Meniu

Micsorare stomac fara operatie: Este posibila? – Metode aprobate

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

În lumea de astăzi unde fast-foodul, produsele ambalate și stilul de viață sedentar au devenit normalitate, nu este de mirare că multe persoane se luptă cu gestionarea greutății și cu obiceiurile alimentare nesănătoase. Deși micșorarea stomacului pare o soluție potrivită , nu există o modalitate în afara intervenției chirurgicale de a schimba dimensiunea stomacului prin măsuri legate de stilul de viață. În schimb prin consumarea unei cantități mai mici de alimente s-ar putea de micșorat pofta de mâncare, o acțiune care ar avea rezultate asemănătoare sau cel puțin îndreptate către același scop. 

Este posibilă micșorarea stomacului fără operație?

Stomacul se aseamănă cu un balon, care se întinde pentru a se umple atunci când se consumă produse alimentare sau băuturi și revine la dimensiunea sa normală atunci când este golit. Majoritatea adulților au aproximativ aceeași dimensiune a stomacului, chiar dacă oamenii cântăresc diferit. Stomacul gol are aproximativ 12 centimetri în lungime și 6 centimetri în lățime în punctul cel mai larg. La vârsta adultă, acesta se poate extinde pentru a conține aproximativ 2.50 kilograme de hrană.

Atunci când o persoană își întinde stomacul prin consumul în exces, acesta nu rămâne la fel, deci nu se întinde pentru totdeauna, ci se întoarce la dimensiunea sa obișnuită după ce este digerată mancarea. Stomacul se extinde și se micșorează în mod constant pentru a acomoda alimentele. Dimensiunea fizică a acestuia nu poate fi modificată printr-un consum mai mic de alimente, unica soluție fiind chirurgia bariatrică. 

Cum influențează dimensiunea stomacului apetitul?

Stomacul și creierul reglează pofta de mâncare în mai multe moduri. Unul dintre ele este prin intermediul mesajelor transmise prin nervi atunci când stomacul se întinde într-o anumită măsură. Un exemplu este nervul vag, nervul principal care oferă senzații stomacului și transmite mesaje către creier. Acesta are diferite celule nervoase de monitorizare care trimit mesaje către creier despre cât de plin este stomacul, precum și despre tipurile de substanțe nutritive prezente. Atunci când stomacul este întins de la mâncare, nervul vag trimite semnale către creier pentru a anunța că nu mai pot fi consumate alimente. 

Cele mai bune metode de a reduce apetitul

Există modalități dovedite științific care ar putea să ajute la controlul poftei de mâncare, precum:

  • Implementarea unei diete echilibrate.
    La fiecare masă, trebuie de adăugat ½ din farfurie cu fructe și legume, ¼ din farfurie cu cereale integrale și ¼ din farfurie cu proteine slabe. De asemenea, se poate consuma cu moderație uleiuri vegetale sănătoase. Alte produse alimentare care sunt recomandate pentru micșorarea poftei de mâncare conțin:
    Carbohidrații sănătoși precum secara, quinoa, fulgii de ovăz, orezul brun și alte cereale bogate în nutrienți.
    Fructele și legumele bogate în nutrienți și sărace în zaharuri, cum ar fi citricele, varza kale, rucola și spanacul.
    Proteine slabe și surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile și avocado. Celulele din mucoasa stomacului le recunosc ca fiind benefice pentru corp, făcând mai puțin probabil ca hormonii foamei, cum ar fi grelina, să crească.
  • Consumarea unei cantități mai mici de grăsimi nesănătoase sau calorii goale
  • Consumarea lichidelor între mese
  • Consumarea lentă

3 greșeli comune în micșorarea apetitului

  • Utilizarea dietelor nesustenabile
    Dietele extrem de restrictive care nu permit consumul unor grupe de alimente specifice sunt nesustenabile. Deși acestea ar putea face ca stomacul să pară și să se simtă mai mic inițial, rezultatele nu vor dura din cauza foamei constante și a faptului că organismul nu primește nutrienții de care are nevoie. Dietele restrictive pot să determine consumul în exces odată ce dieta s-a încheiat, ceea ce poate duce umplerea stomacului peste capacitatea sa normală într-o singură porție.
  • Impunerea unor restrictii alimentare greu de implementat
    La fel ca și dietele extreme, o dietă sănătoasă poate deveni nesustenabilă atunci când se restricționează toate zaharurile, grăsimile și alimentele „rele”. Însă, organismul are nevoie de schimbări mici și constate pentru a putea fi implementate în stilul de viață. De asemenea, atunci când sunt limitate brusc toate produsele care sunt considerate rele, persoanele au tendința să renunțe la noile obiceiuri pentru că nu reușesc să respecte toate schimbările din alimentație. 
  • Consumul a 3 mese mari pe zi
    Mulți oameni se limitează la doar 3 mese pe zi și rămân cu senzația de foame. Însă, o gustare sănătoasă, cum ar fi nucile, un baton de granola sau fructe, poate menține sațietatea între mese și ajută la evitarea consumului în exces. Acest lucru poate deprinde stomacul în timp pentru a crește senzația de satisfacție cu mese mai mici. 

Concluzie

În afară de intervenția chirurgicală nu există o modalitate prin care este posibilă micșorarea stomacului. În schimb, poate fi modificat apetitul, fiind un pas benefic pentru a obține un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat. Prin punerea în aplicare a strategiilor cum ar fi, practicarea controlului porțiilor, consumul atent, menținerea hidratării și practicarea unei activități fizice regulate, poate fi micșorat apetitul și poate fi îmbunătățită bunăstarea generală.