și funcția nazală după boli, tratamente împotriva cancerului sau leziuni traumatice. Acest tip de chirurgie reconstructivă poate fi folosit, de asemenea, pentru a corecta defectele congenitale și un sept deviat.
  • Rinoplastia secundară – revizuiește sau corectează orice probleme care apar după prima operație de rinoplastie. Aceste probleme pot fi minore, dar sunt adesea mai complexe de reparat de către chirurg.

Operația estetică la nas – pas cu pas

Înainte de operație

Înainte de programarea rinoplastiei, pacientul se va întâlni cu un chirurg și va discuta despre lucrurile care determină dacă operația va funcționa bine pentru acesta. Această întâlnire include, de obicei, următoarele:

  • Istoricul medical
    Cea mai importantă întrebare se referă la motivul pentru care se dorește operația și la obiectivele personale. De asemenea, pacientul va trebui să răspundă la întrebări despre istoricul medical, care include istoricul blocajelor nazale, al intervențiilor chirurgicale și al medicamentelor pe care le ia. Dacă pacientul are o tulburare de sângerare, cum ar fi hemofilia, este posibil să nu fie un candidat pentru rinoplastie.
  • Un examen fizic
    Medicul efectuează un examen fizic al trăsăturilor faciale și interiorul și exteriorul nasului. Examenul fizic ajută la determinarea schimbărilor care trebuie făcute. De asemenea, arată modul în care trăsăturile fizice, cum ar fi grosimea pielii sau rezistența cartilajului de la capătul nasului, pot afecta rezultatele. Examenul fizic este important și pentru a determina modul în care rinoplastia va afecta respirația.
  • Fotografii
    Se fac fotografii ale nasului din diferite unghiuri. Chirurgul poate folosi un software de calculator pentru a modifica fotografiile și pentru a arăta ce tipuri de rezultate sunt posibile. Aceste fotografii sunt folosite pentru vizualizări înainte și după și ca referință în timpul operației. Cel mai important, fotografiile permit setarea realistică a obiectivelor operației.
  • O discuție despre așteptările pacientului
    Se recomandă să se discute despre motivele pentru care pacientul dorește să aibă rinoplastia și despre rezultatele așteptate. Chirurgul poate trece în revistă împreună cu pacientul ce poate și ce nu poate face rinoplastia și care ar putea fi rezultatele reale. Este important să existe deschidere spre a discuta cu chirurgul dorințele și obiectivele individuale pentru operația la nas.
  • Examinarea proporțiilor generale ale feței și ale profilului este importantă înainte de a face rinoplastie.
    Dacă pacientul are o bărbie mică, chirurgul poate vorbi despre o intervenție chirurgicală pentru a mări bărbia. Acest lucru se datorează faptului că o bărbie mică poate crea iluzia unui nas mai mare. Nu este obligatoriu să se facă o operație la bărbie, dar aceasta poate echilibra mai bine profilul facial.
  • Pregătirea fizică pentru operația la nas
    Înainte de intervenție nu trebuie luate medicamente care au aspirină sau ibuprofen timp de două săptămâni înainte și două săptămâni după operație. Aceste medicamente pot provoca sângerări mai abundente. Pot fi luate doar medicamentele aprobate sau prescrise de chirurg. De asemenea, trebuie evitate remediile pe bază de plante și suplimentele fără prescripție medicală. Fumatul și vapatul trebuie excluse deoarece pot încetini vindecarea după operație și pot duce la moartea țesuturilor sau pot chiar provoca o infecție.

În timpul procedurii

Rinoplastia poate avea loc în cabinetul chirurgului, într-un centru de chirurgie ambulatorie sau într-un spital. Indiferent de tipul de procedură, chirurgul se va asigura că persoana se simte confortabil prin utilizarea anesteziei. Anestezia generală provoacă un somn profund în timpul operației, în timp ce o combinație de medicamente sedative ușoare și anestezie locală permite pacientului să rămână treaz, dar relaxat și fără durere pe tot parcursul procedurii.

Rinoplastia se poate face în interiorul nasului sau printr-o mică tăietură externă, cunoscută sub numele de incizie, la baza nasului, între nări. Chirurgul va reajusta probabil osul și cartilajul de sub piele. Forma oaselor sau a cartilajelor din nas poate fi modificată în mai multe moduri. Aceasta depinde de cât de mult trebuie scos sau adăugat, de structura nasului și de materialele disponibile. Pentru modificări mici, cartilajul poate fi prelevat din interiorul nasului mai adânc sau din ureche. Pentru modificări mai mari, se poate folosi cartilajul dintr-o coastă, implanturi sau os din alte părți ale corpului. După ce aceste modificări sunt făcute, pielea de pe nas și țesutul sunt puse la loc, iar tăieturile sunt cusute împreună. Uneori, peretele dintre cele două părți ale nasului, cunoscut sub numele de sept, este îndoit sau strâmb. În timp ce efectuează o intervenție chirurgicală estetică pentru a îmbunătăți aspectul nasului, chirurgul poate, de asemenea, să abordeze chirurgical problemele din căile respiratorii nazale pentru a îmbunătăți respirația nazală. Câteva exemple de această procedură sunt:

  • Septoplastie nazală pentru a îndrepta un sept nazal deviat, peretele intern care separă cele două cavități nazale.
  • Reducerea turbinatului inferior pentru a aborda structurile osoase acoperite de membrană din interiorul nasului care pot deveni mărite din cauza alergiilor sau a problemelor sinusale.
  • Repararea valvei nazale pentru a consolida sau mări locurile anormal de înguste din nas.
  • Grefe de cartilaj pentru a consolida și susține nasul în timpul rinoplastiei sau a operației la nivelul căilor respiratorii nazale. Cele mai multe dintre aceste grefe sunt prelevate din septul nazal (din interiorul nasului) sau, în cazul unor operații mai complexe, din spatele urechii sau din peretele toracic (cartilajul coastelor).

După operație

Imediat după operație, chirurgul va pune adesea o mică atelă pe nasul pacientului pentru a-l proteja și pentru a menține stabilă noua structură. Atela trebuie să rămână pe nas timp de cel puțin cinci zile. Dacă chirurgul a împachetat pansamente absorbante în interiorul nasului pacientului în urma operației, pansamentul se scoate o zi sau două mai târziu. Este probabil ca chirurgul să folosească suturi (copci) absorbabile în interiorul nasului; acestea se vor dizolva în timp și nu trebuie să fie îndepărtate. Dacă există suturi externe, acestea pot fi îndepărtate la aproximativ o săptămână după operație.

După operația de rinoplastie, este posibil ca pacientul să aibă:

  • O mică atelă de plastic pentru a minimiza umflarea și a menține noua formă a nasului în timp ce se vindecă. Aceasta este purtată timp de una sau două săptămâni.
  • Se poate plasa tifon de bumbac (împachetare) în interiorul nasului, care poate fi îndepărtată în conformitate cu instrucțiunile chirurgului, de obicei în termen de 24 până la 48 de ore după operație.
  • Este posibil să apară umflături și vânătăi în jurul nasului și al ochilor, care au nevoie de câteva săptămâni pentru a dispărea. Este posibil să existe o ușoară umflătură facială, în special dimineața, timp de până la un an după operație.

Este extrem de important să se urmeze cu atenție instrucțiunile postoperatorii ale chirurgului, în special:

  • Să se evite suflarea nasului timp de două sau trei săptămâni după operație.
  • Să se țină capul ridicat în timpul somnului în primele trei zile
  • Să se evite expunerea la soare
  • Să se evite efortul și să se reducă la minimum riscul oricăror leziuni
  • Să se aplice comprese reci (nu gheață) pe obraji sau sub ochi (nu direct pe nas).
  • Să se evite orice impact asupra feței
  • Să se evite punerea a prea multă presiune pe podul nasului atunci când se poartă ochelari de vedere sau de soare.
  • Să se ia analgezice fără prescripție medicală dacă există durere, conform indicațiilor chirurgului.
  • Să se anunțe imediat echipa chirurgicală în cazul apariției oricărei probleme sau schimbări neașteptate, inclusiv:
    – O febră mai mare de 38 grade Celsius
    – Sângerare excesivă
    – Durere necontrolată
    – Erupții cutanate
    – Tulburări ale vederii
    – Orice alte simptome neobișnuite
  • Să se respecte toate programările de urmărire după operație

Calendarul de recuperare

Imediat după intervenția chirurgicală de rinoplastie, pot exista umflături, care apar atunci când nasul este mai mare decât în mod normal, deoarece se acumulează lichid în interiorul și sub piele. Etapele de umflare după operația de rinoplastie includ:

  • Între patru și șase săptămâni după operație nasul va fi umflat și va arăta și se va simți mai mare decât în mod normal. Este posibil să apară vânătăi sau modificări de culoare ale pielii din jurul nasului în timp ce acesta se vindecă.
  • Trei luni după operație – umflătura va scădea încet între una și trei luni. După trei luni, cea mai mare parte a umflăturii va dispărea (aproximativ 90%).
  • Un an după operație o umflătură minimă la nivelul nasului ar putea fi încă prezentă până la un an de la operație. Totuși, nu vor fi observate rezultatele complete ale procedurii până când umflătura nu va dispărea complet.

Fiecare persoană se vindecă diferit după o operație de rinoplastie. Cantitatea de umflături și calendarul în care se vor vedea rezultatele ar putea varia. Trebuie urmat planul de tratament al medicului cu atenție pentru a asigura o vindecare corespunzătoare a nasului.

Riscurile rinoplastiei

Ca orice intervenție chirurgicală majoră, rinoplastia implică riscuri precum:

  • Sângerare
  • Infecție
  • O reacție proastă la anestezie

Alte posibile riscuri specifice rinoplastiei includ, dar nu se limitează la:

  • Probleme de respirație prin nas
  • Amorțeală permanentă în interiorul și în jurul nasului
  • Posibilitatea de a avea un nas cu aspect neuniform
  • Durere, decolorare sau umflături care pot dura în timp
  • Cicatrizare
  • O gaură în peretele dintre nări. Această afecțiune se numește perforație septală.
  • O nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară
  • Schimbarea simțului olfactiv

Se recomandă o discuție cu medicul chirurg despre aplicarea riscurilor în cazul individual al pacientului.

Cât costă rinoplastia?

Operația la nas are un preț de aproximativ 3500 de euro, conform celor mai recente statistici. Acest preț mediu include anestezia, facilitățile din sala de operație sau alte cheltuieli conexe. Dacă o persoană dorește doar injecții cu acid hialuronic pentru a corecta imperfecțiunea, prețul pentru această procedură poate fluctua în jurul a 300 de euro. Totuși se recomandă consultarea cu cabinetul chirurgului plastic pentru a stabili tariful final.

Onorariul unui chirurg pentru rinoplastie se va baza pe experiența acestuia, pe tipul de procedură folosită și pe localizarea geografică a cabinetului. Mulți chirurgi plasticieni oferă planuri de finanțare a pacienților pentru rinoplastie. Costurile rinoplastiei pot include:

  • Taxe de anestezie
  • Costurile spitalului sau ale unității chirurgicale
  • Teste medicale
  • Îmbrăcămintea postoperatorie
  • Rețete pentru medicamente
  • Onorariul chirurgului

Este rinoplastia acoperită de asigurarea de sănătate?

Atunci când rinoplastia este efectuată pentru a îmbunătăți funcția de respirație, cauza este cel mai adesea o obstrucție a căilor respiratorii. Această procedură, fie că este efectuată singură sau împreună cu rinoplastia cosmetică, este considerată reconstructivă și poate fi acoperită de asigurare. Aceasta necesită o examinare detaliată pentru a verifica cauza afecțiunii respiratorii și o autorizație prealabilă din partea asiguratorului.

Cum să alegeți chirurgul pentru rinoplastie?

Cele mai multe rinoplastii sunt realizate de chirurgi plasticieni, chirurgi plasticieni faciali sau otolaringologi. Unele aspecte importante de luat în considerare sunt formarea și certificarea lor în una dintre aceste specialități, experiența lor, cât de des fac rinoplastii și dacă reputația lor în rândul pacienților este suficient de bună. De asemenea, asigurați-vă că intervenția chirurgicală va fi efectuată într-o unitate chirurgicală sau într-un spital acreditat. De asemenea, este important să vă simțiți confortabil cu chirurgul pentru a vă poate ajuta să înțelegeți ce se va întâmpla în timpul operației. 

În timpul consultului, chirurgul va face fotografii și va întreba persoana respectivă despre:

  • Tipul de piele
  • Vârsta (Cu excepția cazului în care există probleme respiratorii grave, persoana ar trebui să aibă vârsta de 15 ani sau mai mult)
  • Istoricul intervențiilor chirurgicale sau al traumatismelor anterioare
  • Antecedentele de obstrucție nazală sau probleme de respirație

În plus, chirurgul va explica:

  • Cum pot fi sculptate oasele nazale și cartilajul pentru a remodela nasul
  • La ce se poate aștepta persoana în urma procedurii
  • Unde va avea loc operația
  • Opțiunile pentru anestezie
  • Posibilele complicații

Pot fi discutate și alte proceduri recomandate, cum ar fi un implant de bărbie, pentru a echilibra trăsăturile faciale. Pentru a afla mai multe despre cei mai buni specialiști din zona dvs. puteți consulta topurile realizate pe med.ro, care vă pot ajuta să luați o decizie.

Întrebări frecvente

  1. Prin ce se deosebește rinoplastia de septoplastie?
    Rinoplastia este o intervenție chirurgicală pentru a schimba forma nasului. Atât respirația, cât și forma nasului sunt legate. O rinoplastie poate fi folosită nu numai pentru a schimba aspectul nasului, ci și pentru a îmbunătăți respirația. Septoplastia este o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți respirația. Aceasta îndreaptă peretele din interiorul nasului care împarte pasajele nazale într-o parte dreaptă și una stângă, cunoscut sub numele de sept nazal. Atunci când septul este strâmb, poate îngreuna respirația pe nas. O septoplastie se face adesea în același timp cu o rinoplastie.
  2. Este rinoplastia o operație simplă?
    Nu, rinoplastia este o operație dificilă. Acest lucru se datorează mai multor factori. În primul rând, nasul este o formă 3D complicată care se află în mijlocul feței. Modificările făcute în timpul rinoplastiei sunt adesea foarte mici, dar acestea pot face o mare diferență în modul în care arată și funcționează nasul. Deoarece aceste modificări sunt mici, la fel este și marja de eroare. Umflarea și plasarea anestezicului local în piele deformează nasul în timpul operației. Acest lucru poate ascunde multe dintre micile modificări făcute. De asemenea, rinoplastia nu are un plan regulat sau o ordine prestabilită a pașilor, chirurgii personalizează fiecare operație în funcție de nevoile pacientului.
  3. Trebuie pacientul să rămână în spital după operația la nas?
    Aproape toți cei care se supun unei rinoplastii pot părăsi în siguranță spitalul în aceeași zi cu operația. În cazuri rare, este posibil să rămâneți în spital pentru o noapte, dacă vă este greu cu greața sau dacă aveți alte probleme de sănătate care trebuie monitorizate.
  4. Cât de lungă este perioada de recuperare după operația la nas?
    Planificați să vă luați o săptămână liberă de la serviciu, școală sau alte îndatoriri. Vă veți simți treptat mai bine în prima săptămână, totuși după operație, va exista o oarecare umflătură care poate dura mai multe luni până să dispară. Majoritatea oamenilor nu o mai observă după câteva luni. De obicei, oamenii revin la majoritatea activităților după o săptămână și la toate activitățile după 2 până la 4 săptămâni.
  5. Există riscuri cu privire la rinoplastie?
    Toate intervențiile chirurgicale prezintă riscuri. Din fericire, riscurile rinoplastiei sunt mici și complicațiile sunt rare. Medicul chirurg vă poate oferi informații detaliate despre riscuri și beneficii.
  6. Poate rinoplastia să fie acoperită de asigurarea medicală?
    Uneori, asigurarea plătește pentru o rinoplastie, dar depinde de polița de asigurare. Înainte de a programa o intervenție chirurgicală, medicul vă poate ajuta să obțineți o autorizație prealabilă scrisă de la compania de asigurări. Aceasta nu este o garanție de acoperire, dar este singura modalitate de a fi sigur că rinoplastia este un beneficiu acoperit. Uneori, asigurarea plătește o parte a unei operații nazale, dar nu și alte părți.
  7. Puteți să vedeți cum ar putea arăta nasul după operație?
    Înainte de operație, unii chirurgi folosesc simulări pentru a vă arăta cum ați putea arăta după operație. Medicul face fotografii ale mai multor vederi ale feței, care pot fi modificate pentru a vă oferi o idee despre cum ar putea arăta nasul după operație.
  8. Ce este vindecarea asimetrică după rinoplastie?
    Este obișnuit ca organismul să reacționeze la operație în moduri diferite. Vindecarea asimetrică este unul dintre aceste moduri, care se manifestă printr-o umflătură care afectează o parte a nasului și nu cealaltă. Acest lucru face ca nasul să arate strâmb și poate fi alarmant. Dar vindecarea asimetrică este un mod în care corpul se recuperează după operație și poate fi experimentat în primele câteva săptămâni după operație.
  9. Veți avea dureri după rinoplastie?
    După operația de rinoplastie, chirurgul vă poate administra un agent de amorțire cu acțiune prelungită la sfârșitul procedurii. Ar trebui să aveți doar o durere sau un disconfort ușor sau moderat. Durerea ar trebui să se reducă sau să dispară la câteva zile până la o săptămână după operație. În această perioadă, puteți lua analgezice fără prescripție medicală pentru a vă ușura disconfortul, conform indicațiilor medicului.
  10. Va fi nasul ambalat după operația de rinoplastie?
    Cel mai probabil chirurgul va atașa niște atele moi în nas, care au o gaură în ele, astfel încât să puteți respira prin ele, cel puțin pentru câteva zile. Acestea pot fi îndepărtate cu ușurință la vizita de o săptămână.
  11. Cât timp veți avea vânătăi după operația la nas?
    Vânătăile nu sunt frecvente. Orice vânătaie minoră durează de obicei aproximativ o săptămână.
  12. Cât de frecventă este rinoplastia?
    Rinoplastia este una dintre cele mai frecvente proceduri de chirurgie estetică. În timp ce femeile sunt mai predispuse să facă această procedură, bărbații fac rinoplastie aproape 20%.
  13. Când ar trebui să consultați un medic după operația la nas?
    Ar trebui să vă sunați medicul dacă experimentați oricare dintre următoarele după o operație de rinoplastie:
    – Dificultăți de respirație
    – Greață sau vărsături
    – Semne de infecție, cum ar fi febră sau secreții galbene
    – Durere severă
    – Sângerări nazale necontrolate

Concluzie

Dacă o persoană este interesată de operația la nas, poate contacta un specialist pentru a discuta dacă sunt un bun candidat pentru rinoplastie. Operația la nas poate îmbunătăți aspectul, dar trebuie să existe așteptări realiste cu privire la rezultate. Poate dura până la un an pentru a vedea rezultate notabile după rinoplastie. A face o operație la nas este o decizie importantă, de aceea trebuie discutate cu un medic chirurg toate preocupările, rezultatele posibile și riscurile.