Meniu

Gastric sleeve

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Intervenția chirurgicală de gastric sleeve, denumită și gastrectomie longitudinală, este o procedură de chirurgie bariatrică. Aceasta îndepărtează o porțiune mare din stomac, lăsând în urmă un tub gastric îngust. Reducerea stomacului ajută la restricționarea caloriilor și la reducerea semnalelor de foame. Această intervenție chirurgicală este oferită pentru a ajuta persoanele cu obezitate clinic severă să obțină o pierdere eficientă în greutate.

Ce este operația de gastric sleeve?

Intervenția chirurgicală gastric sleeve este un tip de procedură chirurgicală pentru pierderea în greutate. Operația de scădere în greutate se mai numește și chirurgie bariatrică, fiind cunoscută și sub numele de gastrectomie longitudinală. Această operație a început ca primul pas într-o operație bariatrică în doi pași, numită switch duodenal. Chirurgii au început să o ofere ca o procedură de sine stătătoare după ce mulți oameni au constatat că nu aveau nevoie să completeze a doua parte. Procedura are drept consecință restricționarea aportului de alimente, ceea ce duce la o pierdera în greutate între 20 și 40 de kilograme. Cuvântul gastrectomie înseamnă îndepărtarea unei părți sau a întregului stomac, respectiv, operația de gastric sleeve îndepărtează aproximativ 80% din stomac, lăsând în urmă o manșetă tubulară, cam de mărimea și forma unei banane. De obicei, se face o operație laparoscopică, cu mici incizii în partea superioară a abdomenului, prin care se îndepărtează cea mai mare parte din partea stângă a stomacului. Alimentele se golesc din partea de jos a stomacului în intestinul subțire în același mod în care o făceau înainte de operație, iar intestinul subțire nu este operat sau schimbat. După operație, mai puțină mâncare va face pacientul să se simtă sătul atunci când mănâncă.

Ce efecte are operația de gastric sleeve?

Reducerea dimensiunii stomacului este o modalitate simplă de a restricționa cantitatea de alimente pe care o poate mânca o persoană într-o singură masă, făcând-o să se simtă mai repede sătul, dar mai are și un alt scop, de a reduce cantitatea de hormoni ai foamei pe care stomacul îi poate produce. Acest lucru ajută la scăderea apetitului și a poftelor și poate ajuta la prevenirea impulsurilor care îi determină pe oameni să recupereze greutatea pe care au pierdut-o.

Ce afecțiuni medicale se pot trata prin operația de gastric sleeve?

Intervenția chirurgicală gastric sleeve este utilizată pentru a trata obezitatea severă și este recomandată persoanelor care au încercat alte metode de pierdere în greutate fără succes pe termen lung. Operația de gastric sleeve poate ameliora și, uneori, elimina boli, inclusiv:

 • Rezistența la insulină și diabetul de tip 2
 • Hipertensiunea arterială și bolile cardiace hipertensive
 • Hiperlipidemia (colesterol ridicat) și boala arterială
 • Boala ficatului gras non-alcoolic și steatohepatita
 • Sindromul de hipoventilație din cauza obezității și apneea obstructivă a somnului
 • Durerile articulare și osteoartrita

Cine este eligibil pentru operația de gastric sleeve?

Pentru a se califica pentru o operație de gastric sleeve, pacientul trebuie să întrunească aceste criterii:

 • Prezența obezității severe (clasa III).
  Acest lucru este determinat de IMC (indicele de masă corporală), care se calculează în funcție de greutatea și înălțimea persoanei, precum și de condițiile de sănătate aferente. Obezitatea de clasa III înseamnă un IMC de 40 sau mai mare sau un IMC de cel puțin 35 cu cel puțin o boală asociată.
 • Ineficiența dovedită a altor metode de slăbire înainte de operație.
  Este posibil ca unui pacient să i se ceară să petreacă între trei și șase luni într-un plan de slăbire supravegheat medical înainte ca medicul să aprobe și să acopere intervenția chirurgicală.
 • Pregătirea fizică și psihică pentru operație și pentru procesul de recuperare.
  Înainte ca un pacient să se califice pentru operația de slăbire, acesta se va întâlni cu o echipă de dieteticieni, psihologi și alți specialiști medicali pentru consiliere și screening.

Care sunt avantajele procedurii de gastric sleeve?

În comparație cu alte operații de chirurgie bariatrică, sleeve-ul gastric este mai simplu, mai rapid și mai sigur. Persoanele cu probleme de sănătate care ar putea să nu fie potrivite pentru o procedură mai lungă pot tolera adesea o gastrectomie sleeve. Deoarece operația nu  rearanjează intestinele unei persoane, este, de asemenea, mult mai puțin probabil să provoace complicații pe termen lung legate de nutriție. În timp ce pierderea medie în greutate cu sleeveul gastric este puțin mai mică decât în cazul unor operații de slăbire mai complexe, aceasta oferă totuși beneficii excelente de pierdere în greutate și de sănătate. 

Unele dintre cele mai importante avantaje ale operației de sleeve gastric includ:

 • Ameliorează afecțiunilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, apneea de somn, hipertensiunea arterială, boala ficatului gras și osteoartrita.
 • De obicei, are mai puține efecte secundare decât o operație de bypass gastric mai complicată.
 • Nu necesită un obiect străin în organism, așa cum face inelul gastric.
 • Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică, inclusiv sleeveul gastric, au o speranță de viață mai mare, o sănătate mai bună și o calitate a vieții mai bună decât persoanele cu condiții similare care nu o fac.
 • În general, este sigură utilizarea medicamentelor antiinflamatoare după operația de gastric sleeve.

Care sunt riscurile intervenției chirurgicale cu gastric sleeve?

Toate intervențiile chirurgicale prezintă un anumit risc de complicații. Este posibil să apară, însă, alte riscuri în funcție de starea de sănătate a pacientului. În cazul gastrectomiei în sleeve, acestea apar în mai puțin de 1% din operații. Complicațiile chirurgicale includ:

 • Sângerarea
 • Infecția
 • Reacțiile la anestezie (probleme de respirație)
 • Scurgerile din linia de capse
 • Cheagurile de sânge în picioare
 • Îngustare (stenoză) în sleeveul stomacal

După recuperare, unele persoane dezvoltă complicații pe termen lung în urma operației. Acestea sunt, de obicei, ușor de tratat atunci când apar, și pot include:

 • Țesutul cicatricial de după operație poate îngusta stomacul, ceea ce poate încetini sau bloca trecerea alimentelor prin stomac, provocând greață, vărsături și dificultăți în a mânca.
 • Deficiențele nutriționale, care se manifestă prin obținerea mai grea a suficiente substanțe nutritive atunci când o persoană mănâncă mult mai puțin. Persoanelor care au suferit o operație bariatrică li se prescriu de obicei suplimente nutritive zilnice pe viață.
 • Reflux gastroesofagian, mai ales în cazul persoanelor care aveau reflux gastric înainte de operație, acesta se înrăutățește după operație, iar unele persoane care nu îl aveau înainte par să îl aibă. Acest lucru poate fi adesea tratat cu medicamente.
 • Calculi biliari, pot apărea datorită scăderii rapide în greutate, și pot face face ca apariția acestora să fie mai probabilă. Această afecțiune face ca mai multă grăsime să fie procesată prin ficat, care se poate acumula apoi în vezica biliară sub formă de pietre de colesterol și poate provoca durere după mâncare. Este posibil să fie nevoie de o altă intervenție chirurgicală pentru a îndepărta vezica biliară, numită colecistectomie.

Riscurile și complicațiile pe termen mai lung ale operației gastric sleeve 

 • Obstrucția gastrointestinală
 • Herniile
 • Nivelul scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie)
 • Malnutriția
 • Vărsăturile

Intervenția chirurgicală de sleeve gastric – pregătire și rezultatele pe termen lung

Care sunt măsurile de pregătire pentru gastric sleeve?

Echipa medicală va trebui să se asigure că operația de gastric sleeve este o opțiune bună pentru pacient. Această procedură nu este recomandată persoanelor care abuzează de medicamente sau de alcool, sau care nu sunt capabile să se angajeze la o schimbare pe tot parcursul vieții în ceea ce privește dieta și obiceiurile de exerciții fizice. Înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale, pacientul va trebui să se conformeze următoarelor reguli:

 • Să se înscrie la un program educațional de chirurgie bariatrică. Acesta îl va ajuta să se pregătească pentru operație și pentru viața de după operație, de asemenea, va exista opțiunea de consiliere nutrițională. 
 • Realizarea unei evaluări psihologice. 
 • Efectuarea unor examene și teste fizice, precum și analize de sânge. 
 • Performarea unui studiu imagistic al stomacului sau o endoscopie superioară.
 • În cazul persoanelor fumătoare, se va întrerupe fumatul cu câteva luni înainte de operație. 
 • Urmarea unui curs de slăbire înainte de operație, deoarece acest lucru va ajuta la micșorarea ficatului și va face ca operația să fie mai sigură.
 • Întrerupere administrării de aspirină, ibuprofen și alte medicamente care subțiază sângele în zilele dinaintea operației. Medicul va oferi mai multe detalii cu privire la orice modificări pe care trebuie să le facă pacientul la medicamente și la dietă în săptămânile sau zilele dinaintea operației. 
 • Întreruperea alimentației și consumului de lichide după miezul nopții înainte de operație, pentru a se asigura că stomacul este gol în timpul procedurii. Retenția unor particule de mâncare sau lichid în stomac în timpul operației ar putea provoca efecte secundare neplăcute sau chiar periculoase.

Ce se întâmplă în timpul operației de gastric sleeve?

Operația durează aproximativ o oră. De cele mai multe ori, o gastrectomie în sleeve se face prin chirurgie laparoscopică sau robotică. Aceasta înseamnă că, în loc să facă o incizie (sau o tăietură) mare pentru a deschide cavitatea abdominală pentru a avea acces la organele pacientului, chirurgul va efectua operația prin incizii mici. Acest lucru permite o recuperare mai ușoară, dar unii pacienți pot fi mai potriviți pentru o operație deschisă, în funcție de condițiile lor. Pacientul va fi supus anesteziei generale pe parcursul operației, ceea ce îl va face să doarmă în timpul acesteia. 

 • Chirurgul va face câteva tăieturi mici (incizii) în partea superioară a abdomenului și va introduce un port. Va pompa apoi gaz (dioxid de carbon) prin port pentru a dilata abdomenul. Apoi, va plasa o mică cameră video luminată (laparoscop) prin port. 
 • Camera va proiecta interiorul pe un ecran. Prin una până la trei incizii suplimentare, chirurgul va introduce porturi suplimentare și va finaliza procedura cu ajutorul unor instrumente lungi și înguste. 
 • Chirurgul va folosi apoi un capsator laparoscopic pentru a diviza stomacul, lăsând un sleeve vertical îngustat. Partea din stomac care a fost îndepărtată este apoi scoasă din abdomen printr-o incizie. 
 • Chirurgul poate testa apoi dacă există scurgeri în sleeve folosind un studiu cu colorant sau o endoscopie superioară. 
 • Este posibil ca pacientul să rămână în spital timp de aproximativ 2 sau 3 zile. În acest fel, pot fi gestionate durerea și orice efecte secundare temporare ale operației, cum ar fi greața.

Procedura este permanentă, iar în comparație cu alte operații pentru pierderea în greutate, o gastrectomie în sleeve este o operație relativ scurtă și simplă. 

Ce se întâmplă după operația de gastric sleeve?

 • Destabilizarea nivelelor de vitamine și minerale în organism după gastric sleeve. Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate pot avea probleme în a obține suficiente vitamine și minerale. Acest lucru se datorează faptului că iau mai puțină mâncare și pot absorbi mai puține substanțe nutritive. Este posibil să fie nevoie să se ia zilnic o multivitamină, plus un supliment de calciu și vitamina D. De asemenea, este posibil să fie nevoie de nutrienți suplimentari, cum ar fi vitamina B-12 sau fier. Medicul va oferi mai multe detalii în acest sens. 
 • Îngrășarea după gastric sleeve. După ce pacientul a slăbit, este posibil să recâștige o parte din greutatea pierdută, iar pentru a evita acest lucru, trebuie să se asigure că urmează o dietă sănătoasă și face exerciții fizice regulate. Sleeve-ul se poate lărgi (dilata) în timp, iar acest lucru permite unei persoane să mănânce mai mult. Pentru a evita astfel de situații, o persoană poate să se alăture unui grup de sprijin pentru chirurgia de pierdere în greutate pentru a-și menține noile obiceiuri alimentare.
 • Arsuri la stomac după gastric sleeve. Dacă apar arsurile la stomac, este posibil să fie nevoie de medicamente pentru a reduce acidul gastric. 
 • Nivel scăzut de fier după gastric sleeve. Pacientul, de asemenea, va trebui să facă analize de sânge regulate la câteva luni în anul de după operație. Aceasta pentru a se asigura că nu are un nivel scăzut de fier în sânge (anemie), un nivel ridicat de glucoză în sânge sau un nivel scăzut de calciu sau vitamina D. 
 • Verificări regulate după gastric sleeve. În urma unor astfel de intervenții, o persoană va trebui să meargă la controale frecvente cu medicul în următoarele săptămâni și luni. Aceștia vor monitoriza progresele înregistrate în ceea ce privește pierderea în greutate, condițiile de sănătate aferente și orice efecte secundare ale operației. De asemenea, vor dori să știe dacă persoana care a suferit intervenția are grijă de ea și dacă urmează liniile directoare necesare privind stilul de viață pentru a menține sănătatea și pierderea în greutate.
 • Efecte după gastric sleeve. Pe măsură ce organismul dumneavoastră reacționează la pierderea rapidă în greutate în primele trei până la șase luni după gastrectomia sleeve, pot apărea efecte precum:
  – Durerile de corp
  – Senzația de oboseală, ca în cazul gripei
  – Senzația de frig
  – Pielea uscată
  – Subțierea părului și căderea părului
  – Schimbări ale dispoziției

Rezultate pe termen lung după operația de sleeve gastric

Gastrectomia cu sleeve poate asigura o pierdere în greutate pe termen lung. Cantitatea de greutate pe care o pierde o persoană depinde de schimbarea obiceiurilor de viață. Însă, este posibil să piardă aproximativ 60%, sau chiar mai mult, din excesul de greutate în decurs de doi ani. În plus față de pierderea în greutate, gastrectomia în sleeve poate îmbunătăți sau rezolva afecțiunile legate de excesul de greutate, inclusiv:

 • Boala de inimă
 • Tensiunea arterială ridicată
 • Colesterolul ridicat
 • Apneea obstructivă în somn
 • Diabetul de tip 2
 • Accidentul vascular cerebral
 • Infertilitatea

Intervenția chirurgicală de gastrectomie cu sleeve poate, de asemenea, să îmbunătățească capacitatea de desfășurare a activităților zilnice de rutină și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții.

Noi obiceiuri alimentare după intervenția chirurgicală de sleeve gastric

În prima zi după operație, pacientul va consuma lichide clare, iar în momentul în care părăsește spitalul, poate mânca alimente sub formă de piure și shake-uri proteice și va continua să facă acest lucru timp de aproximativ 4 săptămâni. Este important de reținut că trebuie să se schimbe modul în care o persoană mănâncă pentru totdeauna. După această primă lună, va trece la consumul de alimente solide moi foarte încet. Alte indicații de care trebuie să țină cont un pacient sunt:

 • Totul trebuie să fie mestecat bine înainte de a fi înghițit
 • Trebuie să se evite consumul de lichide în timpul mâncării, deoarece acest lucru ar putea provoca o supraumplere a noului stomac.
 • Lichidele se pot consuma la o jumătate de oră după ce terminarea mesei
 • Trebuie evitate sucurile cu conținut ridicat de calorii și gustările
 • Trebuie luate suplimente de vitamine și minerale în fiecare zi

După 2 sau 3 luni, se poate trece la mesele obișnuite, dar nu se va putea mânca la fel de mult ca înainte.

Operație de gastric sleeve – preț

Operația de sleeve gastric este oferită de mai multe clinici din România, iar prețurile variază în funcție de clinică și specialiștii care urmează să efectueze operația. Fluctuațiile sunt determinate, atât de pregătirea medicală a chirurgului, cât și de instrumentele medicale sau tehnicile prin care se efectuează procedura de gastric sleeve. Tarifele inițiale încep de la 4400 de euro și pot ajunge la sume mai mari decât 5900 de euro. 

Următorii pași pentru programare pentru gastric sleeve

Verificând toate informațiile disponibile pentru operația de gastric sleeve, următorii pași privind înscrierea pentru o astfel de procură sunt:

 • Să determini care este motivul pentru care te supui procedurii.
 • Să afli de la un medic la ce rezultate individualizate să te aștepți.
 • Să cunoști riscurile și beneficiile personale la care te supui prin efectuarea procedurii.
 • Să i-ai la cunoștință care sunt posibilele efecte secundare sau complicații.
 • Să te consulți cu medicul privind când și unde se va efectua procedura.
 • Să cunoști cine va efectua procedura și care sunt calificările doctorului.
 • Să te informezi privind ce s-ar întâmpla dacă nu ai efectua procedura.
 • Să vorbești cu doctorul privind orice teste sau proceduri alternative la care trebuie să te gândești.
 • Să determini când și cum vei primi rezultatele.
 • Să stabilești pe cine să suni după procedură dacă ai întrebări sau probleme.
 • Să te informezi privind cât va trebui să plătești pentru procedură.

Pentru a cunoaște și efectua toți acești pași corect, poți accesa linkul către articolul cu cei mai buni medici din zona ta, care efectuează proceduri din chirurgia bariatrică. 

Întrebări frecvente

 1. Cât de frecventă este intervenția chirurgicală de sleeve gastric?
  Sleeve-ul gastric este cea mai frecventă operație de pierdere în greutate efectuată în în întreaga lume. Mai mult de jumătate din operațiile bariatrice efectuate în fiecare an sunt gastrectomii în sleeve. Numărul total de operații cu gastric sleeve efectuate în fiecare an este de aproximativ 380.000 în întreaga lume. Însă, doar 1% dintre persoanele care ar putea beneficia și s-ar califica pentru operație o fac efectiv.
 2. Când este o operație de gastric sleeve potrivită pentru un pacient?
  Sleeve-ul gastric poate fi recomandat dacă:
  – Obiectivele de pierdere în greutate sunt ceva mai mici decât cele care ar putea fi recomandate pentru bypass gastric.
  – Aveți probleme medicale legate de obezitate, cum ar fi apneea de somn.
  – Luați anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele sau steroizii, care ar putea complica alte tipuri de chirurgie bariatrică.
  Sleeve-ul gastric permite organismului să absoarbă acele medicamente mai normal decât o face bypass-ul gastric.
 3. Este operația de sleeve gastric sigură?
  Riscurile intervenției chirurgicale cu sleeveul gastric sunt mult mai mici decât riscurile de a avea obezitate și bolile asociate acesteia. De asemenea, are rate de complicații mai mici decât alte operații obișnuite, inclusiv îndepărtarea vezicii biliare și înlocuirea șoldului. Cele mai multe proceduri de gastric sleeve sunt efectuate prin tehnici chirurgicale minim invazive, ceea ce înseamnă mai puțină durere din cauza inciziilor și o recuperare mai rapidă.
 4. Ce poate merge prost într-o operație de sleeve gastric?
  Aceasta este, de obicei, o procedură sigură, însă, uneori, oamenii pot avea sângerări sau scurgeri de lichid din stomac. Sleeve-ul se poate extinde în timp, ceea ce vă poate face să recâștigați o parte din greutatea pierdută. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile procedurii.
 5. Câtă greutate poate pierde o persoană în urma unei operații de sleeve gastric?
  Pierderea medie în greutate este de 25% până la 30% din greutatea corporală în primii unu până la doi ani. Asta înseamnă că, dacă ați cântărit 136 kg înainte de operație, veți pierde 45 de kg. S-ar putea să pierdeți mai mult sau mai puțin, în funcție de obiceiurile de viață pe care le adoptați după operație. Unii oameni recuperează, de asemenea, o parte din greutate, dar media generală de 25% până la 30% din greutatea corporală este constantă pe parcursul a cinci ani.
 6. Ce se întâmplă dacă nu funcționează operația?
  Deși nu este ceva obișnuit, unii oameni recuperează greutatea pe care o pierd, s-ar putea să se întoarcă la vechile obiceiuri sau stomacul lor se poate întinde din nou în timp. Dacă vi se întâmplă acest lucru, ați putea lua în considerare o intervenție chirurgicală de revizuire a sleevului gastric. Chirurgul poate repara sleeveul gastric original sau îl poate converti la un alt tip de operație de pierdere în greutate cu rezultate mai bune, cum ar fi un bypass gastric sau un switch duodenal.

Concluzie

O gastrectomie în sleeve este o procedură simplă și sigură, care poate produce rezultate excelente în ceea ce privește pierderea în greutate. De asemenea, aceasta este o modificare ireversibilă a stomacului, care va necesita schimbări pe tot parcursul vieții. O persoană va trebui să fie foarte intenționată cu privire la ce și cum mănâncă după operație și pentru tot restul vieții, pentru a-și proteja stomacul și pentru a-și satisface nevoile nutriționale. Dar, dacă este angajată să-și schimbe și să piardă în greutate, intervenția chirurgicală poate ajuta la menținerea unui mod mai sănătos de viață. Această intervenție, nu limitează doar ceea ce poate mânca o persoană, ci ajută, de asemenea, la reducerea foamei și la reglarea glicemiei, astfel încât mai puține calorii să pară o alimentație naturală. Multe afecțiuni de sănătate legate de obezitate se pot îmbunătăți și chiar rezolva după o operație de gastric sleeve.