Meniu

Muşcatura corecta a dinţilor

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mușcătura este modul în care se întâlnesc dinții de sus și de jos. Atunci când ortodonții menționează despre mușcătură ideală, un pacient se poate întreba cum anume este aceasta. În mod obișnuit, ortodontul va cere pacientului să imite o anumită poziție a dinților, astfel încât acesta se va concentra pe modul în care dinții de sus și de jos se potrivesc între ei. Dacă pacientul are mușcătura ideală, înseamnă că dinții de sus sunt doar puțin peste cei de jos, iar vârfurile molarilor se potrivească în spațiile minuscule ale molarilor din fața lor. O persoană poate încerca să determine dacă are o mușcătură sănătoasă uitându-se în oglindă pentru a vedea cum se aliniază dinții inferiori și superiori. 

Cum să recunoști poziția corectă a dinților?

Aspectul frontal

Când vine vorba de o mușcătură normală, primul lucru la care trebuie să se uite o persoană este la partea din față a gurii. Dacă mușcătura este normală, dinții de sus și de jos ar trebui să se potrivească corect în maxilar. De asemenea, într-o mușcătură sănătoasă, se va observa că dinții frontali de sus sunt aliniați cu cei de jos, în special atunci când persoana zâmbește. Atunci când aceasta închide gura, o mușcătură normală va face ca dinții de jos să fie doar parțial vizibili, dar în cazul în care aceștia se suprapun pe verticală, este posibil să fie un caz de ocluzie adâncă. În cazul mușcăturii normale, arcada superioară este mai largă decât cea inferioară, cu dinții de sus așezându-se ușor peste cei de jos, în caz contrar, s-ar putea ca o persoană să se confrunte cu o mușcătură încrucișată.

Arcada

Singurul mod în care se poate verifica dacă mușcătura dinților este normală, este prin verificarea alinierii arcadei, deschizând larg gura și analizând partea superioară a dinților de jos sau inspectând partea inferioară a dinților de sus. Pentru o mușcătură normală a dinților, ar trebui să se observe o aliniere ideală a rândurilor de dinți, iar dacă mușcătura este normală, dinții se vor atinge unii de alții, fără o suprapunere.

Aspectul din profil 

Inspectarea dinților din lateral este la fel de importantă. În cazul mușcăturii normale, marginile dinților frontali superiori vor susține ușor dinții de jos – dinții din față vor mușca ușor peste dinții de jos. În cazul în care marginile dinților se așează direct pe sau în spatele dinților inferiori, este posibil să fie vorba de defectul mușcăturii inverse. Dimpotrivă, dacă dinții superiori se extind, depășind incisivii inferiori, s-ar putea să fie cazul unei supraocluzii.

Mușcătura corectă a dinților – trei semne comune

Este important să se cunoască semnele prin care o persoană poate determina dacă are o mușcătură normală, astfel există trei criterii de bază prin care se poate recunoaște acest fapt:

  • Lipsa durerii. În momentul mușcării, nu ar trebui să se resimtă nicio durere, iar dacă apar dureri la nivelul maxilarului sau al mușchilor din jurul lui, acest lucru poate fi un indicator al unei mușcături nealiniate. 
  • Poziția dinților. Dacă dinții sunt aliniați între ei și simetrici pe linia maxilarului superior și inferior, acesta este un semn că mușcătura este sănătoasă. Dinții sunt concepuți pentru a compensa forța celorlalți. Mușcatul și mestecatul sunt acțiuni care cauzează daune, iar dacă dinții din gură nu sunt aliniați, forța va fi aplicată pe maxilar și pe dinți în loc de alimentele mestecate.
  • Aspectul și starea limbii. Limba poate fi un indicator al unei mușcături defecte. Dacă mușcătura nu este aliniată, există o mare probabilitate ca limba să se taie sau să se cresteze în părțile laterale, ceea ce poate duce la răni deschise, care sunt mai susceptibile de a se infecta.

De ce este atât de importantă o mușcătură corectă?

Malocluziile pot părea o problemă de ignorat, drept rezultat, cei mai mulți oameni cred că îndreptarea mușcăturii este doar în scopuri estetice, însă este vorba de mai mult decât de aspect. Atunci când mușcătura este aliniată necorespunzător, pot apărea probleme în procesul de mestecat și în momentul mușcăturii. Malocluziile severe pot duce la o structură facială anormală, în mod similar, mulți pacienți cu o mușcătură nealiniată suferă de bruxism sau scrâșnirea dinților, adesea în timpul somnului, dar alții scrâșnesc și în timpul zilei. Mai mult, se pot dezvolta chiar și anumite probleme de vorbire, în special șovăiala, care este cea mai frecventă, iar o altă problemă care poate apărea este dificultatea de respirație. 

Dacă bruxismul nu este tratat, acesta poate duce la mai multe probleme dentare, cum ar fi înghesuiala și chiar pierderea dinților. În cazurile extreme apare o disfuncție a articulației temporomandibulare (ATM), aceasta provoacă dureri extreme care implică funcționarea necorespunzătoare a articulațiilor maxilarului inferior și a mușchilor care sunt conectați la craniu. Pe de altă parte, atunci când o persoană are o mușcătură bună, este mult mai ușor să-și curețe dinții, în timp ce o mușcătură proastă are un risc crescut de carii și boli ale gingiilor. Cu ocluzia ideală, riscul de a dezvolta carii dentare este redus.

Întrebări frecvente

  1. De ce este importantă o mușcătură normală?
    O mușcătură anormală poate duce la:
    – Probleme de mestecat
    – Probleme de vorbire
    – Dificultăți de respirație
    – Aspect facial anormal
    – Scrâșnitul dinților
    Cu o mușcătură normală sau corect aliniată:
    – Dinții sunt mai ușor de curățat corespunzător, ceea ce poate reduce riscul de carii dentare și boli ale gingiilor, cum ar fi gingivita.
    – Există mai puțină presiune asupra maxilarelor și a mușchilor, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta tulburări de articulație temporo-mandibulare.
  2. Care sunt beneficiile cosmetice ale unei mușcături normale?
    Mușcătura are o influență asupra formei feței, astfel, conform unui studiu, persoanele care au fost considerate cele mai atractive, inteligente, agreabile și extrovertite au fost cele cu o mușcătură normală.
  3. Cum se obține o mușcătură normală?
    Deși majoritatea problemelor de aliniere sunt minore și nu trebuie tratate, unele pot fi corectate cu:
    – Aparatul dentar pentru îndreptarea dinților
    – Îndepărtarea dinților pentru a atenua supraaglomerarea
    – Repararea dinților, cum ar fi remodelarea, acoperirea sau lipirea acestora
    – Intervenția chirurgicală pentru remodelarea sau schimbarea lungimii maxilarului
    Dacă o persoană este preocupată de mușcătura sa, poate solicita de la medicul dentist opinia sa avizată în privința acestui aspect.
  4. Câți dinți ar trebui să se atingă în momentul mușcăturii?
    Dinții ar trebui să se potrivească perfect. Capetele dinților de sus ar trebui să se potrivească perfect între doi dinți de jos, în timp ce dinții de sus ar trebui să se așeze ușor în fața dinților de jos.
  5. Dinții din față ar trebui să fie mai lungi?
    Într-o mușcătură ideală, cei doi dinți din față ai unei persoane vor fi, în general, mai lungi decât dinții de jos. Estetica proporțiilor joacă și ea un rol. Cunoscut în stomatologie sub numele de raportul lățime-lungime de 78%, cercetările arată că dinții din față care sunt de 1,29 ori mai lungi decât sunt largi, sunt considerați mai plăcuți din punct de vedere estetic.

Concluzie

O mușcătură normală prezintă avantaje atât din punct de vedere estetic, cât și pentru sănătate. Se recomandă consultarea unui medicul dentist pentru a determina dacă alinierea dinților și mușcătura este în regulă. În cazul în care există o afecțiune, se pot discuta opțiunile de tratament disponibile, inclusiv aparatul dentar.