Meniu

Inel gastric

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Inelul gastric este un tip de intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate care presupune plasarea unei benzi de silicon în jurul părții superioare a stomacului pentru a reduce dimensiunea lui, respectiv pentru a diminua cantitatea de alimente consumate. Acest tip de tratament este aprobat de specialiștii din domeniul medical pentru a fi utilizat în scopul pierderii în greutate.

Ce este intervenția chirurgicală cu inel gastric (inelul la stomac)?

Inelul gastric ajustabil este un dispozitiv implantat chirurgical pentru a ajuta persoanele cu obezitate să piardă în greutate. Acesta este unul dintre cele câteva tipuri de chirurgie bariatrică care limitează cantitatea de alimente pe care o poate mânca o persoană la un moment dat (chirurgie restrictivă de pierdere în greutate). Inelul la stomac ajustabil reduce dimensiunea stomacului fără a-l diviza permanent, așa cum fac alte intervenții chirurgicale.

Cum funcționează inelul la stomac?

Inelul la stomac este un tub reglabil, gonflabil, fabricat din silicon moale. Acesta este plasat în jurul porțiunii superioare a stomacului pentru a forma un inel. Acest dispozitiv gonflabil este conectat la un port care este plasat sub piele. Chirurgul poate ajusta inelul prin accesarea portului din piele și injectarea cu lichid salin, suficient pentru a permite o mică ieșire între porțiunea superioară a stomacului și partea inferioară. Atunci când o persoană mănâncă, această pungă din partea superioară a stomacului se va umple rapid, ceea ce oferă o senzație de sațietate mai rapidă.

Pentru cine este operația de inel gastric?

În general, o persoană poate fi un candidat pentru chirurgia bariatrică dacă suferă de afecțiuni asociate cu obezitatea și dacă alte metode anterioare de pierdere în greutate nu au funcționat. Un medic poate sugera inelul la stomac dacă o persoană caută o intervenție care este mai puțin invazivă și reversibilă. În comparație cu alte proceduri bariatrice, inelul gastric are cea mai mică rată de complicații după operație, de asemenea, acesta poate fi îndepărtat dacă este necesar. Cu toate acestea, inelul la stomac duce la o pierdere în greutate mai mică decât alte proceduri bariatrice și necesită mai multe vizite frecvente la cabinetul de urmărire și ajustări, în special în primul an. Este esențial să se înțeleagă exact ce presupune inelul gastric, inclusiv orice complicații posibile și la ce se poate aștepta o persoană după procedură. 

Dacă un pacient se gândește să se supună unei operații de inel gastric, trebuie să consulte un medic privind anumite aspecte de sănătate individuale, cât și despre procedură în sine. Câteva puncte de luat în considerare sunt:

 • Un inel gastric poate ajuta o persoană să piardă în greutate. De asemenea, poate contribui la reducerea riscului de apariție a diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. În cazul în care o persoană are deja aceste afecțiuni, inelul gastric poate ajuta la controlul lor.
 • Fiecare persoană elimină o cantitate diferită de greutate, dar majoritatea oamenilor pierd aproximativ 10% din greutatea în plus în aproximativ doi ani, însă trebuie să se rețină faptul că nu toată lumea obține un rezultat similar cu al altor pacienți sau, cel puțin, nu pe cel care îl dorește.
 • Unele cercetări arată că alte tipuri de intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate pot funcționa mai bine pe termen lung.
 • Unii pacienți pot avea nevoie să li se îndepărteze sau să li se înlocuiască inelul gastric, acest lucru se poate datora faptului că inel alunecă în stomac sau se erodează în el.

Un medic poate recomanda o intervenție chirurgicală bariatrică pentru unele persoane cu un indice de masă corporală de 30-35 dacă:

 • Au complicații legate de obezitate
 • Abordările nechirurgicale nu s-au dovedit eficiente

Opțiunile nechirurgicale includ:

 • Modificări ale dietei
 • Activitate fizică
 • Medicamente

Medicul va sfătui un pacient în funcție de situația sa, dar nu va recomanda intervenția chirurgicală pentru persoanele care:

 • Au o tulburare curentă de consum de droguri sau alcool
 • Au o boală psihiatrică necontrolată
 • Au dificultăți în a înțelege riscurile și beneficiile, rezultatele, alternativele și schimbările de stil de viață pe care vor trebui să le facă după operație.

În prezent, alte proceduri de chirurgie bariatrică, cum ar fi gastrectomia în manșon și bypass-ul gastric, sunt mai utilizate.

Beneficii și riscuri – inel gastric

Beneficiile inelului la stomac

 • Posibilitatea de a pierde în greutate pe termen lung
 • Recuperare relativ rapidă
 • Șanse mai mici de infecții ale rănilor și hernii după operație
 • Risc redus de diabet, hipertensiune arterială, incontinență urinară și alte afecțiuni asociate cu excesul de greutate
 • Nicio pierdere a absorbției nutrienților
 • Calitate îmbunătățită a vieții după operație

Există, de asemenea, opțiunea de a îndepărta sau de a ajusta inel. Ajustarea înseamnă că acesta poate fi strâns sau slăbit, de exemplu, dacă nu se pierde suficientă greutate sau dacă există cazuri de vărsături după masă. În medie, se poate pierde până la 10% din greutate, dar acest lucru depinde de fiecare persoană în parte.

Riscurile inelelor la stomac

 • Reacțiile adverse la anestezie, inclusiv reacțiile alergice, problemele de respirație, cheagurile de sânge în picioare care se pot deplasa la plămâni (embolie pulmonară), pierderile de sânge, infecțiile și atacul de cord sau accidentul vascular cerebral în timpul sau după operație.
 • Pierderea în greutate, care poate fi mai lentă în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale.
 • Alunecarea inelului sau posibilitatea apariției problemelor mecanice, sau acesta se poate eroda în stomac, fiind necesară îndepărtarea lui.
 • Posibilitatea inelului de a se deplasa, făcând necesară o intervenție chirurgicală suplimentară. Se raportează că între 15% și 60% dintre persoane au nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare.

O persoană trebuie să urmeze cu atenție recomandările dietetice, deoarece mâncatul în exces poate duce la vărsături sau la dilatarea esofagului. La fel ca și alte tipuri de operații de slăbire, inelul gastric implică și aceste riscuri:

 • Leziuni în timpul operației la nivelul stomacului, intestinelor sau al altor organe abdominale
 • Hernie
 • Inflamație a mucoasei stomacale (gastrită), arsuri la stomac și ulcer gastric
 • Infecție a rănilor
 • Cicatrizare gastrointestinală care poate duce la blocarea intestinului
 • Nutriție mai slabă ca urmare a aportului alimentar restricționat

Pierderea în greutate poate da un impuls de încredere în sine, iar acesta poate fi un alt beneficiu. Cu toate acestea, dacă o persoană se supune procedurii în speranța unei scăderi bruște în greutate sau dacă pierderea în greutate este principalul motiv pentru care a ales intervenția chirurgicală, ar putea fi dezamăgită.

Pregătirea pentru operația de inel gastric

Pregătirea pentru operație

O persoană va trebui să se supună unor evaluări și analize de sânge pentru a verifica dacă este aptă pentru operație. Acestea pot arăta, de asemenea, dacă persoana are sau nu probleme de sănătate legate de obezitate.

Înainte de operație, medicul va solicita pacientului, dacă acesta fumează, să se oprească, de obicei, cu câteva săptămâni înainte de operație. Fumatul poate crește riscul de a face o infecție și poate duce, de asemenea, la complicații. Este posibil ca pacientului să i se ceară să urmeze o dietă săracă în calorii și carbohidrați pentru o perioadă scurtă de timp înainte de operație. Acest lucru va ajuta la micșorarea ficatului și va face mai ușoară și mai sigură punerea în poziție a inelului. Un alt lucru esențial de reținut este faptul că, pacientul trebuie să treacă printr-o perioadă de fasting sau post înainte de a fi supus unei anestezii generale. Instrucțiunile clare cu privire la momentul în care trebuie să se oprească din mâncat și băut vor fi oferite mai aproape de ziua intervenției de către medic. 

În ziua intervenției, chirurgul se va întâlni cu pacientul pentru a verifica dacă acesta se simte bine și dacă este de acord să continue. Personalul de la spital va face verificările finale și vor pregăti pacientul pentru operație. Acest lucru poate include solicitarea de a purta ciorapi de compresie și/sau de a face o injecție cu un medicament antitrombotic pentru a ajuta la prevenirea trombozei venoase profunde (TVP).

Ce se întâmplă în timpul operației de inel gastric?

 • Pacientul va fi supus la anestezie generală, astfel încât va dormi și nu va fi conștient în timpul operației.
 • Operația laparoscopică începe cu o singură incizie în abdomenul pacientului. Chirurgul va folosi această primă gaură de incizie pentru a instala o pompă mică și pentru a umfla abdomenul cu dioxid de carbon gazos. Acest lucru îi permite să vadă și să creeze spațiu pentru a efectua operația.
 • Chirurgul va instala apoi laparoscopul, o cameră video minusculă cu lumină și va proiecta organele pacientului pe un ecran. Acesta va folosi instrumente lungi și înguste pentru a avea acces la stomac prin incizii mici suplimentare.
 • Chirurgul va fixa inelul gastric în jurul porțiunii superioare a stomacului și îl va strânge pentru a forma o pungă. Stomacul va arăta puțin ca o clepsidră, cu un canal îngust între porțiunea superioară și cea inferioară.
 • Inelul gastric are un canal gol care poate fi umplut cu lichid, acesta fiind elementul care îl face să fie reglabil. Medicul va putea ajusta presiunea inelului gastric prin adăugarea sau extragerea de lichid prin acest orificiu.
 • Inelul gastric este atașat la un mic tub de plastic care va trece chiar sub piele și va intra într-un port. După intervenția chirurgicală, medicul va putea accesa portul cu un ac fin special pentru a injecta sau extrage lichid, după cum este necesar.
 • Când totul este la locul lui, chirurgul va elibera gazul din abdomen și va închide inciziile. Procedura durează între 30 și 60 de minute.

La ce se poate aștepta un pacient după operație?

 • La spital
  Pacientul va trebui să se odihnească până când efectele anestezicului vor dispărea. De asemenea, este posibil să aibă nevoie de analgezice pentru a ușura orice disconfort. Pacientului i se va face o perfuzie într-o venă de la mână sau de la braț pentru a i se administra lichide până când se va simți suficient de bine pentru a bea. După care va fi încurajat să se ridice din pat și să se miște de îndată ce simte că poate. Acest lucru îl va ajuta să reducă riscul de a face o infecție toracică și riscul de a face cheaguri de sânge în picioare. Asistenta medicală va da sfaturi cu privire la îngrijirea rănilor care se vindecă înainte de externarea pacientului și va stabili o dată pentru o programare de control.
 • Îngrijirea acasă
  De obicei, o persoană va putea pleca acasă mai târziu în ziua operației sau în ziua următoare. Aceasta trebuie să se asigure că cineva o poate duce acasă și, dacă este posibil, să rămână cu aceasta timp de o zi sau două, cât timp trece efectul anestezicului. Se poate continua luarea de analgezice fără prescripție medicală, pe măsură ce o persoană are nevoie de ele. Inelul gastric va fi parțial umplut în timpul operației, așa că pacientul va trebui să aibă grijă la ceea ce mănâncă imediat. Chirurgul sau dieteticianul va spune când o persoană poate începe să mănânce și să bea orice. Este posibil să ia o săptămână sau două pentru ca pacientul să se recupereze după operația de inel la stomac și pentru a se întoarce la activitățile obișnuite, dar fiecare persoană este diferită, așa că este important să se urmeze sfatul chirurgului. Dacă unei persoane îi este greu să facă față, poate vorbi cu medicul de familie sau cu chirurgul. Astfel, se poate asigura pierderea în mod constant a cantității corecte de greutate.
 • Sănătatea pacientului pe termen lung
  După intervenția chirurgicală, pacientul va avea nevoie de controale regulate cu un medic sau o asistentă medicală, aceștia vor anunța cât de des sunt necesare. Este posibil să fie nevoie de analize de sânge pentru a se asigura că ficatul pacientului funcționează bine și să se verifice în mod regulat nivelul de vitamine și minerale. De asemenea, va trebui ca pacientul să facă schimbări în dietă după operația de inel gastric. Un dietetician poate fi de ajutor pentru a face schimbările potrivite. De asemenea, este posibil să trebuiască să fie luat un supliment zilnic general de vitamine și minerale pentru a asigura aportul de substanțe nutritive necesare organismului. O persoană va primi informații tipărite despre ce trebuie să mănânce și să bea după operație, iar medicul va discuta cu pacientul despre acest lucru.

Complicații asociate cu inelul gastric

 • Greața și vărsăturile
  Acesta este un efect secundar obișnuit în primele zile după operație. De obicei, se rezolvă în timp, pe măsură ce o persoană învață noi moduri de a mânca: mese mai mici, mai dense în nutrienți, mușcături mai mici și o masticație minuțioasă.
 • Constipație
  Unele persoane dezvoltă constipație cu inelele gastrice, deoarece le este greu să bea suficiente lichide. Stomacul nu va putea reține prea multe lichide deodată, iar medicul va indica evitarea consumului de lichide în timpul mâncării pentru a lăsa loc pentru mâncare. Hidratarea este foarte importantă după orice tip de operație bariatrică.
 • Dificultatea la înghițire
  Uneori, organismul poate reacționa la punga stomacală mai mică și la motilitatea gastrică mai lentă prin faptul că unei persoane îi este greu să înghită alimentele. Slăbirea inelului sau consumul unor îmbucături mai mici poate ajuta. În caz contrar, ar putea indica o intoleranță la inelul gastric.
 • Refluxul gastroesofagian
  Un inel strâns poate declanșa refluxul acid, numit și arsură la stomac. Slăbirea acestuia pentru a ameliora simptomele poate interfera cu pierderea în greutate, dar, refluxul persistent poate deteriora pereții esofagului, provocând eroziunea acidă. Această afecțiune poate fi adesea tratată cu medicamente, dar unele cazuri severe pot necesita îndepărtarea inelului gastric.
 • Probleme legate de port
  Portul pe care doctorul îl folosește pentru a accesa și ajusta inelul gastric al pacientului poate funcționa defectuos în diverse moduri. Acesta se poate disloca din locația sa inițială sau se poate întoarce cu susul în jos, făcându-l inaccesibil din exterior. Portul poate avea scurgeri, făcând imposibilă umplerea inelului gastric. Dacă o persoană slăbește mult și rapid, portul poate ieși din piele, provocând sensibilitate sau eroziune cutanată la locul respectiv. Aceste disfuncționalități pot necesita operații minore pentru a repara sau înlocui portul. De asemenea, se pot produce infecții la locul portului, care pot necesita antibiotice sau o procedură suplimentară pentru a fi corectate.
 • Obstrucția de evacuare
  Alimentele pot rămâne blocate în orificiul de ieșire dintre punga stomacală (stomacul de deasupra inelului) și partea inferioară a stomacului, provocând un blocaj. Acest lucru se poate observa când o persoană nu mai poate mânca. Medicul poate încerca să elimine blocajul prin dezumflarea inelului, dar ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a rezolva problema.
 • Alunecarea inelului
  Inelul este fixat în poziția sa în timpul operației, cu toate acestea, ar putea aluneca din poziția inițială. Când se întâmplă acest lucru, punga stomacală (stomacul de deasupra inelului) devine mai mare. Dacă procesul se întâmplă încet, poate afecta beneficiile pierderii în greutate sau poate provoca simptome precum refluxul. Uneori se poate întâmpla foarte repede, ceea ce poate provoca necroza stomacului (moartea țesutului stomacal). Acest lucru ar necesita o intervenție chirurgicală de urgență și îndepărtarea inelului.
 • Dilatarea esofagiană și/sau dilatarea pungii
  Presiunea exercitată de alimentele care se acumulează deasupra inelului gastric poate determina dilatarea sau lărgirea pungii stomacale și, uneori, a esofagului. Acest lucru permite ca mai multe alimente să se întoarcă deasupra inelului, provocând greață, reflux și vărsături. Poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru corectarea și/sau îndepărtarea inelului.
 • Erodarea inelului
  Fricțiunea cauzată de frecarea inelului de stomac sau de esofag în timp poate cauza eroziunea acestuia prin stomac. Acest lucru face ca inelul să fie ineficient și poate provoca, de asemenea, infecții. Soluția este, de obicei, îndepărtarea.
 • Intoleranța la inel
  Unii oameni au reacții adverse la un implant străin în corpul lor. Aceștia pot dezvolta un țesut cicatricial excesiv în jurul inelului sau pot simți greață și disconfort persistent. În aceste cazuri, este posibil ca dispozitivul să trebuiască să fie îndepărtat.

La fel ca toate tipurile de intervenții chirurgicale, operația de inel gastric poate provoca unele complicații. Acestea includ:

 • O reacție neașteptată la anestezic
 • Sângerare prea mare
 • Un cheag de sânge 

Este esențial să se contacteze medicul sau chirurgul dacă apar orice simptome după operație, cum ar fi:

 • O temperatură ridicată (febră)
 • Dificultate la înghițire
 • Dureri de burtă
 • Dureri în piept
 • Dificultăți de respirație
 • Stare generală de rău

Întrebări frecvente

 1. Ce este inelul gastric?
  Un inel gastric este un dispozitiv mic care conține apă sărată. El poate fi mărit sau micșorat prin injectarea sau îndepărtarea apei sărate. Operația se mai numește și inel gastric reglabil laparoscopic (LAGB) sau inel la stomac.
 2. Ce este o operație de inel gastric?
  Operația de inel gastric laparoscopică este utilizată pentru a ajuta o persoană să piardă în greutate. Aceasta presupune plasarea unui inel în jurul părții superioare a stomacului. Dispozitivul încetinește intrarea alimentelor în partea principală a stomacului, iar persoana se simte sătulă după ce mănâncă doar o cantitate mică de alimente.
 3. Inelul gastric se poate îndepărta?
  Dacă inel gastric cauzează probleme sau dacă nu se mai dorește purtarea lui, se poate scoate. Dar este posibil să vă îngrășați din nou dacă nu vă supuneți unei alte proceduri de scădere în greutate.
 4. Câtă greutate se poate pierde cu un inel gastric?
  Fiecare persoană pierde o cantitate diferită de greutate. Aceasta poate depinde de ceea ce mănâncă și de cât de multe exerciții fizice face după operație. 
 5. Purtarea inelului gastric poate interfera cu sarcina?
  O pacientă poate rămâne însărcinată după ce a avut o intervenție de inserție de inel gastric. Dar cel mai bine este să aștepte cel puțin un an sau cam așa ceva, până când a ajuns la o greutate stabilă. Dacă pacienta rămâne însărcinată, medicul va urmări îndeaproape creșterea în greutate și va verifica dacă aceasta primește nutrienții potriviți. Probabil că va fi nevoie de controale cam la fiecare trei luni și este posibil să fie nevoie de consultații adiționale mai dese cu dieteticianul. De asemenea, va trebui să fie ajustat inel în timpul sarcinii sau poate fi eliminat total. Dacă planificați să rămâneți însărcinată sau ați aflat că sunteți însărcinată, adresați-vă medicului pentru sfaturi.
 6. Ce poate merge prost în timpul purtării acestui dispozitiv?
  Operația cu inel gastric este o procedură foarte sigură. Totuși, uneori apar infecții sau sângerări la nivelul plăgii. Foarte rar, inelul poate aluneca de la locul său sau poate deteriora stomacul, intestinele sau alte organe. Alte complicații după operație pot include vărsături, probleme la înghițire, imposibilitatea de a obține nutrienții de care organismul are nevoie, arsuri la stomac, inflamații ale stomacului, calculi biliari sau imposibilitatea de a pierde în greutate.
 7. Care sunt recomandările de dietă după operația de inel gastric?
  Medicul va da instrucțiuni dietetice specifice. Veți urma o dietă lichidă în primele câteva săptămâni, trecând treptat de la alimente sub formă de piure la alimente moi și, în cele din urmă, la alimente solide. Aceasta, pentru a da timp stomacului dumneavoastră să se vindece. Când veți reveni la alimentele solide, va trebui să vă limitați porțiile pentru a se potrivi cu noua pungă gastrică. Supraalimentarea va provoca probabil greață și vărsături. Va trebui să alegeți alimente de înaltă calitate pentru a vă asigura că obțineți suficiente substanțe nutritive și că mestecați bine mâncarea.
 8. Ce fel de îngrijiri ulterioare vor fi necesare?
  În primul an de la operație, vă veți vizita adesea medicul pentru a face ajustări la inelul gastric. Pe măsură ce pierdeți în greutate, este posibil să fie nevoie să vă strângeți dispozitivul pentru a vă menține pierderea în greutate. De asemenea, veți face analize de sânge regulate pentru a vă asigura că primiți suficiente substanțe nutritive în noua dietă. Este posibil să beneficiați de consiliere nutrițională pentru a vă ajuta să învățați noi moduri de a mânca. Dacă este necesar, medicul vă poate prescrie suplimente.
 9. Câți ani rezistă un inel gastric?
  Inelul gastric este proiectat să dureze o viață întreagă, dar dacă acest lucru se întâmplă nu este încă dovedit științific. Studiile arată că între 35% și 40% dintre persoane ar putea să-și îndepărteze inel gastrică după 10 ani. Există multe motive pentru care inelul gastric poate fi îndepărtat, printre care:
  – Pierderea inadecvată în greutate
  – Complicații, cum ar fi dilatarea esofagiană
  – Arsurile la stomac/refluxul sever
  – Inflexiunea
  – Alunecarea inelului
  – Erodarea inelului
  – Obstrucția
  Unele persoane trec în cele din urmă la o operație bariatrică permanentă, cu o rată de succes mai mare.
 10. Care sunt perspectivele pe termen lung după o operație de inel gastric?
  Mulți oameni pierd în greutate cu ajutorul inelului gastric în primul an sau doi după operație. Plasarea dispozitivului în sine rareori provoacă complicații imediat după operație, dar unele pot apărea pe parcurs. Acestea pot necesita o nouă operație sau îndepărtarea inelului gastric. Unele persoane decid după îndepărtare că doresc o altă procedură bariatrică.

Concluzie

Orice intervenție chirurgicală bariatrică reprezintă un angajament major, cu avantaje și dezavantaje importante de luat în considerare. Operația de inel gastric nu face excepție, fiind o opțiune reversibilă și detașabilă, care nu necesită tăierea organelor, și poate fi un angajament mai ușor la început. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, mai multă îngrijire ulterioară, inclusiv ajustări frecvente în primul an sau doi și posibile operații de revizuire mai târziu. De asemenea, va necesita schimbări pe tot parcursul vieții în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Pentru unii oameni, aceasta este opțiunea de care au nevoie pentru a face următorul pas mare spre o pierdere semnificativă în greutate și o schimbare pe tot parcursul vieții. În funcție de modul în care funcționează pentru o persoană, ar putea fi sfârșitul călătoriei de pierdere în greutate, sau un pas pe parcurs. Unii oameni folosesc dispozitivul pentru a se recalifica în mod eficient pentru a-și schimba modul în care mănâncă și trăiesc, iar alții ar putea să nu reușească să piardă suficient în greutate sau să își mențină pierderea în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, vor avea nevoie de alte opțiuni de tratament.