Meniu

Cat slabesti dupa gastric sleeve?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Pacienții doresc adesea să știe exact cât de mult vor slăbi după operația de gastric sleeve, iar răspunsul variază în funcție de fiecare pacient. Există câteva modalități simple de a calcula pierderea în greutate preconizată. Totuși, este important să se creeze așteptări adecvate cu privire la cât de multă greutate se poate pierde, și să se urmeze liniile directoare de după operație.

Cât slăbești după gastric sleeve?

Cantitatea de greutate pe care o va pierde o persoană depinde de o serie de factori, precum dieta, exercițiile fizice, stilul de viață și angajamentul general de a schimba vechile obiceiuri. Dimensiunea pe care chirurgul o face pentru noul stomac poate face o diferență în ceea ce privește pierderea totală în greutate, precum și durata de timp în care o persoană a avut obezitate. Dacă pacientul urmează toate instrucțiunile, își schimbă dieta, își modifică obiceiurile și face exerciții fizice în mod regulat, în medie, pierde aproximativ 60% din excesul de greutate cu operația de sleeve gastric. 

Pierderea medie în greutate cu intervenția chirurgicală de gastric sleeve

Înainte de a face orice calcule, este important să se urmărească pierderea medie în greutate înainte de operația de gastric sleeve. Fiecare persoană are o înălțime și greutate diferită și, prin urmare, un indice de masă corporală diferit, astfel nu se pot folosi doar kilogramele pentru a măsura pierderea în greutate preconizată. Cineva care are 1,80 m și 400 kg va pierde o cantitate diferită de greutate față de cineva care are 1,70 m și 220 kg. Dar ambii pacienți vor pierde un procent similar din excesul de kilograme.  

Câtă greutate se va pierde pe lună?

Deși nu există două cazuri identice și mai mulți factori contribuie la succesul operației de gastric sleeve, în medie, se vor pierde probabil între 8 și 12 kilograme pe lună. Iată o cronologie a ceea ce arată pierderea medie în greutate după operație la etapele de o lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și 18 luni. 

O lună

În primele 30 de zile, schimbările vor fi intense. Nu numai că organismul răspunde la noua sa realitate, dar și dieta este alcătuită în principal din lichide și alimente pasate care vor facilita, de asemenea, schimbările rapide. Scăderea medie în greutate este de aproximativ cinci kilograme pe săptămână, însă bărbații tind să piardă în greutate mai repede decât femeile. În a doua lună, unele persoane pierd 20% din excesul de greutate.

Trei luni

Până în acest moment, corpul va fi suficient de vindecat pentru a permite pacientului să se implice în activități obișnuite și a putea observa o reducere de până la 35% a excesului total de greutate. Atâta timp cât sunt urmate planurile de dietă pe care le oferă clinica bariatrică și se fac exerciții fizice, corpul va continua să răspundă pozitiv la operație.

Șase luni

La jumătate de an după operație, corpul pacientului va continua probabil să piardă în greutate, dar nu în ritmul alert de dinainte (aproximativ 2 kilograme pe săptămână). Probabil că în această etapă un pacient va pierde aproximativ 50-55% din excesul de greutate. Cu o dietă continuă, exerciții fizice și o disciplină a stilului de viață, ar trebui să continue să observe rezultate notabile în ceea ce privește greutatea, energia și starea de spirit.

Un an

La un an de la operație, greutatea dorită ar trebui să fie  vizibilă. În acest stadiu, majoritatea oamenilor au pierdut în medie 65% din excesul de greutate. Pacienții observă, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește comorbiditățile și alte complicații legate de greutate, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială și riscul de accident vascular cerebral.

18 luni și mai mult

După un an și jumătate, unii pacienți au pierdut până la 80% sau mai mult din excesul de greutate. Într-un studiu, după doi ani, peste jumătate dintre pacienții cu sleeve gastric au raportat o pierdere în greutate susținută, în timp ce aproximativ șase procente au raportat complicații.  

Trebuie remarcat faptul că, deoarece oamenii sunt diferiți, rezultatele pot fi, de asemenea, diferite. În timp ce genetica nu poate fi schimbată, cea mai mare diferență în ceea ce privește rezultatele pentru majoritatea pacienților este reprezentată de calitatea educației lor preoperatorii, de angajamentul lor față de transformarea comportamentală și de sârguința lor postoperatorie de a continua ceea ce au învățat. Într-un studiu, pierderea în greutate la o lună și la trei luni a fost foarte predictivă pentru pierderea totală în greutate. Într-un alt studiu, pacienții care au încetat să piardă în greutate mai devreme (în jurul a 6 luni) au fost mai predispuși să recupereze o parte din greutate. Toate acestea demonstrează cât de important este să se folosească toate instrumentele disponibile împreună cu operația pentru a maximiza și menține pierderea în greutate. 

Beneficiile pierderii rapide în greutate cu gastric sleeve

Pierderea rapidă și substanțială în greutate cu operațiile bariatrice îi poate ajuta pe pacienții obezi să devină activi mai repede, deoarece o greutate mai mică este echivalentul unei energii mai sporite. Mersul pe jos este un bun punct de plecare pentru mulți pacienți bariatrici, însă exercițiile și activitatea pot fi sporite în timp. Creșterea graduală a activităților fizice va ajuta la pierderea în greutate prin arderea caloriilor, îmbunătățind în același timp calitatea vieții persoanei, aceste acțiuni ar trebui, de asemenea, să ofere o motivație adițională. Trebuie să se găsească o modalitatea de a menține entuziasmul în legătură cu planul de slăbit în urma operației de sleeve gastric. Pierderea substanțială în greutate poate duce, de asemenea, la îmbunătățirea dramatică și chiar la remisiunea completă a multor comorbidități legate de obezitate, inclusiv a diabetului de tip 2.

Pierderea în greutate și menținerea acesteia

Călătoria de pierdere în greutate după gastric sleeve este responsabilitatea individuală a fiecărui pacient. Tipul de corp, nutrigenomica și metabolismul sunt unice pentru fiecare. Corpul poate răspunde la operație prin pierderea rapidă a unor cantități mari de greutate sau se poate lupta o perioadă mai îndelungată pentru a obține rezultate. Cu toate acestea, există o corelație puternică între cantitatea de greutate pierdută în exces și respectarea planului alimentar post-chirurgical, a obiceiurilor de viață sănătoase și a regimului de exerciții fizice. Dacă nu sunt luate măsurile de precauție corecte, se poate întinde perioada de a obține rezultate favorabile în urma operației de sleeve gastric, respectiv se poate recâștiga greutatea nedorită. Pentru a pierde rapid excesul de greutate și a o menține pe termen lung, trebuie urmate instrucțiunile specialistului bariatric.

Întrebări frecvente

 1. Cât puteți slăbi după operația de gastric sleeve?
  Operația de gastric sleeve este o modalitate eficientă de a trata obezitatea, de a reduce afecțiunile legate de greutate și de a vă îmbunătăți calitatea generală a vieții. Însă, aceasta nu este un leac miraculos care împiedică creșterea în greutate sau permite o dietă liberă fără restricții. Recâștigarea greutății după operația de gastric sleeve este probabilă dacă reveniți la vechile obiceiuri alimentare și de activitate fizică. Cercetările arată că pierderea în greutate pe termen lung după operație este direct legată de alegerile alimentare și de obiceiurile alimentare. Comportamente precum mâncatul compulsiv, mâncatul atunci când sunteți sătul și consumul de alimente de tip fast-food sau de calorii lichide sunt câteva dintre factorii cheie care contribuie la recăpătarea greutății după operație. Cu toate acestea, dacă urmați instrucțiunile oferite de clinica bariatrică, faceți exerciții fizice și mâncați alimentele potrivite, puteți cu siguranță să vă pierdeți excesul de greutate de până la 60% și să-l mențineți.   
 2. Cum se calculează greutatea corporală în exces față de greutatea corporală totală?
  Excesul de greutate corporală este calculat prin alegerea mai întâi a greutății țintă, care se mai numește uneori și “greutatea ideală”. Greutatea ideală poate fi găsită cu ajutorul unui calculator IMC care va oferi un interval de greutate sănătoasă. Apoi, folosind greutatea actuală, scădeți “greutatea ideală” și acest lucru determină cât de mult exces de greutate trebuie să pierdeți pentru a ajunge la greutatea țintă.
 3. Cum se calculează pierderea în greutate preconizată în urma sleevului gastric?
  Veți avea nevoie de câteva numere pentru a începe să vă calculați pierderea în greutate preconizată. Urmați pașii de la 1 la 4 și ar trebui să aveți calculată pierderea în greutate preconizată în doar câteva minute.
  1. Care este greutatea dumneavoastră ideală?
  Există câteva moduri obișnuite de a calcula greutatea ideală. Acest calculator arată greutatea dumneavoastră ideală pentru toate metodele diferite de determinare a acestui număr.
  2. Cât de mult exces de greutate trebuie să pierdeți?
  Greutatea actuală – Greutatea ideală = Excesul de greutate
  3. Cum să vă calculați pierderea în greutate preconizată:
  Excesul de greutate x 0,60 = Pierderea de greutate preconizată
  4. Cum să vă calculați noua greutate:
  Greutatea actuală – Pierderea de greutate preconizată = Noua greutate după operație

Concluzie

În cele din urmă, succesul operației de gastric sleeve vine din stabilirea unor așteptări adecvate, luarea deciziei de a schimba obiceiurile și menținerea acestor decizii. Oamenii sunt surprinși de faptul că nu se pot aștepta să coboare de la 250 de kilograme la 120 de kilograme doar în urma une o metodă cu efecte scontate peste noapte, dar intervenția chirurgicală va reduce greutatea la ceva mai ușor de gestionat. Odată ce aceasta scade, devine mai ușor să se facă exerciții fizice, să se stea în picioare mai mult timp și să se continue pierderea în greutate.