Meniu

Alergologie

Actualizat pe:

Tot ce trebuie sa stii despre alergologie

Alergologia este o ramura cuprinsa in imunologia clinica si se ocupa cu precadere de procesul de diagnosticare corecta si de tratare in mod corespunzator a alergiilor intampinate. Exista o multime de de alergii care sunt considerate a fi comune si la care poti sa fii supus si tu oricand. Printre acestea se numara si rinita alergica, astmul bronsic, alergia provenita din cauza anumitor alimente, alergia la medicamente, alergia la muscaturile de insecte (de albina, paianjen etc.), alergia la plante si anafilaxia.

Daca si tu ai sesizat ca te confrunti cu un tip de alergie care iti afecteaza intr-un fel sau altul sanatatea, trebuie sa te adresezi imediat unui medic alergolog si sa mentii o legatura stransa cu acesta pentru tratarea sa in mod corespunzator.

Ce este o alergie si cand sa mergi la un cabinet de alergologie?

Inainte de a merge la un cabinet de alergologie, trebuie sa intelegi cat de importanta este investigarea realizata de medicul alergolog. Corpul uman are o multime de „sisteme” de aparare impotriva bacteriilor daunatoare sau a virusurilor. Din pacate, uneori sistemul de aparare poate aborda o maniera usor agresiva, existand riscul sa identifice praful, mucegaiul sau polenul ca fiind factori daunatori periculosi, care trebuie sa fie inlaturati sub orice forma. In acel moment, sistemul imunitar lupta impotriva agentului patogen pentru a-l invinge si, din pacate, este posibil ca simptomele experimentate sa nu fie unele chiar usor de stapanit.

Astfel, pentru a combate cu succes simptomele resimtite, este nevoie sa te adresezi medicului alergolog, astfel incat sa nu se ajunga la situatii mai grave si mai greu de depasit.

3 motive sa mergi la medicul specializat in alergologie

Dupa ce sesizezi ca ceva nu functioneaza in parametri optimi si suspectezi ca ai o alergie, este necesar sa mergi cat mai curand la un cabinet de alergologie, astfel incat sa te vindeci adecvat.

1. Ai o raceala care nu se mai vindeca

Multe persoane se confrunta cu raceli al caror efect neplacut pare ca nu mai poate fi ameliorat cu pastilele obisnuite de raceala. In cazul in care te confrunti cu o astfel de situatie, trebuie sa te asiguri ca beneficiezi de parerea unui specialist in alergii, pentru a identifica, de fapt, sursa problemei.

2. Te confrunti cu diaree dupa preparatul tau preferat

Alergologii au capacitatea de a trata o multime de alergii alimentare. Tot acestia te pot ajuta sa faci diferenta intre alergia alimentara si intoleranta. De obicei, cand te confrunti cu o alergie alimentara, corpul tau reactioneaza, in decurs de doua ore, la alimentul sau preparatul cu pricina. Astfel, este posibil sa apara eruptii cutanate, urticarii, probleme de respiratie sau chiar probleme cu stomacul.

3. Medicamentele nu isi fac efectul

Mai inainte de toate, este necesar ca fiecare medicament trebuie sa fie recomandat de medicul specialist, pentru ca exista riscul dezvoltarii unor alergii periculoase. De asemenea, inainte de a folosi anumite pastile, este necesar sa citesti si prospectul, pentru a fi sigur ca nu esti alergic la unul sau mai multe dintre ingredientele folosite.

In concluzie, interventia medicului alergolog se dovedeste a fi de un real folos pentru pacientii care se confrunta cu diverse alergii, pentru a le trata in mod adecvat si pentru a obtine rezultate satisfacatoare.